Netbook Samsung NC10-jakim telefon/modem przez BT

Dyskusje na temat wyboru sprzętu. Jaki modem, telefon do GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA/HSUPA, jaką przejściówkę, kabel do telefonu... itp. mam wybrać?

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Tomisek
Specjalista bezprzewodowy-junior

Netbook Samsung NC10-jakim telefon/modem przez BT

Post autor: Tomisek »

Witam - obecnie posiadam 2 Iplusy. Jeden jako dodatek do abonamentu - Nokia 6120 oraz klasyczny Iplus 8GB ( kupiony modem Icon 401) podpiety do stacjonarnego kompika. Zrobiłem sobie wczoraj Mikołaja i kupiłem Netbooka NC10 - w Komputroniku bez modemu wewnętrznego. Fajna zabawka.
Zastanawiam się jak rozwiązać problem dostepu do internetu. Nie chce mi sie odpinac ciagle modemu od kompika stacjonarnego. Postanowiłem jako modem skorzystać ze sluchawki i to głównie przez BT. Niestety wczesniej miałem wielkie problemy z Nokia 6120 i internetem przez BT - w zasadzie ciagle się wyszystko wieszało - trzeba było resetować i komorke i komputer - do dzisiaj tego nie rozwiązałem - przez USB wszystko OK.
Moje pytanie - czy jest na rynku jakis telefon z ktorym nie ma problemu na lini internet-modem-BT?????
BT w netbooku posiada sterowniki Bluesolei czego jak wiadomo Nokia nie bardzo trawi. Myślalem o E51 ale ta też ma problemy z NokiaPCsuite przez BT o czym kilka osób napisało na forum
marens
Guru bezprzewodowy

Re: Netbook Samsung NC10-jakim telefon/modem przez BT

Post autor: marens »

Tomisek pisze: Moje pytanie - czy jest na rynku jakis telefon z ktorym nie ma problemu na lini internet-modem-BT?????
SonyEricssony

W910i
C702
Awatar użytkownika
Jaco
Mistrz bezprzewodowy - moderator

Post autor: Jaco »

Tomisek pisze:ktorym nie ma problemu na lini internet-modem-BT?????
Nokia 6230 http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=7718
Engelbert
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: Engelbert »

BT w netbooku posiada sterowniki Bluesolei
Na pewno? Jeśli tak, to wersje NC10 z modemem chyba różnią się od tych bez modemu.
Zaraz sprawdzę to dokładnie.
Awatar użytkownika
Jaco
Mistrz bezprzewodowy - moderator

Post autor: Jaco »

Dodam że ostatnio testowałem na lapku DELLa z BT i Vistą na pokładzie Nokię 6500 Slide. Nie było problemów z połączeniem.
Awatar użytkownika
canidy
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: canidy »

Tomisek pisze:Zrobiłem sobie wczoraj Mikołaja i kupiłem Netbooka NC10 - w Komputroniku bez modemu wewnętrznego. Zastanawiam się jak rozwiązać problem dostepu do internetu. Nie chce mi sie odpinac ciagle modemu od kompika stacjonarnego.
Czy na pewno Twój model nie ma portu MiniPCI Express? Aż mi się wierzyć nie chce, bo to chyba by była mocna profanacja mobilności gdyby go tak z tego portu wykastrowano ;)
Awatar użytkownika
DJ1910
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: DJ1910 »

Jak sobie ogladam specyfikacje na ich stronie, to rzeczywiscie wyglada ze ten NC-10 u nich jest bez wbudowanego modemu

dziwna praktyka :szok:
Awatar użytkownika
canidy
Stary wyga bezprzewodowy

Że nie ma modemu to ok, bo można dokupić zależnie od wymagań klienta, bo przecież podnosi cenę. Mi chodzi o sam port czy jest w wersji sprzedawanej poza Plusem.

[ Dodano: 2008-12-07, 20:14 ]
Że nie ma modemu to ok, bo można dokupić zależnie od wymagań klienta, bo przecież podnosi cenę. Mi chodzi o sam port czy jest w wersji sprzedawanej poza Plusem.
Na stronie producenta w pozycji WWAN jest podane, że nie, ale nie piszą nic o porcie. Na zagranicznych forach wszędzie piszą o wolnym slocie MiniPCI Express, a zatem powinna być możliwość samodzielnego zamontowania modemu wewnętrznego :)
Tomisek, czy mógłbyś sprawdzić?
Tomisek

Jestem w pracy i chwilowo mam wolny czas. No wiec NC10 nie posiada MiniPCI Express. Ale dla mnie to nie problem - w zasadzie chodzi o USB - a ten model posiada 3 porty. Moja zabawa z telefonem jako modemem zaczęła się od Noki 6021 ( stara poczcicwa Nosia) - niestety to było i jest jedyne urządzenie ktore udało mi się zmusić do bezproblemowej pracy jako modem przez BT. Nokia 6120 to porażka - no ale sama super sprawdza się jako urządzenie do przegladania netu no i nie było problemu przez USB. Stąd i moje pytanie - chodzi mi tylko i wyłąćznie o jakąś nową słuchawkę - ale posiadającą coś wiecej niż EDGE ( ale tego Egda posiadać musi czego niektore słuchawki SE nie posiadały)
Nie potrzebuje też żadnego modemu - mam modem na USB - w domu zawieszony pod sufitem i nie chce mi się go sciagać. Chce zagospodarować 1GB danych w telefonie abonamentowym - ale na zasadzie jak najprostszej - jak kiedyś z 6021 - odpalam i necik jest. Bez-kabli:):):):)

Jeszcze jedno na koniec GŁUPIE pytanie. Wiem ze kiedyś w FAQ było coś o tym ale kwestia WiFi to coś czego nigdy nie przerabiałem
Czy jest możliwe skorzystanie ze słuchawki jako modem ale połącznie nastąpi przez WiFi z netbookiem. nie przez BT - jezeli tak to czy ma to sens? Telefon to Nokia E-51.
Awatar użytkownika
canidy
Stary wyga bezprzewodowy

Tomisek pisze:No wiec NC10 nie posiada MiniPCI Express.
Sorry, że tak drążę temat, ale innym może się przydać. Czy nie ma portu MiniPCI Express czy nie ma samego modemu? Jeżeli nie ma portu to sprawdziłeś przez otworzenie klapki/rozebranie laptopa?
Awatar użytkownika
DJ1910
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: DJ1910 »

Tomisek pisze:
Jeszcze jedno na koniec GŁUPIE pytanie. Wiem ze kiedyś w FAQ było coś o tym ale kwestia WiFi to coś czego nigdy nie przerabiałem
Czy jest możliwe skorzystanie ze słuchawki jako modem ale połącznie nastąpi przez WiFi z netbookiem. nie przez BT - jezeli tak to czy ma to sens? Telefon to Nokia E-51.
Nie ma takiej możliwości :)
Tomisek

Co do MiniPCI Express - to pomylilem nazwy - nie wiem czy jest w srodku bo nie rozkrecałem. Na zewnątrz tylko wyjscia USB.....
Awatar użytkownika
canidy
Stary wyga bezprzewodowy

Już znalazłem budowę i załączyłem w TYM temacie.
Tomisek

No i jestem po pierwszej jeździe w necie. Ech nie wiem po co sie chwale ale o dziwo przynajmniej obecnie NC10 przez BT z Nokia 6120 przez NokiaPCsuite pracuje jak talala. Sterowniki do BT na lapku to jednak nie Bluesolei i tutaj moze sukces tego połączenia.Może to zasługa nowego softu do 6120 6.01 z 4.21. zobaczymy jak długo.;)
Engelbert
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: Engelbert »

A no właśnie, w NC10 jest Widcomm.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

Engelbert pisze:w NC10 jest Widcomm.
No to jak dla mnie o wiele lepsze rozwiązanie. Według mnie to działa stabilniej i ma większe możliwości. Właśnie w swoim HP'ku mam te sterowniki.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
Tomisek

No jednak pochwalilem sie za szybko. Kompik łączy sie z netem przez BT ale niestety po jakims czasie Nokia 6120 sie wiesza i trzeba ja resetowac zeby znowy nawiazla polaczenie. Soft w Noki najnowszy ale problem pozostaje jednak stary. Szkoda - jest i tak lep[iej niz wczesniej przez Bluesolei ale tak nie tak jak swego czasu z Nokia 6021- cos nie popisala sie Nokia z tym symbianem i BT
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Tomisek a może zwyczajnie telefon się przegrzewa, albo to wina sieci. Czasem takie historie tez się zdarzają.
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
Tomisek

Telefon jest zimny. Wieszał sie bez znaczenia czy HSDP w Rzeszowie czy EDGE w Kolbuszowej. Szybciej sie wiesza gdy sie komorka jest ladowana zasilaczem sieciowem, no i zabojczo dziala dla połączenia BT uTorrent. Chociaz dzisiaj jak zainstalowałem system to bez problemu aktualizacje - 100mb pobrał przez HSDPA /BT. Nic mi do glowy juz nie przychodzi. Połączenie przez kabel natomiast idealnie stabilne

Mam jeszcze jedno pytanie - z Plusa uzbierałem punktow ze mogę dostac myszke bezprzewodowa. Czy takie dwa BT wchodzące z lapatopa jakos ze soba nie kolidują - ew czy nie lepiej zainwestowac w jakas mysz z kabelkiem
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

Tomisek pisze:Czy takie dwa BT wchodzące z lapatopa jakos ze soba nie kolidują
Jeżeli masz złącza USB po 2 stronach laptopa to możesz to zaryzykować. Znane są problemy szczególnie z modemami na USB i BT że jak modem proacuje to BT ścina/skacze/przerywa. Nie każda myszka bezprzewodowa jest na BT, jeżeli ma swój odbiornik i tylko z nim pracuje to nie jest BT (ale na 2.4GHz prawdopodobnie)
Nie pomagam na PW!
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Tomisek pisze:Połączenie przez kabel natomiast idealnie stabilne
Zdaje mi się, że to wina bluetooth'a w komputerze, albo telefonie. Masz jak przetestować połączenie telefonu z innym bluetooth'em w komputerze?
Tomisek

No wiec wina ewidentnie po stronie Nokii 6120. Wczesniej starałem pracować z innym laptopem FS - ktory nie mmiał BT - wiec kupiłem w sumie 3 zewnetrzne modele BT na USB - od 50-100zł. Mina - bez zaczenia - komorka się poprostu wieszała - wieszał sie i komputer. W celu ponownego nawiązania połączenia wymagany jest restart i telefonu i laptopa. Teraz podobnie jest z NC10 - ale jak gdyby dłużej stabilnie wszystko działała ale nie koniecznie- mało testów.
Stabilnie poprzedni laptop pracował z nokia 6021 - stara dobra słuchawka ale ta ma tylko EDGA i to tego wolnego - max 17kB/sek
Kobita moja z firmy dostała E51 - niestety jest z Ery wiec musze sciągnąć simloka gdzieś zeby potestowac
Czytałem gdzies na forum ze nokiee tak maja - ten problem takze wystepuje z N95 ktora prawie kupiłem.
Kurde królestwo za jakis model nokii pracujący bez problemu jako mocem prze BT ;).

Co do myszki to zamowiłem własnie MYSZ_Logitecha za punkty w plusie. Testy tak szybko przegladane w necie nawet zachęcające. Jak kolega mowił- łączność 2,4GHz- nie trzeba nwet nic instalowac. NC10 ma USB z obu stron wiec moze sie uda praca bez zaklócen ;)

[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2008-12-11, 16:50 ]
Poprawa byka.
Ostatnio zmieniony 2008-12-11, 16:49 przez Tomisek, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Tomisek pisze:Kurde królestwo za jakis model nokii pracujący bez problemu jako mocem prze BT ;) .
A nie możesz zmienić marki na inną ;)
Tomisek pisze:NC10 ma USB z obu stron wiec moze sie uda praca bez zaklócen ;)
Z naciskiem na słowo może ;) Niestety nikt Ci nie da gwarancji na to, że dwa odbiorniki nie będą się zakłócać.
Tomisek

Znajac moje szczescie to na pewno bedzie jakas mina z mysza i modemem/BT. Najwyzej puszcze sygnal przez kabla ;)
Co do wybory Noki to znam ustawienia co gdzie jest. Wczesniej mialem SE - ale jak telefon mial 3g to nie mial Edga i przesiadlem sie na nokie.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

YaHooo pisze:Niestety nikt Ci nie da gwarancji na to, że dwa odbiorniki nie będą się zakłócać.
Tu racja. Mam obecnie mysz laserową bezprzewodową Logitecha (ma własny odbiornik w stacji dokującej z ładowaniem) i klawiaturę Logitecha bezprzewodową też z własnym odbiornikiem i się zakłócają. Pomaga odsunięcie od siebie odbiorników i postawienie ich na innych wysokościach (w zestawie z klawiaturą był przedłużacz/podstawka). BT w tym kompie nie testowałem.
Nie pomagam na PW!
greenfrog

Post autor: greenfrog »

Tomisek pisze:No wiec wina ewidentnie po stronie Nokii 6120.
Nie do końca się zgodzę. Zaktualizuj soft w słuchawce. Jeśli masz aktualny, wgraj ponownie, często ta operacja pomaga.
Tomisek pisze: Kobita moja z firmy dostała E51 - niestety jest z Ery wiec musze sciągnąć simloka gdzieś zeby potestowac
Kup starter Heyah do testów i sprawdź współpracę E51 z BT.
BTW. Posiadasz oczywiście najnowszą wersję Nokia PC Suite i ściągnąłeś stery Bluetooth Modem driver for Windows 2000, XP and Vista Users. Lista sterów BT z którymi współpracuje Nokia to : Microsoft Windows Bluetooth (tylko w dodatku Service Pack 2), Toshiba Bluetooth ver. 4.0, 5.0 i 5.10.12, WIDCOMM Bluetooth ver. 1.4.2, 3.x, 4.x i 5.x, IVT BlueSoleil Bluetooth ver. 2.x, 3.x i 5.0.5.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Tomisek pisze:Znajac moje szczescie to na pewno bedzie jakas mina z mysza i modemem/BT
Lepiej mieć mysz bez kabla niż telefon łączyć po BT.
wojteks pisze:Mam obecnie mysz laserową bezprzewodową Logitecha (ma własny odbiornik w stacji dokującej z ładowaniem) i klawiaturę Logitecha bezprzewodową też z własnym odbiornikiem i się zakłócają
W takim razie to lepiej jest mieć cały zestaw. Mysz i klawiatura bezprzewodowa. Wtedy na pewno nic się nie będzie gryźć.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

YaHooo pisze:W takim razie to lepiej jest mieć cały zestaw. Mysz i klawiatura bezprzewodowa. Wtedy na pewno nic się nie będzie gryźć.
Mam do klawiatury mysz ale jest mniejsza od tej starszej myszki i ma mniej funkcji. OT się robi o wyższości myszek i klawiatur.
Nie pomagam na PW!
Tomisek

greenfrog pisze:Nie do końca się zgodzę. Zaktualizuj soft w słuchawce. Jeśli masz aktualny, wgraj ponownie, często ta operacja pomaga.

[...]

Kup starter Heyah do testów i sprawdź współpracę E51 z BT.
BTW. Posiadasz oczywiście najnowszą wersję Nokia PC Suite i ściągnąłeś stery Bluetooth Modem driver for Windows 2000, XP and Vista Users. Lista sterów BT z którymi współpracuje Nokia to : Microsoft Windows Bluetooth (tylko w dodatku Service Pack 2), Toshiba Bluetooth ver. 4.0, 5.0 i 5.10.12, WIDCOMM Bluetooth ver. 1.4.2, 3.x, 4.x i 5.x, IVT BlueSoleil Bluetooth ver. 2.x, 3.x i 5.0.5.
Oczywiscie wszystko mam najnowsze( soft 6,01 nokii 6120, NC1- ma z tego co pamietam Windcom 5.x), z wyjątkiem sterownikow BT driver for Windows bo myslalem ze takie są zawarte w Nokia PC Suite. Pobralem te Sterowniki

Korekta
Wczoraj pobawiłem się troche NC10 i Nokią 6120 przez BT - raz nastapiło zawieszenie komorki - ponownie oba urządzania nie chciały się sparować - dopiero reset 6120 ( wyłączenie ) pomogło i oba urządzenia się sparowały i net odpalił. Moze to kwestia pamięci w telefonie. Czesto jak serfuje po necie samą nokią 6120 to wywala komunikat że za mało pamięci i sie stronki nie zawsze w całości otwierają.

[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2008-12-11, 21:34 ]
Przycięcie zbędnego autocytatu.
Ostatnio zmieniony 2008-12-11, 21:34 przez Tomisek, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Sundance_kid
Guru bezprzewodowy

Post autor: Sundance_kid »

Tomisek pisze:zaczęła się od Noki 6021 ( stara poczcicwa Nosia)
Wiecznie żywa ;) Ja jeszcze miesiąc temu używałam jako modem (teraz pełni funkcję telefonu zastępczego, ale mała gadzina jest nie do zdarcia). A telefony które wykorzystywałam jako modem przez BT: e50, e65, 6021, s55 (siemens), 3110c, 6103... Praktycznie każdą nokie która ma modem bezproblemowo da się wykorzystać jako modem przez BT. 6120 miała jakieś problemy z softem. Był cały temat o tym na forum.
ODPOWIEDZ