Dla mnie jednak, totalnego laika, zastanawiające jest to, że BTS-a mam w odległości 250 metrów, widzę go, a poziom sygnału sięga banalnych -88 dBm...
[NEWS] Play Online Prepaid
Moderator: Moderatorzy
-
cat.came.back
- Początkujący użytkownik forum
Re: [NEWS] Play Online Prepaid
Jeszcze co do prędkości: u mnie Play najczęściej ciągnie w okolicach 800 kb/s. Podane wyżej 1194 to oczywiście przypadek szczątkowy
Dla mnie jednak, totalnego laika, zastanawiające jest to, że BTS-a mam w odległości 250 metrów, widzę go, a poziom sygnału sięga banalnych -88 dBm...
Na pohybel kabelkom!
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
No to ja mam do BTS'a (tylko, że sieć Plus'a) jakieś 200m i sygnał mam rzędu -73 do -75 dBm. Ale przy takiej mocy sygnału osiągam prędkości rzędu 2.8mb/s.cat.came.back pisze: totalnego laika, zastanawiające jest to, że BTS-a mam w odległości 250 metrów, widzę go, a poziom sygnału sięga banalnych -88 dBm...
Pozdrawiam YaHooo 
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
- Patryk
- Guru bezprzewodowy
Utracone pakiety (czego nawet na EDGE Plusa w szczycie nie ma) to tez komfort ?michał pisze:Pingi rzędu 200ms i 300-500kbps to komfort w porównaniu z edgem nie mówiąc o gprs.
[ Dodano: 2008-11-23, 12:33 ]
Za niską cenę dostaje się niską jakość,niestetymichał pisze:dwa z powodu ceny, którą Play bije resztę na głowę
Niedługo będę testował Playa w roli łącza domowego - zobaczymy,jak będzie.
[ Dodano: 2008-11-23, 12:34 ]
W budynku ?YaHooo pisze:No to ja mam do BTS'a (tylko, że sieć Plus'a) jakieś 200m i sygnał mam rzędu -73 do -75 dBm.
Bo jesli na zewnętrz to trochę dziwne
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Z czasem ta jakość będzie jeszcze niższaPatryk_ pisze:Za niską cenę dostaje się niską jakość,niestety![]()
Tak, zapomniałem dodać, że w budynku.Patryk_ pisze:W budynku ?
Bo jesli na zewnętrz to trochę dziwne![]()
Pozdrawiam YaHooo 
- Patryk
- Guru bezprzewodowy
Wewnątrz budynku ?cat.came.back pisze:Dla mnie jednak, totalnego laika, zastanawiające jest to, że BTS-a mam w odległości 250 metrów, widzę go, a poziom sygnału sięga banalnych -88 dBm...
Jeśli tak,to z czego są zbudowane jego ściany ?
Jeśli to blok z wielkiej płyty czy coś innego żelbetowego to ciesz się,że w ogóle masz sygnał
Poza tym -88 dBm dla marnie dla GSM,dla 3G to jeszcze nie tak źle - da się nawet 5-6 Mbit/s wyciągnać.
-
Boras
- Specjalista bezprzewodowy-senior
Myślę, że to bardzo względne jest i u każdego działa inaczej, jak to net komórkowy. Mi Play działa o wiele lepiej niż Iplus więc za niską cenę dostaję lepszą usługęPatryk_ pisze:Za niską cenę dostaje się niską jakość,niestety
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Popieram kolegę, nie wszędzie iplus jest piękny, są miejsca gdzie tylko play ma 3g.Boras pisze:Myślę, że to bardzo względne jest i u każdego działa inaczej, jak to net komórkowy. Mi Play działa o wiele lepiej niż Iplus więc za niską cenę dostaję lepszą usługę
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
-
cat.came.back
Tak, wewnątrz budynku, niskim bloku. Może to ocieplenie tak kastruje sygnałPatryk_ pisze: Wewnątrz budynku ?
Jeśli tak,to z czego są zbudowane jego ściany ?
Jeśli to blok z wielkiej płyty czy coś innego żelbetowego to ciesz się,że w ogóle masz sygnał![]()
Poza tym -88 dBm dla marnie dla GSM,dla 3G to jeszcze nie tak źle - da się nawet 5-6 Mbit/s wyciągnać.
Na pohybel kabelkom!
-
marens
- Guru bezprzewodowy
Już nie przesadzajmy, wszystko zależy od obciążenia sieci.YaHooo pisze:Z czasem ta jakość będzie jeszcze niższaPatryk_ pisze:Za niską cenę dostaje się niską jakość,niestety![]()
Tu gdzie mieszkam w Niedzielę po południu wychodzi szydło z worka i wszystkie sieci mają kłopoty. Jedna mniejsze, druga większe.
- Vipera
- Stary wyga bezprzewodowy
Minęło mi już trochę czasu odkąd korzystam w pracy z internetu Play'a
Faktycznie to w tygodniu nie powiem o nim złego słowa.
Niestety gdy nadchodzi weekend zaczyna się masakra.
Znalazłem też jeszcze jeden minus.
Dosyć często muszę wysyłać dosyć duże pliki.
Na początku wysyłania wszystko jest OK.
Po pewnym czasie jednak prędkość zaczyna skakać a nawet zrywa połączenie.
Czyli jako jako internet do stronek i poczty - czemu nie.
Ale do normalnego użytkowania - nic z tego.
Na szczęście w końcu udało mi się dogadać z adminem sieci, którą łapię w pracy i problem sam się rozwiązał....
Faktycznie to w tygodniu nie powiem o nim złego słowa.
Niestety gdy nadchodzi weekend zaczyna się masakra.
Znalazłem też jeszcze jeden minus.
Dosyć często muszę wysyłać dosyć duże pliki.
Na początku wysyłania wszystko jest OK.
Po pewnym czasie jednak prędkość zaczyna skakać a nawet zrywa połączenie.
Czyli jako jako internet do stronek i poczty - czemu nie.
Ale do normalnego użytkowania - nic z tego.
Na szczęście w końcu udało mi się dogadać z adminem sieci, którą łapię w pracy i problem sam się rozwiązał....
"Jeśli coś może się popsuć - na pewno się popsuje" 
Oby tylko wiedzieć jak to naprawić
Oby tylko wiedzieć jak to naprawić
-
szalony
ja z Play w Aleksandrowie Lodzkim nie jestem zadowolony - bardzo slabe predkosci uzyskuje- srednio takie
... Pewnie Play ma bardzo slaba i nie rozbudowana wlasna siec szkieletowa itp... ciekawe kiedy to sie zmieni... ? ps- mam modem hsdpa 7,2mb/s ...
... Pewnie Play ma bardzo slaba i nie rozbudowana wlasna siec szkieletowa itp... ciekawe kiedy to sie zmieni... ? ps- mam modem hsdpa 7,2mb/s ...Hspa 10,2mb/s http://www.speedtest.net/result/670298212.png
-
ja.michal
- *Mistrz bezprzewodowy*
szalony, z tego co widzę to 21. Jak daleko do BTSa?
-
szalony
Ciekawa sprawa jest u mnie z Play - do noda mam w lini prostej około 1,2km ale nie wiem jaką mocą i jak mają anteny ustawione bo w domu i okolicach wewnątrz budynku jest dobry sygnał -90-100dBm, anten nie widzę są przez inne budynki zasłonięte . Prędkości mam słabe i tyle - tak jakbym miał sam umts bez hsdpa a często wręcz jak edge 200kb/s... Dla porównania u mnie w mieście jest także działający nodeB Plusa mam do niego 700metrów w lini i sygnał wewnątrz gorszy od Play -95-105dBm ,anten także nie widzę a prędkości mam 100-270kB/s ... czyli po chłopsku średnio 3-7większe od Play ...
Hspa 10,2mb/s http://www.speedtest.net/result/670298212.png
-
ja.michal
- *Mistrz bezprzewodowy*
szalony, 90-100 dBm to słaby sygnał no i jeszcze tyle ścian. Ja z Plusa mam takie parametry. 1.5km w terenie mocno zurbanizowanym. Normalna rzecz niestety.
-
dzidas
Dziwne bo ja w Piotrkowie łapę w Plusie 3G.michał pisze:Ja w Piotrkowie nie zamienię Playa na coś innego raz z powodu prędkości (np: Plus tylko edge i to gorszy niż poza miastem),
pozdr.
dzidas
dzidas
-
3G_
Może Plus odpalił coś na dniach? Nie widziałem tam jeszcze 3G Plusa, ale chyba jakieś ze 2-3 pozwolenia mają.
-
Szmitu
Za niedługo będę kupował Samsunga Z630 do Play Online.Będę go podłączał przez USB i łączył z netem programem Samsung PC Studio(Chyba tak można,mnie
??)
Z tego co zauważyłem to blisko siebie mam 4 bts'y. > http://mapa.btsearch.pl/ (Szukaj lokalizacji: krasińskiego , Dąbrowa górnicza, Polska)
To dobrze?? Mogę oczekiwać dobrego stabilnego połączenia i nie "zapchanej" sieci??
PS. Czy opłaca się dokładać do telefonu z netem 3,6/7,2 MB?? Czy różnica jest adekwatna do ceny??
Z góry dziękuje za pomoc
Z tego co zauważyłem to blisko siebie mam 4 bts'y. > http://mapa.btsearch.pl/ (Szukaj lokalizacji: krasińskiego , Dąbrowa górnicza, Polska)
To dobrze?? Mogę oczekiwać dobrego stabilnego połączenia i nie "zapchanej" sieci??
PS. Czy opłaca się dokładać do telefonu z netem 3,6/7,2 MB?? Czy różnica jest adekwatna do ceny??
Z góry dziękuje za pomoc
- Patryk
- Guru bezprzewodowy
Najlepiej przetestuj na prepaidzie,jeśli masz możliwość.Szmitu pisze:Mogę oczekiwać dobrego stabilnego połączenia i nie "zapchanej" sieci??
Nikt Ci gwarancji nie da,bo często kilka stacji jest "zasilanych" przez jedno łącze dosyłowe,które się zapycha,i do widzenia
Ilość BTSów nie jest w żadnym wypadku miarodajnym wskaźnikiem jakości sieci - jedna,sześciosektorowa stacja z trzema nośnymi na sektor i dobrym wyjsciem na świat może być tak samo sprawna (pomijając zasięg),jak kilka małych nodów.
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
W Play i tak masz ograniczenie 1mb/s więc moim zdaniem sensu brak. Wystarczyło by nawet HSDPA 1.8mb/sSzmitu pisze:Czy opłaca się dokładać do telefonu z netem 3,6/7,2 MB?? Czy różnica jest adekwatna do ceny??
[ Dodano: 2008-12-02, 10:42 ]
Albo ten BTS który daje najsilniejszy sygnał jest najbardziej obciążony i modem będzie z niego korzystać. A wtedy to nie będzie dobrze działać. Bo nie da się prosto wymusić BTS'a z którego się korzysta.Szmitu pisze:To dobrze?? Mogę oczekiwać dobrego stabilnego połączenia i nie "zapchanej" sieci??
Pozdrawiam YaHooo 
-
3G_
Nie straszcie kolegi, może nie będzie tak źle
No ale właśnie - MOŻE, bo pewności żadnej nie ma. Lepiej lub gorzej powinno jednak działać, jakiejś tragedii nie przewidywałbym.
-
dzidas
Właśnie z mapki zasięgu PlayOnline zginął Bełchatów.
Jakieś takie dziwne to. 
pozdr.
dzidas
dzidas
- Sundance_kid
- Guru bezprzewodowy
A z samego Bełchatowa też?dzidas pisze:Właśnie z mapki zasięgu PlayOnline zginął Bełchatów.
-
paszczak
Już myślałem że po zakończeniu umowy dołączę do Playa ale skoro takYaHooo pisze:W Play i tak masz ograniczenie 1mb/s więc moim zdaniem sensu brak
-
dzidas
Właśnie przed chwilą sprawdziłem i działa, natomiast nie ma od dzisiaj na mapce, a był.Sundance_kid pisze:[...]
A z samego Bełchatowa też?
[ Komentarz dodany przez: BliSki: 2008-12-10, 21:53 ]
Wycinam zbędny cytat autora.
Ostatnio zmieniony 2008-12-10, 21:52 przez dzidas, łącznie zmieniany 1 raz.
pozdr.
dzidas
dzidas
-
3G_
Przerzucają się z 3G na GSM... Wiecie - taki postęp 
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Skąd takie wiadomości masz?ŁW pisze:Przerzucają się z 3G na GSM... Wiecie - taki postęp
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
-
3G_
Nie no - to był taki żart
Przepraszam jeśli wprowadziełm kogoś w błąd...
-
szalony
Dzis w Lodzi i okolicach - LAC 12 robilem male testy Play istna tragedia doslownie wszedzie a z 10 nodeB przetestowalem predkosci sciagania srednie 20-30kB/s a max co pociagnolem to 50kB/s przez chwile bo potem zwalnia to tych 20-30kB/s 
-
Engelbert
szalony, przepraszam za OT, ale jest w tym jakaś prawidłowość 
Aleksandrów Łódzki:
Play - niski transfer (jak wyżej)
Plus - masz swój temat o 3G i stacji o małym zasięgu (jedynej w mieście
)
Era - (Twój podpis) - "Era ma tragiczny zasięg"
Być może po prostu zbyt wiele oczekujesz od łączności komórkowej albo przetestować Orange?
Aleksandrów Łódzki:
Play - niski transfer (jak wyżej)
Plus - masz swój temat o 3G i stacji o małym zasięgu (jedynej w mieście
Era - (Twój podpis) - "Era ma tragiczny zasięg"
Być może po prostu zbyt wiele oczekujesz od łączności komórkowej albo przetestować Orange?
-
szalony
Nie oczekuje od sieci komorkowej cudow , to fakt ze Play ma u mnie bardzo wolne lacza, Plus cos"popsul" i stacja 3G ma zasieg w budynkach 200metrow,Era nie ma zasiegu w budynakch... niestety to wszystko prawda... I bardzo mozliwe ze do Orange przejde jak wlaczy nodeB z stacji przy 11Listopada .... Warunek musi byc jeden- ze Plus nic nie zrobi i ta "tragiczna " stacja 3G z zasiegiem realnym w budynkach 200metrow zostanie... Jak jednak wroci do normy czyli 500metrow nie ma bata zostaje w Plusie