Instalacja drukarki i skanera sieciowego [wydzielony]

Zagadnienia dotyczące technice w szerokim tego pojęcia znaczeniu czyli luźne dyskusje o zagadnieniach technicznych ale nie związanych z główną tematyką forum, m.in, komputery, oprogramowanie, systemy operacyjne - techniczny Hyde-Park.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Mikolaj211
Specjalista bezprzewodowy-senior

Re: Instalacja drukarki i skanera sieciowego [wydzielony]

Post autor: Mikolaj211 »

Router się sprawuje ok ;]. Mam tylko taka sprawę - a więc chce kupić nową drukarkę... Prawdopodobnie zdecyduje się na taką

Na ona gniazdo RJ-45. Czy jeżeli podłączę ja takim właśnie kablem do routera, to będę normalnie zlecać drukowanie z każdego komputera podłączonego pod sieć?

[ Komentarz dodany przez: BliSki: 2008-11-06, 16:15 ]
Wydzielone z: > KLIK - Linksys wrt54g3g - router UMTS <
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

Mikolaj211 pisze:Na ona gniazdo RJ-45. Czy jeżeli podłączę ja takim właśnie kablem do routera, to będę normalnie zlecać drukowanie z każdego komputera podłączonego pod sieć?
No raczej nie powinno być problemow, co najwyzej odpowiednia konfiguracja routera. Bardzej zastanawia mnie skanowanie przez ethernet :rotfl: biegać na drugi koniec domu zeby zobaczyć czy dobrze skan wyszedl, bo na tym lcd do wiele sie nie zobaczy.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
Awatar użytkownika
SQ08
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: SQ08 »

Już lepiej kupić coś z serii HP co ma również WiFi i postawić obojętnie gdzie w domu taką drukarkę czy lepiej urządzenie All in one, bardziej się opłaca i konfigurację z routerem wykonuje za nas software dostarczone wraz z urządzeniem... :)
Np: HP Photosmart C4380 jest już dobrym rozwiązaniem 3w1.
“The only problem with Microsoft is they just have no taste..and they don't bring much culture into their products.”

Steve Jobs.
Awatar użytkownika
Mikolaj211

No tak, ale C4380 jest droższe, nie ma drukowania fotografii, do tego nie ma nawet wyświetlacza. Router mam ustawiony w pokoju na oknie, także postawił bym obok drukarkę i by było ok. Tyko zastanawia mnie jedno - gdzie trzeba instalować sterownik do tego, do routera jakoś się wgrywa?
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Mikolaj211 pisze:gdzie trzeba instalować sterownik do tego, do routera jakoś się wgrywa?
Sterowniki instaluje sie na komputerach, być może są nawet w samej drukarce, przy próbie instalacji drukarki przez sieć są wysyłane do komputera. Na routerze nic sie nie instaluje, co najwyżej jakieś ustawienia typu wyłaczenie izolacji radia, nie wiem routerami sie nie bawie.
Awatar użytkownika
bob
Guru bezprzewodowy

Post autor: bob »

Mikolaj211 pisze:Na ona gniazdo RJ-45. Czy jeżeli podłączę ja takim właśnie kablem do routera, to będę normalnie zlecać drukowanie z każdego komputera podłączonego pod sieć?
Dokładnie. U mnie działa. :)

[ Dodano: 2008-11-06, 07:25 ]
krystianb pisze:co najwyżej jakieś ustawienia typu wyłaczenie izolacji radia, nie wiem routerami sie nie bawie.
Nic nie trzeba. :)

[ Dodano: 2008-11-06, 07:27 ]
krystianb pisze:Sterowniki instaluje sie na komputerach
Sterownik na komputerach a później w nich ustawiamy port i zamiast LPT wybieramy nowy port - standard TCP/IP - i tu wpisujemy adres drukarki. To wszystko. :)
9000

Post autor: 9000 »

Tylko ustaw sobie stale IP dla drukarki :)
Awatar użytkownika
Mikolaj211

Dziękuję Wam bardzo. Czyli po prostu pojawi mi się ta drukarka w systemie?

Druga sprawa - jak wygada skanowanie? Czy mogę z poziomu skanowania włączyć skan? A gdy skanowanie przyciskiem na drukarce, to jak mogę odebrać pik (gdy do sieci będą podłączone powiedzmy dwa komputery, na który trafi obrazek)?
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Post autor: zDaleKi »

Mikolaj211 pisze:Czyli po prostu pojawi mi się ta drukarka w systemie?
Nie tyle pojawi, co będziesz musiał ją zainstalować tak jak lokalną drukarkę (tyle że z adresem sieciowym) :)
Ale będzie ona widoczna tak jak każda inna drukarka w systemie.
Mikolaj211 pisze:Druga sprawa - jak wygada skanowanie? Czy mogę z poziomu skanowania włączyć skan?
To już z tego co wiem zależy od aplikacji dołączonej do urządzenia.
Mikolaj211 pisze: A gdy skanowanie przyciskiem na drukarce, to jak mogę odebrać pik (gdy do sieci będą podłączone powiedzmy dwa komputery, na który trafi obrazek)?
Spotkałem się z takimi rozwiązaniami, że urządzenia zrzucało skan na udostępniony katalog, do FTP, wysyłało maila lub trzymało na własnym dysku ;) U Ciebie dysku nie ma, wiec może któryś z pozostałych sposobów. Są też dedykowane aplikacje i ich funkcjonalność jest różnoraka (np. można wybierać komputer w sieci na którym jest aplikacja i tam wrzucić skan z poziomu urządzenia).

Ale pytanie podstawowe co na to mówi instrukcja użytkownika? ;)
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez zDaleKi, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Awatar użytkownika
Mikolaj211

Nic nie mówi, bo ja tej drukarki przecież jeszcze nie mam ;] Planuję ją kupić dopiero.
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Post autor: zDaleKi »

Mikolaj211 pisze:Nic nie mówi, bo ja tej drukarki przecież jeszcze nie mam
Sądziłem, że ściągałeś PDFa z sieci. Ja zawsze przed zakupem czegoś szukam instrukcji i zapoznaję się z możliwościami :cwaniak:

Ale zapewne jak już będziesz miał to urządzenie, to wszystko tam będzie omówione ;)
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Awatar użytkownika
Mikolaj211

Staram się pobierać, ale właśnie dziś przekroczyłem limit, więc nawet te 3MB nie jest łatwo pobrać... No ale próbuję pobrać, może się uda...
Awatar użytkownika
bob
Guru bezprzewodowy

Post autor: bob »

Skaner może opierać się na:
-klasycznym TWAIN i wtedy działa obsługiwany z komputera.
-przez obsługę z własnego panelu, wtedy instaluje się na kompie klienta, który prześle do niego info o komputerze i wtedy wybierasz usera do wysłania z wyświetlacza skanera.
-przez obsługę z własnego panela ale całkowita konfiguracja jest tylko po stronie urządzenia (nie trzeba instalować klienta na kompie)
-przez obsługę z własnego panela ale całkowita konfiguracja jest tylko po stronie urządzenia a wysyłany obraz powędruje na Twoją skrzynkę mailową.

Niektóre urządzenia mają te wszystkie funkcje naraz.

Drukarkę sieciową najlepiej zainstalować jako lokalną z portem LPT. Potem w zakładce PORTY wybieramy nowy port i dodajemy TCP/IP port z adresem naszej drukarki. Przy tej operacji należy pamiętać, żeby wyłączyć DHCP na kompie i drukarce i ustalić adres IP tej samej klasy na wszystkich urządzeniach wpiętych do routera.
Awatar użytkownika
Mikolaj211

Drukarkę kupiłem wczoraj na allegro.pl, może jutro będę ją już miał. Ponieważ to dość luźny temat mam takie pytanie: czy tusz jest wspólny do zwykłego tekstu, obrazków na papierze i do wydruku zdjęć na papierze foto? Bo się nie łapię w tym...
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

czy tusz jest wspólny do zwykłego tekstu, obrazków na papierze i do wydruku zdjęć na papierze foto? Bo się nie łapię w tym...
Nie co najwyrzej na zwyłkym papierze drukarka moze nie używać tuszy "rozwodnionych". Ale nic nie wymieniasz do druku zdjeć, tylko wybierasz rodzaj papieru w ustawienia drukowania.
ODPOWIEDZ