Orange Freedom PRO - CDMA - luźne dyskusje [wydzielony]

SubForum obecnych i przyszłych użytkowników internetu w technologii CDMA - Centertel (Orange Freedom PRO), Sferia, Nordisk, Plus (CDMA2000 1xEVDO itd.)

Moderator: Moderatorzy

Zablokowany
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Re: Orange Freedom PRO - CDMA - luźne dyskusje [wydzielony]

Post autor: YaHooo »

mcore pisze:limitów nie ma (kolega w postach wcześniej sprawdził)
W Plusie też dawno temu nie cięli, a teraz tną niemal z chirurgiczną dokładnością ;)
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
mcore
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: mcore »

YaHooo pisze:W Plusie też dawno temu nie cięli, a teraz tną niemal z chirurgiczną dokładnością ;)
A wy ciągle swoje , w plusie to w erze tamto, w playu to. Kiedyś było tak a teraz jest be. W ogóle wszystko źle i tylko kupić sobie miejsce na cmentarzu. Typowa polska mentalność.

Gry działają, przed chwilą włączałem na chwile Call of Duty 3 na PS2 i dawało rady sciągać ze snajperki bez łapania kuli :-)
Podłączałeś Playa do tego rutera ? Pewnie nie, a ja owszem. I piszę co widze. Działa extra

[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2008-12-25, 20:32 ]
Wycięcie zbędnego autocytatu.
Poprawa pisowni.
Ostatnio zmieniony 2008-12-25, 20:31 przez mcore, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
Blido
Guru bezprzewodowy

Post autor: Blido »

mcore pisze:A w ogóle to widzę że używasz BlueConnect. Czy ERA daje teraz publiczne IP w usłudze GPRS ?
A czy ja napisałem gdzieś że jestem zadowolony z tej usługi? Umowę podpisałem prawie 1,5 roku temu, kiedy był u mnie dostępny net tylko od Świętej Trójcy i jedynie Era miała u mnie HSDPA, więc wiadomo co wybrałem. Jak skończy mi się umowa to wezmę albo OFPro, albo Play-a 10GB. I na razie skłaniam się ku Playowi, ponieważ modem już mam, więc mogę skorzystać z promocji Play Online Extra - 10GB za 45PLN. Do OFPro zniechęca mnie głównie to, że znów będę musiał wykupować terminal, który notabene nie przyda mi się w żadnej innej sieci, ponieważ tylko Orange ma CDMA450. Ale jeśli za te kilka miesięcy będę wiedział że limit w OFPro występuje tylko na papierze, to na pewno dobrze się zastanowię przed wyborem - w końcu CDMA450 to jakość usług prawie jak w xDSL-u.
gajorek1977
Stały użytkownik forum

Post autor: gajorek1977 »

mcore pisze: Tu sie nie ma do czego przyczepić. Nawet Play-ta nie może podskoczyc.
Malkontentom to już sie nawet argumenty skończyły...
Podaj mi choć jeden :cfaniak:

no może jest jeden - rutery i karty i wyszły z magazynu szybciej niż się spodziewali - nie zdążyli zamówić od producenta przed swiętami , bo ludzie mieli troche rozumu policzyli, poczytali i kapneli się że to coś dobrego jest. To nawet taki co sadzi kartofle skuma (no chyba że dostał kartoflem w ciemie od kolegi zza płota)
zgadzam się w całości. Na <font color="#FF0000"><b>***Cenzura***</b></font> jest to obecnie najlepszy net (wszystkie edge mogą się zakopać ze swoimi transferami i limitami) Żeby tylko sprzętu było więcej bo ja się nie załapałem...
już nie pełzający iPlus... niech żyje OFP
mcore

Blido pisze:[ I na razie skłaniam się ku Playowi, ponieważ modem już mam, więc mogę skorzystać z promocji Play Online Extra - 10GB za 45PLN.
Cóż mogę ci napisać. Play jest tani. Kropka. Żadnych więcej plusów nie ma. NodeB podłaczane są po Internet DSL i tunelowanie IPSEC do centrali agregującej ruch przy RNC. Twój ruch jest zatem mieszany razem z innymi na Neostradzie, bez gwarancji na pasmo. To nie są dzierżawione E1 (ERA) lub własne światłowody (Plus) w miastach, tylko technologia najtańsza jaka się da. Najszybciej i jak najtaniej podłączyć jak największą ilość stacji. Tylko nie narzekaj za pół roku na Playa ;-) mam tam kolegów i wiem jak oni to robią.
Niedługo nawet tych 1Mbps nie będą ci w stanie zaoferować. Wiem o czym mówie
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

mcore pisze:Kiedyś było tak a teraz jest be
Skąd masz takle informacje? Jesteś tego taki pewny? Ja po prostu trzeźwo myślę. Jak jest zapis w regulaminie to chyba po coś on został tam wstawiony. Z całą pewnością kiedyś zostanie użyty.
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
mcore

YaHooo pisze:Jak jest zapis w regulaminie to chyba po coś on został tam wstawiony. Z całą pewnością kiedyś zostanie użyty.
Kazdy się musi jakoś zabezpieczyć. Zapis o tym że pobierają kaucję też jest. Jak też wiele innych ciekawych zapisów małym drukiem. Takie teraz umowy. Najlepsze są z bankami i deweloperami

moim zdaniem EOT jezeli chodzi o kwestie limitów w OFPro
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

mcore, CDMA450 może się szybciej zapchać i zacząć gorzej chodzić niż to całe 2G i 3G.
Ta sama zasada. Na razie pograsz i na razie nie tną. Mi też w Erze nie cieli jak wszedł BC.
CDMA450 jest jednak "ciaśniejsze" a niżeli WCDMA2100.

To, że zasięg wszędzie (ma być) to tak.

Pożyjemy zobaczymy.
mcore

ja.michal pisze:mcore, CDMA450 może się szybciej zapchać i zacząć gorzej chodzić niż to całe 2G i 3G.
Dla kolegi kilka faktów

1. Sieć CDMA będzie tylko na wiochach, tam mieszka mało ludków. Mniej ludków = mniej komputerków = mniej problemików
2. W 2G priorytet ma ruch głosowy. Jeżeli dużo osób rozmawia to zostaje tylko jedna dedykowana szczelina radiowa na ruch DATA. W tą szczelinę wbijają się naraz wszyscy chcący skorzystać z EDGE/GPRS i pasmo dostępne dzieli się na nich wszystkich. - tak działa zapychanie. Podobnie dla 3G, tylko że tam jest równy dostęp voice i data bez priorytetów. Ale 3G jest w miastach np. u ciebie, a ty masz telefon 3G z mikrofonem a mikrofon wiadomo od czego żeby zarapowac do kolegów, bo chyba buzią pisków z modemu nie oddasz
3. Sieć CDMA 450MHz EVDO - Evolution for DATA ONLY. Czy to coś ci mówi czy mam przetłumaczyć. No dobra - jak widać w nazwie tylko ruch DATA czyli tylko komputerki i internecik, nie ma rozmów o kartoflach pomiędzy farmerami. Czyli data zawsze jest
4. W miastach gdzie mieszka dużo ludków ma być TYLKO sieć HSPA, to że jest tam też teraz CDMA to "psipadek" - o tym pisał kolega "m13czu". Nie wiem czy mieszkasz na wsi, ale jak tam kiedyś bedziesz zapytaj czy potrafią wysłać e-maila... wtedy ocenisz ile osób potencjalnie "grozi" ci w dostępie do CDMA

nie chce mi się już dalej pisać bo widze że nie dociera

kiedyś na pewno się zapcha. Jak farmerzy się zaczną rozmnażać jak króliki i koty w Australii, Wtedy ich populacja wzrosnie, sprzedadzą wszystkie kartofle jakie mają i w kazdym sektorze pojawia się miliardy komputerów naraz korzystających z CDMA.
Ostatnio zmieniony 2008-12-25, 21:52 przez mcore, łącznie zmieniany 1 raz.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

mcore, weź Ty się nie frustruj bo widzę, że Ci ciśnienie skacze. My tu mamy gadać na luzie i wymieniać poglądy.
Dzięki na zwrócenie uwagi na kilka rzeczy.

P.S.
Zaczynaj zdania z dużej litery. :)
mcore

ja.michal pisze:[My tu mamy gadać na luzie i wymieniać poglądy.
Ja tu wpadłem po to aby Was trochę wyedukować, bo nie ma nic gorszego jak się pisze o czymś czego się nie rozumie mając tytuł mistrza w danej dziedzinie :roll:
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

Post autor: Patryk »

mcore pisze:Dla kolegi kilka faktów
Teorię znamy aż za dobrze :]

[ Dodano: 2008-12-25, 22:05 ]
mcore pisze:jak widać w nazwie tylko ruch DATA czyli tylko komputerki i internecik, nie ma rozmów o kartoflach pomiędzy farmerami.
Zdajesz sobie sprawę,jakie wymagania w kwestii koniecznego widma radiowego ma rozmowa głosowa,a jakie ściąganie głupich aktualizacji windowsa ? :]
I mam nadzieję wiesz,że obecnie CDMA Centka to tylko jedna dupleksowa nośna o szerokości 1,25 MHz ?
Resztę zajmuje NMT,który nie wiadomo jak długo będzie jeszcze trwał.

[ Dodano: 2008-12-25, 22:08 ]
mcore pisze:Nie wiem czy mieszkasz na wsi, ale jak tam kiedyś bedziesz zapytaj czy potrafią wysłać e-maila...
Miastowy się znalazł :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl:
Ja mieszkam na wsi.
Ludzie e-maile potrafią wysyłać,na co drugim domu wisi Yaga czy panel Wifi,sieci niezabezpieczonych też sporo,a gmina jak i powiat wprowadził system "e-urząd",ba ! nawet mamy publicznego hotspota.
I co Ty na to ? :]
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Post autor: zDaleKi »

mcore pisze:Ja tu wpadłem po to aby Was trochę wyedukować
Zatem edukuj, edukuj... czekamy :D
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

mcore pisze:Nie wiem czy mieszkasz na wsi, ale jak tam kiedyś bedziesz zapytaj czy potrafią wysłać e-maila... wtedy ocenisz ile osób potencjalnie "grozi" ci w dostępie do CDMA
No tutaj mnie rozwaliłeś :rotfl2: Nie wiem co masz do wsi, bo mi się tam strasznie podoba, co więcej wszyscy moi znajomi co mieszkają na wsi mają komputery i internet :]
mcore pisze:bo nie ma nic gorszego jak się pisze o czymś czego się nie rozumie mając tytuł mistrza w danej dziedzinie :roll:
Pamiętaj: i Ty możesz zostać bezprzewodowym mistrzem :D
Awatar użytkownika
piori

Post autor: piori »

YaHooo pisze:wszyscy moi znajomi co mieszkają na wsi mają komputery i internet :]
A przede wszystkim pewnie wiedzą więcej o działaniu mechanizmów dostępu do sieci niż niektórzy ludzie z miasta, którzy potrafią jedynie włożyć kabel telefoniczny do modemu i wtyk USB do komputera i na tym ich wiedza się kończy :cwaniak:
faridrox

Post autor: faridrox »

mcore a jakie łacze daja do stacji na OFpro?
Awatar użytkownika
Blido
Guru bezprzewodowy

Post autor: Blido »

mcore pisze:bo chyba buzią pisków z modemu nie oddasz
Był jeden taki, co to potrafił, ale było to jeszcze w czasach modemów 14,4 kbps. Ba nie tylko to potrafił, mógł nawet "buzią" nagrać na kasetę magnetofonową aplikację dla Commodore 64 :hyhy:
mcore pisze:Nie wiem czy mieszkasz na wsi, ale jak tam kiedyś bedziesz zapytaj czy potrafią wysłać e-maila...
A czy e-maile powodują największe obciążenie sieci? Owszem, czasem się zdarza że ludzie na wsi ich wysłać nie potrafią, ale w takich przypadkach nadrabiają to umiejętnością korzystania z P2P - przecież trzeba ściągnąć nowe disco-polo i inny stuff. Mam jednego znajomego, który jest zmorą dla lokalnego providera WiMax - uTorrent odpalony przez całą dobę, ściąga wszystko co popadnie, łącznie z chińskimi niskobudżetowymi horrorami, a większości filmów które ściągnie z braku czasu nawet nie ogląda - wyrzuca kiedy zapełni mu się twardziel. Ale jak przyjdzie co do czego to ma problem z obsługą konta e-mail. I jestem pewien, że to nie jedyny taki przypadek.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

mcore pisze:NodeB podłaczane są po Internet DSL i tunelowanie IPSEC do centrali agregującej ruch przy RNC.
Z ciekawości: skąd to info? Tylko od kolegów czy jednak coś pewniejszego? Bo jeśli by to była prawda to Play zapchałby się przy 5 użytkownikach na jednym NodeB (w końcu IDSL od tepsy w praktyce przy dobrych wiatrach wyciągnie 1Mbit uploadu).
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

Jo_gurt pisze:Z ciekawości: skąd to info?
To,że niektóre nody (nie tylko P4,także...Orange :] ) są w taki sposób podpinane to żadna nowość.
Do stacji prowadzi się kilka par,gwarantując co najmniej 2 Mbit/s w obie strony.
Tyle,że u Orange to w sumie prowizorka w oczekiwaniu na światło,a u P4...kto to wie...

Info pochodzi od kolegi,ale pewnego kolegi - on pracuje bezpośrednio przy stacjach - budowie i ich utrzymaniu.
mcore

Patryk_ pisze: I mam nadzieję wiesz,że obecnie CDMA Centka to tylko jedna dupleksowa nośna o szerokości 1,25 MHz ?
Resztę zajmuje NMT,który nie wiadomo jak długo będzie jeszcze trwał.
Ja mieszkam na wsi.
:]
NMT bedzie już nie za długo, nie po to pani z UKE zmieniała sposób rezerwacji pasma. Zastanów się poza tym jak długo może działać sprzęt który od kilkunastu lat nie ma suportu i części zamiennych. A wiedziałeś o tym że NORDISK też ma rezewację na jedną nośną 450MHz i też będą robić CDMA 450Mhz ? Centek ma więcej niż jedną więc nie masz się czym martwić ;-)

Obecnie też przebywam na wsi i nic nie mam do jej mieszkańców. Spędzam sobie tutaj święta. I muszę przyznac że jak ktoś już tutaj uzywa komputera to ma przynajmniej o tym pojęcie, czego się nie za bardzo da powiedzieć np. o ludziach ze stolicy. Ale procentowo ludzi z komputerami i internetem jest mniej niz w miescie, stąd też usługi które mają tą przepaść zmniejszyć :P
Jo_gurt pisze:Bo jeśli by to była prawda to Play zapchałby się przy 5 użytkownikach na jednym NodeB (w końcu IDSL od tepsy w praktyce przy dobrych wiatrach wyciągnie 1Mbit uploadu).
Do stacji możesz mieć podłączone wiele kabli miedzianych, na każdej parze możesz mieć usługe Internet DSL. Jak wiesz IDSL i Neostrada obecnie mają throughput do 6Mbps. Ja tu zatem nie widzę ograniczeń...

[ Dodano: 2008-12-26, 09:25 ]
Patryk_ pisze:Tyle,że u Orange to w sumie prowizorka w oczekiwaniu na światło,a u P4...kto to wie....
W Orange wszystkie nowe sajty HSPA (do końca roku będzie pokrycie 50% Polski siecią HSPA - jak byś śledził forum to zauważyłbyś ile powstaje nowego pokrycia)
podłaczane są po światłowodzie - tzw. metro sajty.
I tutaj nie rózni się już od Plusa :roll:

[ Dodano: 2008-12-26, 09:26 ]
faridrox pisze:mcore a jakie łacze daja do stacji na OFpro?
takie same jak do stacji z 2G, czyli po miedzi lub radiolinie o wysokiej przepustowości. Na stacjach w terenach mniej zabudowanych nie ma swiatłowodów
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

mcore pisze:Zastanów się poza tym jak długo może działać sprzęt który od kilkunastu lat nie ma suportu i części zamiennych.
Wiem,że warszawska MTX padła i trzeba ją było złomować,wiem,że stacje się sypią...ale myślę,że do kolejnej poważnej awarii pochodzi,a kiedy owa awaria nastąpi- tego nikt nie wie.
Lub pochodzi do zapchania obecnego widma CDMA,wtedy obetną NMT i dodadzą kolejną nośną.

[ Dodano: 2008-12-26, 09:30 ]
mcore pisze:A wiedziałeś o tym że NORDISK też ma rezewację na jedną nośną 450MHz i też będą robić CDMA 450Mhz ?
Oczywiście,pisałem na tym forum o tym wielokrotnie :]
Rezerwację posiada od dawna,i jak na razie mało co z tym pasmem zrobił.

[ Dodano: 2008-12-26, 09:33 ]
mcore pisze:W Orange wszystkie nowe sajty HSPA
Niektóre nowiutkie stacje mają narzucone limity do 1.4 Mbit/s na sektor.
Sam z takiej stacji korzystam (odpalona w czwartek przedświąteczny).
Tymczasowo pewnie...ale jednak powód jakiś musi być.
Ostatnio zmieniony 2008-12-26, 09:33 przez Patryk, łącznie zmieniany 1 raz.
mcore

Jo_gurt pisze: Bo jeśli by to była prawda to Play zapchałby się przy 5 użytkownikach na jednym NodeB (w końcu IDSL od tepsy w praktyce przy dobrych wiatrach wyciągnie 1Mbit uploadu).
Upload raczej mało interesuje tych od p2p. Im bardziej zależy na downloadzie. A downloadu moze być 6 Mbps na jedną pare miedzianą do stacji, a par miedzianych może być wiele. Wystarczy ze dadzą jednego IDSL 6Mbps na sektor. Nie bez kozery Play pisze że gwarantuje tylko prędkość 1Mbps.

[ Dodano: 2008-12-26, 09:34 ]
YaHooo pisze:Pamiętaj: i Ty możesz zostać bezprzewodowym mistrzem :D
no jeszcze parę postów i w 3 dni zostanę mistrzem.... byle tak dalej
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

mcore pisze:do końca roku będzie pokrycie 50% Polski siecią HSPA - jak byś śledził forum to zauważyłbyś ile powstaje nowego pokrycia)
A Ty jakbyś poczytał dział "Newsy",to zauważył być,kto ciągle wstawia info o nowych miastach w zasięgu 3G Orange i Plusa,wraz z informacjami praktycznymi odnośnie szybkości,etc. :cwaniak:

[ Dodano: 2008-12-26, 09:36 ]
mcore pisze: no jeszcze parę postów i w 3 dni zostanę mistrzem....
Tytuł mistrza nie jest przyznawany z automatu po ilości nabitych postów :)
mcore

Patryk_ pisze:A Ty jakbyś poczytał dział "Newsy",to zauważył być,kto ciągle wstawia info o nowych miastach w zasięgu 3G Orange i Plusa,wraz z informacjami praktycznymi odnośnie szybkości,etc. :cwaniak:
A sprawdziłem, zwracam honor !

[ Dodano: 2008-12-26, 09:55 ]
Blido pisze:Był jeden taki, co to potrafił, ale było to jeszcze w czasach modemów 14,4 kbps.
Ja się łączyłem w czasach modemów 1200 bps z tzw. BBSami. Posiadałem wtedy w chacie praktycznie wszystkie kompy 8-bitowe jakie były na rynku. Akurat modem miałem do Atari ;-) Z racji swojego juz sporego wieku (jak a to forum) mam spory background na techniczne aspekty dostępnych technologii.

tak czy siak modemy przeszły dość gruntowną ewolucję od tego czasu, a nazwa modem ma już niewiele wspólnego z pierwotną zasada jego działania w przpadku np. "modemów" HSPA.

A co do commodore 64, to owszem to mogłobyć możliwe tzn. nagranie buzią ale tylko sygnału pilota do danych i to nie w trybie Turbo Tape :ok:

[ Dodano: 2008-12-26, 10:39 ]
Patryk pisze:Niektóre nowiutkie stacje mają narzucone limity do 1.4 Mbit/s na sektor.
Sam z takiej stacji korzystam (odpalona w czwartek przedświąteczny).
Tymczasowo pewnie...ale jednak powód jakiś musi być.
Powód jest prosty, abo mistrzowie zapomnieli wgrać licencję na HSDPA 8Meg na nodeB, albo nie zdążyli z dociągnieciem transmisji pełnej pojemności do NodeB. Pewnie do końca roku musieli to odpalić więc odpalili tak jak się dało.. a potem poprawią :cfaniak:
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

mcore pisze:Z racji swojego juz sporego wieku (jak a to forum)
A co tu ma wiek do rzeczy. Jeżeli uważasz się za za starego na to forum to przecież nikt Cię tu nie trzyma. Ja swoje zabawy z komputerkami zaczynałem od ZX81 ale nie będę wszczynał dyskusji o wyższości Atari nad Commodore czy Spectrum (alfabetycznie wpisałem).
mcore pisze:nazwa modem ma już niewiele wspólnego z pierwotną zasada jego działania w przpadku np. "modemów" HSPA.
Jak równiez nazwa "telefon" w odniesieniu do komórki GSM nie jest prawidłowa bo to jest "terminal", "modem gsm" to też "terminal" żeby nie było wątpliwości ale prawie nikt tej nazwy nie uyżywa.
Nie pomagam na PW!
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

wojteks pisze:Jak równiez nazwa "telefon" w odniesieniu do komórki GSM
Ba,samo określenie "komórka" jest całkowicie błędne,bo komórka w telefonii ruchomej ma zupełnie inne znaczenie...i tak dalej,i tak bez końca ;)
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

Patryk_ pisze:i tak dalej,i tak bez końca
Tak można się zwyczajowych nazw czepiać i udowadniać że są inne, mniej lub bardziej prawidłowe ;)
To prwie tak samo jak udowadniać wyższość Świąt Bożego Narodzenia nad Wielkanocnymi. :rotfl:
Nie pomagam na PW!
mcore

wojteks pisze: ja swoje zabawy z komputerkami zaczynałem od ZX81.
Swietny komp, fantastycznie działał na nim tryb "FAST" przy grze w szachy (miałem wersję z 16KB). Gasł cały ekran i komputer "myślał" :D
niestety przyklejana klawiatura membranowa szybko wysiadła

Podsumowując cały wątek. OFPro to będzie/jest najlepsza sieć na wioski gdzie nie ma 3G

- Plus GSM miał robić edge evolution ale pewnie go nie będzie (Bauc już się z tego wycofał). Zresztą nawet gdyby to zrobili, to dalej będzie problem z rywalizacją dostępu do radia głosu i data (data ma niski priorytet, więc dalej bedzie lipa)

- ERA nie zrobi EDGE evolution - będą za bardzo zajęci rebrandingiem, zresztą nawet nie wspominali o Eev

- Play to tylko 3G, dodatkowo uruchomią 2G na 900MHz (leszcze kupili pasmo z małą liczbą nośnych) ale mało pojemne

- być może wejdzie Nordisk, ale oni już to obiecują od 2 lat, tak jak CenterNET

zapomniałem dodać że Sferia (Mają dostac koncesję na zrealizowanie sieci w całej Polsce) działa w podobnej technologii co OFPro z tym że tam jest jeszcze ruch głosowy w technologii CDMA 1x, który też ma wyższy priorytet niż ruch Data. Zatem mimo iż są gęściej rozsiane stacje CDMA 2000 to i tak data będzie pewnie gorzej działać.

[ Komentarz dodany przez: BliSki: 2008-12-26, 20:20 ]
Poprawiam cytat.
Ostatnio zmieniony 2008-12-26, 20:19 przez mcore, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

mcore pisze:OFPro to będzie/jest najlepsza sieć na wioski gdzie nie ma 3G
Trudno się z tym nie zgodzić,w końcu to też 3G.

[ Dodano: 2008-12-26, 11:57 ]
mcore pisze:Plus GSM miał robić edge evolution ale pewnie go nie będzie
Czemu nie...za pewien czas Polkomtel będzie zmuszony do wymiany starych zaropiałych citytalków i innych gratów GPRSowych,których ma zdecydowanie najwięcej,i wtedy pójdzie już w EDGE Evo,bo na nowych stacjach (z TRXami przystosowanymi do modulacji QAM) to tylko kwestia upgrade'u firmware i ew.licencji...

Inna sprawa to wątpliwa użyteczność tej technologii.
mcore

Patryk_ pisze: Czemu nie...za pewien czas Polkomtel będzie zmuszony do wymiany starych zaropiałych citytalków i innych gratów GPRSowych,których ma zdecydowanie najwięcej,i wtedy pójdzie już w EDGE Evo.
Polkomtel ma całą sieć 2G zbudowaną wyłącznie na sprzęcie Nokia. O ile w produkcji telefonów ta nazwa się dobrze kojarzy, o tyle jezeli chodzi o sprzęt radiowy, to Nokia jest 10 lat za murzynami (chinczykami). Od Nokii jest gorszy tylko chyba Nortel, który się w ogóle wycofuje z tego biznesu.
Sprzęt Nokia jest obecnie najgorszy, przykładowo RNC od nokia nie wspieraja "Iu over IP", zaś pojemność ich SGSN czy GGSN jest obecnie najmniejsza na rynku. Dla porównania sprzęt od chinczyków potrafi za te same pieniądze 10 x więcej.

Polkomtel jezeli już to będzie czekał swap całej sieci na innego dostawce, jezeli w ogóle zamierzają coś dalej z tym robić, a wątpie - bo ich kierunek działania wytyczony przez Bauca to silnej inwestycje w 3G
Zablokowany