Strasznie wolny internet

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Ukx
Początkujący użytkownik forum

Strasznie wolny internet

Post autor: Ukx »

Witam. Ostatnio moj internet straszliwie sie spowolnił (jesli w ogóle to piiiiiiiiiiiiiiiii można nazwać internetem) Jak chce załadować jakaś strone np wp. To musiałbym poczekać z 5 min i do połowy by sie załadowała a potem był by błąd. Jest to siec bezprzewodowa antene mam na swoim domu (taka strasznie malutka) a nadajnik jest na domu obok tyle ze antenki sie nie widzą bo czubek dachu zasłania (nie trudno sobie to wyobrazic) No i teraz nie wiem czy to wina mojej anteny czy dostawcy ... chciałbym to sprawdzić bo w ogole nie moge korzystać z internetu. Wiec poczytalem na forum jak sprawdzic sile sygnalu i sciagnalem sobie program NetStumbler , uruchomilem go ale nie wiem czy mam dobry sygnał bo sie nie znam na tym. Dodaje tu screena z wynikiem badania. Dodam ze jak najade na ten komputerek w rogu ekranu to pisze Siła sygnału: Brak Sygnału. Jednak internet działa jakos ... niby... Chcialbym abyscie mi pomogli rozwiklac problem. Pozdrawiam serdecznie.
Ostatnio zmieniony 2008-11-24, 21:50 przez Ukx, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Re: Strasznie wolny internet

Post autor: YaHooo »

Jesteś połączony z siecią na kanale 13 (bo jest przy niej gwiazdka). Jak widać najsilniejszy sygnał to jest -92dBm, więc słabiutko. Pewnie jak popatrzysz na jego wykres to będzie czasem zanikał sygnał. Więc problem tkwi w zbyt słabym sygnale. A nie możesz wystawić anteny wyżej tak żeby widzieć antenę dostawcy?
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
Ukx

Post autor: Ukx »

Moge moge tylko chciałem sie dowiedzieć czy to na 100 % wina anteny bo nie chce lazic po dachu bez celu. Jeszcze snieg jest to troche ślisko :)
Ostatnio zmieniony 2008-11-24, 21:42 przez Ukx, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

No to faktycznie trzeba leźć na dach. Ale jest jeszcze jedna możliwość
Ukx pisze:Ostatnio moj internet straszliwie sie spowolnił
Może to oznaczać, że kabel antenowy gdzieś uległ uszkodzeniu, albo wtyk przy karcie w komputerze się obluzował i nie łączy tak jak powinien.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
raguel

Post autor: raguel »

Spotkałem się kiedyś z podobną sytuacją... Jak się okazało potem gołębie zasr__y antenę :P
ODPOWIEDZ