Netbox 2 problemy
Moderator: Moderatorzy
- Ayufan200
- Stały użytkownik forum
Netbox 2 problemy
Witajcie! Mam problemy z modemem Netbox 2 czyli:
1. Za często się rozłączą z internetem (głównie jak coś pobieram większego)
2. Ma tylko sygnały GPRS (moja matka ma modem ZTE i wyłapuje jej sygnał EDGE). Z tego co wiem to ten modem obsługuje sygnał EDGE...
Zatem proszę o pomoc i z góry dziękuję
1. Za często się rozłączą z internetem (głównie jak coś pobieram większego)
2. Ma tylko sygnały GPRS (moja matka ma modem ZTE i wyłapuje jej sygnał EDGE). Z tego co wiem to ten modem obsługuje sygnał EDGE...
Zatem proszę o pomoc i z góry dziękuję
- Sundance_kid
- Guru bezprzewodowy
Re: Netbox 2 problemy
Zobacz na innym kablu USB lub kup Huba z aktywnym zasilaniem. Może to jest problem z USB..Ayufan200 pisze:1. Za często się rozłączą z internetem (głównie jak coś pobieram większego)
W tym samym miejscu ? Internet komórkowy jest tak kapryśny ze w dwóch pokojach możesz miec dostępne rózne technologie. Na jakiej podstawie stwierdzasz, że masz GPRS?Ayufan200 pisze:Ma tylko sygnały GPRS (moja matka ma modem ZTE i wyłapuje jej sygnał EDGE). Z tego co wiem to ten modem obsługuje sygnał EDGE...
- Ayufan200
- Stały użytkownik forum
Na iplus managerze po połączeniu pokazuje że jest GPRS....
I miałem też okazję używać modemu Huawei....łapał u mnie w pokoju EDGE bezproblemowo...
I miałem też okazję używać modemu Huawei....łapał u mnie w pokoju EDGE bezproblemowo...
- Sundance_kid
- Guru bezprzewodowy
Konkrety Jakie prędkości uzyskujesz. Spróbuj ściągnąc jakis plik lub uzyc programu do pomiaru prędkości łącza.Ayufan200 pisze:Na iplus managerze po połączeniu pokazuje że jest GPRS....
[ Dodano: 2008-12-16, 18:05 ]
http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=6047 - tu masz programy.
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
A jest przy tym gorący jak się rozłącza?Ayufan200 pisze:Za często się rozłączą z internetem (głównie jak coś pobieram większego)
A próbowałeś zmieniać położenie modemu na inne miejsce? Czasem kilkadziesiąt cm daje zmianę EDGE <-> GPRS.Ayufan200 pisze:Ma tylko sygnały GPRS (moja matka ma modem ZTE i wyłapuje jej sygnał EDGE).
Czasem iPlus Manager źle podaje technologię z jaką się modem łączy. Spróbuj coś ściągnąć z internetu i zmierzyć prędkość pobierania jak Sundance_kid Ci radzi.Ayufan200 pisze:Na iplus managerze po połączeniu pokazuje że jest GPRS....
Pozdrawiam YaHooo 
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)

> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
- Ayufan200
- Stały użytkownik forum
1.Jest zimny jak się rozłącza....
2.Po całym pokoju z modemem łaziłem i nic....podpiąłem go do laptopa matki- to samo...tylko GPRS
3.Transfery osiągają 2-3 kb/s czasem 5-6 kb/s
2.Po całym pokoju z modemem łaziłem i nic....podpiąłem go do laptopa matki- to samo...tylko GPRS
3.Transfery osiągają 2-3 kb/s czasem 5-6 kb/s
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Nie pomyliłeś jednostek? Bo nawet 6kb/s to bardzo mało. Jak 6kB/s to też nie najlepiej, ale typowe dla GPRS. Chyba żadna stronka się nie załaduje na takim łączu w sensownym czasie.Ayufan200 pisze:Transfery osiągają 2-3 kb/s czasem 5-6 kb/s
Jaki masz zasięg wskazywany przez iPlus Managera?
Pozdrawiam YaHooo 

- Ayufan200
- Stały użytkownik forum
Nie pomyliłem...u mnie to jest raz 1 kreska raz 2 kreski zasięgu
- Jaco
- Mistrz bezprzewodowy - moderator
A próbowałeś się łączyć bez tego <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=7211" target="_blank">»Dial-up«</a> ?Ayufan200 pisze:Na iplus managerze po połączeniu pokazuje że jest GPRS....
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
A mógłbyś sprawdzić jak działa modem z inną kartą SIM, ewentualnie w innym miejscu (gdzie jest lepszy zasięg) i na innym komputerze? Bo być może modem jest uszkodzony.Ayufan200 pisze:Nie pomyliłem...
Pozdrawiam YaHooo 

- Ayufan200
- Stały użytkownik forum
Podmieniłem kabel USB (jest od mp3 Sandisk'a) i przeinstalowałem iPlus managera do wersji 1.8. O dziwo wyświetla 3 kreski.
Gdy jest bezpośrednio do komputera podpięty to są problemy z łączeniem, ale podpiąłem do ładowarki USB która ma takowy port i wszystko jak na razie działa stabilnie...prędkości to głównie 5-6 kb/s...(chyba limit przekroczyłem bo po wpłacie na ich konto potrafi działać i 12 kb/s, z drugiej strony to 1 gb to za mało jak na mobilny internet ale to inna rozmowa).
Grunt że się nie rozłącza, ale zastanawia mnie jedno: czemu po podpięciu do ładowarki USB z dodatkowym portem wszystko jest ok, a gdy podepne bezpośrednio pod komp to ma problemy....
Gdy jest bezpośrednio do komputera podpięty to są problemy z łączeniem, ale podpiąłem do ładowarki USB która ma takowy port i wszystko jak na razie działa stabilnie...prędkości to głównie 5-6 kb/s...(chyba limit przekroczyłem bo po wpłacie na ich konto potrafi działać i 12 kb/s, z drugiej strony to 1 gb to za mało jak na mobilny internet ale to inna rozmowa).
Grunt że się nie rozłącza, ale zastanawia mnie jedno: czemu po podpięciu do ładowarki USB z dodatkowym portem wszystko jest ok, a gdy podepne bezpośrednio pod komp to ma problemy....
- Sundance_kid
- Guru bezprzewodowy
USB nie wyrabia.Ayufan200 pisze:gdy podepne bezpośrednio pod komp to ma problemy...
[ Dodano: 2008-12-18, 17:26 ]
Zreszta pisałam o tym wcześniej

- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Zastanawiają mnie te prędkości. przecież Plus przycina po limicie prędkość do 32kb/s. Więc coś mi tu nie gra.Ayufan200 pisze:prędkości to głównie 5-6 kb/s...(chyba limit przekroczyłem bo po wpłacie na ich konto potrafi działać i 12 kb/s,
Pozdrawiam YaHooo 

-
- Stary wyga bezprzewodowy
A propos GPRS i Netbox2:
Czy sugerujesz się wskazaniem iPlus Menadżera? Jeśli tak, to jest to powodem problemu. Ten modem niezależnie, czy obsługuje GPRS czy EDGE wskazuje tylko GPRS.
Przynajmniej z tego co pamiętam, dawno z Netboxem nie miałem do czynienia
Może ktoś z użytkowników potwierdzi/zaprzeczy?
Czy sugerujesz się wskazaniem iPlus Menadżera? Jeśli tak, to jest to powodem problemu. Ten modem niezależnie, czy obsługuje GPRS czy EDGE wskazuje tylko GPRS.

Może ktoś z użytkowników potwierdzi/zaprzeczy?
Nie mylmy dwóch rzeczy - termin płatności to jedno, a rozpoczęcie nowego cyklu rozliczeniowego to drugie. Faktury są wystawiane zazwyczaj 1-2 dni po zakończeniu cyklu + 14 dni terminu płatności.chyba limit przekroczyłem bo po wpłacie na ich konto potrafi działać
I nic w tej kwestii się nie zmieniło. Chyba jednak coś nie tak z jednostkami.Plus przycina po limicie prędkość do 32kb/s
- pluskwa_skarzysko
- Specjalista bezprzewodowy-senior
Używałem modemu Netbox 2 i tez mi wywalało połączenie...przy większych plikach zrywało...
To samo z zasięgiem...czasem 1 kreska i szybko..czasem wszystkie i wolniej niz GPRS.....
Aktywny HUB nie pomógł.
Oddałem nawet modem na gwarancje-nic nie jest uszkodzone.
W końcu dałem sobie spokój i łącze się poprzez komórkę...działa szybciej
[ Dodano: 2008-12-22, 19:14 ]
) ale dla tylko! jednego modemu.dla reszty czy jest GPRS czy tez EDGE pokazuje "zielony kwadracik"...czyli GPRS
To samo z zasięgiem...czasem 1 kreska i szybko..czasem wszystkie i wolniej niz GPRS.....
Aktywny HUB nie pomógł.
Oddałem nawet modem na gwarancje-nic nie jest uszkodzone.
W końcu dałem sobie spokój i łącze się poprzez komórkę...działa szybciej

[ Dodano: 2008-12-22, 19:14 ]
to nie wina modemu tylko Iplus Menedzera.pokazuje zasieg EDGE tylko dla modemu SE ( nie pamietam jakiegoEngelbert pisze:Ten modem niezależnie, czy obsługuje GPRS czy EDGE wskazuje tylko GPRS.

Instrukcja została napisana tylko dla systemu Windows, bo użytkownicy Linuksa sami sobie poradzą, a użytkownicy Mac'ów przyzwyczajeni są, że ich wszyscy olewają 

- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Czyli to jest może wina samej konstrukcji modemupluskwa_skarzysko pisze:Oddałem nawet modem na gwarancje-nic nie jest uszkodzone.

Pozdrawiam YaHooo 

-
- Stary wyga bezprzewodowy
To nie do końca prawda - taka informacja jest w instrukcji dla aplikacji wersji 1.x. Instrukcja ta pisana była, kiedy w ofercie tylko GC89 miał EDGEto nie wina modemu tylko Iplus Menedzera.pokazuje zasieg EDGE tylko dla modemu SE ( nie pamietam jakiego) ale dla tylko! jednego modemu.dla reszty czy jest GPRS czy tez EDGE pokazuje "zielony kwadracik"...czyli GPRS

Nawet nowsze modemy z aplikacjami 1.x wskazują dobrze. To kwestia Netboxa.