Netia 6Mb + Anteny

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
juvefan666
Początkujący użytkownik forum

Netia 6Mb + Anteny

Post autor: juvefan666 »

Witam
Mam problem. Otóż w mieszkaniu, z którego się przeprowadzam, mam internet Netia 6Mb. Przeprowadzam się ok. 300 metrów dalej do nowego domu. Więc czy jest możliwość abym miał ten internet poprzez drogę radiową. Chodzi mi o anteny radiowe. Jeżeli tak to jakie anteny polecacie i czy to zda egzamin. Czy nie będzie zbyt dużej utraty prędkości, czy jakichś zakłóceń ?
Z dachu tego nowego domu widać całe poprzednie mieszkanie, nie ma żadnych drzew, kominów itp.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Re: Netia 6Mb + Anteny

Post autor: YaHooo »

Jak nie ma żadnych przeszkód to sprawa jest bardzo prosta. Pytanie tylko czy regulamin Netii nie zabrania tego.

Co do anten to będą dobre jakieś panele z bestpartnera o zysku 5-9dBi. No i pytanie czy eter jest czysty, czy zasyfiony.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

juvefan666, a czy po prostu nie możesz przenieść Netii na łącze w nowym lokalu?
YaHooo pisze:Pytanie tylko czy regulamin Netii nie zabrania tego.
Zabrania.
W Sferii i Dialogu nie.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

ja.michal pisze:Zabrania.
Zatem lepiej przenieść 300m powinno dać radę.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
juvefan666
Początkujący użytkownik forum

Post autor: juvefan666 »

Niestety nie mogę przenieść Netii do nowego lokalu, ponieważ nie mam poprowadzonych do domu łączy telekomunikacji (dom jest położony ok. 300 metrów od ulicy). Natomiast poprowadzenie takich łączy jest zbyt kosztowne. Chyba że jest jeszcze jakiś inny sposób ?
Hmmm... jeżeli jest zabronione to teraz nie wiem co z tym zrobić. Umowę mam podpisaną do końca kwietnia, a za zerwanie jej będę musiał zapłacić 800 zł wyrównania.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

No niestety, po to są umowy lojalnościowe, żeby człowiek musiał płacić czy korzysta czy nie :/
Sytuacja faktycznie kiepska.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

Chyba, że da radę jakoś na WiMax się przenieść.
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

Post autor: Patryk »

juvefan666 pisze:Umowę mam podpisaną do końca kwietnia, a za zerwanie jej będę musiał zapłacić 800 zł wyrównania.
Nic na to nie poradzisz.
W takiej sytuacji jakbyś miał Neozdradę,to by nie było problemu,ale operatorzy BSA niestety nie liczą się z klientami w takich sytuacjach,co po części jest zrozumiałe...
ODPOWIEDZ