Otóż tylko w pokoju na piętrze, od strony nadajnika mam kilka kresek 3G, czasem pełny wksaźnik. Jeśli idzie o EDGE w całym domu jest dobrze. Mój dom znajduje się jakby na granicy styku trzech nadajników, ponieważ w różnych jego częsciach wyswietlacz prezentuje różne nazwy miejscowosci.
Korzystam z poprawnie skonfigurowanej (?) nokii, z opery mini 4.2. Nie wiem od czego zależy 3,5G, ale czasem, mimo np 2kresek UMTS'u podczas polączenia internetowego pokazuje sie ikonka 3,5G a strony, nawet typu serwisów wp.pl, onet.pl ładują się w mgnieniu oka. Chciałbym móc korzystać z tego udogodnienia zawsze, ale nie wiem, jak z kolei przy pełnym zasięgu 3G wymusić połączenie 3,5. Jeśli dobrze zrozumiałem to HSDPA = 3,5G. Na stronie simplusa z mapki wynika ze na moim terenie jest pelen zasieg tej technologii.

Więc nie wiem czy jest to kwestia ustawien telefonu (w co wątpię, ale na to wskazuje mi operator w rozmowie telefonicznej) czy zasięgu (który przecież jest), czy wreszcie karty sim. Moja karta ma juz dobre 3-4latka. Tak jak mówiłem wcześniej zasięg ERY, czyli Heyah w moim domu jest pełen (3G) ale mimo tego telefon nigdy nie przechodzi na tej karcie na HSDPA i predkosc sprawdzana na stronie www.mojeip.wp.pl wskazuje zawsze 1,01-1,4Mb/s, gdzie simplus wskazuje 2,6-2,9Mb/s. Niestety nigdy nie udało mi się uzyskać na tyle stabilnego połączenia, aby sprawdzić jakie parametry ma to 3,5G. Nie wiem także czy moj telefon uciągnie więcej niz 3,6Mb/s wtedy byłoby to jako takie uzupełnienie mojego stałego dostęu do internetu, którego w związku ze stanem kabli w mojej mijescowosci, często mi brakuje