Czy da się mieć za silną antenę?

Zagadnienia dotyczące technice w szerokim tego pojęcia znaczeniu czyli luźne dyskusje o zagadnieniach technicznych ale nie związanych z główną tematyką forum, m.in, komputery, oprogramowanie, systemy operacyjne - techniczny Hyde-Park.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Tylo
Początkujący użytkownik forum

Czy da się mieć za silną antenę?

Post autor: Tylo »

Witam. Mieszkam w starej kamiennicy z grubymi murami, punkt dostępowy znajduje się w budynku po drugiej stronie ulicy (też ma stare grube mury). Moja karta sieciowa wykrywa ten punkt dostępowy, ale sygnał jest tak słaby, że internet i tak nie działa. Mam zamiar kupić panelową antenę zewnętrzną. Tu pojawia się problem. Na stronie firmy Interline (od nich mam zamiar kupić antenę) są podane odległości minimalne i maksymalne do stacji bazowej i wychodzi na to , że nawet najsłabsza antena +8dBi nie złapie tego punktu dostępowego, bo jest za blisko. Czy jak kupiłbym antenę +17 dBi to nie wykryje ona punktów dostępowych bliższych niż na przykład 500m, bo ma za dużą moc? Co byście zrobili w mojej sytuacji?
Pozdrawiam.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Re: Czy da się mieć za silną antenę?

Post autor: ja.michal »

Będziesz "strzelał" sygnałem dalej. Możesz złapać sygnał, ale będzie dalej niestabilny.
Urządzenie nadawcze też musi mieć odpowiednią antenę. Jak ono ma 2dBi a Ty dasz u siebie 18dBi to i tak ono dalej będzie nadawało 2dBi. Zwiększysz tylko czułość u siebie, ale jak będziesz nadawał to "za mocno".
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

Tylo pisze:Czy jak kupiłbym antenę +17 dBi to nie wykryje ona punktów dostępowych bliższych niż na przykład 500m, bo ma za dużą moc?
Nie no wykryje ona sieci i będą miały większy sygnał. Jak będziesz nadawać do stacji bazowej to ona też wykryje Twój sygnał. Jednak tu problem tkwi w tym, że po prostu będziesz siał sygnałem po okolicy i możesz zakłócać inne sieci odległe o np. 1km.
Tylo pisze:Co byście zrobili w mojej sytuacji?
Jak już nie chcesz kupować nowej anteny to możesz dać po prostu więcej kabla antenowego i nim stłumić sygnał. Wtedy efektywny zysk anteny się zmniejszy o straty na kablu.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

Tylo pisze:są podane odległości minimalne i maksymalne do stacji bazowej i wychodzi na to , że nawet najsłabsza antena +8dBi nie złapie tego punktu dostępowego, bo jest za blisko.
Tylko że te odległości są podane dla widzialności optyczniej anten i 8dbi może okazać sie za mało na prawidłową łączność, będziesz siał sygnałem na okolice a do punktu docelowego sie możesz nie przebić, zależy z czego te ściany. (u "sąsiada")
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
Tylo
Początkujący użytkownik forum

Post autor: Tylo »

YaHooo pisze:Jak już nie chcesz kupować nowej anteny to możesz dać po prostu więcej kabla antenowego i nim stłumić sygnał. Wtedy efektywny zysk anteny się zmniejszy o straty na kablu.
Świetny pomysł, dzięki!
zależy z czego te ściany. (u "sąsiada")
Ze starej poniemieckiej cegły ;)
Gdyby ta stacja bazowa znajdowała się w budynku (blok) 300 metrów od mojej anteny to wtedy brać tą najmocniejszą 17 dBi. Okazuje się, że tam też mógłbym się podłączyć.
Dzięki za cenne rady.
Awatar użytkownika
KrissTofferr
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: KrissTofferr »

Tylo, Jakiej karty wi-fi używasz? I czy punkt dostępowy w drugiej kamienicy jest na tym samym piętrze co twoje mieszkanie?
ODPOWIEDZ