Linksys WRT54G nie łapie sieci przez DHCP

Pozostałe kwestie techniczne (sprzętowe i programowe) dotyczące internetu radiowego - np. konfiguracja firewalli, antywirusów, przeglądarek internetowych.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
drogus
Początkujący użytkownik forum

Linksys WRT54G nie łapie sieci przez DHCP

Post autor: drogus »

Witam,

Używałem linksysa WRT54G do łączenia się z netem (vectra we Wrocławiu). Wszystko działało bardzo ładnie - router łączył się przez DHCP. Przedwczoraj komp na chwilę rozłączył się z routerem i po ponownym połączeniu nie działał routing - w konfiguracji routera w diagnostics pingi latały normalnie, więc połączenie teoretycznie było. Walczyłem z tym trochę i gdy już nic nie mogłem wykombinować powróciłem do ustawień domyślnych. Po tym kroku router nie chce złapać połączenia przez DHCP. Status wygląda tak: http://pastie.org/302995

Dodam jeszcze, że po podłączeniu kabelka bezpośrednio do laptopa (ubuntu) wszystko działa ok, więc to raczej wina routera niż ISP.

UPDATE: sprawdziłem przed chwilą drugiego kompa i tam po podłączeniu kabelka z netem do laptopa wyskakuje informacja, że sieć może być niekompletna, czyli może jednak kwestia czegoś w vectrze. Ciekawe jak długo czeka się na technika.... ;]

Pozdro,
Piotrek
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Re: Linksys WRT54G nie łapie sieci przez DHCP

Post autor: Jo_gurt »

drogus, a MACa klonowałeś?
drogus

Mógłbyś dokładniej? :)

Nie wiem o co chodzi z klonowaniem MACa.
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Post autor: zDaleKi »

drogus pisze:w konfiguracji routera w diagnostics pingi latały normalnie
Może operator zmienił Ci <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=119029#119029" target="_blank">»TTL«</a> bo wykrył podłączony router?
Jo_gurt pisze:a MACa klonowałeś?
Ale to przecież już chodziło:
drogus pisze:Wszystko działało bardzo ładnie - router łączył się przez DHCP.

[ Dodano: 2008-10-30, 12:46 ]
drogus pisze:Nie wiem o co chodzi z klonowaniem MACa
Tu jest rozwiązanie <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=119030#119030" target="_blank">»MAC«</a>
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
drogus

Ok, powalczę z tym, spróbuję pozmieniać TTL, albo sclonować MACa ;]
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

BliSki pisze:Ale to przecież już chodziło:
Przed resetem tak.
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Post autor: zDaleKi »

Jo_gurt pisze:Przed resetem tak
Tu niech autor się wypowie, bo mi wychodzi na to, że przed resetem też nie chodziło i dlatego był reset ;) Ale kto wie, może jest tak jak piszesz ;)
drogus pisze:Walczyłem z tym trochę i gdy już nic nie mogłem wykombinować powróciłem do ustawień domyślnych.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
drogus

Nie..... nie czaję... podłączyłem net do routera i działa.... nic nie ruszałem od tego resetowania ustawień więc jak mniemam coś grzebali w vectrze...

Jak to się powtórzy to będę sprawdzał klonowanie/TTL - zobaczymy czy to o to chodzi.

Dzięki za pomoc :)

UPDATE:
Co do tego reseta to ciężko powiedzieć - przed resetem net na routerze teoretycznie był (pingi z routera działały), ale nie działał routing. Samo połączenie routera z netem chyba rzeczywiście padło po resecie.
ODPOWIEDZ