TL-WN321G Soft AP

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
raguel
Początkujący użytkownik forum

TL-WN321G Soft AP

Post autor: raguel »

Hej,
sam szukałem tego długo i miałem sporo problemów ale w końcu się udało, więc podzielę się nowiną (choć nie wiem czy ten temat był poruszany). TL-WN321G (bardzo popularny przy dzieleniu neostrady, na allegro i w sklepach), na przekór temu co pisze producent, obsługuje tryb Soft AP. Trzeba tylko wgrać sobie alternatywne sterowniki Ralinka na przykład stąd. Dzięki temu podłączymy spokojnie do naszego komputera urządzenia takie jak PDA lub komórki obsługujące Wi-Fi. Bez trudu podzielimy też internet na kilka komputerów, oraz stworzymy całkiem "profesjonalne" sieci WLAN (szyfrowanie WEP, kontrola dostępu po adresie MAC). Do celów amatorskich wystarcza i mamy Access Point za niecałe 50 PLN.

Mam nadzieję że się komuś przyda.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Re: TL-WN321G Soft AP

Post autor: Jo_gurt »

raguel, dzięki za info. Pod linuksem nie sprawdzałeś? :)
raguel

Post autor: raguel »

Z tego co czytałem w necie i na podstawie własnych doświadczeń z tą kartą sądzę że z Linuksem nie powinno być problemów :). Zrobiłem też mały test i np. na tle karty z chipsetem ZyDAS'a (TL-WN322G), ta karta działa dużo stabilniej i szybciej, daje ciała jedynie jeśli idzie o zasięg - producent znowu kłamie, bo WN321G powinno mieć większą moc nadajnika i tą samą czułość antenki. Zasięg działania urządzenia jest nieznacznie, ale jednak, mniejszy od WN322G. Ta druga karta działa jednak fatalnie jeśli idzie o Soft AP i tryb Ad Hoc. Udostępnianie internetu dla mojego telefonu okazało się być walką z wiatrakami, i choć nawet się udało to i tak było pozbawione sensu ze względu na trudności w nawiązywaniu połączeń i utrzymaniu ich szybkości.
sabcio

Post autor: sabcio »

Wiem że stary temat ale się podłącze. Zakupiłem dzisiaj tą sieciówkę i mam problem z AP mode. Po ściągnięciu najnowszych sterów ze strony TP-link mam Wireless utility, ze standardowymi ustawieniami czyli bez szyfrowania, kontroli po MAC nie mogę się połączyć. Laptop który ma się podłączyć widzi sieć ale się nie podłącza. Nie mam pojęcia dlaczego. W logu podczas podłączania wyświetla się MAC-lapka + associated (powiązany) po pewnym czasie pojawia się komunikat ze MAC+lapka był przestarzały i został usunięty z BSS. Co zrobić?? podłączenie ad-hoc i włączenie udostępniania internetu nie wiem czemu też nie działa. Na laptopie został zmieniony IP, maska, brama i nawet DNS na IP tego TP-linka.

aha dodam że używam win 7, a sterowniki oraz oprogramowanie jest do Visty, więc problemów raczej być nie powinno.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

sabcio pisze: Zakupiłem dzisiaj tą sieciówkę i mam problem z AP mode.
Niestety takie rozwiązanie jest bardzo humorzaste i często nie działa.
sabcio pisze:podłączenie ad-hoc i włączenie udostępniania internetu nie wiem czemu też nie działa.
To by było najlepsze wyjście. A czemu nie działa? Jakie są tego objawy.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
sabcio

Źle napisałem, działa połączenie ale internet nie. Na obu kompach w Network and Sharing Center jest napisane że to połączenie nie ma dostępu do internetu. Wyłączyłem nawet zaporę.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

A może dostawca limituje <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=119029#119029" target="_blank">»TTL«</a> ?
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
sabcio

Nie limituje :) internet pierw idzie do routera, potem 3 kablami do dwóch PC i lapka. Tylko że mam w domu jeszcze 2 telki z Wifi oraz ten laptop więc chciałem to po wifi zrobić. Kiedyś pamiętam że laptop podłączyłem kablem, i potem po wifi ad hoc i net w telkach działał. Ale włączanie ad hoc za każdym razem troche wkurza ;) sądziłem że taki SOFT AP będzie lepszym rozwiązaniem.

i dzięki za zainteresowanie :)
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

sabcio pisze:sądziłem że taki SOFT AP będzie lepszym rozwiązaniem.
Niestety to działa kapryśnie. Właściwie tylko sprzętowy AP działa dobrze.
Nie pomagam na PW!
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

sabcio pisze:Nie limituje
Czyli można próbować samego ad-hoc. Niestety ja Ci za bardzo nie pomogę, bo mam tylko XP.
sabcio pisze: Ale włączanie ad hoc za każdym razem troche wkurza
Z tego co wiem to powinno dać się włączyć automatyczne łączenie sieci ad-hoc na PC i będzie wtedy ok :)
sabcio

Oki ustawiłem ponownie połączenie ad hoc po usunięciu Wireless Utility i już wszystko ładnie śmiga. Jeszcze tylko muszę znaleźć ustawienia żeby i na PC i na lapku automatycznie się łączyło.
Dzięki wszystkim :ok:
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

sabcio pisze:Jeszcze tylko muszę znaleźć ustawienia żeby i na PC i na lapku automatycznie się łączyło.
Powinny być gdzieś w miejscu w którym utworzyłeś profil sieci :)
sabcio

Jednak nie działa to prawidłowo :cry: po ustawieniu i połączeniu jest dobrze. Jak się rozłączy i znów się spróbuje to nie działa internet. Trzeba włączyć ICS i dopiero necik działa. Beznadziejna sprawa. Co do łączenia automatycznego to nie ma takiej opcji w ad hoc. Jedyne działające rozwiązanie to kupno routera wifi, ale znów wydawanie pieniędzy się nie opłaca tylko dla 1 laptopa. Zostanę przy kablach.

Jeszcze probowałem Virtual Access Point v2.2 oraz SoftAP ze strony ralink (który wspiera win7 ale także nie działa, nawet wbudowany test połączenia nie przechodzi :] ). Kolega przyjedzie to zobaczymy u niego na XP.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

sabcio pisze:Trzeba włączyć ICS i dopiero necik działa.
To nie wiem czemu się rozłącza ICS. Raz włączony powinien działać aż go się wyłączy, bez względu na to czy sieć wi-fi jest włączona.
sabcio pisze:Co do łączenia automatycznego to nie ma takiej opcji w ad hoc.
Na WinXP jest. Opisałem to nawet w poradniku > Udostępnianie połączenia internetowego GPRS/EDGE/HSDPA (np. iPlus) w trybie Ad-hoc < rysunek nr 7.
sabcio

Ad hoc już działa. ICS się nie rozłącza. Ustawiłem wszystko ręcznie, bez kreatorów połączeń. Co do automatycznego łączenia ad hoc w Viscie i Win7 nie ma takiej opcji w profilu i jest to związane z bezpieczeństwem :niepewny: ale nie ma rzeczy niemożliwych. Oto link do rozwiązania: link

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

sabcio pisze:Ustawiłem wszystko ręcznie, bez kreatorów połączeń.
Czyli jednak ręcznie najlepiej wszystko ustawiać.
sabcio pisze:Oto link do rozwiązania: link
Wielkie dzięki za linka. Pewnie się przyda i to nie raz :ok:
konio180

Post autor: konio180 »

Możecie podesłać nowe linki sterowników, albo jak sie nazywają, chociaż jakiej firmy thx.

[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2010-07-15, 17:13 ]
<font color=orange>Poprawa pisowni.</font>
Ostatnio zmieniony 2010-07-15, 16:12 przez konio180, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ