Ruter Option Globesurfer II

Dyskusje na temat wyboru sprzętu. Jaki modem, telefon do GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA/HSUPA, jaką przejściówkę, kabel do telefonu... itp. mam wybrać?

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
EmTeeDee

Ruter Option Globesurfer II

Post autor: EmTeeDee »

Jak w temacie-zamierzam kupić ten sprzęcik z oferty sklepu Komputery Online , wraz z anteną do EDGE ATK20 i mam w związku z tym parę pytań:
Cz wybrana antena nie będzie za ''mocna''do nadajnika z którego chyba obecnie korzystam mam jakieś 6km.piszę chyba bo tak pisze w telefonie i on łapie najpewniej najbliższy nadajnik,z którym czasami mam problemy(obciążony)antenę mógłbym skierować w przeciwnym kierunku ,ale ten nadajnik jest w mieście,więc ciekawo czy nie obciążony jeszcze bardziej!Czy raczej wybrać antenę dookulną?(mieszkam w lesie)która by tylko wzmocniła sygnał?I jak to jest z wi-fi ,czy jak bym dokupił 2karty sieciowe(mam 2komputery)i bym podzielił sygnał to "przeszedł" by on przez sufit?(ruter był by na strychu)i czy opłaca się dzielić EDGE na dwa kompy,zdało by to egzamin,czy były by same problemy?Mam 6GB których i tak w miesiącu nie"przepalam"?Drugi komp pobierał by sobie aktualizacje i brat mógłby od "biedy"posurfować.Czy ''budowa''sieci domowej jest skomplikowana?Pozdrawiam. :niepewny:
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Re: Ruter Option Globesurfer II

Post autor: YaHooo »

[email protected] pisze:Cz wybrana antena nie będzie za ''mocna''do nadajnika z którego chyba obecnie korzystam mam jakieś 6km
Jak na moje oko jak są przeszkody to można brać tą ATK20.
[email protected] pisze:antenę mógłbym skierować w przeciwnym kierunku ,ale ten nadajnik jest w mieście,więc ciekawo czy nie obciążony jeszcze bardziej!
Na to już nie ma jednoznacznej odpowiedzi. Ale generalnie z tym co się ja spotkałem nadajniki na wsiach, mniejszych miasteczkach były bardziej obciążone. Ponieważ tam jeden BTS pokrywał o wiele większy obszar niż w mieście, co za tym idzie więcej było tak ludzi do niego podłączonych. Ale jak nie sprawdzisz to się nie przekonasz.
[email protected] pisze:czy jak bym dokupił 2karty sieciowe(mam 2komputery)i bym podzielił sygnał to "przeszedł" by on przez sufit?(ruter był by na strychu)
Zapewne sygnał by przeszedł przez sufit. A ten router ma możliwość przyłączenia mocniejszej anteny do wi-fi?
[email protected] pisze:czy opłaca się dzielić EDGE na dwa kompy,zdało by to egzamin,czy były by same problemy?
Cóż przy dobrych warunkach miałbyś łącze 200kb/s więc sam sobie odpowiedź na to pytanie. Ja myślę, że w miarę komfortowo można przeglądać na 2 komputery strony, ale to jest tylko moje zdanie.
[email protected] pisze:Drugi komp pobierał by sobie aktualizacje i brat mógłby od "biedy"posurfować
Trzeba by było ustawić jakiś sensowny limit prędkości pobierania tych aktualizacji. Inaczej ten komp zajmie całe pasmo i na przeglądanie stron nie wystarczy łącza.
[email protected] pisze:Czy ''budowa''sieci domowej jest skomplikowana
Ja myślę, że nie :)
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
EmTeeDee

Dziękuję za odpowiedż.Jak na razie wezmę sam ruter i antenę,zobaczę jak to będzie śmigać,a potem pomyślę nad stworzeniem "własnej sieci"Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Proszę bardzo. Jak będziesz miał pytania to pisz śmiało :)
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
darek
Stały użytkownik forum

Post autor: darek »

Polecam GlobeSurferIII, daje kilka możliwości więcej, ja mam jeszcze II . Konfiguracja nie sprawiła mi żadnego problemu a net EDGE dzielę nieraz na trzy kompy i dobrze jest. Zasięg WiFi jest dobry nawet bez anteny, w mieszkaniu GS jest na parterze i bez problemu ciągnie na piętrze i w piwnicy
EmTeeDee

Dzięki za odpowiedż ,na razie chwilowo się wstrzymałem,nie wiem czy wcale nie zrezygnuję z internetu,bo właśnie przeszedłem na nowy miesiąc rozliczeniowy który mam 10każdego miesiąca z płatnością do 24.I zawsze zaczynają się schody!-spowalnianie,zawiechy,wywalanie z serwera!płacę 120zł.Za 6GB którego nie wykorzystuję a te XXXXX z orange mnie spowalniają.Zmienił bym sieć ale u mnie na chacie tylko orange ma EDGE reszta tylko GPRS :cry: Pozdrawiam.

Opanuj się.

[ Dodano: 2008-11-14, 20:52 ]
Trudno zapanować nad emocjami, jak od godziny 17 dopiero teraz chodzi to" jako tako"normalnie nie wiem o co chodzi, ciągle się zawiesza,trzeba klikać na ''odświeżanie"Próbowałem też sprawdzić iplusa na którym mam parę złotych ale nie chciało się połączyć(błąd komunikacji skontaktuj się z operatorem)nie wiem może wybrałem złe ustawienia bo mam "simki"z każdej sieci-kombinuję jak ten koń pod górkę żeby mieć jakiś sensowny internet!Może coś z telefonem który ciągle jest podłączony pod usb i się ładuje?zasięg raczej jest,teraz przeczyściłem kompa prog.System Mechanic6 i telefon podłączyłem przez blutucza i położyłem bliżej okna-trochę lepiej,ale zawsze tak się dzieje w połowie miesiąca!Kupił bym ten sprzęt ale czy to nie będzie wyrzucenie kasy w błoto-wydam tysiąca z hakiem a net dalej będzie do bani?!Najgorzej jak mieszka się na odludziu i nie ma innej alternatywy.Pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony 2008-11-14, 18:46 przez EmTeeDee, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

onimusza666 jak dla mnie takie spowolnienia oraz objawy typu, że nie chcą się strony ładować to przeciążenie sieci. Niestety nic na to nie poradzisz.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez YaHooo, łącznie zmieniany 1 raz.
EmTeeDee

A czy antena kierunkowa by coś w tym przypadku poradziła nawet jak bym skierował ją na ten sam BTS z którego korzystam? ObrazekObrazek
Ten nadajnik jest na południe ode mnie , a marzą mi się nadajniki z północy :(
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

onimusza666 pisze:czy antena kierunkowa by coś w tym przypadku poradziła nawet jak bym skierował ją na ten sam BTS z którego korzystam?
W takim przypadku zwiększyła by Ci się siła sygnału oraz mógłby spaść ping.
onimusza666 pisze:Ten nadajnik jest na południe ode mnie , a marzą mi się nadajniki z północy
Można by było spróbować, chociaż nikt Ci nie zagwarantuje sukcesu. Ale fakt, byłem w tamtych rejonach i od północy zasłaniają Cię duże tereny leśne, co nie rokuje najlepiej :/
EmTeeDee

:niepewny: ale musiałbym posiadać i antenę do UMTS bo jakaś "do wszystkiego"to chyba się nie nadaje? :(
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

onimusza666 pisze:jakaś "do wszystkiego"to chyba się nie nadaje?
No niestety to prawda. Jak coś jest do wszystkiego to jest do niczego. Lepsza będzie porządna antena dedykowana na UMTS np. z Bestpartnera.
EmTeeDee

Dlaczego Bestpartner?czy Komputery Online którzy tutaj się reklamują są ''gorsi''?
A jak by spadł mi ping to nie wywalało by mnie z serwera?Nawet w tej chwili na ten serwer wchodzę bez kłopotów na drugi też ,a z kolei na trzeci udało mi się tylko raz po długim czasie,a tak przeważnie jest tylko pusta strona?
I jeszcze jedna sprawa,czy te moje kłopoty są tylko spowodowane przeciążeniem sieci , czy wina leży po stronie nieuczciwego operatora,bo jak wspomniałem przeważnie jest tak że pół miesiąca da się żyć a drugie to tragedia!Np.rano przed 5(niektórzy muszą pracować i w sobotę)ściągnełem parę niewielkich plików i NetMeter pokazał mi max200kbit/s a teraz pokazuje11,2kib/s podczas przeglądania stron i trzeba długo czekać i klikać na odświeżanie?
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

Post autor: Patryk »

onimusza666 pisze:Np.rano przed 5(niektórzy muszą pracować i w sobotę)ściągnełem parę niewielkich plików i NetMeter pokazał mi max200kbit/s a teraz pokazuje11,2kib/s podczas przeglądania stron i trzeba długo czekać i klikać na odświeżanie?
Ileż to razy można pisać...

Tak to jest,gdy sieć jest przeciążona - to normalne objawy,na które nic nie poradzisz - taka już jest specyfika internetu via GSM.
Późno w nocy albo wcześnie rano działa dobrze,a później to już rożnie bywa.
Uczciwość operatora nie ma tu nic do rzeczy :] - sieć z założenia jest "uczciwa" i uczciwie dzieli dostępne zasoby radiowe pomiędzy użytkowników.
Jedynym wyjątkiem jest mam nadzieję,że oczywisty dla wszystkich fakt istnienia priorytetu dla rozmów głosowych,no i oczywiście całkowity priorytet 112.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez Patryk, łącznie zmieniany 1 raz.
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Post autor: zDaleKi »

onimusza666 pisze:czy Komputery Online którzy tutaj się reklamują są ''gorsi''?
Mają takie same anteny (np. z segmentu ATK), wiec raczej nie są gorsi jeżeli chodzi o jakość anten. ;)
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez zDaleKi, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

onimusza666 pisze:Dlaczego Bestpartner?czy Komputery Online którzy tutaj się reklamują są ''gorsi''?
Akurat podaję go z przyzwyczajenia, ale Komputery Online też mogą być ;)
EmTeeDee

rozumiem ;) :papa:
Awatar użytkownika
bob
Guru bezprzewodowy

Post autor: bob »

BliSki pisze:Mają takie same anteny (np. z segmentu ATK), wiec raczej nie są gorsi jeżeli chodzi o jakość anten.
Mają nawet fajne ceny. ;)
EmTeeDee

Obrazek
Dziwny ten mój net-jest jak barometr zależny od pogody :szok:
EmTeeDee

Trzeciego grudnia mam obowiązkowy przegląd kompa-myślę o założeniu karty wi-fi do której potem dokupię ruter i mam do Was pytanie odnośnie tej karty. Jaki ma rodzaj wejścia PCI? Bo przeglądałem karty na stronie Komputery-online i tam nic nie jest napisane. Chodzi mi o to że moja płyta główna ma tylko jedno wejście PCI expres x16 zajęte przez k.graficzną. PCI ex.x4-1szt.PCI ex.x1-3sztuki. Gniazdo PCI 2szt.Pozdrawiam.

[ Komentarz dodany przez: BliSki: 2008-11-30, 12:33 ]
Poprawiłem pisownię
Ostatnio zmieniony 2008-11-30, 12:32 przez EmTeeDee, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

onimusza666 pisze:Gniazdo PCI 2szt
Kart WiFi z innym złączem niż PCI jest jak na lekarstwo więc tutaj wyboru praktycznie nie ma. Wybrana karta musi obsługiwać 802.11b/g ewentualnie "n" ale będzie wtedy znacznie droższa i router tez będzie znacznie droższy.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez wojteks, łącznie zmieniany 1 raz.
Nie pomagam na PW!
EmTeeDee

Czyli moja płyta główna spełnia wymagania? Myślę o karcie wi-fi Pentagram hornet 802.11g lite lub jakiejś innej a ruter to będzie raczej Option Globe surferII. Nie znam się na tym. Mam net komórkowy-modem jak w podpisie. Chcę umieścić antenę na dachu i jak najmniej kabla czyli standardowo wraz z anteną jest 10m.kabla-a potem ruter na strychu (jakiś porządny). No i dalej do kompa przez wi-fi albo ''po kablu''też ok. 10m lub mniej, nie mierzyłem.Zastanawiam się jakie najlepsze by było rozwiązanie?Pozdrawiam.

[ Komentarz dodany przez: BliSki: 2008-11-30, 12:37 ]
Poprawiłem pisownię
Ostatnio zmieniony 2008-11-30, 12:35 przez EmTeeDee, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

onimusza666 pisze:Zastanawiam się jakie najlepsze by było rozwiązanie
Antena na jakimś maszcie (wg potrzeb), krótki kabel antenowy do puszki z routerem na tym samym maszcie, zasilanie PoE. w mieszkaniu jakiś AP żeby internet był po WiFi.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez wojteks, łącznie zmieniany 1 raz.
Nie pomagam na PW!
EmTeeDee

wojteks pisze:[...]
Antena na jakimś maszcie (wg potrzeb), krótki kabel antenowy do puszki z routerem na tym samym maszcie, zasilanie PoE. W mieszkaniu jakiś AP żeby internet był po WiFi.
A ten Globesurfer nadaje się żeby go ''zapuszkować'' nie znam się, ale wydaje mi się że nie. Z tego co piszesz, to bym potrzebował-antena,ruter,AP,kartę wi-fi(o kablu nie wspomnę) i co jeszcze? :gwiazdki:

[ Komentarz dodany przez: BliSki: 2008-11-30, 12:43 ]
Poprawiłem pisownię
Ostatnio zmieniony 2008-11-30, 12:41 przez EmTeeDee, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

onimusza666 pisze:A ten Globesurfer nadaje się żeby go ''zapuszkować''
Właśnie mu się bliżej przyjrzałem i z zapuszkowaniem może być problem. Chociaż to przecież ma wyjście po kablu ethernet więc PoE da się zrobić. Kabel jest tani, adapter PoE też niedrogi. Ustawisz AP nadawczy gdzieś w środku domu i powinien być zasięg WiFi po całym domu. Jeżeli dach jest niski i nie blaszany to w części domu może być zasięg bezpośrednio z Globesurfera

Oczywiście wystawianie Globesurfera nad dach ma sens jeżeli masz problem z zasięgiem sieci GSM/UMTS
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez wojteks, łącznie zmieniany 2 razy.
Nie pomagam na PW!
EmTeeDee

Problemu z zasięgiem raczej nie mam, chodzi mi o to aby wykorzystać antenę kierunkową do skierowania na inny BTS , bo ten z którym się łączę jest przeciążony i często zawału można dostać w oczekiwaniu na otwarcie strony!Czasami działa dobrze jak na EDGE,ale marzy mi się UMTS(zawsze warto spróbować)a jak nie to przynajmniej EDGE był by stabilniejszy-poza tym w domu są 2komputery i ten drugi mógłby też być podpięty do ''sieci''Myślę dlatego o tym ruterze bo ma on w sobie wszystko-czyli przekładam kartę sim z telefonu i chyba nie powinno być żadnych komplikacji.Na dachu antena ,ruter na strychu więc i warynki pogodowe by mu nie szkodziły.Nie wiem może są inne routery lepsze lub gorsze ale chodzi mi o taki gdzie wkładam simkę i nic więcej do tego nie trzeba,na pewno wolał bym mieć go w pokoju przy kompie ale na forum nie polecają zbyt długiego kabla.
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

Post autor: Patryk »

onimusza666 pisze:Nie wiem może są inne routery lepsze lub gorsze
IMO lepszym rozwiązaniem jest Asus WL-500gP i np.Option Icon (ten duży,biały z HSDPA 1.8) albo Icon 401.

[ Dodano: 2008-11-30, 13:07 ]
onimusza666 pisze:Na dachu antena ,ruter na strychu więc i warynki pogodowe by mu nie szkodziły
Tylko pamiętaj o dobrym uziemieniu anteny i masztu,bo inaczej szybko się z kosztownym sprzętem pożegnasz :)
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez Patryk, łącznie zmieniany 1 raz.
EmTeeDee

Patryk_ z tego co rozumiem to wyglądało by to tak?-Modem podpięty pod kompa np.ten Option i jakimś kablem pod ten ruter Asusa? A z niego kabel pod antenę zewnętrzną?Czy odwrotnie jakoś? :zdziwko:
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

[email protected] pisze:wyglądało by to tak?-Modem podpięty pod kompa np.ten Option i jakimś kablem pod ten ruter Asusa?
Nie, router wyżej wymieniony ma 2 gniazda usb, po zmianie softu na czeski podłacza sie modem, potem do puszki i na maszt.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
EmTeeDee

Nic nie rozumiem :zdziwko: modem i ruter do puszki?
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

[email protected] pisze:modem i ruter do puszki?
Można ale nie trzeba, jak kto woli. Chodziło mi o to, że efekt użycia tego routera i modemu jest taki sam jak routera z wbudowanym modemem, tylko że mamy wybór jakiego modemu chcemy używać i do tego o wiele wieksze mozliwości konfiguracji routera.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
ODPOWIEDZ