GlobeSurfer

Dyskusje na temat wyboru sprzętu. Jaki modem, telefon do GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA/HSUPA, jaką przejściówkę, kabel do telefonu... itp. mam wybrać?

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
reilord
Specjalista bezprzewodowy-senior

GlobeSurfer

Post autor: reilord »

Witam,

zastanawiam sie nad zakupem (od ERY) Option GS II i mam kilka pytan. Przede wszystkim czy mozna w ustawieniach router'a wybrac by zawsze laczyl sie tylko z 3g? Mam zasieg UMTS (ciagnie ponad 43 kbps - jesli pomylilem jednostki to przepraszam), ale czesto - telefon - wybiera edge/gprs, bo ten zasieg jest najzwyczajniej w swiecie silniejszy. Natomiast ja, chcialbym ustawic, by laczylo sie z UMTS'em (niezaleznie od zasiegu), lub wcale. (wtedy moglbym swiadomie zmienic ustawienia na edge/gpsr do momentu poprawy pogody)

Druga sprawa to czy mozna wersje ERY z'upgrade'owac do HSUPA wgrywajac nowe oprogramowanie?

Jaka antene do UMTS do tego sprzetu?

Najfajniej by bylo gdyby udalo sie <font color="#FF00FF"><b>»»znaleźć««</b></font> cos takiego: http://ui.linksys.com/files/WRT54G3G/1. ... p-DHCP.htm tylko do globesurfer'a II.

Pozdrawiam,
R.
darek
Stały użytkownik forum

Re: GlobeSurfer

Post autor: darek »

jest do wyboru:
automatyczne
automatyczne, preferowane HSDPA/UMTS
automatyczne, preferowane EDGE/GPRS
tylko HSDPA/UMTS
tylko EDGE/GPRS
Awatar użytkownika
reilord

A czy moglbym prosic o jakies screen? Dzwinilem w tej sprawie kilka razy do ERY i twierdzono kilkakrotnie, ze nie ma takiej mozliwosci. Ze w ogole routerem zarzadza sie przez jakies oprogramowanie a nie przez przegladarke internetowa (SNMP - jesli dobrze pamietam). Poza tym, ze nie ma takiej mozliwosci (wyboru preferencji polaczenia) powinformowala mnie pami z obslugi technicznej, z blueconnect'a, ze sklepu era.pl oraz taka informacja wyplynela od ludzi testujacych urzadzenia data w erze. A ponadto obsluga techniczna firmy OPTION rowniez stwierdzila, ze nie ma takiej opcji, dlatego dziwi mnie, ze jednak jest i bede wdzieczny za jakiegos screenshot'a.
darek
Stały użytkownik forum

zarządzanie jest przez przeglądarke. nie wiem jak się robi screen, proszę o wskazówki jak to zrobić to wyślę
Awatar użytkownika
reilord

Jesli na ekranie monitora wyswietla sie obraz, ktory chcemy komus wyslac to naciskamy przycisk na klawiaturze "Print Screen" lub "Prt Scr". Potem naciskamy kombinacje klawiszy "lewy WIN+r" (WIN - to przycisk miedzy CTRL, a ALT). Wpisujemy "mspaint" i nasickamy "ENTER". Potem naciskamy kombinacje klawiszy "CTRL+v", potem "CTRL+s". Zapisujemy plik, zalaczamy do maila i wysylamy na adres "[email protected]".

Z gory dziekuje!
darek
Stały użytkownik forum

jest?
Awatar użytkownika
reilord

Niestety, dostalem pusta grafike (mailem oraz tutaj).
Prosze sprobowac jeszcze raz.

Tutaj jest informacja o screenshot'ach:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Zrzut_ekranu

Tutaj dokladna instrukcja z obrazkami jak wykonac screenshot:
http://www.fotka.pl/pomoc.php?id=99&lang=pl

A tutaj darmowy program do robienia screenshotow:
http://republika.onet.pl/9610,25,1,,fabryka.html

Byc moze zrzut zostal poprawnie wykonany jednak nie przeszedl w mailu.
W takim wypadku mozna umiescic zrzut na stronach hostinguajacych obrazki np.:
http://fotosik.pl/ i umiescic na forum - na pewno przyda sie innym uzytkownikom.
darek
Stały użytkownik forum

w paint było białe tło nic więcej
Awatar użytkownika
reilord

Dlatego najlepiej sprobowac za pomoca tego:
http://republika.onet.pl/9610,25,1,,fabryka.html
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Post autor: zDaleKi »

reilord pisze:W takim wypadku mozna umiescic zrzut na stronach hostinguajacych obrazki np.:
Polecam też to: >KLIK -> Zamieszczanie obrazków na forum <
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
darek
Stały użytkownik forum

Awatar użytkownika
bob
Guru bezprzewodowy

Post autor: bob »

No faktycznie można wybrać tu :

Obrazek
Awatar użytkownika
reilord

Ok, dzieki, wiec te kwestie mam wyjasniona. A jaka antene kierunkowa do tego sprzetu (oczywiscie umts w erze)? Najlepiej prosilbym o link do bezposredniego modelu. W telefonie mam ok 2/3 kresek na 5. Nie widze nadajnika, ale wiedze ogolnie panorame miasta z ktorego idzie sygnal. Odleglosc to mniej wiecej 7-8 km w linii prostej i malo niskich (5-8 metrowych) drzew.
Awatar użytkownika
reilord

A jak dziala ten GSII? Jest stabilny, nie zrywa polaczen itd.? Zatanawiam sie, czy lepiej zakupic antene typowa kierunkowa czy panelowa.
greenfrog
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: greenfrog »

reilord pisze:Zatanawiam sie, czy lepiej zakupic antene typowa kierunkowa czy panelowa.
Zawsze kupuj antenę kierunkową, panele to możesz zamontować sobie np. na podłodze :!: :D
Awatar użytkownika
bob
Guru bezprzewodowy

Post autor: bob »

greenfrog pisze:panele to możesz zamontować sobie np. na podłodze
Na ścianie też można a nawet na maszcie. :]
darek
Stały użytkownik forum

Zrywania połączenia się zdarzają mi wtedy jak są spadki prędkości, zwykle połączenia wraca samo po kilku sekundach, czsami jest potrzebne ponowne ręczne połączenie. Według mnie to wina Ery a nie GSII. Jestem w zasięgu edge i mam antenę ATK20, daje pełny zasięg i maksymalny sygnał. Korzystam z lapka, stacjonarki i noki E51, wszysko przez wlan. Domowa sieć działa bez zarzutu,współdzielnie plików i drukarki. Przymierzam się jeszcze do zakupu dysku sieciowego
Awatar użytkownika
reilord

To w sumie ok. Chyba sie zdecyduje. A czy ta antena bedzie ok? http://www.bestpartner.pl/index.php?art ... tegorie=10 - chodzi mi o to 15 db, czy wystarczy na ok. 7-8 km? Ktos ma te antene? Pytam, bo na obrazku nie widac jak jest mocowana. Do masztu?
Chiefoff
Początkujący użytkownik forum

Post autor: Chiefoff »

Witam wszystkich.
W poniedziałek/wtorek stanę się posiadaczem (szczęśliwym mam nadzieję) GlobeSurferII. Mieszkam około 1,50km od EDGA Ery, download mam około 110kb/s z modemu, który pożyczyłem na testy z ERY (Huweii, który mają teraz w ofercie na USB).. Sądzę jednak, że mam szansę zwiększyć ten parametr korzystając z anteny KIERUNKOWEJ (przewertowałem fora i taki wniosek mi się nasuwa). I tu właściwie jedno pytanie do darka - w jakiej odległości od swojej chałupki masz nadajnik?
pozdrawiam i dziękuję za odpowiedź...
JJ

No i jeszcze jedno - jaką końcówke od anteny potrzebuję do tego modemu?
FME czy SMA R/P??
Jj
Awatar użytkownika
reilord

Potrzebujesz antene ze zlaczem MC-CARD (patrz FAQ).
darek
Stały użytkownik forum

Nadajniki mam dwa 10 i 9 km ode mnie korzystam z tego dalszego bo jest stabilniejszy. Modem ma gniazdo MC-CARD i dokupiłem taki konektor http://sklep.sieci-bezprzewodowe.eu/pro ... ucts_id=99 do anteny z SMA
Chiefoff

Podzięki:-)

Dzięki Wam, sprzęt działa dobrze:-) Przed zainstalowaniem anteny na Globe Surferze miałem trzy kreski w Edge - u , po zainstalowaniu i podłączeniu max czyli 5 kresek.
Teraz tylko pozostaje czekać na HDSPA czy UMTS..:-)
Do nadajnika mam 3 kilometry, antena ATK-10.
Pozdrawiam i dzieki raz jeszcze ! :ok:
Fido__

Post autor: Fido__ »

Czy użytkownicy GlobeSurfera mogą podzielić się uwagami z eksploatacji? Padł mi właśnie modem ICON i myślę poważnie nad routerem z modemem w jednym

Czy sprzęt działa stabilnie, czy nie wymaga restartów, czy bez problemu trzyma transmisję i czy automatycznie loguje się do sieci i uruchamia połączenie?
Chiefoff

Fido

Pewnie wszystkiego nie opiszę, jakby co pytaj dalej.
Po pierwsze mieszkam przy granicy miasta pod samym lasem. Mam już UMTS (a właściwie HDSPA) w zasięgu ale i tak stosuję antenę zewnętrzną (kupiłem za około 250zł) ponieważ nadajnik znajdujący się w odległości około 1,50km jest za wzgórzem (w prostej linii go nie widzę) no i właśnie tym lasem pokrywającym wzgórze.
Przy poprawnym ustawieniu anteny (maksymalny zysk - najlepszy sygnał) transmisja się NIE WIESZA, jest stabilna, szybkość transmisji około 500kbit/s (gdyby nie las i wzgórze jestem pewien, że byłoby o niebo lepiej). Ruter działa 24godziny na dobę, nie ma sensu go wyłączać czy załączać, a jeśli już to sam wyszukuje sieć itd. Można powiedzieć, że jest to pełny automat i zachowuje się tak jak należy (nie potrzeba żadnej ingerencji). Zaznaczam, że użytkuję ten sprzęt do PRACY (na potrzeby sklepu internetowego).
W sieci są tylko dwa komputery oddalone od siebie około 14 metrów - dzielą je dwie ściany (w tym jedna nośna). O ile ten komputer, który fizycznie widzi ruter wiszący na ścianie (odległość na hali - około 10metrów) i działa na zwyczajnej karcie bezprzewodowej sieciowej ze zwykłą antenką wystającą z tyłu stacjonarnego kompa ma połączenie 100% (jakość /sygnał), o tyle ten za dwoma ścianami nie dawał rady złapać nic. Do tego właśnie dokupiłem antenę na usb (koszt kilkudzisięciu złotych) , która dała około 70% (jakość /sygnał) i właściwie takie same parametry jak ten główny komp o którym pisałem wcześniej (korzystanie ze Skypa czy słuchanie radia przez net itd bez najmniejszych problemów). ...
Próbowałem także z laptopem i wykrywaniem połączenia i też tylko łapał ruter na hali (czyli fizycznie widząc wiszącego na ścianie rutera). Nadmienię tylko, że ściany są nie takie jak w bloku, ale z cegły itp...
WADY:
Przy źle ustawionej antenie (wiało przez kilka ostanich dni i mi ją przekrzywiło) i spadku sygnału TRANSMISJA SIĘ WIESZA, trzeba restartować ruter itd. Po poprawieniu antenki wszystko znów działa bez najmniejszych zakłóceń.

Nie wiem jeszcze jak sytuacja będzie wyglądać zimą w czasie padającego śniegu ale cóż - zobaczymy.
pozdro!
ODPOWIEDZ