Dial-Up - problem

Pozostałe zagadnienia (sprzętowe i programowe), które nie pasują do powyższych kategorii np. optymalizacja łącza, liczniki danych, bezpieczeństwo w sieci, informacje podstawowe.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Rolf18
Stały użytkownik forum

Dial-Up - problem

Post autor: Rolf18 »

Witam wszystkich, mam następujący problem:
-łączę się przez telefon (SE K750i - Heyah) z laptopem uzyskując połączenie dial-up. Wszystko się ładnie, pięknie łączy, wyskakuje dymek z prędkością połączenia koło zegara a internetu nie ma (nie wczytują się strony, nie działa gg itp). Nie mam firewalla, łączę się przez BT (wbudowany w laptopie (Widcomm) i pod USB (BlueSoliel) - ten sam efekt).
Polecenie "ipconfig" w wierszu poleceń pokazuje mi IP i stan połączenia.

Proszę o pomoc...
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Re: Dial-Up - problem

Post autor: YaHooo »

A może po prostu masz włączoną opcję w firewallu blokowania ruchu internetowego?

A co daje wydanie poleceń:
ping www.wp.pl
ping 212.77.100.101
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
Rolf18
Stały użytkownik forum

Przed połączeniem wyłączam firewalla, ten windowsowski też jest wyłączony.
-ping www.wp.pl --> "żądanie połączeina ping nie może znaleźć hosta..."
-ping 212.77.100.101 --> "upłyną climit czasu żądania" i tak 4 razy, za 5:
"statystyka...:
Pakiety wysłane: 4 Odebrane: 0 Utracone: 4 (100% straty)"
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Rolf18 pisze:ping www.wp.pl --> "żądanie połączeina ping nie może znaleźć hosta..."
Czyli to oznaczałoby problem z DNS'ami. A jakie masz DNS'y wpisane? Może we właściwościach połączenia dial-up (zakładka Sieć -> Protokół internetowy TCIP/IP -> przycisk Właściwości) trzeba ustawić jakieś inne DNS'y np. OpenDNS:
- Preferowany serwer DNS: 208.67.222.222 (Open DNS)
- Alternatywny serwer DNS: 208.67.220.220 (Open DNS pomocniczy)
Rolf18 pisze:ping 212.77.100.101 --> "upłyną climit czasu żądania" i tak 4 razy, za 5:
Z kolei to sugeruje problem z połączeniem z internetem. A w telefonie możesz przeglądać internet?
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
Rolf18
Stały użytkownik forum

W telefonie śmigam po internecie, aż miło :)
-z tego co widze nie mialem tam wpisanych żadnych adresów DNS. Wpisałem te co napisałeś i to samo... tyle że strony w przeglądarce dłużej się wczytują żeby wywalić błąd ;/
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Aha jeszcze jedno. Jak tworzyłeś dial-up? Ręcznie, czy za pomocą oprogramowania producenta telefonu?

Masz możliwość przetestować połączenie bluetooth na innym komputerze?
Rolf18
Stały użytkownik forum

Jak już pisałem wyżej łączę się przez BT wbudowany w laptopie (Widcomm) i adapterem pod USB (BlueSoliel).

Obecnie nie bardzo mam taką możliwość...

Jeszcze jakieś pomysły czy załamujemy ręce ?
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Rolf18 pisze:Jeszcze jakieś pomysły czy załamujemy ręce ?
No niestety teraz więcej mi nie przychodzi pomysłów :/

Mi przychodzi na myśl, że to może być wina telefonu, ewentualnie jakichś ustawień w telefonie, skoro brak internetu występuje na dwóch adapterach bluetooth. Sprawdź jakie usługi bluetooth są włączone w telefonie.
Engelbert
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: Engelbert »

A jaki numer wpisujesz przy łączeniu?
Pewnie wszyscy wiedzą, że w SE numer się różni, w zależności od tego pod którą pozycją zapisane są ustawienia w telefonie (chodzi o ID zewnętrzne). I tak dla przykładu, jeśli podasz numer ustawień WAP GPRS to też się połączy, ale nie będzie działało.

Żeby to sprawdzić nie zmieniaj numeru, tylko dopisz dodatkowe polecenie inicjujące w zaawansowanych właściwościach modemu.
at+cgdcont=1,"IP","nazwa_APN"
Oczywiście podaj APN właściwy dla Twojego operatora. Może to to? ;)
A przy okazji - czy w telefonie strony wap działają?
Rolf18
Stały użytkownik forum

Engelbert pisze:Pewnie wszyscy wiedzą, że w SE numer się różni, w zależności od tego pod którą pozycją zapisane są ustawienia w telefonie (chodzi o ID zewnętrzne). I tak dla przykładu, jeśli podasz numer ustawień WAP GPRS to też się połączy, ale nie będzie działało.
Ja nie wiedziałem, ale po przeczytaniu tego wywaliłem profil internetowy do mms-ów (był na pierwszej pozycji) i wszystko działa :)

Tak że już wszystko rozumiem OCB - dziękuję za pomoc, temat do zamknięcia :)
Engelbert
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: Engelbert »

Cieszę się, że mogłem pomóc.
Ale tak dla potomnych - żeby sprawdzić jaki numer w przypadku SE musimy wybrać, wchodzimy w menu - łączność - komunikacja danych - konta danych - odnajdujemy połączenie "internet GPRS" (lub inne, właściwe) - najeżdżamy na nie i wybieramy klawiszem funkcyjnym "więcej" - następnie "informacje o koncie" i odczytujemy wartość z pola "ID zewnętrzne"

Otrzymaną wartość wstawiamy do numeru *99***X# w miejsce X.
Można też zrobić tak jak napisałem w poprzednim poście - wybrać jakikolwiek numer (np. *99***1#) i dopisać stringa.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Rolf18 pisze:dziękuję za pomoc, temat do zamknięcia :)
Na tym forum <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=82778#82778">»nie zamykamy tematów«</a> :)

Czyli myślę, że wina leżała po stronie braku ciągu inicjującego.
Rolf18
Stały użytkownik forum

Aha, sorry jestem tu nowy i nie wiedziałem...
Engelbert ładnie napisał OCB i jak dla mnie jest wszystko jasne, problem rozwikłany :)
ODPOWIEDZ