Witam.. Mój problem jest następujący.. Mam w/w router w domu i nie wiem czemu nokia 9500 mi go nie wykrywa Laptop łączy się bez problemu natomiast ustawiał to gościu który nam zakładał router i ogólnie internet.. Ale mnie nie było w domu i nie wiem jak on to ustawiał..
Nokia łączy się bez problemu z domowa siecią kolegi, z hotspotami ale mojej sieci domowej nie chce wykryć?? Dlaczego tak się dzieje? Proszę o pomoc
Pozdrawiam Pawsen
Musisz włączyć "b/g Mode" albo mixed w opcjach wireless bo ta nokia ma tylko "b" czyli 11Mbps i szyfrowanie może być WPA 1.0 maksymalnie http://www.nokia.pl/A4464140
Ostatnio zmieniony 2008-12-06, 22:33 przez wojteks, łącznie zmieniany 1 raz.
Pawsen pisze:Bo skoro SSID jest ukryte to jak laptop korzysta z niego?
Laptop ma skonfigurowany profil w którym jest zapisany SSID i jeszcze kilka innych rzeczy niezbędnych do połączenia, w tym kanał, szyfrowanie. Można go zrobić łącząc się z siecią przy odkrytym SSID, oraz zapisując profil. Wtedy już SSID można wyłączyć. Ewentualnie można samemu skonfigurować profil.
Pawsen pisze:No wiec zmieniłem mode na 11Mbps i mam odhaczone "Enable SSID Broadcast" i dalej nie widzi routera
Czyli masz "zaznaczone" "enable SSID broadcast", wybrany tryb "b" 11 Mbps.
Jaki kanał masz ustawiony (najlepiej któryś od 1 do 11). Jakie "Preamble" jest ustawione short czy long. Jakie szyfrowanie? na testy najlepiej wyłączyć i co z adresem MAC (czy jest włączone ograniczenie po MAC adresach na routerze)
Na testy zmień kanał na niższy, preamble będzie w "wireless advanced"
Najpierw postaraj się sprawdzić "preamble" bo powinno być "long" dla 11Mbps albo auto. Niestety jak przestawisz na "long" laptop może stracić połaczenie.
Niestety, testowo wyłącz szyfrowanie bo chyba tu jest problem bo nie wiem czym się różni WPA 1.0 stosowane w nokii a WPA-PSK