Po tym co mi propnowali, to jakoś nie potrafie sobie nawet tego wyobrazić... A do tego te hsdpa nie tylko w wawie... cieżka decyzja by była.bob pisze:Chyba, że dostaniesz 10GB za 45zł.
[NEWS] Play Online Prepaid
Moderator: Moderatorzy
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Re: [NEWS] Play Online Prepaid
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
-
- Użytkownik forum
Pytanko takie mam: gdzie po zalogowaniu na Mój Play sprawdzę stan konta bo jakoś nie widzę nigdzie takiej informacji. Dzięki
- kazo
- Początkujący użytkownik forum
W zakładce finanse.chmiel2k pisze:Pytanko takie mam: gdzie po zalogowaniu na Mój Play sprawdzę stan konta bo jakoś nie widzę nigdzie takiej informacji. Dzięki
Nie wiem jak u Was, ale u mnie stan konta był widoczny w tym miejscu:
www.nieczaje.pl/img/stan_konta_w_play.jpg
Od jakiegoś tygodnia zakładka jest czysta i opcja ta nie wyświetla się O_o. Aktualnie pozostaje jedynie metoda sprawdzenia za pomocą telefonu.
Nie wiem, nie umiem, nie mam, a jak mam, to zepsute
-
- Użytkownik forum
No właśnie stąd moje pytanie bo też mi nie wyświetla, czy ktoś jeszcze ma ten problem?
Ostatnio zmieniony 2008-11-09, 16:20 przez chmiel2k, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Guru bezprzewodowy
Gdyby tak dało się z iPlus60 przejść na iPlus75, na szczęście to już nie mój problem.bob pisze:Chyba, że dostaniesz 10GB za 45zł.krystianb pisze:ale juz niedlugo bedzie to bez nzaczenia.
- kazo
Ja wysłałem już w tej sprawie info do PLAY. Czekam na odpowiedź.chmiel2k pisze: No właśnie stąd moje pytanie bo też mi nie wyświetla, czy ktoś jeszcze ma ten problem?
Nie uśmiecha mi się ciągle przekładać kartę z Playa z modemu do telefonu by sprawdzić aktualny stan konta.
-
- Użytkownik forum
Daj znać jak tylko czegoś się dowieszkazo pisze:Ja wysłałem już w tej sprawie info do PLAY. Czekam na odpowiedź.

- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Top net info swietnie sobie z tym radzi wchodzisz w smsy i potem ussd.kazo pisze:Nie uśmiecha mi się ciągle przekładać kartę z Playa z modemu do telefonu by sprawdzić aktualny stan konta.
-
- Użytkownik forum
Właśnie uruchomiłem, na razie robi dobre wrażenie, choć nie ma kodu do sprawdzania konta w Play Online, trzeba wpisywać ręcznie, ważne że działa. Co zrobić żeby oficjalny program Play nie uruchamiał się automatycznie po wpięciu modemu?krystianb pisze:Top net info swietnie sobie z tym radzi wchodzisz w smsy i potem ussd.
- yagi
- Stary wyga bezprzewodowy
Wywalic go z folderu Autostart albo autostartu w msconfig.chmiel2k pisze:Co zrobić żeby oficjalny program Play nie uruchamiał się automatycznie po wpięciu modemu?

www.btsy.eu - Stacje Bazowe Telefonii Komórkowej w Tarnowie
-
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Z pewnością jest gdzieś o tym napisane, ale czy internet w play, chodzić będzie w mniejszych miejscowościach , choćby w gprs lub edge ?
-
- Użytkownik forum
Też napisałem do play w tej sprawie i nic nie odpowiedzieli standardowo.
janek
-
- Specjalista bezprzewodowy-junior
gdyby owy internet u mnie chodził, to po przekroczeniu swojego limitu w abonamencie ( czyli po blokadzie ) do końca miesiąca przerzuciłbym się na playowy internet na karte, bo oferta niezła, pozostaje mi tylko sprawdzić ...
- kazo
Będzie "chodzić" w mniejszych miejscowościach, ale za pomocą UMTS (3G) bądź HSPA (3,5G). Play nie wspiera GPRS i EDGE.MAREKMAREK pisze:Z pewnością jest gdzieś o tym napisane, ale czy internet w play, chodzić będzie w mniejszych miejscowościach , choćby w gprs lub edge ?
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Tylko i wyłącznie na nadajnikach play, na umtsie plusa chodzic nie bedzie.kazo pisze:ale za pomocą UMTS (3G) bądź HSPA (3,5G)
- cortesolo
- Stały użytkownik forum
Oto co otrzymalem od PLAY:
Uprzejmie informujemy, iż zgodnie z punktem 3d regulaminu oferty "Play Online na Kartę”: „W przypadku niewykorzystania Pakietu Złotówek w okresie
ważności połączeń internetowych, niewykorzystana wartość Pakietu Złotówek nie zostaje anulowana i może być wykorzystana po ponownym doładowaniu”. Inaczej
sprawa wygląda z premią. Reguluje to punkt 3k, który mówi: „Po przekroczeniu okresu ważności połączeń internetowych, określonego w Tabeli nr 3, Użytkownik
traci Premię”. Z powyższych informacji wynika, iż po przekroczeniu terminu ważności konta traci Pan na stałe zgromadzoną premię za doładowania, a pakiet
złotówek pozostaję na koncie. Można nim dysponować po ponownym uaktywnieniu połączeń internetowych. Całkowite usunięcie wszystkich środków z konta
następuje w wyniku utraty ważności konta.
Uprzejmie informujemy, iż zgodnie z punktem 3d regulaminu oferty "Play Online na Kartę”: „W przypadku niewykorzystania Pakietu Złotówek w okresie
ważności połączeń internetowych, niewykorzystana wartość Pakietu Złotówek nie zostaje anulowana i może być wykorzystana po ponownym doładowaniu”. Inaczej
sprawa wygląda z premią. Reguluje to punkt 3k, który mówi: „Po przekroczeniu okresu ważności połączeń internetowych, określonego w Tabeli nr 3, Użytkownik
traci Premię”. Z powyższych informacji wynika, iż po przekroczeniu terminu ważności konta traci Pan na stałe zgromadzoną premię za doładowania, a pakiet
złotówek pozostaję na koncie. Można nim dysponować po ponownym uaktywnieniu połączeń internetowych. Całkowite usunięcie wszystkich środków z konta
następuje w wyniku utraty ważności konta.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Czyli wszystko jasne. 

-
Michał, testowałeś teb Playowy internet w Piotrkowie? Ja byłem tam wczoraj i powiem tak: KATASTROFA! Może bywają lepsze momenty, ale wczoraj ok. 20 chodziło to jak słaby EDGE a nawet GPRS i strasznie niestabilnie, NetMeter pokazywał same szpilki, przy ładowaniu stron dłuugie przestoje, a czasem po prostu stronki wcale się nie wczytywały, wtedy musiałem się rozłączyć i ponownie połączyć. Speed test raz pokazał zarówno UL jak i DL coś ok. 200 kb/s, a potem drugim razem wcale nie udało mi się go dokończyć, bo straciłem cierpliwość! Przy ściąganiu pliku transfer ok. 7 KB/s (dla porównania przez EDGE Plusa zaraz potem ok. 11 KB/s).michał pisze:Na stronie UKE Play ma trzy pozwolenia na stacje w Piotrkowie i jedno w Bełchatowie. Wynika z tego, że w Bełchatowie jest jedna stacja (ul. Fabryczna), a w Piotrkowie max. 3. Ile to <font color="#FF00FF"><b>»»nie wiem««</b></font>, bo nic tam nie ma o tym czy node już stoi.
(...)
Jak w tym tempie będą rozwijać swój zasięg to za jakiś czas nie pozostanie nic innego jak powiedzieć "So let's Play"
Testowałem na Nokii E51 z laptopem na czwartym piętrze bloku przy ul. Słowackiego, blisko budowy tego nowego centrum handlowego. Dostępne tam były dwie stacje Playa o całkiem silnym sygnale - ok. -82 dBm. Wg. mapki na blogpaly.eu jedna jest na Sulejowskiej, druga na Orlej - to chyba komin na terenie Piomy. Trzeciej na razie nie widziałem.
Czyżby sieć Play była w Piotrkowie aż tak obciążona? W sumie w porównaniu z tym co zobaczyłem w Piotrkowie, to u mnie Play śmiga nieźle. Ale jak też miałby tak kiedyś chodzić to nie wiem czy jest sens inwestować w sprzęt.
- artureal
- Specjalista bezprzewodowy-senior
Kupiłem Play Online, żeby przetestować łącze zanim zadecyduję, czy przedłużyć umowę z iPlusem. Niestety, mimo że jestem w zasięgu aż trzech nadajników Play z UMTS (z niezłym sygnałem w okolicach -70dB), to w godzinach szczytu transfer maksymalnie sięga 500kbit/s a często spada do zera, chociaż TopNetInfo wskazuje normalny poziom sygnału.
Nie jestem internetowym ssakiem, więc większy limit nie jest mi szczególnie potrzebny, za to bardziej zależy mi na prędkości i niezawodności łącza. Pod tym względem iPlus jest zdecydowanie lepszy: przy marnych -97dB (akurat do ich nadajnika mam daleko) prędkość rzadko spada poniżej 2MBit/s i prawie nigdy nie zrywa połączenia, zwłaszcza po zainstalowaniu TopNetInfo - przy okazji podziękowania za bardzo dobry program do łączenia z netem. Polecam!
Nie jestem internetowym ssakiem, więc większy limit nie jest mi szczególnie potrzebny, za to bardziej zależy mi na prędkości i niezawodności łącza. Pod tym względem iPlus jest zdecydowanie lepszy: przy marnych -97dB (akurat do ich nadajnika mam daleko) prędkość rzadko spada poniżej 2MBit/s i prawie nigdy nie zrywa połączenia, zwłaszcza po zainstalowaniu TopNetInfo - przy okazji podziękowania za bardzo dobry program do łączenia z netem. Polecam!
- siódmy
- Stały użytkownik forum
witam.
mam play abonament od ponad 2 miesięcy właśnie ostatnio jakoś wolno działa szczególnie po południu a wczoraj nie mogłem sie w ogóle połączyć
chyba już wiem dlaczego! (dodam że mieszkam w wieżowcu z oknami na anteny dBm-69)
pzdr dla przyszłych użytkowników
mam play abonament od ponad 2 miesięcy właśnie ostatnio jakoś wolno działa szczególnie po południu a wczoraj nie mogłem sie w ogóle połączyć
chyba już wiem dlaczego! (dodam że mieszkam w wieżowcu z oknami na anteny dBm-69)
pzdr dla przyszłych użytkowników
Ostatnio zmieniony 2008-11-13, 17:29 przez siódmy, łącznie zmieniany 1 raz.
-
A czy ktos mi może powiedzieć jak jest z szybkością neta w okolicach Dąbrowy górniczej?
Po drugie temat ma ponad 20 podstron,może mi ktoś w skondensowanej formie podać wady i zalety Play Online na karte,czy nie ma kruszków??
Byłbym wdzięczny za odpowiedź
Ps. Czy ktoś mi może powiedzieć jaki telefon będzie ok aby mieć dobre wyniki w Play'u?
Zastanawiam się nad Samsungiem D600
Po drugie temat ma ponad 20 podstron,może mi ktoś w skondensowanej formie podać wady i zalety Play Online na karte,czy nie ma kruszków??
Byłbym wdzięczny za odpowiedź

Ps. Czy ktoś mi może powiedzieć jaki telefon będzie ok aby mieć dobre wyniki w Play'u?
Zastanawiam się nad Samsungiem D600
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
To sam musisz sprawdzić, z resztą najpierw musisz mieć zasieg własny Play'a, w roamingu plusa internet nie działa. A co do używania telefonu, to oczywiście też musi obsługiwać 3g, a najlepiej hsdpa wtedy wyniki bedą podobne jak na modemie, choć na dłuższą metę mordowanie telefonu internetem nie jest dobrym pomysłem.Szmitu pisze:A czy ktos mi może powiedzieć jak jest z szybkością neta w okolicach Dąbrowy górniczej?
- kazo
Dostałem odpowiedź, że dopóki nie zarejestruje karty to nie będą mi mogli w niczym pomóc, ale z tego co sprawdzałem to na stronie po zalogowaniu limit już się pokazujechmiel2k pisze:Daj znać jak tylko czegoś się dowiesz

[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2008-11-15, 20:17 ]
Wycięcie zbędnego autocytatu.
Ostatnio zmieniony 2008-11-15, 20:16 przez kazo, łącznie zmieniany 1 raz.
-
A co do używania telefonu, to oczywiście też musi obsługiwać 3g, a najlepiej hsdpa wtedy wyniki bedą podobne jak na modemie, choć na dłuższą metę mordowanie telefonu internetem nie jest dobrym pomysłem.
Czemu to nie jest dobry pomysł??
A co będzie gdy będę miał telefon z Edge?
Czemu to nie jest dobry pomysł??

A co będzie gdy będę miał telefon z Edge?
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Play nie działa na gsm, nie ma działania.Szmitu pisze:A co będzie gdy będę miał telefon z Edge?
- kazo
A wydawało mi się, że Play działa na GSM w roamingu Plusa - przynajmniej tak było na początku działalności - czy coś się zmieniło?krystianb pisze:Play nie działa na gsm, nie ma działania.
Nie mniej w temacie mowa o Play Online Prepaid i ta taryfa faktycznie nie działa na GSM tylko UMTS/HSPA.
[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2008-11-15, 20:20 ]
Wycięcie zbędnego cytatu wielpoziomowego.
Ostatnio zmieniony 2008-11-15, 20:18 przez kazo, łącznie zmieniany 1 raz.
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Tak, ale przez roaming Plusa idą tylko rozmowy głosowe. Oferta dostępu do internetu Playa działa tylko na 3g Playa.kazo pisze:A wydawało mi się, że Play działa na GSM w roamingu Plusa - przynajmniej tak było na początku działalności - czy coś się zmieniło?
Pozdrawiam YaHooo 
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)

> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
-
Szmitu, powiem tak:
Nie wiem jak z zasięgiem u Ciebie, to zależy od konkretnego miejsca i może bardzo szybko się zmieniać. Coś tam powinno być, pytanie czy wystaczy.
W PlayOnline nie ma raczej kruczków. Główna zaleta to oczywiście cena za spore limity danych - pod tym względem oferta bije na głowę konkurencję, zarówno w prepaidzie jak i abonamencie. Jedną z większych wad jest słaba mobilnośc tego internetu (tylko zasięg własny UMTS/HSDPA Play, bez EDGE/GPRS Plusa). Problemem może być też zapchana sieć i w efekcie mizerne prędkości, dlatego że podłączenie niektórych stacji do sieci transmisyjnej to może być wąskie gardło. Poza tym ich stacje miewają ogromne jak na UMTS zasięgi, co powoduje, że na jednej stacji może "usiąść" mnóstwo użytkowników i będzie kupa, zwłaszcza dla tych bardziej odległych.
Co do telefonu jako modem, to największym minusem jest szybko padająca bateria, w zasadzie korzystająz z UMTS musisz mieć telefon stale podłączony do ładowarki, bo jak nie to wytrzyma góra kilka godzin - zależy ile ściągasz. I tu ważna uwaga: nie wszystkie telefony będą pracować jako modem podłączone do ładowarki! Niektóre Siemensy tak miały, podobnie np. SE k750i - bo ma to samo złącze ładowarki i kabla. Wprawdzie można to podłaczyć przez Bluetooth, ale ograniczenie jest. Poza tym ten telefon się nie nadaje do Playa, bo nie ma UTMS, to tylko taki przykład. Nie wiem jak mają UMTS-owe telefony. Zaletą telefonów jest większa czułość niż modemów - będziesz miał lepszy zasięg. Chyba,że do modemu podłączysz antenę zewnętrzną, o ile modem ma stosowne gniazdo. Z tańszych telefonów polecano tu Samsunga Z630 oraz Plusfona 401i, z tym że w tym drugim przypadku może być problem z simlockiem. Ja używam Nokii E51 i działa super, tylko ta bateria...
Nie wiem jak z zasięgiem u Ciebie, to zależy od konkretnego miejsca i może bardzo szybko się zmieniać. Coś tam powinno być, pytanie czy wystaczy.
W PlayOnline nie ma raczej kruczków. Główna zaleta to oczywiście cena za spore limity danych - pod tym względem oferta bije na głowę konkurencję, zarówno w prepaidzie jak i abonamencie. Jedną z większych wad jest słaba mobilnośc tego internetu (tylko zasięg własny UMTS/HSDPA Play, bez EDGE/GPRS Plusa). Problemem może być też zapchana sieć i w efekcie mizerne prędkości, dlatego że podłączenie niektórych stacji do sieci transmisyjnej to może być wąskie gardło. Poza tym ich stacje miewają ogromne jak na UMTS zasięgi, co powoduje, że na jednej stacji może "usiąść" mnóstwo użytkowników i będzie kupa, zwłaszcza dla tych bardziej odległych.
Co do telefonu jako modem, to największym minusem jest szybko padająca bateria, w zasadzie korzystająz z UMTS musisz mieć telefon stale podłączony do ładowarki, bo jak nie to wytrzyma góra kilka godzin - zależy ile ściągasz. I tu ważna uwaga: nie wszystkie telefony będą pracować jako modem podłączone do ładowarki! Niektóre Siemensy tak miały, podobnie np. SE k750i - bo ma to samo złącze ładowarki i kabla. Wprawdzie można to podłaczyć przez Bluetooth, ale ograniczenie jest. Poza tym ten telefon się nie nadaje do Playa, bo nie ma UTMS, to tylko taki przykład. Nie wiem jak mają UMTS-owe telefony. Zaletą telefonów jest większa czułość niż modemów - będziesz miał lepszy zasięg. Chyba,że do modemu podłączysz antenę zewnętrzną, o ile modem ma stosowne gniazdo. Z tańszych telefonów polecano tu Samsunga Z630 oraz Plusfona 401i, z tym że w tym drugim przypadku może być problem z simlockiem. Ja używam Nokii E51 i działa super, tylko ta bateria...
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
SE wystarcza podkradanie prądu z kabla usb nawet sie naładować potrafi przy korzystaniu z netu, wiec problemu nie ma, choć i tak wygodnie po bluetooth. Ale na dłuższą metę żaden telefon sie nie nadaje, prędzej czy późnie wysiądzie końcówka mocy nie przenaczona do pracy bez przerwy albo/i bateria od ciągłego ładowania.ŁW pisze:np. SE k750i - bo ma to samo złącze ładowarki i kabla.
-
Po pierwsze ŁW dziękuje za wyczerpującą odpowiedź.
Co do kwestii szybkości internetu- na Nokii 5300 wykorzystywałem max EDGE i byłem zadowolony,więc na UMTS będzie jeszcze lepiej
.
Właściwie kwestia telefonu wygląda tak-potrzebuje jak najtańszego fona z UMTS,ponieważ podpiąłbym go przez USB do kompa i miał neta.Modem na USB,też byłby OK,ale jednak jest droższy od telefonu(Bez umowy widziałem modem za 300zł-jest gdzieś taniej??)
Co do zasięgu-na mapce jest 3g,a w mojej klatce i pobliskich blokach jest MASA reklam,więc z zasięgiem problemów być nie powinno
(W anteny bawił się nie będę)
Samsung z630 lub... modem?? Tylko jak najtańszy proszę-wy forumowicze jesteście obeznani w cenach-tylko bez umowy!
Z góry dzięki za odpowiedź
Ps. gdy miałem Nokię 5300 włączałem PC Suita od nokii i łączyłem się z netem-czy Samsung również ma taki program,w którym tak łatwo jak w Pc Suicie można połączyć się z internetem??
Co do kwestii szybkości internetu- na Nokii 5300 wykorzystywałem max EDGE i byłem zadowolony,więc na UMTS będzie jeszcze lepiej

Właściwie kwestia telefonu wygląda tak-potrzebuje jak najtańszego fona z UMTS,ponieważ podpiąłbym go przez USB do kompa i miał neta.Modem na USB,też byłby OK,ale jednak jest droższy od telefonu(Bez umowy widziałem modem za 300zł-jest gdzieś taniej??)
Co do zasięgu-na mapce jest 3g,a w mojej klatce i pobliskich blokach jest MASA reklam,więc z zasięgiem problemów być nie powinno

Samsung z630 lub... modem?? Tylko jak najtańszy proszę-wy forumowicze jesteście obeznani w cenach-tylko bez umowy!

Z góry dzięki za odpowiedź
Ps. gdy miałem Nokię 5300 włączałem PC Suita od nokii i łączyłem się z netem-czy Samsung również ma taki program,w którym tak łatwo jak w Pc Suicie można połączyć się z internetem??