Dziwny internet?

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.

Moderator: Moderatorzy

ihsahn
Początkujący użytkownik forum

Re: Dziwny internet?

Post autor: ihsahn »

Obrazek

Jak mam udowodnić? Przyjedź do mnie, to zobaczysz :) OK, przyznam się, pracuję w firmie u swojego dostawcy, a pingowałem nie z kompa z domu, tylko z bazy w swojej wiosce :) Ale mówię poważnie, w sumie do routera brzegowego jest 30 km po radiu Tak więc wiem, co mówię :)

Oczywiście szkielet na MT, linki na 5 ghz, a w domu tp link 543g

Ale nie robiąc offtopu, ping do onetu rzędu 100 ms to nie jest wynik zadowalający.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

ihsahn pisze:tylko z bazy w swojej wiosce
OK, pingniej o co prosiłem z domu wieczorem bo to będzie bardziej miarodajne. Może TK ma takie dobre łacza do onetu Jeżeli ta sieć tak dobrze działa to oby takich dostawców było wiecej. Obrazek z speedtest.net mówi jednak więcej ping do serwera w Warszawie 25ms a Kraków jest jednak zdecydowanie dalej.

Daj tu jeszcze wynik tracert onet.pl jeżeli możesz, najlepiej wieczorem z domu.
ihsahn pisze:Tak więc wiem, co mówię :)
Jesteś adminem czy pracownikiem/serwisantem/monterem?
Nie pomagam na PW!
maniek34

Post autor: maniek34 »

A mnie najbardziej w tym dziwi właśnie to, że 512 lepiej chodzilo niż tertaz mam 2Mb :/

A co do routera, to troche sie boje go zresetowac, nie wiem czy nie bedzie trzeba jakis ustawien ustawiac od poczatku..mam Edimax BR- 6104K
Dostawca sam mi dał ten router.
ihsahn

Post autor: ihsahn »

wojteks pisze:Daj tu jeszcze wynik tracert onet.pl jeżeli możesz, najlepiej wieczorem z domu.
tracert w naszej sieci nie działa. Tzn podaje od razu wynik z docelowego hosta

wojteks pisze:Jesteś adminem czy pracownikiem/serwisantem/monterem?
pracownikiem/serwisantem/czasem monterem/sekretarką/telefonistką/helpdeskiem/konfiguratorem mt na bazach/nadzorcą działania sieci/obsługiwatorem lms/sprzątaczką i kimkolwiek jeszcze co sobie prezesowa dusza zażyczy ;-)

maniek, nie resetuj routera, bo stracisz ustawienia. Jeżeli sprzęt jest własnością firmy, to zażyczą sobie opłatę za przekonfigurowanie. Jeżeli jest własnością klienta, to poczekasz trochę i zażyczą sobie opłatę za przekonfigurowanie. Taka różnica :)

Jeżeli to nie tajemnica, to zdradź, co to za provider, najlepiej podaj stronkę.

A tak naprawdę może być tak, że zaczęli szastać przepustowościami dla klientów w atrakcyjnych cenach i teraz im bazy/linki/łącze nie wyrabiają
maniek34

Post autor: maniek34 »

Wiesz...ale to dobry sposób aby przyjechali do mnie i zrobili coś z tym netem? :)
Może cos porobia w routerze, moze w nadajniku czy czyms tam, może sie antena przekrzywila(ostatnio łazili mi po dachu bo robili u mnie kominek :)
ODPOWIEDZ