AP-router-laptop
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
AP-router-laptop
Witam, mam taka sytuacja, mam antene zewnetrzna polaczona z AP (client) i po skretce do lapka, wszystko ladnie smiga, AP dziala, internet smiga na laptopie przy wszystkich ustawieniach karty sieciowej na "auto". Teraz dolozylem router d-linka, poloczylem go z AP poprzez skretke do wejscia WAN. W routerze wszystko poszlo gladko bo tam jest jakis konfigurator, wyszlo ze dynamiczne IP (to by sie zgadzalo, wczesniej po skretce sam przypisywal sobie IP), siec wifi otwarta, bez zabezpieczen. Po podlaczeniu wszystkiego lacze sie przez wifi z routerem, ale nie mam internetu
po zdiagnozowaniu sieci wyskakuje blad polaczenia z DNS. Przypuszczam ze gdzies musze skonwigurac recznie dnsy... podpowiedzcie prosze gdzie i na jakie...

- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Re: AP-router-laptop
A klonowanie mac z karty etherent notebooka zrobiłeś?? Penie dostawca mac blokuje.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
-
Oczywiscie dostawca blokuje mac! MAC, ktory ma dostep do sieci - skolonowalem w AP, czyli AP z prawidlowym MACiem laczy sie z siecia. Laczac kablem AP z laptopem wszystko pieknie smiga, problem robi sie gdy dochodzi routerkrystianb pisze:A klonowanie mac z karty etherent notebooka zrobiłeś?? Penie dostawca mac blokuje.
- wojteks
- *** Administrator ***
Podłącz laptopa do internetu i daj tutaj wynik ipconfig /all i wynik ping onet.plSzyszon pisze:podpowiedzcie prosze gdzie i na jakie
bo coś mi się widzi że "ttl" problem.
Inna możliwość to ustawienie laptopa na ręcznie przypisywane IP i wpisanie open dns czyli 208.67.222.222 i 208.67.220.220
Nie pomagam na PW!
-
Dodaje ipconfig
Recznie przypisywany IP? Na karcie wifi rozumiem?
p.s. sa to screeny z podlaczenia AP-laptop! Bezposrednio przez kabel.

Recznie przypisywany IP? Na karcie wifi rozumiem?
p.s. sa to screeny z podlaczenia AP-laptop! Bezposrednio przez kabel.
- wojteks
- *** Administrator ***
Drugi obrazek, ttl=0 więc z podziału zwykłymi routerami nic nie będzie. Musi być router z "podbijaniem" ttl czyli np. Linksys wrt54gl z softem tomato albo inny podobny
Nie pomagam na PW!
-
-
Czy ASMAX BR-604G sprawdzi sie w moim przypadku? Chodzi mi o cos taniego dzieki czemu puszcze ten nieszczesny internet po wifi...wojteks pisze:Musi być router z "podbijaniem" ttl