Jaka antena do modemu Huawei E230

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
davids80
Użytkownik forum

Jaka antena do modemu Huawei E230

Post autor: davids80 »

Witam serdecznie.
Wcześniej założyłem podobny wątek z tym wyjątkiem, że wtedy chodziło o modem Huawei E169:
http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=14104

Okazało się jednak, że większość osób doradzała mi Huawei E230 i taki też zakupiłem.
W woli przypomnienia:
Mieszkam w bloku w miejscowości Rozgarty (10 km od Torunia) na pierwszym piętrze i niestety w pokoju, w którym stoi komputer ledwo łapie EDGE. Przynajmniej w aplikacji iPlusa i Mobile Partner tak pokazuje a rzeczywistość jest zgoła odmienna. Niestety mam tylko jedną kreskę i prędkość max jaką odczytałem za pomoca speedtesta to 51 kbps a więc prędkość na poziomie GPRS. Przy aplikacji iPlusa często nie chciało mi nawiązywać połączenia z internetem albo zrywało to połączenie (nie pokazywało wcale zasięgu) dlatego zmieniłem na Mobile Partnera - jest ciut lepiej.
Jeśli wyjdę na balkon łapie już UMTS (sprawdzałem za pomoca telefonu Nokia E65 i SEK800i) Oczywiście połączenie video mogę wykonać bez przeszkód. Co więcej - spróbowałem łączyć się z netem za pomoca telefonu E65 (który złapał zasięg 3G tuż przy oknie :D ) - prędkość jaką pokazał mi speedtest to 230 kbps.

Problem polega na tym, że nie wiem teraz, jaką kupić antenę (z przyłączem do E230 i kablem): kierunkowa czy dookólną.
Do najbliższego BTSa (UMTS) w linii prostej mam około 6,5-7 km. (Po drodze lasy).
Do najbliższych BTSów (GSM900) mam z jednej strony 2,7 km z drugiej 3,5- 3,8 km. Czasem sygnał automatcznie przełącza się między nimi - (zaobserwowane w telefonach)...

Wydaje mi się, że lepszym wyborem byłaby antena kierunkowa ustawiona konkretnie na BTSa z UMTSem. Dookólna pewnie zbierałaby sygnał z BTSów bliżej ustawionych przez co nie miałbym szans na łapanie 3G.

Co sądzicie i jakie anteny polecacie. Prosze o konkretne przykłady.
Wcześniej polecano mi tą:
http://www.bestpartner.pl/index.php?art ... ategorie=9

Dziękuję za zrozumienie i wszelką pomoc...
Adamusek xD
Specjalista bezprzewodowy-senior

Re: Jaka antena do modemu Huawei E230

Post autor: Adamusek xD »

A może wymusić 3G? Spróbuj :)

[ Dodano: 2008-11-09, 07:33 ]
Settings>Choose connection type>3G olny
Awatar użytkownika
davids80
Użytkownik forum

...próbowałem wymuszać 3G. Udało mi się dwukrotnie znaleźć sygnał, ale niestety trwało to chwile i od razu zrywało połączenie. Nawet jedna kreska się nie pojawiła. Podlączyłem także dłuższy kabel USB, żeby mieć lepsze pole manewru, ale niestety wiele to nie pomogło...
Adamusek xD

davids80 pisze:6,5-7 km. (Po drodze lasy)
11dBi na taką odległość przez lasy... hmm ciężko ale masz 10 dni na zwrot, jednak z drugiej strony jak łapiesz 3G na balkonie to duże szanse są. Masz widoczność z BTS?
Awatar użytkownika
davids80
Użytkownik forum

...to może coś takiego?? :
http://www.bestpartner.pl/index.php?kategorie=9

Nie wiem tylko jakie przyłącze (antena-modem) do tego panelu aby było kompatybilne z moim modemem... Kabel musi być 10 metrowy.
Gdzieś obiło mi się o uszy, że złącze kabla to FME żeńskie i do tego złącze konektora do Huawei, ale nie jestem pewny.

Co do odleglości i widoczności z BTSem UMTS to pokazane jest w załączniku...:

[ Komentarz dodany przez: BliSki: 2009-04-21, 17:30 ]
Wycinam zbędny już załącznik.
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

Zdaję się, że e230 ma taki sam jak e169 wiec mozna by kupic to http://www.bestpartner.pl/index.php?art ... tegorie=10 wedle życzenia kabel 10m
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
Awatar użytkownika
davids80
Użytkownik forum

a takie coś tylko z odpowiednim złączem?? :

http://www.dipol.com.pl/antena_atk-16-2 ... _A7036.htm

...wole dopytać, gdyż te są sporo tańsze...
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

davids80 pisze:a takie coś tylko z odpowiednim złączem?? :
masz za coś koło 130zl ze złączem to samo nawet troszke mocniejsze. Choć wieksość ludzi mówi, że na yage to juz zbyt wysoka częstotliwość. Tu
Awatar użytkownika
davids80
Użytkownik forum

teraz to już sam nie wiem...
- Antena UMTS Panel Max 15 dBi + Przyłącze RF5 10m SMB(m)-N(m) - 233,02 zł albo
- Antena UMTS YAGI XP 15 dBi + Przyłącze H155 10m SMB(m)-N(m) - 130,54 zł

Wiadomo, że na korzyść tej drugiej przemawia cena. Może zamówię tą tańszą a jeśli się nie sprawdzi -oddam i dopłacę do Antena UMTS Panel Max. Mam przecież 10 dni na zwrot towaru zakupionego przez internet :D
Adamusek xD

krystianb pisze:yage to juz zbyt wysoka częstotliwość
Yagi jest zaprojektowana na o ile się nie mylę ok 1GHz
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

Adamusek xD pisze:Yagi jest zaprojektowana na o ile się nie mylę ok 1GHz
Może nie tyle zaprojektowana ile żeby osiągnąć dobre parametry przy częstotliwościach wi-fi czy UMTS powinna byc bardzo dokładnie wykonana.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
Awatar użytkownika
davids80
Użytkownik forum

...w takim razie co radzicie. Opłaca sie doplacić te 100 zł do Anteny UMTS Panel Max 15 dBi (wolałbym NIE, ale jeśli ma mi to dobrze służyć, to lepiej dać teraz większą kasę niż później kombinować)...
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Jak już wcześniej koledzy napisali masz 10 dni na testy, więc jak tak bardzo chcesz to możesz wziąć tą Yagi, Przebadać jak się będzie miała sytuacja i w razie czego oddać ją i kupić panel.
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
Awatar użytkownika
davids80
Użytkownik forum

...zdecydowałem się na - Antena UMTS Panel Max 15 dBi + Przyłącze RF5 10m SMB(m)-N(m).

Dzięki wszystkim za pomoc i cenne wskazówki.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Proszę bardzo. Jakby co to pochwal się wynikiem :)
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

YaHooo pisze:Jakby co to pochwal się wynikiem
I też jeszcze co z tą polaryzacją, czy wszędzie jest skośna czy tylko u bob'a ;)
anomalia00
Początkujący użytkownik forum

Post autor: anomalia00 »

Witam, również proszę o pomoc w wyborze zestawu antenowego do modemu Huawei e230. Te zestawy proponowane wcześniej były na wzmocnienie zasięgu UMTS, a ja potrzebuję na EDGE, mieszkam na wsi i wszystkie najbliższe BTSy Plusa są tylko na GSM900 :/ Oczywiście chciałabym antenę kierunkową, teraz zasięg to 'aż' 1 kreska, na dodatek modem jest podłączony bezpośrednio tą małą złączką do USB komputera stacjonarnego (kabel był chyba uszkodzony i modem nie chciał pracować...). Może być problem z długością kabla, bo komputer stoi w pokoju na parterze, w dwupiętrowym domku, a ten w lekkim dołku... Okolica jest zalesiona, a do najbliższego BTSa mam 4km, ale problem jest taki, że pokój jest z drugiej strony domu i trzeba by jeszcze przeprowadzić kable przez mieszkanie,czyli dodatkowa długość... Chyba że wyprowadzić bezpośrednio od tamtego pokoju na dach, co wydaje mi się najlepszym rozwiązaniem ze względu na te lasy wokół, ale z kolei nie wiem czy też nie byłaby to za duża długość doprowadzenia, nie potrafię w tej chwili określić ile metrów by wyszło (muszę skontaktować się z siostrą, u niej zakładam neta ;)
Dalej jest jeszcze w przeciwnym kierunku BTS oddalony o 8km i 9km.

Jest jeszcze taki mały psikus - modem czasami łapie słabiutki zasięg 3G, ale wtedy połączenie jest baardzo niestabilne i się rwie po prostu. A psikus jest taki, że wg mapy UKE najbliższy BTS UMTS jest w mieście ponad 20km ode mnie - może modem z niego właśnie łapać ten zasięg? Drugi jest już 24km ode mnie, tyle że w innym kierunku ;) No chyba że w okolicy jest jakiś tajny przekaźnik o którym nikt nic nie wie ;p Czy w sytuacji takiej odległości warto próbować łapać ten 3G? Nie znam się, jakby wtedy było z anteną, czy są takie obsługujące i pasmo EDGE i 3G, żeby nie płacić dwa razy jakby nie wyszło?

Czy ktoś mi potrafi powiedzieć, jakie wejście na antenę zewnętrzną ma ten model? Szukam i szukam, ale nigdzie nie znajduję konkretnej nazwy czy oznaczenia.

Jeśli chodzi o cenę zestawu, to wolałabym, żeby nie była zbyt wysoka, specjalnie szastać nie mogę, ale też nie chcę inwestować w coś co padnie po dwóch miesiącach...

Póki co jestem noga w dziedzinie anten, ich parametrów itp ;) dlatego prosiłabym o pomoc w wyborze i chęć wytłumaczenia co i jak, a może nawet dlaczego ;)
Ufo atakuje
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: Ufo atakuje »

anomalia00 pisze:Jest jeszcze taki mały psikus - modem czasami łapie słabiutki zasięg 3G, ale wtedy połączenie jest baardzo niestabilne i się rwie po prostu.
Jeśli EDGE daje tylko 1 kreskę to może warto spróbować z tym UMTS-em. To zupełnie inna jakość internetu. Musisz sprawdzić sygnał na dachu. Do tego potrzeby będzie laptop+modem albo telefon z UMTSem.
Być może stacja UMTS jest bliżej niż się zdaje. ;)
Awatar użytkownika
przemekwas1
Stały użytkownik forum

Post autor: przemekwas1 »

Witam ja mam huaweia e230 i kupilem se taka antene http://www.allegro.pl/show_item.php?ite ... s%C5%82any.
Mieszkam 10-12km od bts 3g iPlusa i dzieki tej antenie z 1 kreski edge mam 1 kreske hsdpa=800-1100 :)
anomalia00

Ufo atakuje pisze: Jeśli EDGE daje tylko 1 kreskę to może warto spróbować z tym UMTS-em. To zupełnie inna jakość internetu. Musisz sprawdzić sygnał na dachu. Do tego potrzeby będzie laptop+modem albo telefon z UMTSem.
hmm na laptopie możliwość sprawdzenia miałabym najwcześniej za tydzień, ale może wykombinuję z telefonem ;) dam znać jak coś będzie wiadomo ;)
Ostatnio zmieniony 2008-11-16, 15:25 przez anomalia00, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
davids80
Użytkownik forum

Witam.
Zdecydowałem się jednak na zakup tej samej anteny co przemekwas1 i jestem SUPER ZADOWOLONY :hyhy:

Teraz mam HSDPA (2 kreski) a max prędkość jaką odczytałem za pomocą speedtesta to około 2750 kbps :D

Radość tym większa, że zaoszczędzilem 150 zł.
A już praktycznie byłem zdecydowany na tą z Bestpartnera.
JakrA212

Post autor: JakrA212 »

Jeśli chodzi o modem HUAWEI E169, to sobie zobiłem do niego antene sam, a jak ją zrobić dowiedziałem się z tego forum

[ Dodano: 2008-11-23, 19:57 ]
do e220 też sie nada
anomalia00

Witam ponownie :) Więc tak, sprawdzaliśmy zasięg u siostry i nie udało się złapać 3g :( Wolę nie ryzykować, zdecydowałam się na antenę dla EDGE. Bardzo proszę o pomoc w doborze odpowiedniej anteny, a najlepiej całego zestawu, razem z kablem i konektorem. Antena będzie zamocowana na kominie na dachu, długość kabla nie powinna przekroczyć 10m. Jeszcze raz powtórzę, chodzi o antenę kierunkową do Huawei e230 na GSM 900, odległość do BTSa 4km, o ile się nie mylę to antena widziałaby się z BTSem (o ile to co uważam za BTS rzeczywiście nim jest :P )

Przydałoby się, żeby zestaw był w jakiejś rozsądnej cenie ;)

Bardzo proszę o pomoc fachowców z forum ;)
anomalia00

podbijam temat!! nikt nie chce mi pomóc? :(
Awatar użytkownika
przemekwas1
Stały użytkownik forum

Post autor: przemekwas1 »

Polecam panelową

[ Dodano: 2008-11-30, 12:25 ]
Sorry zle przeczytalem panelowa na edge nie bedzie dobra. tylko nie kupuj bacika (magnetyczna) bo jak cos jest do wszystkiego jest do niczego

[ Dodano: 2008-11-30, 12:28 ]
Moze tak : http://www.allegro.pl/item493231835_ant ... _e230.html
Wiem ze nikt nie poleca anten z allegro ale ja kupilem i mi sie udalo
anomalia00

ale z tego co widzę to jest ATK-20, czy ona nie jest za mocna jak dla mnie? do nadajnika mam troszkę ponad 4km...

Drodzy Państwo specjaliści, czy ktoś może zweryfikować zestaw zaproponowany przez przemekwas1? Naprawdę nie stać mnie na wyrzucanie pieniędzy w błoto, więc wolę kupić coś pewnego...
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

anomalia00, nie przejmuj się tym, że antena będzie "za mocna". Miało by to znaczenie w innej sytuacji i na innej częstotliwości.
Ufo atakuje
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: Ufo atakuje »

Na tą odległość nawet ATK10 spokojnie wystarczy. Dużo ważniejsza jest wysokość na jakiej zostanie zamontowana- tak żeby był wolny tor dla sygnału. Oczywiście musisz sprawdzić gdzie masz w okolicy najbliższe BTS-y bo w sprzyjających warunkach możesz przekierować się za pomocą takiej anteny na jeden z nich. Sprawdź tu: http://mapa.btsearch.pl/
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

To ja dodam, że krótszą antenę łatwiej ustawić na BTS. :)
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

Post autor: Patryk »

Jo_gurt pisze:anomalia00, nie przejmuj się tym, że antena będzie "za mocna"
Raczej trzeba się przejmować,że bedzie "za długa" ;)

[ Dodano: 2008-12-03, 21:12 ]
To ja dodam, że krótszą antenę łatwiej ustawić na BTS
Trochę bardziej kierunkowa jest ATK20,ale przede wszystkim to dość delikatna antena - długa na 1.7m i bez podpórki (w polaryzacji V podpórki nie da się sensownie zamontować).
Ja na wietrze z nią problemy miałem - boom się zaczął giąć po roku czasu (!).
ATK10 zdecydowanie jest lepsza.
20 to tylko na ekstremalnie trudne warunki i duże odległości.

[ Dodano: 2008-12-03, 21:15 ]
anomalia00 pisze:odległość do BTSa 4km, o ile się nie mylę to antena widziałaby się z BTSem
ATK10 z www.dipol.com.pl - ~60 zł
ODPOWIEDZ