Linksys Wag200G i internet ok 1,5 km dalej??

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
peszko
Początkujący użytkownik forum

Linksys Wag200G i internet ok 1,5 km dalej??

Post autor: peszko »

Witam kolegów, mam problem i zarazem pytanie, posiadam router Linksys Wag 200G i korzystam z neostrady. A moj brat mieszka ok 1,5 km dalej w lini prostej i nie ma internetu oraz telefonu stacjonarnego. Czy da się zrobić bym mógł mu posyłać internet bezprzewodowo na tak dużą odległość? nasze dachy od domów sie widzą moj dom jest wyżej a jego niżej. Czy moglibyscie mi powiedzieć czy da się to zrobic i czy sie opłaca? Jakiego rzadu są to koszty i w jaki sprzęt trzeba by się zaopatrzyć?
Pozdrawiam
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Re: Linksys Wag200G i internet ok 1,5 km dalej??

Post autor: ja.michal »

Jak jest widoczność to są jakieś szanse. Do samego WAG200G nie podepniesz anteny. Będzie potrzebny AP. Najlepiej AP dać w hermetycznej puszcze zaraz przy antenie, żeby zminimalizować straty sygnału.
Koszty może nie będą aż tak wielkie. Tzn jeszcze kwestia ile to dużo dla Ciebie. :)
Niestety ja tylko tak ogólnie bo na forum są koledzy bardziej znający się na WiFi i oni coś poradzą. Zwłaszcza w doborze anteny.

Ale jak jest widoczność optyczna to już połowa sukcesu.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

peszko pisze:czy da się to zrobic
Jeżeli dachy/domy się widzą i nie ma drzew po drodze to powinno się udać.
peszko pisze:czy sie opłaca
To zależy jak to rozumiesz, 2xAP za około 90-130zł każdy + anteny np panelowe 13-17dBi
np takie http://www.dipol.com.pl/antena_panelowa ... 722320.htm

Do tego puszki na AP przy antenach i zasilanie PoE.

Ważne również ile sieci na 2.4GHz masz w okolicy bo może nie być wolnych kanałów. Wtedy trzeba by iść na 5GHz i koszty byłyby trochę większe.
Nie pomagam na PW!
peszko
Początkujący użytkownik forum

Post autor: peszko »

dzięki za zarys jakby to wyglądało.
Prosze jednak o wyjaśnienie co to zasilanie PoE?
Jak sprawdzić ile jest sieci na 2,4GHz lub czy sa wolne kanały? sprawdzić np laptopem ile wykrywa sieci?

Koszty sa jak najbardziej do przyjęcia:) jestem w stanie wydac ok 500zł

Ostatnie pytanie czy bedzie to chodzić z neostradą 1MB, tzn czy ten moj brat oodalony o te ok 1,5 km bedzie miał taki sam transfer itd, czy ten internet bedzie chodził jakoś marnie?

Przegadam sprawe i jak sie zdecydujemy to poprosze was o dokłądne info co dokładnie kupic.

Pozdrawiam i dzięki
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

peszko pisze:Prosze jednak o wyjaśnienie co to zasilanie PoE?
Puszczenie zasilania nieużywanymi żyłami skrętki. Odpada konieczność puszczania drugiego oddzielnego kabla zasilającego.
peszko pisze:Jak sprawdzić ile jest sieci na 2,4GHz lub czy sa wolne kanały? sprawdzić np laptopem ile wykrywa sieci?
Laptop może być. Chociaż lepszym rozwiązaniem było by coś z lepsza antenką, dało by to lepszy przegląd sytuacji.
Ostatnie pytanie czy bedzie to chodzić z neostradą 1MB, tzn czy ten moj brat oodalony o te ok 1,5 km bedzie miał taki sam transfer itd, czy ten internet bedzie chodził jakoś marnie?
1Mb. Przy dobrze postawionej sieci i znacznie więcej można przepchać.
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Post autor: zDaleKi »

peszko pisze:Prosze jednak o wyjaśnienie co to zasilanie PoE?
Tu trochę o PoE + kalkulator.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
ODPOWIEDZ