Jest szansa na 3g????
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Jest szansa na 3g????
Witam was.
Jestem początkującym na tym forum. Mieszkam gdzie mieszkam i jestem skazany tylko na internet Gsm. Do tej pory korzystam z blueconnect starter ale zamierzam podpisac umowę z erą Bc 49 w domu łapie mi 3g z Olsztyna ale nie mogę się zalogować do Bts-a plus i orange nie wchodzi w grę bo nawet dobrego Edga nie mam. Olsztyn jest jakies 13 km zasięg konczy sie wg mapki km ode mnie. Czy jak będe miał modem i dobrą antenę kierunkową to modem zaloguje sie do stacji?? Bo chodzi mi tylko o to by działał umts albo hsdpa.
[ Komentarz dodany przez: BliSki: 2008-11-14, 18:09 ]
Poprawa tematu.
Jestem początkującym na tym forum. Mieszkam gdzie mieszkam i jestem skazany tylko na internet Gsm. Do tej pory korzystam z blueconnect starter ale zamierzam podpisac umowę z erą Bc 49 w domu łapie mi 3g z Olsztyna ale nie mogę się zalogować do Bts-a plus i orange nie wchodzi w grę bo nawet dobrego Edga nie mam. Olsztyn jest jakies 13 km zasięg konczy sie wg mapki km ode mnie. Czy jak będe miał modem i dobrą antenę kierunkową to modem zaloguje sie do stacji?? Bo chodzi mi tylko o to by działał umts albo hsdpa.
[ Komentarz dodany przez: BliSki: 2008-11-14, 18:09 ]
Poprawa tematu.
Ostatnio zmieniony 2008-11-14, 18:07 przez LORD11, łącznie zmieniany 1 raz.
- Patryk
- Guru bezprzewodowy
Re: Jest szansa na 3g????
To jest niestety loteria,bo wszystko zależy od obciązenia dane stacji i jej konfiguracji.LORD11 pisze:Czy jak będe miał modem i dobrą antenę kierunkową to modem zaloguje sie do stacji??
-
Sam nie wiem co mam robić nadajnik jeest na skraju masta w moją stronę i sektory są skierowane w moją stronę wiec powinno być ok może jak ma sie za słaby zasięg to stacja nie loguje ale gdy zasięg wzrośnie to powinna
- Patryk
- Guru bezprzewodowy
Nieprawda - nie loguje się także wtedy,gdy stacja skonfigurowana jest na odrzucanie terminali powyżej promienia X kilometrówLORD11 pisze:może jak ma sie za słaby zasięg to stacja nie loguje ale gdy zasięg wzrośnie to powinna
![:]](./images/smilies/splash.gif)
Poza tym komórka UMTS "oddycha",zmniejsza swór roboczy zasięg w zależności od obciążenia,a nawet nierzadko realizowany jest wtedy tzw.tilt elektryczny - sektor jest automatycznie pochylany siłownikiem w celu fizycznego zmniejszenia zasięgu.
Skoro uważasz,że powinno być OK,to po prostu kup antenę,i próbuj.
Na forum nikt Ci niczego nie zagwarantuje
![:]](./images/smilies/splash.gif)
- przemekwas1
- Stały użytkownik forum
Witam
Ja mam iPlusa75 mieszkam 11-13 km od Ełku w ktorym jest nadajnik plusa 3g . Widocznosc nadajnika jest ale slaba. postanowilem kupic do mojego huaweia e230 antene panelowa umts/hsdpa 11dBi . po podlaczeniu anteny zdziwilem sie strasznie mam hsdpa 1 kreske na ktorej wyciagam 800-1200 kbs
. Wazna jest widocznosc nadjnika
Ja mam iPlusa75 mieszkam 11-13 km od Ełku w ktorym jest nadajnik plusa 3g . Widocznosc nadajnika jest ale slaba. postanowilem kupic do mojego huaweia e230 antene panelowa umts/hsdpa 11dBi . po podlaczeniu anteny zdziwilem sie strasznie mam hsdpa 1 kreske na ktorej wyciagam 800-1200 kbs

- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Przy większych odległościach to podstawa do uzyskania dobrej prędkości przesyłu danych do/z internetu.przemekwas1 pisze:Wazna jest widocznosc nadjnika
Pozdrawiam YaHooo 
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)

> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
-
Czyli o Umts zostaje w marzeniach bo na_pewno nie mam widocznosci optycznej ,jest jeszcze jeden las miedzy olsztynem a mna .
Ostatnio zmieniony 2008-11-15, 21:42 przez LORD11, łącznie zmieniany 1 raz.
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Raczej tak, ale dla świętego spokoju nie zaszkodzi spróbować złapać zasięgu po wymuszeniu 3g w telefonie/modemie i wejść na dach. Jak jakieś szczątki sygnału dolatują, a jeszcze lepiej jak się możesz zalogować to dobry znak.
Pozdrawiam YaHooo 

- Tomek7
- Stary wyga bezprzewodowy
Dzisiaj byłem bliżej Olsztyna, jakies 3km odemnie. Telefon normalnie zalogował sie do NodeB, zasięg 0-2 kreski. Mogłem normalnie dzwonic, a po powrocie do domu dalej nie moglem. Po dłuższym czekaniu pojawil sie komunikat "siec zabraniona" Te 3km dało by sie zmienic za pomocą anteny?
[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2008-11-16, 21:32 ]
Poprawa pisowni.
[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2008-11-16, 21:32 ]
Poprawa pisowni.
Ostatnio zmieniony 2008-11-16, 21:31 przez Tomek7, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Przepraszam chodziło mi o Ełk
a nie olsztyn

Ostatnio zmieniony 2008-11-16, 19:21 przez LORD11, łącznie zmieniany 1 raz.
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
A może nodeB ma ograniczenie, że powyżej pewnej odległości nie można się do niego zalogować. A Ty jesteś dalej niż wynosi ta odległość i temu napisało "sieć zabroniona".tomok7 pisze:Po dłuższym czekaniu pojawil sie komunikat "siec zabraniona" Te 3km dało by sie zmienic za pomocą anteny?
Pozdrawiam YaHooo 

- Patryk
- Guru bezprzewodowy
NIe powinno ni się takoieg0po ciekawego pojawić,telefon powinien się poornie zalogować do sieci,pojawić powinienisę zasięg keeskowy,ale żadnego powlączenia nie powinno być możąna wytkonaćtomok7 pisze:Po dłuższym czekaniu pojawil sie komunikat "siec zabraniona"

-
Gdy anuluje wybieranie sieci to tak zasięg jest i nie można zadzwonic nigdzie a jak poczekam dłużej to pojawia sie siec zabroniona ,musze pożyczyć modem i wymusić umts moze cos da 

- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Nie chcę Cię zmartwić, ale na modemie raczej będzie podobnie. Po prostu pewnie masz za daleko do nodeB i Cię odrzuca przy próbie zalogowania.LORD11 pisze:jak poczekam dłużej to pojawia sie siec zabroniona ,musze pożyczyć modem i wymusić umts moze cos da![]()
Pozdrawiam YaHooo