3,5G Simplus + N95-2 = dziwna przeszkoda

Kwestie techniczne, konfiguracja telefonów do współpracy z internetem, rozwiązywanie problemów z tym związanych... itp.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
qasq
Użytkownik forum

3,5G Simplus + N95-2 = dziwna przeszkoda

Post autor: qasq »

Moj problem polega na kiepskim zasięgu 3G. O ile na karcie Heyah ten zasięg mam w całym domu i to pełny wskaźnik o tyle jeśli idzie o moją kartę simplusa z której korzystam na codzień - mam pawien problem.
Otóż tylko w pokoju na piętrze, od strony nadajnika mam kilka kresek 3G, czasem pełny wksaźnik. Jeśli idzie o EDGE w całym domu jest dobrze. Mój dom znajduje się jakby na granicy styku trzech nadajników, ponieważ w różnych jego częsciach wyswietlacz prezentuje różne nazwy miejscowosci.

Korzystam z poprawnie skonfigurowanej (?) nokii, z opery mini 4.2. Nie wiem od czego zależy 3,5G, ale czasem, mimo np 2kresek UMTS'u podczas polączenia internetowego pokazuje sie ikonka 3,5G a strony, nawet typu serwisów wp.pl, onet.pl ładują się w mgnieniu oka. Chciałbym móc korzystać z tego udogodnienia zawsze, ale nie wiem, jak z kolei przy pełnym zasięgu 3G wymusić połączenie 3,5. Jeśli dobrze zrozumiałem to HSDPA = 3,5G. Na stronie simplusa z mapki wynika ze na moim terenie jest pelen zasieg tej technologii.

Obrazek

Więc nie wiem czy jest to kwestia ustawien telefonu (w co wątpię, ale na to wskazuje mi operator w rozmowie telefonicznej) czy zasięgu (który przecież jest), czy wreszcie karty sim. Moja karta ma juz dobre 3-4latka. Tak jak mówiłem wcześniej zasięg ERY, czyli Heyah w moim domu jest pełen (3G) ale mimo tego telefon nigdy nie przechodzi na tej karcie na HSDPA i predkosc sprawdzana na stronie www.mojeip.wp.pl wskazuje zawsze 1,01-1,4Mb/s, gdzie simplus wskazuje 2,6-2,9Mb/s. Niestety nigdy nie udało mi się uzyskać na tyle stabilnego połączenia, aby sprawdzić jakie parametry ma to 3,5G. Nie wiem także czy moj telefon uciągnie więcej niz 3,6Mb/s wtedy byłoby to jako takie uzupełnienie mojego stałego dostęu do internetu, którego w związku ze stanem kabli w mojej mijescowosci, często mi brakuje :/
Engelbert
Stary wyga bezprzewodowy

Re: 3,5G Simplus + N95-2 = dziwna przeszkoda

Post autor: Engelbert »

Na stronie simplusa z mapki wynika ze na moim terenie jest pelen zasieg tej technologii.
Pełen zasięg, ale kolor na mapce wskazuje zasięg na zewnątrz budynków.
Niestety nie da się wymusić HSDPA.
qasq
Użytkownik forum

No tak, tylko ze mapka mapką, a wskazania telefonu świadczą ze zasięg mam czasem nawet pełen, i czasem przechodzi na 3,5G. Musze sie dowiedziec od czego to zalezy. Pogoda ma tez na to wplyw? Bo widocznosc nadajnika mam 100%

[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2008-12-18, 17:30 ]
Poprawa pisowni.
Ostatnio zmieniony 2008-12-18, 17:29 przez qasq, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

qasq pisze:Musze sie dowiedziec od czego to zalezy.
Przeskakiwanie 3G na 3.5G jest naturalne. W przypadku bezczynności modem/telefon przełącza się na 3G, zaś jak chcesz coś wysłać/pobrać urządzenie to przełącza się na 3.5G. Nic z tym nie zrobisz.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
qasq
Użytkownik forum

A jaką max prędkość mogę osiągnąć?
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

qasq pisze:jaką max prędkość mogę osiągnąć?
No teoretycznie to 7.2mbps, albo 3.6mbps. To zależy od tego jakie HSDPA jest dostępne na nodeB z którego korzystasz. Oraz liczy się to jaki masz modem. Ale generalnie na Windows w dobrych warunkach da się wyciągnąć 3/4 tego co podaje producent modemu. W moim przypadku przy dobrym sygnale mam 2.8mbps na modemie 3.6mbps. Ale to jeszcze zależy od obciążenia sieci, tego jaką nodeB ma łączność ze światem.
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
qasq
Użytkownik forum

YaHooo pisze: To zależy od tego jakie HSDPA jest dostępne na nodeB z którego korzystasz.
A jak mogę to sprawdzić? Aha i korzystam jak w temacie z n95-2, a nie wiem czy ona ma 3,6 czy 7,2. Tez nie bardzo wiem gdzie tego szukac, a wujek nic nie wie.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

qasq pisze:nie wiem czy ona ma 3,6 czy 7,2.

Kod: Zaznacz cały

*  WCDMA 2100 (HSDPA) z równoległą transmisją głosową oraz pakietów danych (PS maks. prędkość UL/DL= 384/3.6MB, CS maks. prędkość 64kbps)
    * Dual Transfer Mode (DTM) z równoległą transmisją głosową oraz pakietów danych w sieciach GSM/EDGE. Simple class A, multi slot class 11, maks. prędkośc DL/UL: 177.6/118.4 kbits/s
    * EGPRS class B, multi slot class 32, maks. prędkośc DL/UL= 296 / 177.6 kbits/s
qasq
Użytkownik forum

Dziękuję, a jak sprawdzić to nodeB? odpowie ktoś? i co mi to w ogóle da ?
qasq
Użytkownik forum

Jest szansa że ktos pomoże ?
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

No najlepiej sprawdzić to doświadczanie. Mieć modem 7.2mbps, podjechać blisko pod nodeB oraz sprawdzić jaką masz prędkość pobierania. Ewentualnie wyczytać w internecie czy ten nodeB nie jest nowy. Jak jest nowy to jest w sumie duża szansa na to, że to będzie 7.2mbps.
ODPOWIEDZ