E220 znika po 10 sekundach od podłączenia
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
E220 znika po 10 sekundach od podłączenia
Witam!
Mam problem z modemem Huawei 220 pod USB od Ery. Po tym jak podłączam go do gniazdka USB pojawia się na chwilę, a potem znika - odzywa się dźwięk podłączenia urządzenia USB, pojawia się na chwilę stacja CD, po czym znika i odzywa się dźwięk odłączenia. Za pierwszym razem zdołał chyba swoje sterowniki zainstalować (a przynajmniej pojawiło się "Twój sprzęt jest gotów do użycia"), ale to wszystko.
Próbowałem sterowniki odinstalowywać i instalować ponownie, oraz czyścić rejestr ogólnie i pod kątem wszystkich wpisów "huawei" i "era". Nie ma konfliktów z żadnymi programami - używając msconfig wyłączyłem wszystkie nie-microsoftowe procesy. Nie emuluję żadnych dodatkowych stacji CD.
Modem działa na laptopie koleżanki z Vistą i działał na komputerze w punkcie obsługi. Inne urządzenia USB działają pod tymi gniazdami.
Nie wiem już naprawdę co robić - myślę czy by nie zainstalować nowego firmware, ale nie jestem pewien czy na to pozwala mi umowa z Erą. Na stronie producenta nic nie znalazłem, oprócz jednego gościa, który obiecywał przesyłać na adres e-mailowy narzędzie, które pomoże (ale to śmierdzi na kilometr - jak ma to narzędzie, to dlaczego nie zamieści go na stronie firmy?).
Mój system to Windows XP SP2.
Mam problem z modemem Huawei 220 pod USB od Ery. Po tym jak podłączam go do gniazdka USB pojawia się na chwilę, a potem znika - odzywa się dźwięk podłączenia urządzenia USB, pojawia się na chwilę stacja CD, po czym znika i odzywa się dźwięk odłączenia. Za pierwszym razem zdołał chyba swoje sterowniki zainstalować (a przynajmniej pojawiło się "Twój sprzęt jest gotów do użycia"), ale to wszystko.
Próbowałem sterowniki odinstalowywać i instalować ponownie, oraz czyścić rejestr ogólnie i pod kątem wszystkich wpisów "huawei" i "era". Nie ma konfliktów z żadnymi programami - używając msconfig wyłączyłem wszystkie nie-microsoftowe procesy. Nie emuluję żadnych dodatkowych stacji CD.
Modem działa na laptopie koleżanki z Vistą i działał na komputerze w punkcie obsługi. Inne urządzenia USB działają pod tymi gniazdami.
Nie wiem już naprawdę co robić - myślę czy by nie zainstalować nowego firmware, ale nie jestem pewien czy na to pozwala mi umowa z Erą. Na stronie producenta nic nie znalazłem, oprócz jednego gościa, który obiecywał przesyłać na adres e-mailowy narzędzie, które pomoże (ale to śmierdzi na kilometr - jak ma to narzędzie, to dlaczego nie zamieści go na stronie firmy?).
Mój system to Windows XP SP2.
- Sundance_kid
- Guru bezprzewodowy
Re: E220 znika po 10 sekundach od podłączenia
Kup lub pożycz huba USB z własnym zasileniem. Ewentualnie sprawdź jeszcze oszczędzanie energii na portach USB.
-
Wyłączyłem oszczędzanie energii na wszystkich portach USB - nie pomogło. Spróbuję dziś skołować ten koncentrator i zobaczymy.
- Jaco
- Mistrz bezprzewodowy - moderator
Może czas doinstalować SP 3.DawnOfMinstrel pisze:Mój system to Windows XP SP2.
- Sundance_kid
- Guru bezprzewodowy
DawnOfMinstrel a jaki to komputer? Producent.
-
Laptop Amilo Li 1705 (Fujitsu-Siemens). Domyslnie jest na nim Vista, ale można zainstalowac na nim XP, trzeba się tylko trochę pomęczyć dobierając sterowniki z innych modeli Amilo.
- Jaco
- Mistrz bezprzewodowy - moderator
To zdecyduj się na system:DawnOfMinstrel pisze:Domyslnie jest na nim Vista, ale można zainstalowac na nim XP,
DawnOfMinstrel pisze:Mój system to Windows XP SP2.

-
No, tak, XP SP2 - mówię, że da się zainstalować XP bo mi się udało. 
Gwoli wyjaśnień - napisałem o tym, że domyślnie jest Vista, żeby wyprzedzić pytania "skąd ten XP?".

Gwoli wyjaśnień - napisałem o tym, że domyślnie jest Vista, żeby wyprzedzić pytania "skąd ten XP?".
- Sundance_kid
- Guru bezprzewodowy
Ale tyle o ile ja stawiam na problem z zasilaniem modemu.
- Patryk
- Guru bezprzewodowy
Do E220 dołączony jest kabelek z dwoma wtykami USB,coby podać mu równolegle zasilanie z dwóch portów na co bardziej badziewnych laptopach - próbowałeś tak podpinać ten modem ?
-
Tak, modem podłączony jest tym kabelkiem do dwóch portów (oba działające i z wyłączonym oszczędzaniem energii).
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
DawnOfMinstrel a na pojedynczym kablu działa tak samo?
Pozdrawiam YaHooo 
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)

> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
- DJ1910
- Specjalista bezprzewodowy-senior
Mam podobny problem co kolega, modem od Playa, podlaczany do kompa stacjonarnego.
Czasami wylacza sie po paru minutach uzytkowania, czasami po paru godzinach, a czasami w ogole nie wstaje
Dzieje sie to zarówno na XP Prof x64 SP2 jak i zwyklym XP prof. 32bit SP3, oraz na laptopach ktore posiadam.
Na szczescie okres testowy sie nie skonczył, wiec dzis ide sie go pozbyć
Czasami wylacza sie po paru minutach uzytkowania, czasami po paru godzinach, a czasami w ogole nie wstaje

Dzieje sie to zarówno na XP Prof x64 SP2 jak i zwyklym XP prof. 32bit SP3, oraz na laptopach ktore posiadam.
Na szczescie okres testowy sie nie skonczył, wiec dzis ide sie go pozbyć

- Sundance_kid
- Guru bezprzewodowy
Jakaś seria uwalonych modemów 

- Patryk
- Guru bezprzewodowy
Pewnie tak,to tylko chińszczyzna...Sundance_kid pisze:Jakaś seria uwalonych modemów

- Sundance_kid
- Guru bezprzewodowy
DawnOfMinstrel spróbuj jeszcze z innym kablem.
- DJ1910
- Specjalista bezprzewodowy-senior
Tez sądze że po prostu jakas uwalona seria.
Tylko moj problem polega na tym, iż dzis okazało sie że poza netem GSM nie mam zadnej alternatywy do lipca, wiec nie wiem co teraz zrobic, bo jak oddam modem do naprawy to se poczekam z 2 tygodnie na nowy
Tylko moj problem polega na tym, iż dzis okazało sie że poza netem GSM nie mam zadnej alternatywy do lipca, wiec nie wiem co teraz zrobic, bo jak oddam modem do naprawy to se poczekam z 2 tygodnie na nowy

-
- Mistrz bezprzewodowy
Problem łudząco podobny do tego z E169 http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=14117Sundance_kid pisze:Jakaś seria uwalonych modemów
Czyżby to jednak wina sieci?

[ Dodano: 2008-11-05, 21:45 ]
A jak jest z zasięgiem?
- siódmy
- Stały użytkownik forum
Używam e220 na stacjonarnym zabytku. Goły XP bez żadnych SP (zainstalowany system mechanik 6 oraz TopNetInfo) działa ok. Wypróbowany też na laptopie z vista (krótki kabel) wszystko ok.pzdr
[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2008-11-14, 16:19 ]
Poprawa pisowni.
[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2008-11-14, 16:19 ]
Poprawa pisowni.
Ostatnio zmieniony 2008-11-14, 16:18 przez siódmy, łącznie zmieniany 1 raz.