Numer
Spis płyty
Moderator: Moderatorzy
A tak ściągnąć simlocka to można za pomocą komend AT, więc nie potrzeba do tego żadnego oprogramowania poza Hyperterminalemja.michal pisze:Taki kod się dostaje od producenta modemu, albo od operatora, albo trzeba go wygenerować jakimś programikiem co robi to na podstawie imei
w e160 też?YaHooo pisze:A tak ściągnąć simlocka to można za pomocą komend AT, więc nie potrzeba do tego żadnego oprogramowania poza Hyperterminalem
Ok, zaraz sprawdzę, ale załóżmy że jest simlock, zdejmę go sam?ja.michal pisze:jak to sprawdzić czy jest simlock komendami AT jest w
Nie wiem. W sieci był przepis na E220, może i zadziała na E160 chociaż to nowszy sprzęt.AdiosAmigos pisze:zdejmę go sam?
Przesadzaszja.michal pisze:Ale programik ładnie wygląda i jest fajniej YaHooo.![]()
Raczej nie. Jak nie masz generatora imei -> kod odblokowujący to będzie chyba niemożliwe.AdiosAmigos pisze: ale załóżmy że jest simlock, zdejmę go sam?
Kod: Zaznacz cały
OK
+CLCK: 0
OK
No właśnie na forum o ile pamiętam był taki przypadek, że Hyperterminal wskazywał, że nie ma simlocka, zaś inne karty SIM nie działały. To było właśnie w przypadku modemu Playa. Więc nie wiem co ten Play wyprawia z modemami. Najlepiej by było jakbyś włożył do modemu jakąkolwiek kartę SIM innego operatora i uruchomił menadżer karty (nawet nie musisz się łączyć, by nie pobrać kasy z konta, ani nie nabić rachunku). Wtedy jak się zaloguje do innej sieci to będzie oznaczać na 100%, że nie ma blokadyAdiosAmigos pisze: Hyperterminal może sie mylić czy to jest pewne?![]()
Też było o tym chyba na forum. Przecież problemy z Huawei E169 były tylko w Play'u. Więc czyżby tak mieszali w firmware?ja.michal pisze:Nawet są problemy ze zdjęciem a jak pójdzie to dziwnie łazi.
Raczej skoro AT daje 0 a simlocki są. Takie maskowe stanu faktycznego. Programy do zdejmowania simlocka mają nie widzieć modemu, albo dawać zwrot, że simlocka niema. Cwane.YaHooo pisze:Więc czyżby tak mieszali w firmware?
Nawet bardzo. Rozumiem jak kupisz w pre-paidzie modem, ale z abonamentem to już przegięcie moim zdaniem. Dobrze, że można zdjąć po zakończeniu umowy, chybaja.michal pisze: Programy do zdejmowania simlocka mają nie widzieć modemu, albo dawać zwrot, że simlocka niema. Cwane.
Tak to wygląda.YaHooo pisze:chyba
Kod: Zaznacz cały
1. Oferowane w ramach Oferty Play Online Modemy posiadają blokadę SIM Lock i mogą działać wyłącznie z kartą SIM/USIM sieci PLAY.
2. Abonent może żądać usunięcia blokady SIM Lock w Punktach Sprzedaży P4 po upływie Okresu Zastrzeżonego. Blokada SIM Lock
usuwana jest w ramach istniejących możliwości technicznych.
3. W przypadku usunięcia blokady SIM Lock poza Punktem Sprzedaży P4 w sposób nie uzgodniony z P4 Abonent może stracić prawo do
bezpłatnej obsługi serwisowej Modemu w ramach gwarancji, rękojmi lub uprawnień z tytułu niezgodności z umową, jeżeli wada /
niezgodność z umową powstała na skutek usunięcia blokady SIM Lock.
Playmanager prosi o jakis kod do karty sim (orange) wpisałem puk i nic..YaHooo pisze:Najlepiej by było jakbyś włożył do modemu jakąkolwiek kartę SIM innego operatora
Może nie przyjmować kart innych operatorów. Możesz również użyć oprogramowania prosto od Huawei.AdiosAmigos pisze:Playmanager prosi o jakis kod do karty sim (orange)
Jaka jest dokładna nazwa tego programu?YaHooo pisze:oprogramowania prosto od Huawei.
No to ja czekam, sprobóje ściągnąc z e160 jeśli w ogóle w tym play jest simlockBlido pisze:Zaraz zabiorę się za opracowanie tutoriala, aby podzielić się z Wami tą wiedzą.