Linksys WRT54G nie łapie sieci przez DHCP
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Linksys WRT54G nie łapie sieci przez DHCP
Witam,
Używałem linksysa WRT54G do łączenia się z netem (vectra we Wrocławiu). Wszystko działało bardzo ładnie - router łączył się przez DHCP. Przedwczoraj komp na chwilę rozłączył się z routerem i po ponownym połączeniu nie działał routing - w konfiguracji routera w diagnostics pingi latały normalnie, więc połączenie teoretycznie było. Walczyłem z tym trochę i gdy już nic nie mogłem wykombinować powróciłem do ustawień domyślnych. Po tym kroku router nie chce złapać połączenia przez DHCP. Status wygląda tak: http://pastie.org/302995
Dodam jeszcze, że po podłączeniu kabelka bezpośrednio do laptopa (ubuntu) wszystko działa ok, więc to raczej wina routera niż ISP.
UPDATE: sprawdziłem przed chwilą drugiego kompa i tam po podłączeniu kabelka z netem do laptopa wyskakuje informacja, że sieć może być niekompletna, czyli może jednak kwestia czegoś w vectrze. Ciekawe jak długo czeka się na technika.... ;]
Pozdro,
Piotrek
Używałem linksysa WRT54G do łączenia się z netem (vectra we Wrocławiu). Wszystko działało bardzo ładnie - router łączył się przez DHCP. Przedwczoraj komp na chwilę rozłączył się z routerem i po ponownym połączeniu nie działał routing - w konfiguracji routera w diagnostics pingi latały normalnie, więc połączenie teoretycznie było. Walczyłem z tym trochę i gdy już nic nie mogłem wykombinować powróciłem do ustawień domyślnych. Po tym kroku router nie chce złapać połączenia przez DHCP. Status wygląda tak: http://pastie.org/302995
Dodam jeszcze, że po podłączeniu kabelka bezpośrednio do laptopa (ubuntu) wszystko działa ok, więc to raczej wina routera niż ISP.
UPDATE: sprawdziłem przed chwilą drugiego kompa i tam po podłączeniu kabelka z netem do laptopa wyskakuje informacja, że sieć może być niekompletna, czyli może jednak kwestia czegoś w vectrze. Ciekawe jak długo czeka się na technika.... ;]
Pozdro,
Piotrek
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Re: Linksys WRT54G nie łapie sieci przez DHCP
drogus, a MACa klonowałeś?
-
Mógłbyś dokładniej?
Nie wiem o co chodzi z klonowaniem MACa.

Nie wiem o co chodzi z klonowaniem MACa.
-
- Stary bywalec bezprzewodowy
Może operator zmienił Ci <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=119029#119029" target="_blank">»TTL«</a> bo wykrył podłączony router?drogus pisze:w konfiguracji routera w diagnostics pingi latały normalnie
Ale to przecież już chodziło:Jo_gurt pisze:a MACa klonowałeś?
drogus pisze:Wszystko działało bardzo ładnie - router łączył się przez DHCP.
[ Dodano: 2008-10-30, 12:46 ]
Tu jest rozwiązanie <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=119030#119030" target="_blank">»MAC«</a>drogus pisze:Nie wiem o co chodzi z klonowaniem MACa
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
-
Ok, powalczę z tym, spróbuję pozmieniać TTL, albo sclonować MACa ;]
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Przed resetem tak.BliSki pisze:Ale to przecież już chodziło:
-
- Stary bywalec bezprzewodowy
Tu niech autor się wypowie, bo mi wychodzi na to, że przed resetem też nie chodziło i dlatego był resetJo_gurt pisze:Przed resetem tak

drogus pisze:Walczyłem z tym trochę i gdy już nic nie mogłem wykombinować powróciłem do ustawień domyślnych.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
-
Nie..... nie czaję... podłączyłem net do routera i działa.... nic nie ruszałem od tego resetowania ustawień więc jak mniemam coś grzebali w vectrze...
Jak to się powtórzy to będę sprawdzał klonowanie/TTL - zobaczymy czy to o to chodzi.
Dzięki za pomoc
UPDATE:
Co do tego reseta to ciężko powiedzieć - przed resetem net na routerze teoretycznie był (pingi z routera działały), ale nie działał routing. Samo połączenie routera z netem chyba rzeczywiście padło po resecie.
Jak to się powtórzy to będę sprawdzał klonowanie/TTL - zobaczymy czy to o to chodzi.
Dzięki za pomoc

UPDATE:
Co do tego reseta to ciężko powiedzieć - przed resetem net na routerze teoretycznie był (pingi z routera działały), ale nie działał routing. Samo połączenie routera z netem chyba rzeczywiście padło po resecie.