Problem z gniazdem ExpressCard przy Huawei E800 z iPlus-em
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Problem z gniazdem ExpressCard przy Huawei E800 z iPlus-em
Witam
Dziwna sprawa mnie spotkała , ponieważ jestem użytkownikiem iPlus-a od 2 lat przyszedł czas na zmianę modemu i oto z bezproblemowego modemu PCMCIA Option Globetrotter Edge zmieniłem na coś dziwnego ale podobno lepszego ExpressCard Huawei E800. No i zaczęło sie dziać , po zainstalowaniu niby nowego oprogramowania które było na płytce( a było strasznie stare) już nowy modem nie odpalił na aplikacji iplus-a , więc pomyślałem że zrobię aktualizację , ale żeby ją dokonać musiałem włożyć stary modem i połączyć się z netem. I tak zrobiłem , ściągnąłem najnowszy soft i myślałem że będzie wszystko oki, ale byłem w błędzie. Oczywiście wyłączyłem kompa i włączyłem go ponownie po wsunięciu nowego modemu do gniazda expresscard okazało się że aplikacja iplus-a pozostaje w zawieszeniu na jakieś 7-10minut z napisem "ładowanie aplikacji" , a następnie jak sie już łaskawie załaduje nie widzi modemu, przy próbie połączenia wyskakuje napis "brak podłączenia modemu" - co ciekawe że za następne około 20-cia minut po wyłączeniu tejże aplikacji , można bez problemu ją włączyć i w ciągu kilku sekund aplikacja ta sie załaduje i modem sie zaloguje do sieci i jest gotów do połączenia które działa bez problemu - problem ten nie ma zastosowania gdy używam gniazda PCMCIA przez adapter, wtedy śmiga wszystko od początku tak jak na starym modemie.
Jeżeli miałby ktoś na mój problem jakieś rozsądne rozwiązanie , to proszę to opisać bardzo prosto i w miarę zrozumiale , ponieważ jestem laikiem w sprawach softowych jak i systemowych. Z góry dziękuję ;-)
P.S
Proszę tylko nie sugerować że mam używać portu PCMCIA jak działa bez problemu, bo nie oto chodzi. ;-)
Pozdrawiam Sławek
Dziwna sprawa mnie spotkała , ponieważ jestem użytkownikiem iPlus-a od 2 lat przyszedł czas na zmianę modemu i oto z bezproblemowego modemu PCMCIA Option Globetrotter Edge zmieniłem na coś dziwnego ale podobno lepszego ExpressCard Huawei E800. No i zaczęło sie dziać , po zainstalowaniu niby nowego oprogramowania które było na płytce( a było strasznie stare) już nowy modem nie odpalił na aplikacji iplus-a , więc pomyślałem że zrobię aktualizację , ale żeby ją dokonać musiałem włożyć stary modem i połączyć się z netem. I tak zrobiłem , ściągnąłem najnowszy soft i myślałem że będzie wszystko oki, ale byłem w błędzie. Oczywiście wyłączyłem kompa i włączyłem go ponownie po wsunięciu nowego modemu do gniazda expresscard okazało się że aplikacja iplus-a pozostaje w zawieszeniu na jakieś 7-10minut z napisem "ładowanie aplikacji" , a następnie jak sie już łaskawie załaduje nie widzi modemu, przy próbie połączenia wyskakuje napis "brak podłączenia modemu" - co ciekawe że za następne około 20-cia minut po wyłączeniu tejże aplikacji , można bez problemu ją włączyć i w ciągu kilku sekund aplikacja ta sie załaduje i modem sie zaloguje do sieci i jest gotów do połączenia które działa bez problemu - problem ten nie ma zastosowania gdy używam gniazda PCMCIA przez adapter, wtedy śmiga wszystko od początku tak jak na starym modemie.
Jeżeli miałby ktoś na mój problem jakieś rozsądne rozwiązanie , to proszę to opisać bardzo prosto i w miarę zrozumiale , ponieważ jestem laikiem w sprawach softowych jak i systemowych. Z góry dziękuję ;-)
P.S
Proszę tylko nie sugerować że mam używać portu PCMCIA jak działa bez problemu, bo nie oto chodzi. ;-)
Pozdrawiam Sławek
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Re: Problem z gniazdem ExpressCard przy Huawei E800 z iPlus-em
Spróbuj zaktualizować sterowniki od usb bo e800 używa portu usb zintegrowanego z gniazdem expresscard, jak używasz przejściówki to wtedy w niej jest kontroler usb. A i też spróbuj po włożeniu do expresscard pousuwać wszystkie urządzenia związane z modem i jeszcze raz zainstalować.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez krystianb, łącznie zmieniany 1 raz.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
A więc jak się zamraża iPlus Manager to windowsowy Menadżer Urządzeń widzi modem? (prawa mysz Mój komputer -> Właściwości -> zakładka Sprzęt -> przycisk Menadżer Urządzeń). Próbowałeś instalować oprogramowanie Huawei Mobile Partner? > Software / Oprogramowanie / Sterowniki do kart i modemów <
Pozdrawiam YaHooo 
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)

> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
-
- Po pierwsze nie wiem jak można zaktualizować port usb ;-) - mam xp profesional
- Po drugie w menedżer urządeń jest widoczny modem i w portach zajmuje on dwa com-y(11 i 12) , niestety nie próbowałem zainstałować innego oprogramowania poza tym oryginalnym na maksa uaktualnionym , który notabene posiada najnowsze softy do tego modemu.....
- Po drugie w menedżer urządeń jest widoczny modem i w portach zajmuje on dwa com-y(11 i 12) , niestety nie próbowałem zainstałować innego oprogramowania poza tym oryginalnym na maksa uaktualnionym , który notabene posiada najnowsze softy do tego modemu.....
-
- Stary bywalec bezprzewodowy
Nie port tylko jego sterownik ->blacklabel pisze:nie wiem jak można zaktualizować port usb
krystianb pisze:Spróbuj zaktualizować sterowniki od usb
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
-
OK. zaczynam testować wasze propozycje , dam znać jak tylko coś z tego wyjdzie , ale proszę o jeszcze , jak macie inne rozwiązania....
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
blacklabel dobrze by było przetestować modem na innym komputerze, żeby wykluczyć uszkodzenie modemu.
Pozdrawiam YaHooo 

- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Ale jeśli w adapterze smiga tak jak trzeba...YaHooo pisze:blacklabel dobrze by było przetestować modem na innym komputerze
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Właśnie to jest trochę dziwne. Zazwyczaj modem nie działa w adapterze, a w złączu działa. Chyba, że złącze Express Card działa nieprawidłowo.krystianb pisze:Ale jeśli w adapterze smiga tak jak trzeba...
Pozdrawiam YaHooo 

-
Dzięki chłopaki za pomoc, wypróbowałem wszystkie pomysły i niestety nic nie pomogło, pozostała tylko wielka niewiadoma, nie wiedzieć czemu?? Udałem sie dzisiaj do salonu Plusa i wymieniłem modem na Huawei E180 , jest on na usb i wszystko śmiga bez problemu a nawet lepszy zasięg ma i dodatkową kartę pamięci wsadziłem 4G tak więc mam w laptopie dodatkowy "dysk" ;-)
Dzięki Bardzo.
Pozdrawiam Wszystkich.
Sławek.
P.S.
Temat do zamknięcia.
Dzięki Bardzo.
Pozdrawiam Wszystkich.
Sławek.
P.S.
Temat do zamknięcia.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez blacklabel, łącznie zmieniany 1 raz.
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
No to fajnie, że Ci wymienili modem na inny 
A na tym forum <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=82778#82778">»nie zamykamy tematów«</a>

A na tym forum <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=82778#82778">»nie zamykamy tematów«</a>
Pozdrawiam YaHooo 

-
Oki , przepraszam ale jestem tu "nowy", ale szybko sie ucze ;-)
Wymienili bez problemu , no ale nie ukrywam że mam tam troche znajomości , choć akurat bardzo fajny jest ten punkt , powiedzmy przyjazny dla potencjalnego klienta , bo oni doskonale wiedzą że nie każdy sprzęt pracuje normalnie czego oni sami nie mogą wytłumaczyć i z wiązku z tym dali mi tamten modem na dwa dni próby - testu , zanim podpisałem aneks do umowy , i w ten oto prosty sposób mogłem oddac czy w moim przypadku wymienić go na inny bez większego problemy...;-)
Ale walnałem im reklame , ale nie oto chodziło , tylko naprwdę są w tym temacie spoko bo nawet sami mi takie rozwiazanie zaproponowali ;-)
Jeszcze raz duże Dzieki
Pozdrawiam Sławek
Wymienili bez problemu , no ale nie ukrywam że mam tam troche znajomości , choć akurat bardzo fajny jest ten punkt , powiedzmy przyjazny dla potencjalnego klienta , bo oni doskonale wiedzą że nie każdy sprzęt pracuje normalnie czego oni sami nie mogą wytłumaczyć i z wiązku z tym dali mi tamten modem na dwa dni próby - testu , zanim podpisałem aneks do umowy , i w ten oto prosty sposób mogłem oddac czy w moim przypadku wymienić go na inny bez większego problemy...;-)
Ale walnałem im reklame , ale nie oto chodziło , tylko naprwdę są w tym temacie spoko bo nawet sami mi takie rozwiazanie zaproponowali ;-)
Jeszcze raz duże Dzieki
Pozdrawiam Sławek
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
blacklabel nic się nie stało 

A ja jeszcze jestem takiego zdania, że jak się idzie po modem do laptopa to warto wziąć ze sobą lapop do salonu. Z resztą taką rzecz mi powiedział sprzedawca u którego się byłem dowiedzieć co i jak. Co więcej odłożył dla mnie modem i na następny dzień podczas podpisywaniu umowy pomógł mi zainstalować i sprawdzić czy działa
Jak będziesz miał jeszcze jakieś pytania to wal śmiało

To bardzo dobrze z ich strony. Widać trafiłeś na dobrego człowiekablacklabel pisze:oni doskonale wiedzą że nie każdy sprzęt pracuje normalnie czego oni sami nie mogą wytłumaczyć i z wiązku z tym dali mi tamten modem na dwa dni próby

A ja jeszcze jestem takiego zdania, że jak się idzie po modem do laptopa to warto wziąć ze sobą lapop do salonu. Z resztą taką rzecz mi powiedział sprzedawca u którego się byłem dowiedzieć co i jak. Co więcej odłożył dla mnie modem i na następny dzień podczas podpisywaniu umowy pomógł mi zainstalować i sprawdzić czy działa

Jak będziesz miał jeszcze jakieś pytania to wal śmiało

Pozdrawiam YaHooo 

-
- Użytkownik forum
Witam.
Przepraszam za odswiezanie starego tematu, ale mam problem bardzo zblizony do problemu watkodawcy...
Tez mam Huawei E800, tez w iPlusie. Problem polega na tym, ze laptop z włozonym modemem mi tak niefortunnie upadl (na szczescie z malej wysokosci), ze cos sie chyba popsulo (urwalo) w zlaczu express card. Laptop nie widzi modemu. Modem dziala (sprawdzane na innym laptopie).
Laptop jest na gwarancji, ale przeciez cos takiego nie naprawia mi za darmo...
Nie chce go rozkrecac, bo strace gwarancje pewnie;)
Modemu w Plusie tez mi pewnie nie wymienia na taki z USB, bo pewnie trzeba miec tam znajomosci (jak zauwazyl ~blacklabel;) ).
Pozostaje mi poczekac na koniec gwarancji laptopa i naprawic port (co raczej jest bez sensu), albo:
1) Sprzedac E800 i kupic jakis modem na USB.
2) Kupic adapter ExpressCard->USB
Pytanie jest o ten adapter. Na znanym serwisie aukcyjnym sa takie urzadzonka w cenie ok. 35zł.
Zastanawia mnie jedynie jedno zdanie: "Tylko dla Express Cards 34mm i 54mm z kontrolerem USB".
Czy Huawei E800 posiada kontroler USB i czy ta przejsciowka zda egzamin?
Nie bijcie za lamerskie pytanie;)
Przepraszam za odswiezanie starego tematu, ale mam problem bardzo zblizony do problemu watkodawcy...
Tez mam Huawei E800, tez w iPlusie. Problem polega na tym, ze laptop z włozonym modemem mi tak niefortunnie upadl (na szczescie z malej wysokosci), ze cos sie chyba popsulo (urwalo) w zlaczu express card. Laptop nie widzi modemu. Modem dziala (sprawdzane na innym laptopie).
Laptop jest na gwarancji, ale przeciez cos takiego nie naprawia mi za darmo...
Nie chce go rozkrecac, bo strace gwarancje pewnie;)
Modemu w Plusie tez mi pewnie nie wymienia na taki z USB, bo pewnie trzeba miec tam znajomosci (jak zauwazyl ~blacklabel;) ).
Pozostaje mi poczekac na koniec gwarancji laptopa i naprawic port (co raczej jest bez sensu), albo:
1) Sprzedac E800 i kupic jakis modem na USB.
2) Kupic adapter ExpressCard->USB
Pytanie jest o ten adapter. Na znanym serwisie aukcyjnym sa takie urzadzonka w cenie ok. 35zł.
Zastanawia mnie jedynie jedno zdanie: "Tylko dla Express Cards 34mm i 54mm z kontrolerem USB".
Czy Huawei E800 posiada kontroler USB i czy ta przejsciowka zda egzamin?
Nie bijcie za lamerskie pytanie;)
- wojteks
- *** Administrator ***
Bo port ExpressCard ma w sobie wbudowane USB i np. e800 z tego portu korzysta.kemot82 pisze:"Tylko dla Express Cards 34mm i 54mm z kontrolerem USB"
Nie wiem jak z wydajnością prądową normalnego portu USB 2.0 w stosunku do portu ExpressCard ale modem powinien działać na takiej przejściówce.
Nie pomagam na PW!