Telefon z UMTS i wyjściem na antene zew.
Moderator: Moderatorzy
- Tomek7
- Stary wyga bezprzewodowy
Telefon z UMTS i wyjściem na antene zew.
Witam
Potrzebuje jakiś telefon z Umts do 150zł i najlepiej z gniazdkiem na antene zew i zeby można było kupic ten konektor na allegro co polecacie? Myslalem nad motka a835 lub v975, lecz nie wiem jak z tym gniazdkeim na antene.
[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2008-11-15, 12:10 ]
Poprawa pisowni.
Potrzebuje jakiś telefon z Umts do 150zł i najlepiej z gniazdkiem na antene zew i zeby można było kupic ten konektor na allegro co polecacie? Myslalem nad motka a835 lub v975, lecz nie wiem jak z tym gniazdkeim na antene.
[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2008-11-15, 12:10 ]
Poprawa pisowni.
Ostatnio zmieniony 2008-11-15, 12:09 przez Tomek7, łącznie zmieniany 1 raz.
- michał
- Stały użytkownik forum
Re: Telefon z UMTS i wyjściem na antene zew.
Może LG KU250, osobiście go nie używałem jako modem, moja mama go ma i nawet ciekawy, ma gniazdo antenowe, oczywiście bez hsdpa, no i nawet nie drogi. Ma też tryb pracy tylko w umts jak by się było w zasięgu różnych nadajników. A z ciekawości muszę sprawdzić czy też ładuje się przez usb.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
- Tomek7
Szukałem nie można znaleźć do niego żadnego konektora do anteny
- michał
- Stały użytkownik forum
Niestety nie sprawdzałem dostępności konektorów, może w serwisie LG mieliby coś takiego.
Z ciekawości jak będę miał w ręku telefon mamy to sprawdzę, czy ładuje się przez usb podczas połączenia z internetem.
Z ciekawości jak będę miał w ręku telefon mamy to sprawdzę, czy ładuje się przez usb podczas połączenia z internetem.
- Tomek7
Dokładnie bardzo ważne jest by telefon ładował sie przez usb bez tego telefon musiłby być codziennie ładowany ![:]](./images/smilies/splash.gif)
![:]](./images/smilies/splash.gif)
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
A jak się akumulator naładuje to niektóre telefony pobierają prąd z ładowarki/USB, także można go nawet używać bez akumulatoratomok7 pisze:bardzo ważne jest by telefon ładował sie przez usb

Pozdrawiam YaHooo 
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)

> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
- michał
- Stały użytkownik forum
Z tego co pamiętam to w samsungach popularne jest ładowanie przez usb. Na forum ktoś pisał o samsungu Z630, że tani i z hsdpa za ok. 250zł.
UWAGA LIMIT TRANSFERU!!!
"stałe"=Play Online na kartę (E160, T43); mobilne=będzie mbank mobile(N95)
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
To prawda sam mam Samgunga SGH E590. Bardzo dobrze ładuje się przez USB i mi działał nawet bez akumulatora. Ale z drugiej strony w nich antena jest umieszczona pod baterią oraz często traci sygnał sieci (to nie wina sieci, bo na telefonie obok jest cały czas dostępna, a te problemy pojawiły się po zmianie telefonu)michał pisze:w samsungach popularne jest ładowanie przez usb.

Pozdrawiam YaHooo 

Sony Ericson k530i jest z UMTS i gniazdem na antenę zewnętrzną - ładuje się też z usb
- michał
- Stały użytkownik forum
YaHooo pisze:ma20121988 najlepiej łączyć telefon z komputerem poprzez bluetooth oraz utworzenie połączenia »Dial-up« Mam Samsunga e590 i działa wyśmienicie
YaHooo pisze:To prawda sam mam Samgunga SGH E590. Bardzo dobrze ładuje się przez USB i mi działał nawet bez akumulatora. Ale z drugiej strony w nich antena jest umieszczona pod baterią oraz często traci sygnał sieci (to nie wina sieci, bo na telefonie obok jest cały czas dostępna, a te problemy pojawiły się po zmianie telefonu)
to jak w końcu jest z tym samsungiem?
UWAGA LIMIT TRANSFERU!!!
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
michał może się wyraziłem niejasno. Ale jak masz połączenie głosowe czy danych to nic nie zrywa. Na EDGE udało mi się wyciągnąć około 230kb/s. Problem pojawia się jak telefon jest tylko zalogowany do sieci. Wtedy często gubi sieć. Szczególnie to widać podczas pisania SMS'ów. Wtedy normalnie pojawia się ikonka braku sieci i trzeba odczekać jakieś 5-10 sekund aż telefon się zaloguje do sieci. Wtedy można wysłać SMS. Przy próbie wykonania połączenia głosowego jeszcze tak nie miałem. Tak samo miałem podłączony telefon przez 7 godzin jako modem i cały czas było aktywne połączenie. Nic się nie zerwało. Problem z gubieniem sieci występuje właśnie podczas pisania SMS'a... 

Pozdrawiam YaHooo 

- michał
- Stały użytkownik forum
No to się wyjaśniło, czyli jako modem był ok
Pozdrawiam

Pozdrawiam
UWAGA LIMIT TRANSFERU!!!
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Dokładnie. Powiem, ze na nim osiągam nieco większe prędkości jak na modemie Huawei E630michał pisze:czyli jako modem był ok![]()

Pozdrawiam YaHooo 

-
- Specjalista bezprzewodowy-junior
A czy Playset będzie działał bez baterii podłączony do ładowarki?
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Mało który telefon tak umie. Ale zawsze można spróbować. Mój Samsung działał tak na początku, a teraz nie chce działać i nie wiem za bardzo dlaczegopidsud pisze:A czy Playset będzie działał bez baterii podłączony do ładowarki?

Pozdrawiam YaHooo 

-
Pytam, bo chcę zrobić coś na kształt tego:
http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=12912&start=0
Tyle że zamiast modemu umieścić tam Playseta
A jak wiadomo niskie temperatury negatywnie wpływają na baterię i przydałoby się ją wyeliminować.
Kolejna innowacja...
Opcja nr2: Playseta na warszat i mu antenkę dolutować
A czy SE K600i nanaje się na modem?
http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=12912&start=0
Tyle że zamiast modemu umieścić tam Playseta

Kolejna innowacja...

Opcja nr2: Playseta na warszat i mu antenkę dolutować
A czy SE K600i nanaje się na modem?
-
No więc kupiłem K600i, bardzo łatwo można przylutować do niego antenę. Wystarczy rozkręcić telefon, wyjąć wyświetlacz, odkręcić 3 śrubki pod nim, wyjąć kawałek plastiku z anteną i osłonką diody i widzimy 2 duże punkty (juz przylutowałem i skręciłem fona i zapomniałem z której strony ekran a z której gorącą żyłę, ale od punktu gorącej żyły odchodzi gruba ścieżka do tego czegoś co niby jest konektorem zewnętrznej anteny). Antena biquad UMTS samoróbka wg. poradnika z tego forum i UMTS śmiga (myślałem, że 3G nigdy do mnie nie dotrze
)
Ale są dwa "ale": Po pierwsze zawsze jest jedna kreska, niezależnie jak wysoko jest antena (na dachu jeszcze nie próbowałem), raz tylko złapałem dwie - antena była pół metra nad ziemią
Telefon w formie do ciasta na wysokości 2m ma 3 krechy. Mocy sygnału przez komendy AT nie mogę sprawdzić, CSQ=99,99, gdy jest wymuszone gsm to polecenie to działa. Ale transfery w nocy max, więc można zapomnieć o tym.
Druga bardziej paskudna sprawa: Jest problem z kartą Playa. Dziś byłem ją wymienić i dalej K600 nie może znaleźć sieci, K800 loguje się bez problemu. nawet gdy siedzi karta Plusa lub Orange i wyszukuję sieci, nie pokazuje Play. Chyba trzeba się zaprzyjażnić z kablem serwisowym

Ale są dwa "ale": Po pierwsze zawsze jest jedna kreska, niezależnie jak wysoko jest antena (na dachu jeszcze nie próbowałem), raz tylko złapałem dwie - antena była pół metra nad ziemią

Druga bardziej paskudna sprawa: Jest problem z kartą Playa. Dziś byłem ją wymienić i dalej K600 nie może znaleźć sieci, K800 loguje się bez problemu. nawet gdy siedzi karta Plusa lub Orange i wyszukuję sieci, nie pokazuje Play. Chyba trzeba się zaprzyjażnić z kablem serwisowym

-
- Mistrz bezprzewodowy
To akurat jest normalne w SE.pidsud pisze:Mocy sygnału przez komendy AT nie mogę sprawdzić, CSQ=99,99,
Oj, lepiej było to dobrze przemyśleć, a nie łapać za lutownice. Kreski sygnału powinny się zmieniać wraz z położeniem telefonu/anteny. Co to znaczy, że z podłączoną anteną jest zawsze jedna kreska, a na ziemi dwie?. Może jak odłączysz antene to też będą trzy. Dla mnie to działa bardzo podejrzanie ten zestaw.pidsud pisze:No więc kupiłem K600i, bardzo łatwo można przylutować do niego antenę. Wystarczy rozkręcić telefon, wyjąć wyświetlacz, odkręcić 3 śrubki pod nim, wyjąć kawałek plastiku z anteną i osłonką diody i widzimy 2 duże punkty

Poza tym, jak już robisz taką operację, to podłącz porządną antenę a nie samoróbkę, bo to dodatkowe ryzyko, a i efekt byłby na pewno lepszy.
K600 nie może znaleźć żadnej sieci czy tylko Play? Jeśli tylko nie ma Play-a, a zgaduje, że na nim masz internet, to może po prosu jest brak zasięgu UMTS Playa. Musisz podać więcej szczegółow....pidsud pisze:Druga bardziej paskudna sprawa: Jest problem z kartą Playa. Dziś byłem ją wymienić i dalej K600 nie może znaleźć sieci, K800 loguje się bez problemu. nawet gdy siedzi karta Plusa lub Orange i wyszukuję sieci, nie pokazuje Play.
-
więc tak: zasięg 3G mam tylko na zewnątrz i właśnie, gdy fon jest na dworze w blasze są trzy kreski na pięć. Wiecznie nie będzie tam stał, poza tym mamy zimęUfo atakuje pisze:Kreski sygnału powinny się zmieniać wraz z położeniem telefonu/anteny

Co do karty Play'a: zasięg mam <font color="#FF00FF"><b>»»na pewno««</b></font>, przez K800 prowadziłem wideorozmowę na swoim podwórku, kupiłem starter Playa Online i z internetu też korzystałem przez osiemsetkę. Niestety w k600 ta karta nie może zalogować się do sieci. Żeby było ciekawiej, jeżeli włoże obojętnie jaką kartę i wyszukuje dostepne sieci pokazuje wszystkie (w tym 3G) ale oprócz Play. Wygooglowałem, że w niektórych soniakach może być problem z SIMem Playa, nawet zapytałem na telepolis co z tym fantem zrobić i polecili mi wymiane karty. Dzisiaj wymieniłem, a problem jest nadal. Chyba to soft...
Mam jeszcze sima Playa z taryfą głosową, K600 wcale jej nie wykrywa (włóż kartę sim), w K800 działała, ale do dziś. Pokazuje to samo co K600... Nie jest już mi potrzebna, także ani sobie, ani sprzedawczyni z salonu głowy nią nie zawracałem.
-
- Mistrz bezprzewodowy
Bardzo dziwne. Zapytaj się na infolinni Playa, może już znają problem. Zrób też taki test. Przełącz telefon w tryb GPRS i włóż karte Play. Powinien pójść po roamingu Plusa. Może tylko z 3G jest jakiś problem. Oprogramowanie na telefonie też przydałoby się wgrać najnowsze...pidsud pisze:Żeby było ciekawiej, jeżeli włoże obojętnie jaką kartę i wyszukuje dostepne sieci pokazuje wszystkie (w tym 3G) ale oprócz Play. Wygooglowałem, że w niektórych soniakach może być problem z SIMem Playa, nawet zapytałem na telepolis co z tym fantem zrobić i polecili mi wymiane karty. Dzisiaj wymieniłem, a problem jest nadal. Chyba to soft...
No to wygląda, że działa.pidsud pisze:Gdy antenę obrócę w przeciwnym kierunku do nadajnika to oczywiście telefon gubi sygnał, tak samo gdy antena leży na ziemi.

-
Dzisiaj babka z salonu chyba do nich dzwoniła, powiedziała co z tą kartą, a potem przekazała mi, że u mnie nie ma zasięgu.Ufo atakuje pisze: Zapytaj się na infolinni Playa

Play Online nie zaloguje się do roamingu plusa. A ta głosowa jest w ogóle niewykrywana, choc wcześniej w K800 działała.Ufo atakuje pisze:Przełącz telefon w tryb GPRS i włóż karte Play. Powinien pójść po roamingu Plusa
Link do posta z poradnikiem http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=89336#89336
Zrobiłem wersję z korkiem
- yagi
Najgorsze jest to ze do K600i zeby wgrac najnowszy soft trzeba miec kabel USB i podstawke biurkowa. Kombinacja klawisza "*" i joya w prawo i w lewo sprawdz wersje softu >*<<*<*
Tam jest wersja softu... Daj znac jaka ona jest...
Tam jest wersja softu... Daj znac jaka ona jest...

www.btsy.eu - Stacje Bazowe Telefonii Komórkowej w Tarnowie
-
A sam kabel serwisowy nie wystarczy?yagi pisze:zeby wgrac najnowszy soft trzeba miec kabel USB i podstawke biurkowa
Soft to R2K005 brandowany przez Orange. Nawet dodałem ręcznie do preferowanych sieć 26006, pokazuje na liście jako PL 06 czyli tak jak K800 na starym sofcie. Ale nie loguje się.
- yagi
Niestety sam kabel nie wystarczy:pidsud pisze:A sam kabel serwisowy nie wystarczy?
http://centrumse.pl/forum/index.php?showtopic=13563
Zostaje jeszcze jakis komis lub serwis...

www.btsy.eu - Stacje Bazowe Telefonii Komórkowej w Tarnowie
-
I tak chyba zrobię.yagi pisze:Zostaje jeszcze jakis komis lub serwis...
Zastanawia mnie jednak, dlaczego karta z tafyfą głosową padła? Nawet w nokii jej nie czyta.
- wojteks
- *** Administrator ***
Przecież to pamięć i procesor. Zawsze może się uszkodzić.pidsud pisze:Zastanawia mnie jednak, dlaczego karta z tafyfą głosową padła?
Nie pomagam na PW!
-
Kilka dni testowania zestawu i tak: Byłem na tej górce, wraz z polepszeniem widoczności nadajnika wskakuje więcej kresek, tak więc antena ok.
W domu w dzień transfery w Plusie różne, w nocy zawsze powyżej 40KB/s. Czyli nodek w Mrągowie jest obciążony, a na dodatek w dzień po świetach i sylwestrer po południu były problemy z nawiązaniem połączenia, nawet nie było zasięgu. Tematem kart Playa na razie nie interesuje się, bo maszynka do przycinania o mnie zapomniała i od dwóch dni telefon non stop na ładowarce (parówki można podgrzewać), a w Net Meterze zbliża się 6GB
I jeszcze coś ciekawego - około 3:00 w nocy znika 3G Plusa, a za to można złapać 3G Ery. O 7 rano wraca 3G Plusa a Ery brak przez cały dzień.
W domu w dzień transfery w Plusie różne, w nocy zawsze powyżej 40KB/s. Czyli nodek w Mrągowie jest obciążony, a na dodatek w dzień po świetach i sylwestrer po południu były problemy z nawiązaniem połączenia, nawet nie było zasięgu. Tematem kart Playa na razie nie interesuje się, bo maszynka do przycinania o mnie zapomniała i od dwóch dni telefon non stop na ładowarce (parówki można podgrzewać), a w Net Meterze zbliża się 6GB

-
- *Mistrz bezprzewodowy*
pidsud, też to u siebie w Warszawie zauważyłem. Właśnie 2.30-3.30. W takich godzinach padała sieć. Nie zawsze, ale bardzo często.pidsud pisze:I jeszcze coś ciekawego - około 3:00 w nocy znika 3G Plusa,
Jakiś reset czy co?

- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Ja u siebie w Białymstoku nie zauważyłem czegoś takiego nigdy. Więc może to jakiś zbieg okoliczności ja.michalpidsud pisze:I jeszcze coś ciekawego - około 3:00 w nocy znika 3G Plusa,

Pozdrawiam YaHooo 

-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Możliwe. Jak piszę, nie zawsze tak jest. Teraz nie wiem jak chodzi bo WiFi w domu jest.YaHooo pisze:Więc może to jakiś zbieg okoliczności
Ale od czasu do czasu włączam sobie iPlusa, żeby sprawdzić czy nadajnik uruchomili i kicha!
Zasięg na karcie -108dBm, telefon jedna kreska. Niemożliwe dla nadajnika 300m dalej przy raczej otwartej przestrzeni (staw).