AP-router-laptop

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Szyszon
Początkujący użytkownik forum

AP-router-laptop

Post autor: Szyszon »

Witam, mam taka sytuacja, mam antene zewnetrzna polaczona z AP (client) i po skretce do lapka, wszystko ladnie smiga, AP dziala, internet smiga na laptopie przy wszystkich ustawieniach karty sieciowej na "auto". Teraz dolozylem router d-linka, poloczylem go z AP poprzez skretke do wejscia WAN. W routerze wszystko poszlo gladko bo tam jest jakis konfigurator, wyszlo ze dynamiczne IP (to by sie zgadzalo, wczesniej po skretce sam przypisywal sobie IP), siec wifi otwarta, bez zabezpieczen. Po podlaczeniu wszystkiego lacze sie przez wifi z routerem, ale nie mam internetu :zdziwko: po zdiagnozowaniu sieci wyskakuje blad polaczenia z DNS. Przypuszczam ze gdzies musze skonwigurac recznie dnsy... podpowiedzcie prosze gdzie i na jakie...
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Re: AP-router-laptop

Post autor: krystianb »

A klonowanie mac z karty etherent notebooka zrobiłeś?? Penie dostawca mac blokuje.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
Szyszon

krystianb pisze:A klonowanie mac z karty etherent notebooka zrobiłeś?? Penie dostawca mac blokuje.
Oczywiscie dostawca blokuje mac! MAC, ktory ma dostep do sieci - skolonowalem w AP, czyli AP z prawidlowym MACiem laczy sie z siecia. Laczac kablem AP z laptopem wszystko pieknie smiga, problem robi sie gdy dochodzi router
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

Szyszon pisze:podpowiedzcie prosze gdzie i na jakie
Podłącz laptopa do internetu i daj tutaj wynik ipconfig /all i wynik ping onet.pl
bo coś mi się widzi że "ttl" problem.

Inna możliwość to ustawienie laptopa na ręcznie przypisywane IP i wpisanie open dns czyli 208.67.222.222 i 208.67.220.220
Nie pomagam na PW!
Szyszon

Dodaje ipconfig ;)

Recznie przypisywany IP? Na karcie wifi rozumiem?

p.s. sa to screeny z podlaczenia AP-laptop! Bezposrednio przez kabel.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

Drugi obrazek, ttl=0 więc z podziału zwykłymi routerami nic nie będzie. Musi być router z "podbijaniem" ttl czyli np. Linksys wrt54gl z softem tomato albo inny podobny
Nie pomagam na PW!
Szyszon

Mam jedynie:

D Link

i

Edimax

Troche sie zmartwilem teraz, taki linksys to wydatek ok 250 zl, a mam juz dosc wsadzania w "studencka" siec :gwiazdki: no nic.... w takim przypadku zostaje jeden laptop przez skretke od AP...
Szyszon

wojteks pisze:Musi być router z "podbijaniem" ttl
Czy ASMAX BR-604G sprawdzi sie w moim przypadku? Chodzi mi o cos taniego dzieki czemu puszcze ten nieszczesny internet po wifi...
ODPOWIEDZ