SubForum obecnych i przyszłych użytkowników internetu w technologii CDMA - Centertel (Orange Freedom PRO), Sferia, Nordisk, Plus (CDMA2000 1xEVDO itd.)
mcore pisze:
Sprzęt Nokia jest obecnie najgorszy, przykładowo RNC od nokia nie wspieraja "Iu over IP", zaś pojemność ich SGSN czy GGSN jest obecnie najmniejsza na rynku. Dla porównania sprzęt od chinczyków potrafi za te same pieniądze 10 x więcej.
Czyzby jakis chinski agent
A skad wiesz, ze Nokianie nie obsluguja IuoIP ?! moze Iub ?!
3DroN pisze:
Czyzby jakis chinski agent
A skad wiesz, ze Nokianie nie obsluguja IuoIP ?! moze Iub ?!
Kupuję ten sprzęt to wiem. Dziadostwo straszliwe a suport nokii w polsce to tragedia, wszyscy najlepsi inżynierowie od nich uciekli do inych firm
Product line nokii próbuje cuda wianki ze starą platformą (na SGSNy jest taka sama platforma jak na centrale sprzed 15 lat) zrobić i uczynić z tego coś co się jeszcze nadaje do obsługi sieci. Niestety nie udaje im się to za dobrze
Niestety wszystko sie konczy ... Europejskie firmy tak sie zagalopowaly z chciwoscia z jednej a oszczednosciami z drugiej, ze doszlo do takiego paradoksu ze chcialyby silnikami parowymi bolida F1 napedzac
soprano99 pisze:Jak długo będą mnie tak rozpuszczać?
Aż się sieć nie zacznie przytykać czyli nie pojawi się więcej ssaczy na poszczególne stacje bazowe. Przy wydajności 3Mbps na sektor to by oznaczało że jak pojawi się 3 ssaczy to sieć zacznie się przytykać.
Ale możesz się podłączyć do 1 a maksymalnie być w zasięgu 2 sektorów z jednej bazy i nie wiem czy jest możliwość wyboru sektora do którego możesz się podłączyć.
Cóż mogę ci napisać. Play jest tani. Kropka. Żadnych więcej plusów nie ma. NodeB podłączane są po Internet DSL i tunelowanie IPSEC do centrali agregującej ruch przy RNC. Twój ruch jest zatem mieszany razem z innymi na Neostradzie, bez gwarancji na pasmo. To nie są dzierżawione E1 (ERA) lub własne światłowody (Plus) w miastach, tylko technologia najtańsza jaka się da. Najszybciej i jak najtaniej podłączyć jak największą ilość stacji. Tylko nie narzekaj za pół roku na Playa ;-) mam tam kolegów i wiem jak oni to robią.
Niedługo nawet tych 1Mbps nie będą ci w stanie zaoferować. Wiem o czym mówie
Witam,
chyba nie do końca wiesz o czym mówisz, bo w Play na razie nodeB nie były podpinane po IP a już na pewno nie po neostradzie/dsl i IPSec. Owszem, prowadzone są testy podłączeń IP, na pojedynczych stacjach i nie przez dsl tp. Na razie 99% stacji jest podłączona przez linki E1. I właśnie z tego powodu jest ograniczenie na 1 mbps, żeby kilku abonentów nie zapchało stacji.
No, na razie nic nie tną.
Mam pobranych ok 10GB i prędkość normalna, tylko z rapida transfer idzie skacząc tzn. ściąga przez ok. 3s przerwa 2s. chociaż z początku był ciągły transfer.
tracer.on pisze:No, na razie nic nie tną.
z rapida transfer idzie skacząc tzn. ściąga przez ok. 3s przerwa 2s. chociaż z początku był ciągły transfer.
Ostatnio rapidshare tak działa. Jak nie masz konta płatnego to właśnie w ten sposób działa ograniczenie ruchu dla bezpłatnego ściągania. Od kilku dni tak zrobili
soprano99 pisze:No tak, miesiąc mija a ja nadal nie wiem czy zostawiać to OFPRO. Czekam na sugestie...
Myślę że powinieneś pójść do salonu i oświadczyć że wchodzisz w ten interes. Pani w salonie na pewno ze szczęścia że firma pozyskała takiego super klienta który przyniesie niesamowity dochód (50zł miesięcznie) zaproponuje ci w ramach rewanżu masaż erotyczny okolicy podbrzusza z cyklicznymi powtórkami co tydzień. A tak na poważnie. Oddaj sprzęt i już. Ktoś inny kto bardziej tego potrzebuje niż ty skorzysta (ilość ruterów w salonach ograniczona) i nie zawracaj ludziom głowy. Chyba dobra sugestia. Weź net od sąsiadki z flaszke wódki i będzie git. Będziesz mógł wtedy ponarzekać że sąsiadka włączyła czajnik i ci wifi zrywa, albo że wiatr antene obrócił
mcore, zbędny, chamski i niepotrzebny Twój komentarz. Pewnie jako miłośnik grupy TP poczułeś się w jakiś sposób obrażony tym, że ktoś śmie w ogóle mieć wątpliwości odnośnie usług oferowanych przez molocha. No bo jak ja śmiem wątpliwości zgłaszać, to nie możliwe wręcz. Powinienem się cieszyć i uszami klaskać, że TP było tak łaskawe i zagospodarowało pasmo 450Mhz leżace lata odłogiem. Dziękuję Ci, że mnie na ziemie sprowadziłeś, w koncu to Polska, XXI wiek, powoli zaczynamy doganiać Mozambik.
A na marginesie, zostawiłem sobie usługę.
soprano99 pisze:Pewnie jako miłośnik grupy TP poczułeś się w jakiś sposób obrażony [...]
A na marginesie, zostawiłem sobie usługę.
Nie poczułem się obrażony, po prostu jest wolny rynek. Zawsze możesz wybrać inny net, od konkurencji po EDGE i z limitem jeden GB za tą samą cenę - jeżeli nie lubisz grupy TP. Tak na przekór. Myślę jednak że zdrowy rozsądek podpowiada jednak kupno netu od znienawidzonego operatora. Bo za te same pieniądze masz dużo lepsze warunki.
Plany uruchomienia CDMA były już od dawna, to ostatnio UKE dało ciała że nie uzgodniło warunków gospodarowania częstotliwością 450 MHz na obszarach przygranicznych chociaż od ponad roku wiedzieli że będzie ta usługa - nawet swoimi papierami nie potrafią się dobrze zająć wolą promować np. Play albo tele2. Poza tym sprzęt do CDMA 450MHz jest dopiero od niedawna na tyle dojrzały aby można go było zaimplementowac bez problemów (chciałbyś mieć usługę która np. zrywa ci co chwilę połączenia - chyba nie byłbyś zadowolony)
Zasięg sprawdzałeś tylko na mapie na stronie orange, czy w rzeczywistości?
Czasami można się zaskoczyć jak daleko w tym paśmie to leci.
Zwłaszcza, że jest możliwość bezproblemowego podłaczenia anteny zewnętrznej.
dokładnie, sprawdzałem w wielu miejscach co niby na mapie biało, a sygnał b.db. czasem nawet do 1,5Mb.. warto skusić się chociażby na próbę... to tylko 69zł,a można się pozytywnie zaskoczyć..
Zawsze mozna dolozyc antene i na 100% bedzie hulalo ...
No chyba, ze mieszkasz akurat w terenach przygranicznych a tam na razie cisza bo balwan (UKE) spi
balbina1 według wykazu UKE pozwoleń na stacje CDMA najbliższy Ciebie ma być dopiero w Szepietowie. Więc to będzie coś około 20-25km od Łap. Jednak teren ten nie jest jakoś mocno zalesiony. Więc nie wiem czy u Ciebie będzie działać.
balbina1, bierz na próbę, ja na mapie jestem na styku zasięgu i białych plam, i po podłączeniu modemu na poddaszu miałem zasięg bez anteny i prędkość ok 0,7Mb
po podłączeniu anteny pełen zasięg i ok 1,5Mb
A jak nie będzie działeć to 69 w plecy i tyle.
Ja dzisiaj wypowiadam iPlusa na którym się męczyłem ponad 3 lata.