Antywirusy. Jakie używacie i jakie polecacie?
Moderator: Moderatorzy
-
- Użytkownik forum
Mozliwe tez jest ze na 1 z komputerów nie bylo anty wirusa i dlatego net sie tak muli ??
Jakie programy antywirusowe najlepiej zainstalować ??
[ Komentarz dodany przez: BliSki: 2008-11-19, 16:05 ]
Temat wydzielony z >KLIK - Netia 1mb problem<
Jakie programy antywirusowe najlepiej zainstalować ??
[ Komentarz dodany przez: BliSki: 2008-11-19, 16:05 ]
Temat wydzielony z >KLIK - Netia 1mb problem<
Ostatnio zmieniony 2008-11-19, 16:32 przez Montray, łącznie zmieniany 1 raz.
- regedit
- Specjalista bezprzewodowy-senior
Re: Antywirusy. Jakie używacie i jakie polecacie?
Raczej nie jest to możliwe, chyba, że złapał jakiegoś robaka i ktoś zbackupował twój dysk ale szczerze wątpię w to 
Co do antywirusa to polecam pakiet Norton Internet Security 2009. Sam od niedawna korzystam i bardzo mało obciąża komputer. Poza tym ma kilka fajnych patentów, np. lista podłączonych komputerów w danej sieci. Można się zorientować, czy ktoś nie korzysta gratis z naszego połączenia
No i nie ściąga dużych paczek aktualizacji, wykorzystując całe pasmo, tylko ściąga porcjami zabierając tylko kilka % dostępnego pasma. Pełny dysk 100GB skanuje w 40 min (Kasperskiemu zajmowało to 3-4 godziny).
Zawsze możesz sobie spróbować zainstalować wersję próbną na kilka dni i zadecydować czy Ci odpowiada, czy też nie

Co do antywirusa to polecam pakiet Norton Internet Security 2009. Sam od niedawna korzystam i bardzo mało obciąża komputer. Poza tym ma kilka fajnych patentów, np. lista podłączonych komputerów w danej sieci. Można się zorientować, czy ktoś nie korzysta gratis z naszego połączenia

Zawsze możesz sobie spróbować zainstalować wersję próbną na kilka dni i zadecydować czy Ci odpowiada, czy też nie

ZTE MF60 HSPA+ @ T-Mobile
Linksys WAG200G & Neostrada 10Mb/s
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Z darmowych dobra jest Avira.
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
To co Ty masz za komputer????????????? Jak nie siegnę pamiecią, to norton zawsze był opasłą krową co potrafiła zająć każde wolne miejsce w ramie i każdy megahertz wykorzystać do swoich niepotrzebnych potrzeb (może do dlatego, że nigdy super wydajnej maszyny nie miałem, zawsze raczej końcowka serii celerona, a nie tam super nowość)regedit pisze:Co do antywirusa to polecam pakiet Norton Internet Security 2009. Sam od niedawna korzystam i bardzo mało obciąża komputer
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
krystianb, masz rację co do NISa... prawie
NIS2009 jest podobno nieźle zoptymalizowany, ma niewiele wspólnego z poprzednimi wersjami, które faktycznie były zmulonymi krówskami (albo zkrowionymi mułami).

- regedit
Nie zgodzę się z wami 
(dla simdatowców: don't panic - obraz pomniejszony i skompresowany)
(KLIKNIJ ABY POWIĘKSZYĆ)
Sprzęt:
Core 2 Duo T7500 2,2GHz
4GB ram DDR2 800 (ale widzi tylko 3GB - system 32 bitowy Vista Business SP1)
Legenda:
1. Po zalogowaniu, uruchamianie wszystkich aplikacji (procesor: wiadomo... w końcu uruchamia od groma programów, przy czym norton przy załadowaniu się zabiera jak widać 2-3%)
2. Wywołanie skanera na żądanie (obciążenie podczas skanowania dysku) - norton średnio 30% + około 15% procesor = max 45%
pomiędzy 2 i 3 - stan spoczynku (procesor 0-5% w tym norton 0-2%)
3. Uruchamianie programów np. firefox (procesor około 13-18% w tym norton 0-2%)
Ramu Norton nie zabiera prawie nic: 7-8MB. Firefox z kilkoma otwartymi zakładkami zabiera ponad 100MB. Photoshop nawet do 1GB więc....
i co narzekacze?
P.S. Co do starszych wersji nortona to masz rację. 2003,2004.... 2007 ale od 2008 już wzięli się poważnie za ten problem i efekty są widoczne ale etykietka mulącego antywirusa została. Ja wersji 2009 nie mam na razie nic do zarzucenia.

(dla simdatowców: don't panic - obraz pomniejszony i skompresowany)
(KLIKNIJ ABY POWIĘKSZYĆ)

Sprzęt:
Core 2 Duo T7500 2,2GHz
4GB ram DDR2 800 (ale widzi tylko 3GB - system 32 bitowy Vista Business SP1)
Legenda:
1. Po zalogowaniu, uruchamianie wszystkich aplikacji (procesor: wiadomo... w końcu uruchamia od groma programów, przy czym norton przy załadowaniu się zabiera jak widać 2-3%)
2. Wywołanie skanera na żądanie (obciążenie podczas skanowania dysku) - norton średnio 30% + około 15% procesor = max 45%
pomiędzy 2 i 3 - stan spoczynku (procesor 0-5% w tym norton 0-2%)
3. Uruchamianie programów np. firefox (procesor około 13-18% w tym norton 0-2%)
Ramu Norton nie zabiera prawie nic: 7-8MB. Firefox z kilkoma otwartymi zakładkami zabiera ponad 100MB. Photoshop nawet do 1GB więc....
i co narzekacze?

P.S. Co do starszych wersji nortona to masz rację. 2003,2004.... 2007 ale od 2008 już wzięli się poważnie za ten problem i efekty są widoczne ale etykietka mulącego antywirusa została. Ja wersji 2009 nie mam na razie nic do zarzucenia.
Ostatnio zmieniony 2008-11-19, 15:36 przez regedit, łącznie zmieniany 1 raz.
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Ja pisałem o poprzednikach. No z Twojej wypowiedzi widać, że tego Nortona 2009 od nowa napisali i wreszcie udało im sie zrobić przyzwoity program.regedit pisze:Nie zgodzę się z wami
- regedit
Nie wiem jak to wygląda na słabszych komputerach ale podobny procesor można mieć w laptopie za 2000zł także nie jest to jakiś cud techniki. Ram i karta graficzna w tym przypadku nie rzutuje więc wszystko jedno.
Chciałem o tym dopisać ale wyprzedziłeś mnie
Chciałem o tym dopisać ale wyprzedziłeś mnie

-
- Stary bywalec bezprzewodowy
Czytam coraz więcej takich opinii i coś w tym musi być, że w w wersji 2009 coś z tym muleniem zrobili.regedit pisze:Co do starszych wersji nortona to masz rację. 2003,2004.... 2007 ale od 2008 już wzięli się poważnie za ten problem i efekty są widoczne ale etykietka mulącego antywirusa została. Ja wersji 2009 nie mam na razie nic do zarzucenia.
Gdyby wypuścili jakąś wersję testową na pól roku to sam chętnie bym potestował

[ Dodano: 2008-11-19, 15:58 ]
Ale zrobiło się OT i chyba trzeba będzie to wydzielić

Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
U mnie Kacper długo skanował tylko pierwszy raz, potem załatwia to w 30 minut.regedit pisze:Pełny dysk 100GB skanuje w 40 min (Kasperskiemu zajmowało to 3-4 godziny).
Tu się zgadzam z Kolegąregedit pisze:Co do starszych wersji nortona to masz rację. 2003,2004.... 2007 ale od 2008 już wzięli się poważnie za ten problem i efekty są widoczne ale etykietka mulącego antywirusa została. Ja wersji 2009 nie mam na razie nic do zarzucenia.

[ Dodano: 2008-11-19, 16:45 ]
O testach darmowych było ostatnio tutaj http://dobreprogramy.pl/index.php?dz=8& ... wirusowychJo_gurt pisze:Z darmowych dobra jest Avira.
Tylko nie wiem czy obiektywnie

- regedit
Tak wygląda użycie procesora i ramu na przestrzeni 90 minut.
Wzrost użycia ramu = lubię mieć kilkanaście (a czasem więcej) otwartych zakładek w firefoxie
Proc -> kilka uruchomionych programów, youtube, quicktime, iTunes itp
Jak widać po żółtych polach - udziały nortona w obciążaniu zasobów są znikome (niezauważalne)
Kliknij aby powiększyć (skompresowane jak się dało, żeby nie naciągać simdatowców)

Wzrost użycia ramu = lubię mieć kilkanaście (a czasem więcej) otwartych zakładek w firefoxie

Proc -> kilka uruchomionych programów, youtube, quicktime, iTunes itp
Jak widać po żółtych polach - udziały nortona w obciążaniu zasobów są znikome (niezauważalne)
Kliknij aby powiększyć (skompresowane jak się dało, żeby nie naciągać simdatowców)

-
Ja obecnie korzystam z Aviry. Wcześniej używałem Avasta, w sumie był bardzo dobry według mnie ale mi strasznie obciążał system.
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Ze wszystkich "czystych" antywirusów, które testowałem NOD 32 w wersji 2.x bije inne na głowe, w ogole nie da sie zauważyć że pracuje. Niestety jest płatny, za darmo tylko trial 30dniowy 

-
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Ja polecam AVG, nie daje o sobie praktycznie znać, nie spowalnia systemu, jest ok.
- Tomi 25
- Stały użytkownik forum
Zgadzam się z Krystianb.Polecam także NOD 32.Płatny lecz dla internetu komórkowego zbawienny.<font color="#FF00FF"><b>»»w ogóle««</b></font> nie obciąża kompa co jest najwazniejsze.Polecam
-
- Użytkownik forum
czemu zbawienny ja używam takiego, nie działa poprawnie?Tomi 25 pisze:Płatny lecz dla internetu komórkowego zbawienny.
Pozdrawiam
- Tomi 25
- Stały użytkownik forum
Szczurkuc pisze:czemu zbawienny ja używam takiego, nie działa poprawnie?
Nod 32 chroni mój system już prawie rok i jestem z niego bardzo zadowolony.Pisząc zbawienny miałem na myśli że działa on w tle i nie muli kompa i nie zwalnia neta.Jest płatny ale warto w niego zainwestować, takie jest moje zdanie.
Od kilku lat używam Kasperskiego, w pracy cały system ochrania Norton też od kilku lat i też nic się nie przytrafiło.Tomi 25 pisze:Nod 32 chroni mój system już prawie rok i jestem z niego bardzo zadowolony
Znam ludzi którzy używają avasta, aviry itp i też są zadowoleni, pisanie że ktoś jest z czegoś zadowolony nie ma sensu, to są subiektywne oceny.
Zajrzyj do wątku o rekordach, mój antywir na pewno nie muli neta.Tomi 25 pisze:działa on w tle i nie muli kompa i nie zwalnia neta
Mulenie kompa jest rzeczą względną, zainstalowałem Kasperskiego (triala) na XP SP2 na procku Athlon XP 2400+ na Asusie + 1GB RAM, wyszła tragedia, nie dało się na tym pracować, ten sam Kasperski na Vista + core duo pracuje niezauważalnie.
Dla mnie to jest oczywisty dowód że takie pytanie co polecacie nie ma sensu, trzeba pobrać kilka triali i sprawdzić który antywir będzie najlepiej pracował. Amen.

- Tomi 25
- Stały użytkownik forum
paszczak zauważ co jest napisane w temacie POSTU a póżniej pisz co ma senspaszczak pisze:Dla mnie to jest oczywisty dowód że takie pytanie co polecacie nie ma sensu

Temat postu:Tomi 25 pisze:paszczak zauważ co jest napisane w temacie POSTU a póżniej pisz co ma sens
Czyli o nowych antywirusach np. Norton Internet Security 2009 oraz darmowych Avira...
Jak czytam sam siebie to wszystko jest proste, Tobie jak się coś nie podoba to masz z prawej strony posta taki magiczny guzik oznaczony wykrzyknikiem = zgłoś ten post do administratora i moderatora.
Pewnie gdybym chwalił Noda to byś siedział cicho

-
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Nie daje tez znac o wirusach. Mialem jakis syf, ktory blokowal pokazywanie ukrytych plikow. AVG wcale go nie widzial, inny darmowy antywir tez nic nie wykryl, dopiero po odpaleniu ComboFix zniknal mi syf z komputera.regedit pisze:Ja polecam AVG, nie daje o sobie praktycznie znać,
-
- Stary bywalec bezprzewodowy
Tomi 25 pisze:paszczak zauważ co jest napisane w temacie POSTU a później pisz co ma sens
OK panowie, dosyć już OT. Resztę proszę na PW wyjaśnić.paszczak pisze:Jak czytam sam siebie to wszystko jest proste, Tobie jak się coś nie podoba to masz z prawej strony posta taki magiczny guzik oznaczony wykrzyknikiem = zgłoś ten post do administratora i moderatora.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Ale tutaj to już nie jest tak łatwo, bo ja miałem też coś takiego u siebie. Skanowałem system Kaspersky'm online i też nic nie wykrył. Tylko ComboFix wykrywał jakieś dziadostwo.temp333 pisze:AVG wcale go nie widzial, inny darmowy antywir tez nic nie wykryl, dopiero po odpaleniu ComboFix zniknal mi syf z komputera.
Pozdrawiam YaHooo 
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)

> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Są pewne wirusy które się usuwa małymi programikami specjalnie do tego celu.
-
- Użytkownik forum
Ja używam i polecam NOD-a jak dla mnie działa rewelacyjnie!!
"nie cytować-przeczytać jaki tytuł posta"
pozdrawiam
"nie cytować-przeczytać jaki tytuł posta"
pozdrawiam
- Jaco
- Mistrz bezprzewodowy - moderator
Swego czasu kiedy był jeszcze dostępny to AOL . Obecnie używam Kasperskiego . 

- krystian9414
- Początkujący użytkownik forum
Ja też Polecam NOD32.Kaspersky 2009,Avast Płatny. Ale ze wszystkich jakie miałem najlepszy jest NOD32 szybko skanuje lapka nie zamula
POLECAM REWELKA.
Pozdrawiam.

Pozdrawiam.

(iPlus110) + (Vectra 24mb/s) + (Lenovo Y530 P8600 8GB 500GB NV9600 512MB BluRay,BT,VHP) + (Toshiba A350-10B P8600) + (HP dv3660 P8600) 

-
- Początkujący użytkownik forum
Ja używam Gdata Antywirus + Firewall, dobry program o dużej skuteczności. Na moim starym kompie z Athlonem 3000+ na Socket A skanowanie komputera (około 100 GB) trwało prawie 2 godziny. Na nowym laptopie z Dual Core 60 GB danych skanuje w 25 minut. Jedyna rzecz nad którą powinni popracować to żeby program zużywał mniej pamięci RAM.
Po przeczytaniu tego klik zastanawiam się czy pakiet antywirusowy dla abonentów sieci gsm jest potrzebny?
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
paszczak, a czemu nie? Oni na temat wirusów robią całe nic.