Comander 2 EDGE a Dial-up Pomocy...
Moderator: Moderatorzy
- Godlech912
- Użytkownik forum
Comander 2 EDGE a Dial-up Pomocy...
Witam! Mam nastepujacy problem.... Posiadam modem USB Comander 2 i mam internet iPlus. Do tej pory uzywalem iPlus Managera ale swierdzilem ze mam dosyc tego! Ciagle rozlaczanie polaczen, wieczny brak internetu albo nie raz wcale nie mozna polaczyc mimo tego, ze mam 6 na 7 kresek zasiegu... (Posiadam antene kierunkowa ATK 10) Jakosc syganlu jest dobra bo przy sciaganiu mam nawet ponad 20kb/s...
Czytałem FAQ i znalazlem tam wiele przydatnych informacji o dial-up. Jednak mam nastepujacy problem:
Gdy odinstaluje iPlus Managera to takze wszytkie sterowniki wiec modem nie bedzie wykrywany. Gdy podlacze modem bez sterownikow to nie da sie ich zainstalowac samoczynnie bez aplikacji iPlus Manager. Co w takim razie zrobic? Ostatnio skonfigurowalem dial-up i przy wywolywaniu numeru pojawil sie komunikat "proces przerwany przez komputer zdalny" czy cos podobnego.
Co zrobic z tymi sterownikami? Jak to skonfigurowac? Prosze o pomoc...
Czytałem FAQ i znalazlem tam wiele przydatnych informacji o dial-up. Jednak mam nastepujacy problem:
Gdy odinstaluje iPlus Managera to takze wszytkie sterowniki wiec modem nie bedzie wykrywany. Gdy podlacze modem bez sterownikow to nie da sie ich zainstalowac samoczynnie bez aplikacji iPlus Manager. Co w takim razie zrobic? Ostatnio skonfigurowalem dial-up i przy wywolywaniu numeru pojawil sie komunikat "proces przerwany przez komputer zdalny" czy cos podobnego.
Co zrobic z tymi sterownikami? Jak to skonfigurowac? Prosze o pomoc...
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez Godlech912, łącznie zmieniany 1 raz.
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Re: Comander 2 EDGE a Dial-up Pomocy...
Godlech912 w katalogu w którym jest zainstalowany iPlus Manager są sterowniki. Skopiuj je przed odinstalowaniem iPlus Managera. Zainstalować je możesz tak jak w tym opisie: > Jak instalować sterowniki do modemu/telefonu- przykłady < Następnie możesz konfigurować <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=7211" target="_blank">»Dial-up«</a>
Masz tak zrobione? A jak nie to gdzie się zatrzymujesz?
Masz tak zrobione? A jak nie to gdzie się zatrzymujesz?
Pozdrawiam YaHooo 
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)

> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
- Godlech912
- Użytkownik forum
Dzięki YaHooo
Zrobiłem tak jak napisałeś i wszytko działa! Połączenie jest o wiele stabilniejsze zawsze mozna sie polaczyc i nie ma juz glupich komunikatow w stylu "nie mozna polaczyc", "sprawdz karte sim", "polaczenie rozlaczone". Teraz moge juz o tym zapomniec!
Jednak po zrobieniu tego nieco spadl mi transfer... Zobacze jeszcze przez kilka dni jak to bedzie bo byc moze to zwykle przeciazenie sieci...
A czy mozna cos poradzic na wieczorne przeciazenia sieci? Rano ok. godz. 6 mam max transfer nawet 23 kb/s a wieczorem to niecale 10 kb/s... Wtedy nawet antena kierunkowa nie pomaga...

Jednak po zrobieniu tego nieco spadl mi transfer... Zobacze jeszcze przez kilka dni jak to bedzie bo byc moze to zwykle przeciazenie sieci...
A czy mozna cos poradzic na wieczorne przeciazenia sieci? Rano ok. godz. 6 mam max transfer nawet 23 kb/s a wieczorem to niecale 10 kb/s... Wtedy nawet antena kierunkowa nie pomaga...
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Raczej nigdy się nie spotkałem z przypadkiem aby sposób łączenia (dial-up, oprogramowanie producenta) miał wpływ na prędkości osiągane przez modem. Zapewne sieć jest przeciążona.Godlech912 pisze:Jednak po zrobieniu tego nieco spadl mi transfer... Zobacze jeszcze przez kilka dni jak to bedzie bo byc moze to zwykle przeciazenie sieci...
Nie pomyliłeś jednostek? bo 23kb/s to mało.Godlech912 pisze:Rano ok. godz. 6 mam max transfer nawet 23 kb/s a wieczorem to niecale 10 kb/s...
A próbowałeś ją przestawiać na innego BTS'a? Wzrasta Ci po jej podłączeniu siła sygnału?Godlech912 pisze:Wtedy nawet antena kierunkowa nie pomaga...
Pozdrawiam YaHooo 

- Godlech912
- Użytkownik forum
No tak miało być 23 kB/s a nie kb/s...YaHooo pisze:Nie pomyliłeś jednostek? bo 23kb/s to mało.
Też myślę, że to wina sieci...
Próbowałem ale było podobnie. A siła sygnału wzrasta i to o wiele bo w iPlus managerze z 2 kresek na 6 po podłaczeniu anteny...YaHooo pisze:A próbowałeś ją przestawiać na innego BTS'a? Wzrasta Ci po jej podłączeniu siła sygnału?
Chyba sam sobie BTS-a wybuduje tylko dla siebie

- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
No to ładnie. Na EDGE można wyciągnąć max ok, 30kB/sGodlech912 pisze:No tak miało być 23 kB/s a nie kb/s...

Czyli utwierdza mnie to w przekonaniu, że to wina obciążonego BTS'a.Godlech912 pisze:A siła sygnału wzrasta i to o wiele bo w iPlus managerze z 2 kresek na 6 po podłaczeniu anteny...
Bardzo dobry pomysłGodlech912 pisze:Chyba sam sobie BTS-a wybuduje tylko dla siebie![]()

Pozdrawiam YaHooo 

- Godlech912
- Użytkownik forum
Tak to wina BTS-a bo rano wyszedł mi taki wynik:
Download: 191 kbps (23.9 KB/s)
Upload: 45 kbps (5.6 KB/s)
Data: 7.11.2008, 8:18:2
A wieczorem download będzie na poziomie 5 KB/s...
Poszukam innego BTS-a
A jak antenę kierunkową wyceluję w innego BTS-a to mam pewność, że właśnie z nim się połączę? Antena kierunkowa nie łapie chyba tych BTS-sów po bokach co? Gdy będę przestawiał antenę to neta muszę mieć rozłączonego?
Wyceluję ją w BTS-a który jest na wiosce bo teraz korzystam z takiego, który stoi w mieście...
Download: 191 kbps (23.9 KB/s)
Upload: 45 kbps (5.6 KB/s)
Data: 7.11.2008, 8:18:2
A wieczorem download będzie na poziomie 5 KB/s...
Poszukam innego BTS-a
A jak antenę kierunkową wyceluję w innego BTS-a to mam pewność, że właśnie z nim się połączę? Antena kierunkowa nie łapie chyba tych BTS-sów po bokach co? Gdy będę przestawiał antenę to neta muszę mieć rozłączonego?
Wyceluję ją w BTS-a który jest na wiosce bo teraz korzystam z takiego, który stoi w mieście...
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Będziesz miał na to dużą szansę. Dla pewności możesz wyciągnąć LAC oraz CID stacji z którą się łączysz za pomocą hyperterminalu.Godlech912 pisze:A jak antenę kierunkową wyceluję w innego BTS-a to mam pewność, że właśnie z nim się połączę?
Łapie, ale o wiele gorzej niż ten "na wprost".Godlech912 pisze:Antena kierunkowa nie łapie chyba tych BTS-sów po bokach co?
Niekoniecznie. Nic się nie stanie, najwyżej modem może zgubić zasięg. Po przestawieniu anteny na właściwą pozycję połączy się z nowym BTS'em.Godlech912 pisze:Gdy będę przestawiał antenę to neta muszę mieć rozłączonego?
Pozdrawiam YaHooo