UMTS na BTS'ie 40 km dalej?

Kwestie techniczne, konfiguracja telefonów do współpracy z internetem, rozwiązywanie problemów z tym związanych... itp.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
sluchacz.
Stały użytkownik forum

UMTS na BTS'ie 40 km dalej?

Post autor: sluchacz. »

Witam :P Czy istnieje możliwość złapania Sygnału UMTS z BTS'a oddalonego co najmniej o 40 km? ;) Wiem, że bez żadnych anten to nie da rady :) Czy istnieje taka antena i jakiś konektor albo cuś :) Proszę o odp. :super: :super:
:hyhy: GlobeTrotter jest the best :hyhy: (EDGE) :)
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

Re: UMTS na BTS'ie 40 km dalej?

Post autor: Patryk »

Nie ma takiej możliwości
Awatar użytkownika
sluchacz.
Stały użytkownik forum

Szkoda :( A czy można jakoś poprawić stabilność EDGE'a na iCON 225 ? ;)
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

Dokładniej to przy odpowiednio potężnej antenie "zasięg" zobaczyć sie da, ale możliwości połączenia juz nie ma, bts odrzuci próbe połączenia ze względu na zbyt duże opóźnienia, jak do tej pory jeszcze predkości światła nikt nie przekroczył.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
EmTeeDee

Post autor: EmTeeDee »

A jaka jest granica ostateczna w km.dla UMTS :D
Awatar użytkownika
sluchacz.
Stały użytkownik forum

40 - 50 km :)
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

sluchacz. pisze:40 - 50 km
Chyba dla radiolinii od tych stacji :rotfl: :]
Awatar użytkownika
sluchacz.
Stały użytkownik forum

Patryk_ pisze:Chyba dla radiolinii od tych stacji :rotfl: :]
Fakt :) czyli na UMTS nie ma co liczyć :?
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

onimusza666 pisze:A jaka jest granica ostateczna w km.dla UMTS
Te same pytania co chwilę...poszukaj,dużo w tym temacie zostało napisane,w tym i praktyczne doświadczenia.

Przy czystym Frenselu połączysz się na kilkanaście (ok.10) km.
Logowania się terminali powyżej tej odległości operatorzy zabraniają,bo to jest czyste CDMA i każdy daleki klient wymusza zmniejszenie szybkości nadaawnia pakietów dla wszystkich.
Może na starych stacjach tylko UMTS były możliwe długie linki,ale nie na HSPA.

Dlatego wszystkie opowieści o nie wiadomo jak odleglych połączeniach można wsadzic miedzy bajki - po prostu połączenie było nawiązane z nowym,bliskim nodem,a że numery LAC i CID zmieniają się u wszystkich opów w 3G jak w kalejdoskopie,więc jednoznacznie nie można nawet okreslić stacji,i trzeba brać to "na rozum".
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez Patryk, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
sluchacz.
Stały użytkownik forum

Patryk_ pisze:Dlatego wszystkie opowieści o nie wiadomo jak odleglych połączeniach można wsadzic miedzy bajki
Też własnie tak myslalem :) Tylko chcialem sie upewnic :) Dzieki za odp. :ok: :) :ok:
EmTeeDee

No tak , operatorzy też nie wiadomo po co ukrywają pewne informacje,np.przypadkowo dowiedziałem się że ''w mojej okolicy'' orange ma już UMTS a jeszcze miesiąc temu nie było!Na ich mapie zasięgu,czy też miast w których UMTS jest-tej informacji nie ma :szok:
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

onimusza666 pisze:Na ich mapie zasięgu,czy też miast w których UMTS jest-tej informacji nie ma
To jest norma nikt tych map nie aktualizuje(zbyt często, żebyś wiedział co sie w playu dzieje to byś sie zdziwił ile miast juz w zasiegu mają, sam znam 2), a może to tylko testy "na dziko" bez pozwolenia, juz raz coś takiego zlokalizowałem, próby sobie w weekend robili, a w poniedziałek juz nic telefon nie znalazł.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez krystianb, łącznie zmieniany 1 raz.
EmTeeDee

I tak do nadajnika mam 8-10km. a dookoła lasy więc nie ma szans,czekam może postawią coś bliżej albo prędzej las wytną :rotfl:
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

onimusza666 pisze:I tak do nadajnika mam 8-10km.
No nie tak całkiem, potrzebujesz tylko czegoś takiego http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=134765#134765 koledze sie udało.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez krystianb, łącznie zmieniany 1 raz.
EmTeeDee

Wierzyć się nie chce :szok: ale myślę że to żadna ściema(przeczytałem zadanego posta)
Pisałem już o tym tu na forum,otóż wcześniej ,przed orange ,chciałem założyć radiówkę ,którą we wsi ma 3 osoby-''fachowcy''którzy byli u mnie z ''pomiarem''stwierdzili że nie da rady(wkoło lasy) ja mieszkam 1km.od tego ''sąsiada''u którego stoi maszt który on postawił na swój koszt,i nie jest to jakaś''dzida''tylko prawdziwy maszt ''kratowy''który tak na oko nie jest wyższy od drzew,antena może minimalnie sięga ponad drzewa(może kiedyś zrobię zdjęcie jak to wygląda)antena taka siatkowa i ruter na maszcie,antena jest skierowana w kierunku dostawcy neta albo innego odbiorcy(nie wiem ale ''fachowcy''mówili że to tak działa , że ktoś ciągnie od kogoś)i żeby było śmiesznie ja mieszkam trochę z boku w kierunku w którym''patrzy antena''a po drodze przez las nic innego nie ma!!Ale u mnie ''nie da rady''tak powiedział fachowiec , chociaż nie wyciągną żadnego sprzętu ani wlazł na dach.U nich w firmie trochę zwymyślałem ich od jasnowidzów więc raczej mnie nie podłączą.
Dlatego myślę że to jest możliwe co napisał ten koleś z ''lasu'' Sam mam zamiar coś takiego pokombinować,ale chwilowo się wstrzymuję , bo tak się składa że z końcem roku kończy mi się umowa o pracę (pewnie przedłużą)ale lepiej dmuchać na zimne,na razie ''trzymam się za kieszeń"wiadomo święta-będą inne wydatki! ;)
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

krystianb, nadajniki niemusza byc na dziko. Na mapie Playa nie ma Siedlec a dzialaja tam wszystkie nadajniki na ktore maja zgode.
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

ja.michal pisze:nadajniki niemusza byc na dziko.
Wiem co mówie, to był nadajnik pomarańczowych po tym zdarzeniu zakutaliwałi spis na uke i dalej tego nadajnika nie ma. A play to wiem że działa całkiem legalnie, tylko nie chce sie użytkownikom play online przyznać do tych nadajnikow, bo to są po jednym gora 2 na miasto, i boją sie żeby sie nie zapchały.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

No chyba, ze tak. :) A z tym zapchaniem to faktycznie. Ciekawe jak jest umowa roamingowa z Playa z Plusem. Czy ogolnie jako marza od ilosci uzytkownikow w sieci Play czy od ilosci danych/transmisji/ruchu przez siec Plusa.
3G_
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: 3G_ »

Patryk_ pisze:[...]
Te same pytania co chwilę...poszukaj,dużo w tym temacie zostało napisane,w tym i praktyczne doświadczenia.

Przy czystym Frenselu połączysz się na kilkanaście (ok.10) km.
Logowania się terminali powyżej tej odległości operatorzy zabraniają,bo to jest czyste CDMA i każdy daleki klient wymusza zmniejszenie szybkości nadaawnia pakietów dla wszystkich.
Może na starych stacjach tylko UMTS były możliwe długie linki,ale nie na HSPA.

Dlatego wszystkie opowieści o nie wiadomo jak odleglych połączeniach można wsadzic miedzy bajki - po prostu połączenie było nawiązane z nowym,bliskim nodem,a że numery LAC i CID zmieniają się u wszystkich opów w 3G jak w kalejdoskopie,więc jednoznacznie nie można nawet okreslić stacji,i trzeba brać to "na rozum".
Czyli ja wg Ciebie bajki piszę? Zobacz co tutaj pisałem: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t ... &start=240
Żeby nie było wątpliwości - oczywiście nie twierdzę, że tak może być zawsze i wszędzie. Trzeba mieć odpowiednie warunki (wysoką lokalizację, otwarty teren, itp.) i dużo farta. Mało tego - mój net ostatnio strasznie się skiepścił, a coraz częściej nie działa w ogóle (ale się łączy prawie zawsze). Niemniej jednak wcześniej doświadczyłem bardzo dobrych transferów przy odległości ok. 20 km (nawet 90 KB/s). Testy na E51 oraz Option Globesurfer Icon. I na pewno nie mam bliżej stacji Playa, to są raczej <font color="#FF0000"><b>***Cenzura***</b></font>, nawet stacji GSM jest mało. Zresztą wiem dobrze gdzie są wszystkie stacje w okolicy, a przede wszystkim wiem na podstawie CID-a, że mam do czynienia z taką odległością - także nie ma mowy o pomyłce z innym NodeB.

[ Dodano: 2008-12-03, 01:23 ]
Jutro może zamówię antenę.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez 3G_, łącznie zmieniany 1 raz.
3G_
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: 3G_ »

Mam antenę i widzę już poprawę. Wprawdzie prędkości dziś wieczorem przypominały raczej dobry EDGE niż UMTS, ale łącze było stabilne i dało się go normalnie używać. Antena to Bestpartner Panel Max 15 dBi zawieszona jakieś 6-7 m nad ziemią.
ODPOWIEDZ