WRT54G3G i Option GTMax z Orange (GX0201)

Pozostałe zagadnienia (sprzętowe i programowe), które nie pasują do powyższych kategorii np. optymalizacja łącza, liczniki danych, bezpieczeństwo w sieci, informacje podstawowe.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
rlukawski
Początkujący użytkownik forum

WRT54G3G i Option GTMax z Orange (GX0201)

Post autor: rlukawski »

Witam,

Mam Optiona GTMax (GX0201) brandowanego przez Orange, od dzisiaj Router WRT54G3G-EM
- sprawdzone najnowsze F/W Linksysa dla wersji
EM
EU
AT

na żadnym modem nie jest wykrywany... czy komuś udało się ten temat rozpracować (widziałem wiele wątków, ale żadnego rozwiązania...)

Gdzieś była sugestia, iż modele/serie kart Cardbus wpisane są do F/W - jakiś pomysł jak przeedytować zawartość F/W Linksysa ? :) (poza nagłówkami)

Pozdrawiam
Rafał
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Re: WRT54G3G i Option GTMax z Orange (GX0201)

Post autor: krystianb »

Było o tym bardzo dużo na forum, orange zmienia identyfikator modemu i tu jest problem, a jednym rozwiązanie jest chyba majstrowanie przy openwrt, ale nie wiem czy sie udało... wystarczy poszukać na forum.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
Awatar użytkownika
bob
Guru bezprzewodowy

Post autor: bob »

krystianb pisze:ale nie wiem czy sie udało...
Niestety nikt nie pochwalił się publicznie podając jednocześnie receptę. :(
rlukawski

krystianb pisze:Było o tym bardzo dużo na forum, orange zmienia identyfikator modemu i tu jest problem, a jednym rozwiązanie jest chyba majstrowanie przy openwrt, ale nie wiem czy sie udało... wystarczy poszukać na forum.
Kilka sprostowań co do GX0201 by Orange:

Działa oprogramowanie 'Switch to Modem Interface'

http://www.bez-kabli.pl/printview.php?t=11478&start=0

A dokładniej w jednym trybie korzysta ze sterowników 3.x, w drugim 4.x, jednakże w obu działa modem i karta sieciowa

AT_OIFC zwraca 3,1,1,1, mozna jedynie przelaczyc na 2,1,1,1 - to bodajze tylko sama karta sieciowa (nie da sie na 1,1,1,1)

OpenWRT/XWrt moze jest sposobem, ale prawdopodobnie b. czasochlonnym (gdybym mial czas, kupilbym peceta ;) ), takze jezeli komus udalo sie skonfigurowac WRT54G3G (nie wskazuje tu modelu (EM/EU/ST itd), bo to najwyrazniej *tylko* roznica w F/W) do pracy z GX0201 by Orange, bardzo prosze o kilka zdań (nie znalazłem rozwiazania)

Mi osobiscie ciekawa wydajae sie opcja "grzebania" w F/W linksysa (np. dodanie/zamiana identyfikatorow kart ?), aczkolwiek nie znam sposobu na jego rozpakowanie i spakowanie.
Awatar użytkownika
bob
Guru bezprzewodowy

Post autor: bob »

Mi osobiscie ciekawa wydajae sie opcja "grzebania" w F/W linksysa (np. dodanie/zamiana identyfikatorow kart ?), aczkolwiek nie znam sposobu na jego rozpakowanie i spakowanie.
A to jeśli chcesz pogrzebać to proszę: ;)
ftp://ftp.linksys.com/opensourcecode/wr ... 5_ETSI.tgz
rlukawski

bob pisze:Cytat przycięty przez Moderatora ->YaHooo - Panie i Panowie tniemy zbędne cytaty!
A to jeśli chcesz pogrzebać to proszę: ;)
ftp://ftp.linksys.com/opensourcecode/wr ... 5_ETSI.tgz
;) Za czasow studenckich (daawno temu ;)), to sie grzebalo, teraz jak znajde chwile :)

Skonczylem na Huawei E630 z Vodafone bez SImLocka... dziala zarowno na FW -EM i -EU

Pozdrawiam

[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2008-10-30, 18:48 ]
Przycięcie zbędnego autocytatu.
Ostatnio zmieniony 2008-10-30, 18:47 przez rlukawski, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ