[NEWS] Play Online Prepaid

[Reklama] Telefony satelitarne wszystkich sieci Thuraya, Iridium, Inmarsat https://ts2.shop/pl/3-telefony-satelitarne

Moderator: Moderatorzy

Zablokowany
3G_
Stary wyga bezprzewodowy

Re: [NEWS] Play Online Prepaid

Post autor: 3G_ »

krystianb pisze:Ale na dłuższą metę żaden telefon sie nie nadaje, prędzej czy późnie wysiądzie końcówka mocy nie przenaczona do pracy bez przerwy albo/i bateria od ciągłego ładowania.
U mnie Nokia 6020 przez ostatnie prawie 3 lata przetransmitowała już ładnych parę GB i ma się zupełnie dobrze. W zasadzie cały czas robiła za modem. Bardziej bałbym się o baterię. W 6020 żyje jeszcze, ale w E51 przy pracy w UMTS tak się grzeje i szybko pada, że nie wróżę jej raczej długowieczności.

Szmitu, modemu dużo taniej niż za 300 nie kupisz. Ja kupiłem właśnie Option Icon za dwieście parę - może też byś poszukał czegoś takiego?
Nie wiem czy łatwo łączą się te Samsungi, koszt z630 na allegro to coś ok. 200 lub więcej. Tańszy byłby ten Plusfon (już od ok. 120), ale musiałbyś najpierw pobiegać po komisach i dowiedzieć się czy ktoś zdejmie z niego simlocka i za ile. Ja byłem w jednym komisie, bo się nad tym wynalazkiem zastanawiałem, to się tylko uśmiechnęli.
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

Post autor: Patryk »

ŁW pisze:U mnie Nokia 6020 przez ostatnie prawie 3 lata przetransmitowała już ładnych parę GB i ma się zupełnie dobrze
Przez trzy lata nawet ładnych parę GB to jest okazjonalne korzrystanie :hyhy:
3G_
Stary wyga bezprzewodowy

Patryk_ pisze:Przez trzy lata nawet ładnych parę GB to jest okazjonalne korzrystanie :hyhy:
Tniemy cytaty.
Może nie okazjonalne korzystanie, nie wiem dokładnie ile już pociągnęła, ale zgadza się - filmów na tym nie ciągnąłem, po prostu takie normalne dość umiarkowane przeglądanie stron. Zresztą po EDGE'u, i to jeszcze niepełnym (ta Nokia ma chyba 6 klase - 177 kb/s), to się nie poszaleje, zwłaszcza wieczorami :) A druga sprawa to koszty.

ŁW, proszę o cytowanie selektywne.
Ostatnio zmieniony 2008-11-16, 19:51 przez 3G_, łącznie zmieniany 2 razy.
Tomisek
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: Tomisek »

Mam takie pytanie. Obecnie wynajmuję mieszkanie ( sprawy zawodowe) w miejscowości Kolbuszowa- mała miejscowość w okolicy Rzeszowa. Internet obecnie to Iplus 110zł/8GB - pewnie przez lata będzie Edge i nic wiecej. Tak bardziej z ciekawości zeby sprawdzić z jakim BTS się łącze z Plusem odpaliłem http://mapa.btsearch.pl/ i o dziwo zebaczyłem że jest /powstanie??? nadajnik Playa w centrum miasteczka. Na mapce zasięgu Playa o tym nadajniku nihuhu . Czym mam rozumieć że w najbliższym czasie będe w zasiegu 3G Playa czy to jakies przeklamania???
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

Tomisek pisze:Czym mam rozumieć że w najbliższym czasie będe w zasiegu 3G Playa czy to jakies przeklamania???
Może jutro, a może za pół roku (tyle u mnie stawiali) a może i dłużej nie wiadomo. Jedno jest pewne kiedyśy postawią :rotfl:
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
Tomisek

Post autor: Tomisek »

Ciekawe czy w jakims BOKu Playa bedą coś wiedzieć - miasteczko jest mikre ( kole 8tysiecy ludzi) a w pobliżu dużo wieksze miasta bez netu Playa wiec nie ma co liczyć w najbliższym czasie ;(
Jeszcze jedno. W mojej lokalizacji są dwa nadajniki Plusa .
Pierwszy z ktorym się łącze jak się dzisiaj okazało po sprawdzeniu numerow - znajduje się w odległości 4500m - ale przez okno go widze i moc sygnału z modemu leżacego na stoliku chyba niezła bo srednio -60dB
Drugi w centrum miasta - kole 1500m od mojego bloku ( tam też bedzie i nadajnik Playa) - niestety blok leży prawie stycznie do tego nadajnika a ja mieszkam w ostatniej klatce - kilka razy lączyłem się z tym nadajnikiem ale moc sygnału na poziomie -75dB lub gorzej.
Mam obawy czy nawet jak ten nadajnik Playa powstanie to czy jest szansa na jakies ludzkie transfery bez anteny ???
mateusz232
Stały użytkownik forum

Post autor: mateusz232 »

Mieszkam obok białej Podlaski i mam pytanie jezeli nie ma nadajnika Playa czy bedzie działac byle jak chociaz internet w promocji Playa ?

Pozdrawiam :)
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

mateusz232 pisze:Mieszkam obok białej Podlaski i mam pytanie jezeli nie ma nadajnika Playa czy bedzie działac byle jak chociaz internet w promocji Playa ?
nein nein nein !
Awatar użytkownika
michał
Stały użytkownik forum

Post autor: michał »

ŁW ja cały czas używam Play online w Piotrkowie, tak ok 300m od tego centrum co stawiają (focus park jeśli to miałeś na myśli) głównie jako internet stacjonarny i generalnie jest ok, czasem ma gorsze momenty, chociaż nie wiem czyja to wina, bo mieszkam w bloku i w pokoju gdzie jest laptop zasięg Play jest bardzo różny (okno wychodzi na trawnik z placem zabaw prawie do okoła otoczony blokami ze zbrojonej płyty - taki prostokąt). Czasem kilka godzin połączenie jest ok a czasem co parę minut się rozłącza. Zauważyłem na telefonie że często przełącza się z 3.5G na 3G i na odwrót. Jakiś czas temu jak testowałem na modemie E220 to też prędkości były różne nawet na poziomie edga. Zbieram się, aby zmienić telefon na jakiś modem i zewnetrzną antenę (z lektury forum powinna wystarczyć dookólna) bo męczące jest trzymanie telefonu pod ładowarką, bo na samej baterii to ok 3-4 godziny i mam zajęty telefon przez internet przez co musiałem wrócić do starej N6021 do rozmów, która defacto też przepracowała ponad 2 lata pod iPlusem i nic się z nią nie dzieje i bateria też jest ok(Plus też często gęsto zrywał albo pędził niby w edge 3-4KBps). Co ciekawe jak na wsi włączyli edga w Plusie to net lepiej tam chodził niż w Piotrkowie. Z tym modemem to zobaczę jeszcze czy kupić używkę i dalej na kartę czy jakiś w ofercie na abo.
Mimo, że nie jest idealnie to i tak cenowo i prędkościami Play bije Plusa na łopatki przynajmniej w Piotrkowie.
mateusz232 pisze:czy bedzie działac byle jak chociaz internet w promocji Playa?
jak ma chodzić byle jak to lepiej niech wcale nie chodzi, bo oprócz kasy na internet trzeba jeszcze doliczć koszty długotrwałego leczenia w poradni zdrowia psychicznego, pewnie i tak daremnego :/

Pozdro dla niezdecydowanych

Dzięki Michał, ja musiałem widocznie trafić na najgorszy moment. Mam podobną sytuację, tzn. Plus + Play i zajęty telefon :) Kupiłem Option Globesurfer Icon, ale bez anteny nie łapie mi Playa - kupuję antenę.
A kolega mateusz jak nie będzie mial zasięgu to nie będzie mu to chodzić.
Awatar użytkownika
michał
Stały użytkownik forum

Może na modemie z anteną będzie stabilniejszy bo specjalnie do transmisji zrobiony, bez całej elektroniki telefonu i ładować nie trzeba. Poza tym do nokii anteny nie podepnę, a nie chce mi się kombinować z konektorami indukcyjnymi, już to przerabiałem z N6021 :/
UWAGA LIMIT TRANSFERU!!!
"stałe"=Play Online na kartę (E160, T43); mobilne=będzie mbank mobile(N95)
3G_
Stary wyga bezprzewodowy

Działa i Play :D Nawet często jest HSDPA, choć transfer bliższy UMTS-owi: 36-55 KB/s o tej porze.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

Tomisek,
Tomisek pisze:Na mapce zasięgu Playa o tym nadajniku nihuhu .
No Play coś nie aktualizował mapy. Siedlce też nie są na mapce a jak jadę do rodziny i się pokręcę po Siedlcach to już całe miasto na zasięg P4. Sprawdzane ręcznym skanowaniem only 3G.
cat.came.back
Początkujący użytkownik forum

Post autor: cat.came.back »

Obrazek

Testuję Playa od około tygodnia. Pierwszego dnia transfer rzędu 200 kb/s - lekka załamka, następny dzień i już 800 kb/s, ostatni test 1194 kb/s przy rzekomych ograniczeniach :hyhy: Widać spadek ciągu w godzinach 16-22, ale nie jest on tak drastyczny, by rezygnować z oferty. Generalnie polecam, za te pieniądze rewelacja.
Na pohybel kabelkom!
Awatar użytkownika
kill649
Stały użytkownik forum

Post autor: kill649 »

Ja uważam że w godzinach 22-24 czasami do 1 w nocy to usługa to pomyłka. Timeout-y, pingi kosmos o ile w ogóle są, przeciążony nodeB jak się ma.Lokalizacja Warszawski Ursynów.
Jednak już wyjazd np. do Garwolina gdzie zakładam że nikt nie używa to śmiga że aż miło :-)

Do tego w ciągu dnia widać jak by ograniczenia były na p2p i rapidshare bo coś za często wieszają się sesje, a nie tylko ja mam takie zdanie (mowa o playonline) i to różne lokalizacje. Wychodzi na to że używając codziennie playonline przez 8 godzin nie da się tych 5 GB wykorzystać, bo przy próbie sciągania większego pliku (np. iso) dziwnie łączę zaczyna się mulić powyżej 20-40 MB, to samo dotyczy streamu shoutcastowego. A więc wystarczy rozłączyć i ponownie połączyć się z usługą żeby wszystko znów zaczęło pięknie działać do tych ~20-40 MB .
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

kill649 pisze:przy próbie sciągania większego pliku (np. iso) dziwnie łączę zaczyna się mulić powyżej 20-40 MB, to samo dotyczy streamu shoutcastowego
Może jest jakiś problem w sieci. A sprawdzałeś na innym modemie? Bo czasem to może być wina modemu, może się przegrzewać.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
Awatar użytkownika
seboo

Post autor: seboo »

Potwierdzam ze u kolegi u którego gościłem - warszawa Miedzeszyn - play zaczyna sie niemiłosiernie mulic w godzinach 21-23 - Przy okazji jakos dziwnie maja skonfigurowany nat - komputer podlaczony poprzez ics wykazuje bledy crc w odbiorze danych - np zepsute jpgi czy "fioletowe" mapy w google maps - Podlaczenie bezposrednie nie daje takiego problemu
Ostatnio zmieniony 2008-11-22, 13:23 przez seboo, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

seboo pisze:play zaczyna sie niemiłosiernie mulic w godzinach 21-23
Czyli sieć za mocno obciążona. Po prostu mają pewnie za mały dosył do nodeB i temu tak się dzieje.
seboo pisze:komputer podlaczony poprzez ics wykazuje bledy crc w odbiorze danych
Było gdzieś na forum o tym. Nie wiem czemu tak się dzieje. W Plusie jeszcze nigdy czegoś takiego nie było.
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

YaHooo pisze:Czyli sieć za mocno obciążona.
Strasznie to chodzi.
Katowice,Dąbrówka Mała,okolice Kerfura/Ikei - testuję z nudów :)
Pingi po 200 ms,transfer 300-500 kbit/s,tylko chwilowo 1 Mbit.
Widać,jak cela "oddycha" - aktualnie poziom sygnału -100 dBm,początkowo -89.
Orange w tym samym miejscu przy podobnym poziomie sygnału daje 2-3,5 Mbit/s i max 150 ms opóźnienia.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Ja na modemie sierry pliki z RSa ściągałem od 20-21.30 non stop 1Mb/s (kończył się termin karty i trzeba było wykorzystać 1.5GB).
Nie miałem żadnych timeoutów i zrywania sesji. Może to też za sprawą modemu i nadajnikia 300-400m dalej.
Awatar użytkownika
seboo

Post autor: seboo »

Pozazdroscic - ale niech zgadne choc wiadomo ze nie mozna mowic o jakichkolwiek prawidlowosciach - W tych godzinach o ktorych mowilem i Ty mowisz widzialem tylko jeden region w Warszawie - w ktorym to Play dzialal bardzo dobrze - to byly Bielany - ul. Broniewskiego
A co do bledow crc - w plusie oczywiscie nie ma takiego problemu
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

cd testów.
Tym razem nieduże miasteczko - Czechowice-Dziedzice,godzina mniej więcej 16-ta.
Porażka,szczególnie te losty :dobani:
Awatar użytkownika
kill649
Stały użytkownik forum

Może jest jakiś problem w sieci. A sprawdzałeś na innym modemie? Bo czasem to może być wina modemu, może się przegrzewać.
Tez tak myślałem na początku, sprawdziłem na innym. Używam Huawei e220 który w sumie przez pierwsze 3 godziny parzył a teraz dotarty już jest i ledwo ciepły.
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

kill649 pisze:Bo czasem to może być wina modemu, może się przegrzewać.
Nie używam Huawei.
W Orange mi się modem nie przegrzewa,bo w tym samym miejscu gdzie Play ledwo zipie Pomarańcza idzie równo 5 Mbps.
BTS na tym samym budynku,siła sygnału ok.-70 dBm w obu przypadkach.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

seboo, to u mnie to dzielnica Włochy.
>MAPA<
Nadajnik stoi na rogu Milanowska/Popularna.

Kolega na WATcie też miał tą moją kartę (i modem i sim) i była tylko jedna sytuacja kiedy mu się coś muliło. Tak non stop powiedział, że ten 1Mb/s
Awatar użytkownika
kill649
Stały użytkownik forum

godz. 18:57 warszawa ursynów
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

ja.michal pisze:Tak non stop powiedział, że ten 1Mb/s
Test sprzed dosłownie chwili - Bielsko,ok.skrzyżowania Krakowska-Lwowska.
Elegancko :)
Pingi stabilne ok.120 ms.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

A tak dla porównania wrzucę jak w tej samej lokalizacji działa u mnie iPlus. :]
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Patryk_ pisze:Pingi po 200 ms,transfer 300-500 kbit/s,tylko chwilowo 1 Mbit.
No to jeszcze nie tak źle jakby mogło być :)
Patryk_ pisze:BTS na tym samym budynku,siła sygnału ok.-70 dBm w obu przypadkach.
No to ja przy takim sygnale osiągam praktycznie max z modemu (nieupgrade'owany Huwei e630 3.6mb/s) czyli około 2.8mb/s A co do przegrzewania to nie jest jakiś strasznie ciepły. Ale nagrzewa się od dysku twardego.
Awatar użytkownika
michał
Stały użytkownik forum

Pingi rzędu 200ms i 300-500kbps to komfort w porównaniu z edgem nie mówiąc o gprs. Poza tym prosiłbym zauważyć, że Play jest na rynku ok 1,5 roku a jego internet kilku miesięcy i porównywanie go z osiągami "świętej trójcy" jest troszkę niesprawiedliwe. Chociaż przy obecnym tempie rozwoju Play może jeszcze nie raz zaskoczyć. Ja w Piotrkowie nie zamienię Playa na coś innego raz z powodu prędkości (np: Plus tylko edge i to gorszy niż poza miastem), dwa z powodu ceny, którą Play bije resztę na głowę tak w abo jak i prepaid.

Pozdrawiam
UWAGA LIMIT TRANSFERU!!!
"stałe"=Play Online na kartę (E160, T43); mobilne=będzie mbank mobile(N95)
Zablokowany