Rozłącza i Połącza. Problem

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Ukx
Początkujący użytkownik forum

Rozłącza i Połącza. Problem

Post autor: Ukx »

Witam. Mieszkam w małym miasteczku. Mam internet radiowy od nadawcy który mieszka obok (antena jest na jego domu). Ja posiadam antenę na swoim domu tak ze się widzą. Używam do łączenia programu wlan utility i systemu windows XP. Wszystko ładnie chodziło chociaż wolny internet ale chodziło. A teraz mam tak ze połącza i jest jakieś 5 min i potem rozłącza na jakieś pół minuty (wszystko około bo to jest różnie) i znów połącza. Nic sie na tym nie da robić nawet jak włączę ściąganie to mi sie rozłączy i po ściąganiu. Teraz pytanie czy to wina moich ostawień czy może dostawcy?? Co ewentualnie zrobić?
Bo komputer to mam raczej dobry : Quad 1,55 GF 8800GT 4gb ram i taka zwykłą kartę sieciowa. PROSZĘ O POMOC
Ostatnio zmieniony 2008-11-10, 19:09 przez Ukx, łącznie zmieniany 3 razy.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Re: Rozłącza i Połącza. Problem

Post autor: YaHooo »

Ukx a to się stało np. po jakiejś burzy z silnym wiatrem? Może antena się przestawiła. A próbowałeś się uczyć za pomocą innej karty sieciowej?
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

Ukx pisze:od nadawcy który mieszka osób (antena
Ukx pisze:połącza
Nie chodziło mi o polskie literki (ale miło ze poprawiłeś, od razu lepiej się czyta)
Ukx pisze:czy to wina moich ostawień czy może dostawcy
Zmieniałeś coś ostatnio?

Jaki poziom sygnału masz w wlan utility/windows?
Nie pomagam na PW!
Ukx

Nie nie zmieniałem ustawień ani nie było żadnej burzy. Poprostu dzisiaj włączam komputer i tak się dzieje. Wczoraj wszystko chodziło.

A poziom sygnału w windows pisze Brak sygnału a w Wlan utility Very Low. Ale internet chodzi.

Sygnał może być slaby dlatego ze komin jest z drugiej strony dachu i czubek dachu przysłania trochę.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Ukx pisze:A poziom sygnału w windows pisze Brak sygnału a w Wlan utility Very Low.
No to moim zdaniem to jest wina całej sytuacji. Patrzyłeś jakieś zaawansowanie ustawienia karty wi-fi w Menadżerze Urządzeń? Tam może są jakieś ustawienia jak karta ma się zachować podczas słabego sygnału.
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
Ukx

sa tam jakies opcje np. Ad Hoc Disable Enable .... Ale nie wiem co tam pozmieniac ?
Ostatnio zmieniony 2008-11-10, 19:51 przez Ukx, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Ukx pisze:Poprostu dzisiaj włączam komputer i tak się dzieje. Wczoraj wszystko chodziło
Nie przestawiałeś kompa, nie odkurzałeś za kompem, czy kabel antenowy jest dokręcony do karty?
Nie pomagam na PW!
Ukx

jest dokręcony ... jakby nie był to by chyba w ogóle internet nie chodził a on tak zrywa co parę minut gdzieś na 20 sek i potem dalej działa... tak jakby
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Ukx pisze:sa tam jakies opcje np. Ad Hoc Disable Enable
Niestety to nie te opcje. A innych nie ma?
Ukx

Anntena Rx Diversity, Anntena Tx Diversity, Auto Reconnect mode, CAM when AC power , Counry region . Enable TX Burst, Fragment Threshold, Power Saving Mode, Preamble Type , RTS Threshold , WirelessMode. To wszystkie opcje.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Zajałbym się tymi opcjami: Auto Reconnect mode, Power Saving Mode. Obie spróbowałbym wyłączyć.
Ukx

niestety nie pomogło

Edit :

Mhm. Zrobiłem sobie przywracanie systemu do dnia kiedy wszystko chodziło i dalej tak samo. Więc z tego wniosek ze to nie jest wina ustawień.

Ale odkryłem ciekawe zjawisko:
- Jest tak że dwa nadajniki maja ten sam SSID ale sa na innych kanałach. Kiedy zerwie połączenie to w programie do obsługi sieci (wlan utility) jest kanał 4 a jak jest połączone to jest kanał 13. Ten nadajnik z którego ja powinienem odbierać jest na kanale 13. W tym programie nie ma opcji wybrania kanału tylko on automatycznie łączy jak się wpisze SSID. Pewnie on cały czas szuka sieci i bezsensu łączy z ta druga która nie działa. Myślę ze może by to chodziło na jakimś innym stabilnym programie do obsługi sieci... No właśnie tylko jaki obsłuży moja kartę firmy MSI (Wireless 11g PCI Card PC54G2) mam pudełko przed sobą... Proszę o pomoc jeśli mam racje to o znalezienie rozwiązania...
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Ukx pisze:Jest tak że dwa nadajniki maja ten sam SSID ale sa na innych kanałach.
Dzwoń do dostawcy i go przepytaj dlaczego tak ma albo przekręć antenę żeby nie widziała nadajnika na 4 kanale.
Nie pomagam na PW!
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

A w programie do łączenia się z siecią nie możesz ustawić czegoś takiego jak Obowiązkowy adres punktu dostępu? Jest to po prostu adres MAC routera/nadajnika z którym program ma się łączyć. To powinno rozwiązać ten problem.
Ukx

nie chce mu zawracać głowy a przekręcenie anteny raczej nic nie da muszę sobie zainstalować jakiś dobry program tylko jak go ściągnąć jak posta trudno mi wysłać ;p

Edit:

Zainstalowałem inny program Odyssey Access Client lecz to samo się dzieje. to musi być zapewne wina dostawcy

w tym programie tez sie nie wybiera kanału. Znacie może jakiś co się wybiera i zatwierdza ?
Ostatnio zmieniony 2008-11-11, 14:09 przez Ukx, łącznie zmieniany 2 razy.
ODPOWIEDZ