Problemy z bezprzewodowym internetem z T-mobile

Pozostałe zagadnienia (sprzętowe i programowe), które nie pasują do powyższych kategorii np. optymalizacja łącza, liczniki danych, bezpieczeństwo w sieci, informacje podstawowe.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
LukasRMCF
Początkujący użytkownik forum

Problemy z bezprzewodowym internetem z T-mobile

Post autor: LukasRMCF »

Witam wszystkich i jednocześnie zwracam się z prośbą o pomoc.
Chciałbym zaznaczyć, że czytałem wiele postów dotyczących wszelakich problemów, ale z przykrością muszę stwierdzić, że "jest tutaj wszystko i nic zarazem".Strasznie się już pogubiłem... :faq:
Problem dotyczy internetu z T-mobile, który wraz z moją dziewczyną "zamontowaliśmy" w jej PC w Nottingham(GB). Jest to mianowicie modem USB web'n'walk Stick obsługiwany przez web'n'walk Manager'a
(http://www.t-mobile.co.uk/shop/mobile-b ... /overview/).
Według mapek internetowych w dzielnicy w której mieszka (Sherwood) powinien być zasięg 3G na maxa jeśli chodzi o głos, text i obrazkowe wiadomości. Drugi wykres przedstawia zaś video calling and High speed internet 3G (tu jest troche slabiej 2 kreski mniej). Zdaję sobie z tego sprawę, że sieć wszystko robi "pod publiczkę", ale sądziłem , że do rozmów przez Skype'a itp. będzie wystarczający.
Po uruchomieniu Managera wskakuje 3G na poziomie 3 kresek (do 50%) i po chwili przesakuje na HSPA 3 kreski. Czasem zauważałem wcinanie się HSUPA. W opcjach Managera ustawiłem 3G i WCDMA 2100. Dodam tylko, że przy następnej próbie jakichkolwiek ustawień opcja ta była już niedostępna. :szok:

Po moim powrocie do Poznania próbowaliśmy porozmawiać przez Skype'a (wiadomo na rozmowy telefoniczne traciliśmy majątek). Tutaj pojawia się największy problem, bo o ile dochodzi do samego połączenia, o tyle jest ono strasznie szarpane i nie da się praktycznie rozmawiać. Ze względu na słaby upload z jej strony mój głos w ogóle nie dociera...
Czy istnieje jakaś możliwość, aby wymusić stabilniejszą pracę tegoż internetu.
Na wykresie obserwowałem straszne skoki (nawet powyżej 5Mb i spadki praktycznie do zera) Tutaj również ciekawostka (pomiar prędkości internetu na stronie dsl.cz wykazał 101 Mb\s ! ) :gwiazdki: . Ściągałem film przez Moorhunta, gdzie download dochodził do 290kb\s, więc całkiem przyzwoicie. Próbowałem zainstalować updaty z oficjalnej strony T-m (uaktualnienia dla karty sim i web'n'walk accelerator), bez żadnego skutku :dobani:

Proszę o pomoc, bo normalnie ręce już opadają. Gdyby sytuacja miała miejsce w Polsce, gdzie ten rodzaj dostępu do internetu jeszcze powiedzmy raczkuje, to nic bym nie mówił, ale po angielskiej sieci tego się nie spodziewałem. No chyba, że się mylę ;) Dodam tylko, że ja mam stały net z telewizji kablowej nieco powyżej 1Mb\ upek ok 300kb

Dodam jeszcze, że na dniach kończy się okres 14 dni, w których można jeszcze zerwac z "nimi" umowę (12 m-cy, ograniczenie download 3GB), dlatego bardzo zależy mi na czasie.
HELP ME, PLEASE!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Re: Problemy z bezprzewodowym internetem z T-mobile

Post autor: krystianb »

Zdaje sie że mowisz o modemie GT iCon 225, brak wyjścia na antene, można srpóbować kupić dorby przedłużacz i modem na parapet a najlepiej przylkeić do szyby wyżej. Przełączanie sie pomiedzy 3g a HSDPA i HSUPA zalezy tylko od transferow, jak nic przez łacze nie idzie to zmiejsza sie do 3g a jak cos sie odbiera czy wysyła to wtedy przyspiesza.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
LukasRMCF

Wraz z modemem (Huawei E170) otrzymałem kabelek przedlużający USB (ok 83 cm), ale po pewnym czasie internet po prostu się rozłączał. Próbowałem powtarzać czynności w innych portach USB - to samo. Dokupiłem inny kabel sądząc, że to może wina poprzednika z tą jednak różnicą, że 2,1 m. Niestety rozłącza w dalszym ciągu. Czy może mieć to związek z napięciem w portach USB?
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

LukasRMCF pisze:Czy może mieć to związek z napięciem w portach USB?
Niestety za duży spadek napięcia jest na przedłużaczach a widać ten modem wybitnie tego nie lubi. Zostają kombinacje z aktywnym(takim co ma zasilacz podłaczany do prądu) hubem usb - przedłużaczem podłaczasz hub do kompa, a do hub'a wkładasz modem (przed całą operacją należy odinstalować modem i wyczyścić wszyskie ślady po nim z rejestru windowsa. A nie masz tam wyjscia na antene zewnętrzną w tym modemie?

Aha zapomniałem dodać nie zawsze da sie w ogole modem z hubem nawet aktywnym uruchomić. Nikt nie wie dlaczego.
LukasRMCF

Niestety, ten model nie posiada wejścia antenowego, bo przecież byłaby to pierwsza rozsądna myśl, którą bym próbował wprowadzić w życie. Nie orientuje się w ogóle ile mógłby kosztować hub i czy jest sens zakupu, skoro nie ma pewności, czy modem nie będzie robił znów jakichś problemów. Moja komórka w jej domu odbiera dosyć dobrze sieć Vodafone, więc może oddać w p...u T-mobile i spróbować tej drugiej opcji.
Mam jeszcze pytanie "poza konkursem" : Czy zwiększenie abonamentu do tego maksymalnego, (30£) mogłoby coś polepszyć ?
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

LukasRMCF pisze:Czy zwiększenie abonamentu do tego maksymalnego, (30£) mogłoby coś polepszyć ?
Tego to juz my nie wiemy, zależy od tego co regulamin mowi, w Polsce od wysokości abonamentu zależy tylko wielkość limitu, a predkość każdy może osiągnąc maxymalną dostepną, najwyżje mu sie wcześniej limit skończy.
Rezygnacja z umowy jest całkiem dobrym pomysłem, Piewsza zasada to na naszym forum, najpierw przetestuj potem podpisz cyrograf, zawsze będziesz mógł przecież drugi raz umowe podpisać jak vodafone będzie jeszcze gorszy.
Ostatnio zmieniony 2008-11-29, 21:30 przez krystianb, łącznie zmieniany 1 raz.
LukasRMCF

krystianb pisze: Piewsza zasada to na naszym forum, najpierw przetestuj potem podpisz cyrograf
Dokładnie tak.Przecież nie zwiąże się umową na rok czasu z siecią, która ewidentnie zaniża normy...
Umowa jest tak skonstruowana, że samo przeglądanie stron jest "niby" nielimitowane,a download 3GB.Tylko dziwnym trafem licznik nie staje nigdy w miejscu...
Pozdrawiam Krystian.Dzięki za rady i zainteresowanie!!! :ok:
ODPOWIEDZ