Gorszy zasięg z anteną zewnętrzną niż bez w Huawei e169
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Gorszy zasięg z anteną zewnętrzną niż bez w Huawei e169
Mam następujący problem. Zainwestowałem w antenę Yagi 15dBi z Bestpartnera żeby przenieść modem bliżej komputera, bo do tej pory wisiał przy wyłazie dachowym na strychu podłączony 6 m kablem USB. Da BTS-a mam ok 8 km. Sygnał odbierany przez modem ma średnio 70%(4 kreski) ale tylko na dachu. Niestety po podłączeniu anteny i godzinie spacerów po dachu nie udało mi się złapać więcej niż 30%(2 kreski). Co poradzicie czy dach z blachy jest lepszą anteną dla modemu?
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Re: Gorszy zasięg z anteną zewnętrzną niż bez w Huawei e169
macieq takie anteny Yagi są kierunkowe. Musisz zobaczyć na jakiejś mapce np. http://www.wieprz.net/bts (inne znajdziesz w
) gdzie jest BTS Playa i wycelować antenę w niego. A gdzie ta antena jest umocowana? Być może metalowy dach odbija fale i temu się dzieją takie rzeczy.

Pozdrawiam YaHooo 
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)

> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)