Zdecydowałem się na zakup urządzenia UMPC lub palmtopa, ale trochę większego. Jakiś czas temu miałem HTC TyTN i sporą zaletą był dla mnie ekran dotykowy. Ostatecznie wybór padł na HTC X7500 ze względu na parametry i cenę po której można go nabyć.
Nie będę robił długiego testu gdyż urządzenie jest na rynku polskim w zasadzie od roku, jednakże zasługuje na wspomnienie o nim na tym forum ze względu na swoją fenomenalną mobilność i... brak kabli

Bardzo dobry i ciekawy test wykonali panowie z PDAclub.pl do którego nawiążę HTC Athena - mini test, dużego PDA
Tak wygląda mój model, a jest jeszcze wersja srebrna (w teście PDAclubu) i wersja X7501 bez kamerki do rozmów video przeznaczona na rynek amerykański.

Trochę fotek z prezentacji

Specyfikacja HTC X7500 KLIK
Jako uzupełnienie dodam że jest wbudowany (jeszcze nie wiem niestety jaki) moduł HSDPA 1.8 Mbps DL i 384 kbps UL.
Moduł GPS SirfStar III spisuje się świetnie w aucie bez użycia anteny zewnętrznej (jest wbudowane gniazdo).
Dodatkowo 5" ekran LCD, odłączana klawiatura oraz HSDPA/UMTS/EDGE/GPRS. BT i WiFi obsługa kart SDHC, wbudowana pamięć 8 GB.
Do tego co ciekawsze, wyjście VGA-out - można swobodnie wykonać prezentację lub puścić film

Gdy podłączymy kabel 4w1 do USB host to można dzięki niemu podłączyć pamięć flash czy np. dysk twardy lub drukarkę.
Aktualnie jest już dostępna uaktualniona wersja sprzętu różniąca się głównie:
a) lepiej wykonaną płaską klawiaturą,
b) dyskiem SSD 16 GB zamiast microdrive 8 GB.
c) jest bardziej ... elegancki.
Możliwe, że jest więcej różnic, ale nie miałem czasu zapoznać się głębiej z nową wersją.
Dla porównania zamieszczam link do specyfikacji HTC X7510 KLIK
A w sumie najwazniejsze, miesci sie wraz z klawiatura i etui w kieszeni marynarki

Porównanie HTC X7500 i X7510
Porównanie HTC X7500 i X9500 (Shift)