Ograniczenie przepływności w Orange Free Premium.

Pozostałe zagadnienia (sprzętowe i programowe), które nie pasują do powyższych kategorii np. optymalizacja łącza, liczniki danych, bezpieczeństwo w sieci, informacje podstawowe.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
bigmanpl
Użytkownik forum

Ograniczenie przepływności w Orange Free Premium.

Post autor: bigmanpl »

Cześć,
dziś rano ok. godziny 6:00 testowałem wydajność Orange Free na modemie Merlin XU870 (soft HSDPA 3.6 Mbps) włożonym w router WRT54G3G. Testy robiłem w oparciu o otwieranie jednego połączenia do Internetu wykorzystując:
- ftp - pobranie dużego dużego pliku
- www - pobranie dużego pliku
- youtube - obejrzenie filmu (tak, wiem że to też www ale z zasobów zagranicznych)

Zastanawiający wydaje się fakt, że przy maksymalnym zasięgu 3G i prawdopodobnie nieobciążonej sieci operatora, nie jestem w stanie przekroczyć 512 kbps. W załączniku wykresik.

Lokalizacja w której testowałem to Warszawa, Bemowo.

Czy mógłby któryś z forumowiczów potwierdzić taką przypadłość w Orange?

P.s. Odnośnie siły sygnału: na teraz nie jestem w stanie podać siły sygnału z komendy AT+CSQ (ze względu na router), jednak od ok. dwóch tygodni w moim domu zasięg Orange wskoczył na max. Wcześniej w pomieszczeniu w ogóle zasięgu 3G nie było, przy oknie czasem złapał na chwilę po czym gubił. Prawdopodobnie Orange dostawił nowy nadajnik w mojej lokalizacji.
Pozdrawiam, bigmanpl
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Re: Ograniczenie przepływności w Orange Free Premium.

Post autor: YaHooo »

bigmanpl a jesteś pewny, że router nie ogranicza downloadu? Ja bym w pierwszej kolejności sprawdził modem w laptopie oraz w innej lokalizacji. Jak sygnał się pojawił niedawno o może są to jakieś testy i temu są takie problemy z prędkością.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
Awatar użytkownika
sluchacz.
Stały użytkownik forum

Post autor: sluchacz. »

YaHooo pisze:Jak sygnał się pojawił niedawno o może są to jakieś testy i temu są takie problemy z prędkością.
Dokładnie :) Zawsze tak było :) U nas jak postawili BTS'a z EDGE tylko to testowali tydzień :D
:hyhy: GlobeTrotter jest the best :hyhy: (EDGE) :)
bigmanpl
Użytkownik forum

YaHooo, router to Linksys WRT54G3G na firmowym oprogramowaniu Linksys-a (ten z brandem od Vodafone). W tym sofcie nie ma shapera do pasma (poza QoS dla uploadu, który jest wyłączony). Zrobię tak jak napisałeś, pojadę do znajomego z routerem i zobacze jak u niego działa. Dziś rano ponownie sprawdzałem i znów transfer w okolicach 512 kpbs a wykres rysuje się jak od linijki. Inna sprawa to taka, że to nawet wieczorami działa, wczoraj np. w godz. 19-20 miałem średni transfer ok. 300 kbps, po 21 zaczął rosnąć do ok. 400 kbps, później poszedłem spać :)
Dla porównania, Play w tym czasie u mnie osiąga transfery 30-60 kbps.

sluchacz., możesz rozwinąć kwestię testów w Twojej lokalizacji? :) Czym to się objawiało?
Pozdrawiam, bigmanpl
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

bigmanpl pisze:Dziś rano ponownie sprawdzałem i znów transfer w okolicach 512 kpbs a wykres rysuje się jak od linijki.
No to dla mnie wygląda na jakiś limit i ta wartość jakaś dziwnie okrągła :)
bigmanpl pisze:nna sprawa to taka, że to nawet wieczorami działa, wczoraj np. w godz. 19-20 miałem średni transfer ok. 300 kbps, po 21 zaczął rosnąć do ok. 400 kbps,
Może to być obciążenie sieci takie zwalnianie internetu.

A i jeszcze jedno. Nikt sie nie podpiął do Twojej sieci?
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
bigmanpl
Użytkownik forum

YaHooo pisze:A i jeszcze jedno. Nikt sie nie podpiął do Twojej sieci?
Wifi mam wyłączone a komputer jest podpięty po kablu do routera. Tą możliwość raczej wykluczam.
Pozdrawiam, bigmanpl
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

W takim razie stawiałbym na modem, albo sieć. Najlepiej przetestować modem w innej lokalizacji żeby korzystać z innego BTS'a.
ODPOWIEDZ