iPlus kontra AMD

Pozostałe zagadnienia (sprzętowe i programowe), które nie pasują do powyższych kategorii np. optymalizacja łącza, liczniki danych, bezpieczeństwo w sieci, informacje podstawowe.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Gość

iPlus kontra AMD

Post autor: Gość »

Niestety po fakcie dowiedziałem sie ze mogą byc kłopoty z kompami co mają procek AMD :evil: ....nikt mnie nie uprzedził a sam nie byłem taki przezorny by na to wpasc !

Mija drugi dzien mojej zabawy z tym profesjonalnym i nowoczesnym rozwiazaniem jak to sam plus okresla :wink: ...jedynie co mnie powstzymuje przed rozdeptaniem tego - to 24 miesieczna umowa !

Moze nakresle co juz mam za sobą a Wy mi naswietlicie co jeszcze przede mną :lol:

wiec tak : wgrałem program z płyty manager 1.1 z płyty , zaraz po instalacji juz wynikł problem ze sciagnieciem uaktualnienia -za kazdym razem dochodził do 2% i sie wieszał . Nastepne 3 godziny spedziłem na wywaleniu antywirola , wył. zapory itd. poniewaz nie dało sie przesyłac danych i odebrac potwierdzenia ( po odpaleniu net chodził przez 2-min z predkoscią starego kulawego zołwia ) dopiero po 5 tel. do plusa ktos mi oswiadczył ze to I.P. nie ma :shock: :shock: :shock: - 6.10 zł miesiecznie kosztuje dynamiczne -zaskoczenie totalne dla kogos kto na codzien korzysta z neostrady

Zadzwoniłem sobie do firmy sony-ericsson - polecili mi własny program
wireless manager
po zainstalowaniu okazało sie ze mi nie działa ta gwiazda u gory , wiec mozna to było sobie wsadzic w ....... po kolejnych telefonach do działu technicznego jedynie co im sie udało to doprawadzic mnie do białej gorączki :evil: ....od wczoraj czekam od nich na programik ktory ponoc uruchomi to , tylko ze jakos sie na niego doczekac nie moge (jeden koles twierdzi ze nie moze sam wysylac maila po czym podaje adres po ktorym zwroty dostaje - a nastepny no problem ..juz wysyłamy :wink: )

taka mała prosba do Panow działu technicznego ! jezdzijcie na jednakowe szkolenia i w tym samym czasie ....im mniej teori tym lepiej
I dogadajcie sie miedzy-soba odnosnie procka AMD bo w/g niektorych nie ma problemu ..da sie zrobic ..hm ...ale oficjalnie sie nie da

na koniec zainstalowałem sobie neostrade , sciaglem z plusa wersje 1.2
(ktora nic nie dała ) po czym ponownie zainstalowałem program firmy sony ericsson i wreszcie pokazała sie ta długo upragniona gwiazda

niestety net działa strasznie wolno a po 3 min.go wywala

ma ktos jeszcze jakis pomysł ???
Jerzyk

Re: iPlus kontra AMD

Post autor: Jerzyk »

GPRS idealny nie jest. Do Neo nie ma co nawet porównywać. Z AMD to śmieszne, ale prawdziwe. Warto czytać, plecam forum i dokupienie anteny zewnętrznej.
Prauat

a ja nie miałem problemów...

Post autor: Prauat »

Witam serdecznie. Nie wiem jaka jest przyczyna, że u Kolegi nie działa iPlus tak jak powinien. Ja również od niedawna jestem użytkownikiem "netu bezprzewodowego" i muszę powiedzieć, że jestem zadowolony. U mnie na AMD 64 wszystko działa (wcześniej działało też na zwykłym Athlonie XP ). Nie wydaje mi się, że jest to wina porcesora... problem prawdopodobnie tkwi gdzieś głębiej...Oczywiście nie można iPlusa porównywać do neostrady - niestety w moim przypadku było to jedyne rozwiązanie - ...Kompromitacja Polska S.A. spuściła mnie na drzewo, ponieważ nie opłacało im się pociągnąć 500m kabla telefonicznego do nowopowstałego osiedla (kilka domów a w perspektywie kilkanaście)...Powiedziałem zatem, że mam ich gdzieś (kiedyś na pewno przyjdą...ale zostaną stanowczo wyrzuceni) i założyłem iPlusa. Jak na razie jest OK i mam nadzieję, że tak zostanie...

POzdRO

Prauat
Gość

mija kolejny dzien , poznałem kolejnych Panow z działu obsługi technicznej :lol: a neta jak nie mam tak nie mam !

jest u mnie cały czas problem z ftp ..pingowanie wykazuje zero utraconych
dokupiłem stałe I.P. i tez to nic nie daje ...wpisanie *99# tez nie pomaga

teraz to juz nie łaczy mnie wcale :evil: ...a ja siedze i q....mysle komu tym przypie.......
Prauat

...

Post autor: Prauat »

A czy jesteś pewny, że nie masz jakiegoś robala w systemie????
Nie jestem informatykiem ale wydaje mi się, że jeśli cały system jest poprawnie skonfigurowany to nie powinno być problemu z iPlusem...
W niedługim czasie po jedo założeniu wpadł mi jakiś wirol do komputera (HGW co to było - nie mogłem go zidentyfikować), w różnych sytuacjach wieszał mi sprzęt i wtedy właśnie iPlus zaczął chodzić z prędkością ok.3-4 kB/s. To było rzeczywiście straszne :shock: ale po reinstalacji (pełnej) systemu wszystko wróciło do normy i teraz mam transfery rzędu 25 kB/s - co mnie niezmiernie cieszy. Niestety pingi pozostają na poziomie urągającym dobrym zasadom...

POzdRO

Prauat
Gość

nie mam zadnego robala , oprocz iPlusa :lol:
wbilem pingi , zmienilem ustawienia i znowu moge sie cieszyc 3 minutową sesją -ktora pozwala poczytac sobie wiadomosci z głownej strony wp.pl (podstrony jeszcze nie udało mi sie otworzyc )

ps. modem zmieniałem , nic to nie daje

ma ktos jakis pomysł gdzie jeszcze zadzwonic ??? bo w plusie nie wiedzą czy port 21 jest aktywny czy nie ...w/g nich port 80 załatwia wszystko !
Kuna

stałe IP

Post autor: Kuna »

Ile płacisz za stałe IP? i gdzie są informacje na ten temat na stronie Plusa, nie mogę znaleźć.

Też mam problem z pocztą firmową i serwerem FTP interii (mam tam stronę www)

Swoją drogą pan po drugiej stronie telefonu (z obsługi) zapewniał że stałe IP wszystko załatwi. Ale czy to nie oni powinni to naprawić, a nie wyciągać ode mnie dodatkową kasę za stałe IP???
Gość

za dynamiczne jest 6.10 a za stałe ok.20zł
dowiesz sie o tym jak trafisz na odpowiedniego
goscia w dziale obsługi :wink:

stałe I.P nic nie zalatwi ....bynajmniej nie w moim przypadku ...problem jeszcze musi lezec gdzies indziej

ale odnosze pewien sukces - PISZE PIERWSZEGO POSTA Z iPLUSA :D

PS. Miałem juz i stałe i zmienne I P - pamietaj ze w ustawieniach trza co nieco zmienic
Kuna

Post autor: Kuna »

O ustawieniach IP co nieco wiem :), ale jeżeli mówisz że stałe IP nic nie daje, to po co tracić kasę. A czy przynajmniej to stałe IP dają z innej puli? czy też "spamerskie"?

Wiem że w Orange nie ma problemów. Ale nie mam ochoty zmieniac co chwilę karty sim w telefonie.

Jak uda ci się rozwiązać problem, napisz. Pozdrawiam.
Rozi

Post autor: Rozi »

Przestrzegam przed iPlusem. Mam za soba 10 dniowa walke z ich aplikacja. Dala sie zainstalowac dopiero po formacie dysku i polozeniu systemu od nowa. Teraz mam urywane polaczone 15 -24 kb/s. Szkoda gadac!
lkmc

Post autor: lkmc »

@rozi nie pisz tak, bo jeszcze ktos uwierzy i kupi net w orange. U mnie plus smiga bardzo dobrze (na firmowej aplikacji se, tego gowna iPM nawet nie instalowalem). A wiem jak dziala orange, bo tez mam okazje uzywac, w moim przypadku dzien do nocy, na korzysc plusa.
MariuszDW

Post autor: MariuszDW »

Każdemu chodzi inaczej, pewnie zależy gdzie się mieszka. Mi w Orange na GC89 wyciąga do 26kB/s na 2 kreskach zasięgu (antena kierunkowa caly czas leży w pudełku nie podłączona). Nic nie zrywa. Czasami zostawiam kompa podłączonego do netu na 40h
Gość

Ciekawe jak wytłumaczyc problem z FTP w plusie ?

u konkurencji działa -sprawdzałem ,a w Iplusie sie nawet dowiedziec nie mozna czy port 21 jest poblokowany

złozyłem juz 6 reklamacje - mailem ! na zadną nie otzymałem odpowiedzi ....zenada

tydzien mija od zakupu tego ...pip ..pip....a mi dalej to nie chodzi :evil:

chyba se bede latał po necie i ostrzegał ludzi przed taka badziewiarską usługą !!!
Gość

FTP w plusie jak najbardziej działa. Chyba ze miales na mysli P2P, tu gorzej bo jestesmy za NATem, emule tylko low id ;(
Gość

Gość pisze:FTP w plusie jak najbardziej działa. Chyba ze miales na mysli P2P, tu gorzej bo jestesmy za NATem, emule tylko low id ;(
ciekawe jak Ci to działa ???
emule -wolny zart :lol:

robisz pingowanie i dochodzi ale w druga strone juz nie !!!

ja musze miec wolny port 21 - a te popaprance nie wiedzą nic na ten temat :evil:
ertes_

Post autor: ertes_ »

Pozwoliłem sobie na swoją opinnie o plusie http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=421
co prawda nie mam AMD
Ostatnio zmieniony 2009-02-11, 10:08 przez ertes_, łącznie zmieniany 1 raz.
kOLUMB

Post autor: kOLUMB »

Jezeli macie problemy z iPlusem to moze warto sprobowac zalozyc zwykle nowe polaczenie dial-up'owe. widzialem w ktoryms z postow ze byla mowa o *99# ale to nei ten numer. Najlepiej skorzystac z *99***3# wiem ze numer ten dziala na bank z komorkami ktore lacza neta przez gprs. jezeli nie dziala to mozna wpisac 4 zamiast 3 w numerze. aha nazwa uzytkownika i haslo przy polaczeniu musza byc puste. jesli komus sie uda to napiszcie bo ciekawy jestem czy ten pomysl wypali, a sam nie mam iPlusa wiec nei moge tego sprawdzic. pozdrawiam!

[email protected]
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Post autor: zDaleKi »

kOLUMB pisze:Jezeli macie problemy z iPlusem to moze warto sprobowac
zalozyc zwykle nowe polaczenie dial-up'owe. widzialem w ktoryms z postow
ze byla mowa o *99# ale to nei ten numer. Najlepiej skorzystac z *99***3#
Jest o tym w tym poście:
http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=464

A co do numeru, to ja sprawdzalem na: *99***1#
ale podobno działa od 1# do 4# czy może nawet więcej ;)
kOLUMB pisze: jesli komus sie uda to napiszcie bo ciekawy jestem czy
ten pomysl wypali, a sam nie mam iPlusa wiec nei moge tego sprawdzic.
Działa na 100% z SE GC89 oraz z nokią 6310i na iPlusie.
Ostatnio zmieniony 2009-02-11, 10:17 przez zDaleKi, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Gość

Podciagam

mineło juz troche czasu a nie dostalem ani jednej odpowiedzi na złozone reklamacje w Iplusie ...poza jedna przepraszamy ale czas odpowiedzi niestety sie wydłuzy :evil: ....pies ich trącał
liuk

maks pozytywnie

Post autor: liuk »

Witam Panów,

poczytalem sobie Wasze posty i nie moge sie powstrzymac - musze cos dodac.

u mnie necik hula jak zly - przy sciaganiu wyciagam 40kB czyli jakies 320kb.
www, ftp, ssh wszystko chodzi mi bez problemu.
wykupilem usluge w plusie na firme, place 60zl brutto i tyle.
nie wykupilem opcji ip.
korzystam z telefonu jako modemu i aplikacji, ktora dostalem z telefonem.
telefon to motorola a925, aplikacja "simplify manager" (tylko do motoroli)

problemy sa jedynie z podpieciem sie do serwera na emule - ip blacklisted, czyli spamerskie ip. jakkolwiek czasami udaje sie podpiac i mozna cos sciagnac.

necik dziala prawie idealnie. porownujac z neostrada to dluzej trwa nawiazanie polaczenia. gdy zacznie juz sciagac to idzie lepiej niz neo 256.

jeszcze uwaga do kolegi, ktoremu po przeinstalowaniu systemu zaczal dzialac ten plusowy manager. czy to nie dowod na to ze wina lezala gdzie indziej niz w aplikacji plusa? wirus, wina windowsa albo zle zainstalowales swoj modem - najpierw stery, potem podpinamy pod usb, inaczej winda glupieje.

goraco polecam iPlusa. dodatkowym plusem iPlusa jest fakt ze nie ma to nic wspolnego z tpsa, ktora to uwazam za najbardziej syfiasta firme w Polsce - wielka sciema, wielki balagan, jakies krzywe promocje. mam nadzieje ze ta firma zdechnie jak najszybciej albo chociaz francuskie psy sie wycofaja ze swoim psim kapitalem.

pozdro!
liuk

jeszcze o amd

Post autor: liuk »

a z tym amd to jakies bujdy, chyba ze dotyczy to tylko tej aplikacji z plusa.
u mnie wszystko chodzi na duronie 1000.
Szadzik
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: Szadzik »

Anonymous pisze: ciekawe jak Ci to działa ???

ja musze miec wolny port 21 - a te popaprance nie wiedzą nic na ten temat :evil:
Mam Orange i GC85, Emule działa. Nie osiąga może jakichś wielkich prędkości, ale na 3 kreskach zasięgu 10-20KBps leci.
Nie mam żadnych problemów z FTP.
Na Win2k zainstalowałem WM i po kilku minutach miałem net, nic nie rwie, nie mam żadnych problemów, wydaje mi się, że to jak chodzi net zależy od konfiguracji kompa i miejsca gdzie się mieszka, bo mimo że niektórzy psioczą na Orange to ja sobie bardzo chwalę i to już prawie od roku (do tej pory miałem modem usb i też działało spoko).
Back to the Future ;)
Gość

Anonymous pisze:
Gość pisze:FTP w plusie jak najbardziej działa. Chyba ze miales na mysli P2P, tu gorzej bo jestesmy za NATem, emule tylko low id ;(
ciekawe jak Ci to działa ???

czytam te wasze wywody i dziwie się.
ja mam iPlusa i używam nokii 6230 jako modemu i ciągnę pliki z emule bez problemu z prędkością nawet do 10 kB/s. telefon ma GPRS klasy 10 i EDGE klasy 10. to może dlatego :) javascript:emoticon(':)')
Smile
Gość

Re: maks pozytywnie

liuk pisze:Witam Panów,

poczytalem sobie Wasze posty i nie moge sie powstrzymac - musze cos dodac.

u mnie necik hula jak zly - przy sciaganiu wyciagam 40kB czyli jakies 320kb.
www, ftp, ssh wszystko chodzi mi bez problemu.
wykupilem usluge w plusie na firme, place 60zl brutto i tyle.
nie wykupilem opcji ip.
korzystam z telefonu jako modemu i aplikacji, ktora dostalem z telefonem.
telefon to motorola a925, aplikacja "simplify manager" (tylko do motoroli)

problemy sa jedynie z podpieciem sie do serwera na emule - ip blacklisted, czyli spamerskie ip. jakkolwiek czasami udaje sie podpiac i mozna cos sciagnac.

necik dziala prawie idealnie. porownujac z neostrada to dluzej trwa nawiazanie polaczenia. gdy zacznie juz sciagac to idzie lepiej niz neo 256.

jeszcze uwaga do kolegi, ktoremu po przeinstalowaniu systemu zaczal dzialac ten plusowy manager. czy to nie dowod na to ze wina lezala gdzie indziej niz w aplikacji plusa? wirus, wina windowsa albo zle zainstalowales swoj modem - najpierw stery, potem podpinamy pod usb, inaczej winda glupieje.

goraco polecam iPlusa. dodatkowym plusem iPlusa jest fakt ze nie ma to nic wspolnego z tpsa, ktora to uwazam za najbardziej syfiasta firme w Polsce - wielka sciema, wielki balagan, jakies krzywe promocje. mam nadzieje ze ta firma zdechnie jak najszybciej albo chociaz francuskie psy sie wycofaja ze swoim psim kapitalem.

pozdro!
Wybacz ale Ty chyba w punkcie Plusa robisz - tak to odbieram

FTP mi działa ale jak zapore wyłącze !!!!!!!!! ....Kur...Panowie ja mam laptopa za 15 tysiakow i cenne dane w nim ..Dla mnie ta oferta to syf totalny
Krzycho

Post autor: Krzycho »

Ja mam orange licencje edge i wlasciwie przekroczylem limit... w dzien to nie rozpedza sie za bardzo(40-60kbps)- to pewnie przez ten przekroczony transfer, ale w nocy mam transfery 128-160(najczesciej)-200kbps, czyli gdzies tak ok. 16kB/s do 22kB/s... w orange przy licencji edge(nie wiem jak gprs) zewnetrzne ip jest bezplatne(tyle, ze dynamiczne).
W plusie z tego co pisza na forum to tez mozna miec zewnetrzne ip, tylko trzeba zaplacic(zdaje sie 5zl za dynamiczne), ale abonamentu edge jest 110zl wiec sie wyrownuje ;)
wiec poprostu na noc zarzucam ftp na sciaganie i sie sciagnie bez problemu przynajmniej 300-400mB mp3 z ftp...
mirut
Początkujący użytkownik forum

Post autor: mirut »

Powiem wam tak:...

TPSA to są krasnoludki którzy tak na prawde mają cie w $#%^... PLUS GSM to też #%##.

Ja miałem taką sytuacje, że nie mogli mi z tepsy założyć neo, bo mieszkam na wsi :( (a jak powszechnie wiadomo cała polska wieś w <font color="#FF0000"><b>***Cenzura***</b></font> ma), pomimo że nawet światłowód puścili tuż przed moim ogrodzeniem. Zaczołem poszukiwac innych źródeł netu. przypadkowo trafiłem na iplusa :P . No i jakieś 3 tyg temu założyłem sobie to @#$%$@%@ i $%#@$#@ na %@#$@#$ robione. Nie dość że mam modem GC79 który ma tylko GPRS'a :shock: to z samoego początku nie mogłem się podłączyć do netu :x . Między czasie przeczytałem że PLUS GSM nie odpowiada za to jak modem nie będzie prawidłowo chodził na komputerach innych niż te z INTELEM :shock: . Co oni jakąś zmowe mają czy co ?! Czy poprostu fachowcy programiści <font color="#FF0000"><b>***Cenzura***</b></font> dali ? Ostatecznie poszedł net, ale też chodził w trzy kropki. 2 Dni temu zupełnie mi padł. Dzwonie do "fachowca" z pomocy technicznej a on mi mówi, że jak mam przejściówke (a mam bo komputer PC) to oni to mają w $#@! czy będę miał neta czy nie. Myślałem, że mnie %#@$#@ trafi !! No ale nic zadzwoniłem jeszcze raz wieczorem, tym razem odebrał człowiek 8) . Pomógł mi przywrócić neta i jeszcze na końcu poradził żebym sobie ściągnoł Wireless Manager. Naprawde miły gość z tego Pawła nazwiska nie pamiętam :roll: .

Nie powiem neta mam przesył w dobrych chwilach sięga 5KB/s ale to nie zmienia faktu że maja naprawde $#@!$@! pingi. A że chciałem sobie popykać w gre online to se teraz moge tylko w %$#@ pocałować. Niestety prawda jest taka że jak chcesz mieć neta tylko do oglądania stronek to iPlus jest w miare dobry, ale żeby coś więcej to LIPA straszna. A najlepsze jest to, że kiedy już miałem iPlus to na 2 dzień zadzwonily krasnoludki z TPSA i pytają się czy chce neo :evil: . No myślałem że wyjde z siebie i stane obok moich butów.
iPlus - gor?co nie polecam
Misior

Post autor: Misior »

Gosc: Jak sie kupuje komputery z takim badziewem jak AMD to takie sa efekty. Ja mam IPLUSa podlaczonego przez NOKIE 6630 i kabel USB. smiga bez zadnego problemu. W zasiegu sieci UMTS transfery rzedu 40-45 kilo. EMULE ma LOW ID, ale za to z TORRENTA sie sciaga bez problemu. FTP sie laczy odrazu, jedeny problem to momentami slabe PINGI co troche utrudnia gre w sieci. Ale radio internetowe dziala ok i nie mam zadengo IP wykupionego.
mirut
Początkujący użytkownik forum

Post autor: mirut »

Misior pisze:Gosc: Jak sie kupuje komputery z takim badziewem jak AMD to takie sa efekty.

A ty co producent procków ?? Jeszcze żaden z moich kumpli, znajomych, rodziny nie skarżył sie na AMD. Mało tego, ja mam AMD 64 3000+ taktowany 1.8 GHZ i przekręciłem na 2.6 GHz (temp. w granicah 35 C), a chłodzony jest frezonem 120CU. Powiedz który z pentiómów, czy też celerownów przekręci się aż o 45% na takim chłodzeniu ?? Mało tego AMD jest o wiele tańszy, bo sie płaci za produkt a nie za markę.

I pytam sie o jakie efekty ci chodziło ?? Jak bym mieszkał w Warszawie to też bym śmigał na UMTS i też bym miał transfer wysoki.

Ale ja wam mówie nie ma to jak kabelek...
iPlus - gor?co nie polecam
[email protected]

Post autor: [email protected] »

mam modem net box w i-plusie i internet śmiga elegancko.
Przy połączeniu wyświetla mi 230kbs.Problem pojawia się w emule
sciąga 2/3kbs i tak samo w azareusie wyswietla sie problem z natem
jak go usunąc?jak przyspieszyć emule ?????????????????????????????????????????????????????????????????
pi0tr3q
Użytkownik forum

Post autor: pi0tr3q »

Mi tam "smiga" na AMD Duron 1700. Mam konwerter PCMCIA -> PCI i modem GC79. "Smiga" znaczy ze transfer mam max jak na gprs - przy sciaganiu ok 5.kB/s, ale bylem przygotowany na cos szybszego. Dzialao mi na iPlus Managerze, polaczeniu Dial-up, a teraz chodzi na wiereless managerze. Na poczatku mialem tylko problemy z transferem. bylo 1.5 kB/s ale teraz sie ustabilizowalo, chociaz mam w iPlus Managerze 4 kreski, a Wieless - 2. Mi sie wydaje ze z tym AMD to bujda na resorach. Iplus sie ustawil jakos z intelem.
ODPOWIEDZ