Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.
Witam.
Mam zamiar zakupic PLAY na kartę, tylko mam maly problem.. zasięg w wenątrz wg. mapki jest jakies 5 km od miejsca gdzie mieszkam, sprawdzalem zasięg 3g na którym opiera sie play i zauwaylem ze 3g wyłącza sie niecaly 1km od domu.
Co mam zrobic? wymuszanie nie pomoglo bo w se jest tylko opcja gsm i 3g, a nie samo 3g
Moze polecice jakis modem, ktory jest w playu i do ktorego mozna podlączyc antene. Zadnne lutowanie mnie nie interesuje ( modem za 300 zl w play na karte)
Jeszcze poważniej?
Kupujesz starter z modemem i lutujesz kabelek (lub zlecasz komuś jak nie wiesz co i jak) np. h155 od anteny panelowej 3G najlepiej markowej i tyle.
Więcej o antenach tu: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=5736
NO dobra, jestem troche zielony, napisz mi jeszcze krok po kroku.
Jest hauwei e220, jaka mam kupic wtyczke- czy co tam sie lutuje?
Co mam kupic zeby podlączyc to cos przylutowanego do kabla ktory idzie do anteny ( taka jest dobra? http://shop.interline.pl/product_info.p ... cts_id=487) moze cos polecisz:)
Na razie testowo. Moc zasiegu odbieranego przez telefon i modem testowałem tylko dla pary k610i i GT+ na 900MHz i jakimś dziwnym trafem wyszła taka sama. Normą niestety jest to, że własnie modemy mają gorsze anteny od telefonow komorkowych.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
W sumie modem kosztuje 300 zl, a moze jest cos w podobnej cenie z mozliwoscia podlaczenia anteny? Tak jak mowilem w telefonie zasięg trace niecaly 1km od domu, a bts jest ok 5km w lini prostej od domu (duzo drzew)
AdiosAmigos pisze:zasięg w wenątrz wg. mapki jest jakies 5 km od miejsca gdzie mieszkam, sprawdzalem zasięg 3g na którym opiera sie play i zauwaylem ze 3g wyłącza sie niecaly 1km od domu.
Kup starter PLAY-a do internetu (19 zł), włóż do tego telefonu. Katra sim do internetu będzie logować się tylko do stacji 3G Playa. Wówczas będziesz widział jak dokładnie jest z tym zasięgiem. Musisz mieć pewność, że masz zasięg z domu bo inaczej wszelki zakup modemu mija się z celem.
K800i jest czułym telefonem i to, że gubi zasięg 3G raczej źle wróży. Musiałbyś zrobić ten test na dachu i zobaczyć ile jest kresek. Jeśli nie ma ich wcale to daj sobie spokój.
No dobra, ale sam mowisz ze k800 jest bardzo czuły.. jutro pojade i kupie starter tak jak mowiles, ale co mi to pomoze jesli k800i jest czuly a modem nie? Chyba ze potraktowac czluy k800 jako modem z anteną?