ogromne koszty pakietów internetowych w simplusie
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
ogromne koszty pakietów internetowych w simplusie
Witam wszystkich serdecznie - sprawa wygląda następująco:
W sieci simplus są dostępne pakiety internetowe o wielkości 20 i 50 mb.
Ładuję telefon kartą 30pln, wysyłam sms w celu wykupienia pakietu 50mb - z konta zdejmuje mi 10 pln zostaje 20pln.
Po wykorzystaniu 50 mb chcę zakupić nowy pakiet ale dostaję info, że nie mogę tego zrobić bo aktywny jest jeszcze stary pakiet i dopóki go nie wykorzystam nie można aktywować nowego.
Następnie lekko przekraczam limit (o jakieś 2-3 mb) i ciągle twierdzą, że aktywacja nowego pakietu jest niemożliw bo ciągle aktywny jest stary, takwięc zciągam jeszcze powiedzmy 1mb i nagle ciach-bach zciąga z konta wszystko co na nim zostało (czyli w tym wypadku 20pln ), konto przestaje być aktywne bo jego stan wynosi 0. Za chwilę ładuję konto kartą za 30pln i co? mam 3,50.
Dodam, że sytuacja powtarza się na 3 aktywacjach a pracownik działu reklamacji głównego salonu plusa w Łodzi twierdzi, że nie może mi pomóc bo on się na tym nie zna i nigdy o czymś takim nie słyszał.
Oczywiście czarno na białym widać, że po aktywacji pakietu, którego cena wynosi 10 pln nie były wykonywane żadne połączenia a z konta wcina prawie 50 pln. Nie wiem dlaczego ale odnoszę wrażenie, że jestem permanentnie przez swojego operatora olewany i w zasadzie nie ma wyjścia z tej sytuacji.
Może ktoś z forumowiczów będzie potrafił coś na to zaradzić bo chyba w końcu zwariuję bo boję się naładować którąkolwiek z aktywacji bo w zasadzie nie mam pewności, że znowu mi porwie parę dyszek.
Z góry dziękuję za uwagę i bardzo proszę o pomoc.
[ Komentarz dodany przez: BliSki: 2009-01-03, 23:50 ]
Przenoszę do: Internet komórkowy - pozostałe zagadnienia.
Temat dotyczy wielu zagadnień i tu mu będzie najlepiej.
W sieci simplus są dostępne pakiety internetowe o wielkości 20 i 50 mb.
Ładuję telefon kartą 30pln, wysyłam sms w celu wykupienia pakietu 50mb - z konta zdejmuje mi 10 pln zostaje 20pln.
Po wykorzystaniu 50 mb chcę zakupić nowy pakiet ale dostaję info, że nie mogę tego zrobić bo aktywny jest jeszcze stary pakiet i dopóki go nie wykorzystam nie można aktywować nowego.
Następnie lekko przekraczam limit (o jakieś 2-3 mb) i ciągle twierdzą, że aktywacja nowego pakietu jest niemożliw bo ciągle aktywny jest stary, takwięc zciągam jeszcze powiedzmy 1mb i nagle ciach-bach zciąga z konta wszystko co na nim zostało (czyli w tym wypadku 20pln ), konto przestaje być aktywne bo jego stan wynosi 0. Za chwilę ładuję konto kartą za 30pln i co? mam 3,50.
Dodam, że sytuacja powtarza się na 3 aktywacjach a pracownik działu reklamacji głównego salonu plusa w Łodzi twierdzi, że nie może mi pomóc bo on się na tym nie zna i nigdy o czymś takim nie słyszał.
Oczywiście czarno na białym widać, że po aktywacji pakietu, którego cena wynosi 10 pln nie były wykonywane żadne połączenia a z konta wcina prawie 50 pln. Nie wiem dlaczego ale odnoszę wrażenie, że jestem permanentnie przez swojego operatora olewany i w zasadzie nie ma wyjścia z tej sytuacji.
Może ktoś z forumowiczów będzie potrafił coś na to zaradzić bo chyba w końcu zwariuję bo boję się naładować którąkolwiek z aktywacji bo w zasadzie nie mam pewności, że znowu mi porwie parę dyszek.
Z góry dziękuję za uwagę i bardzo proszę o pomoc.
[ Komentarz dodany przez: BliSki: 2009-01-03, 23:50 ]
Przenoszę do: Internet komórkowy - pozostałe zagadnienia.
Temat dotyczy wielu zagadnień i tu mu będzie najlepiej.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Re: ogromne koszty pakietów internetowych w simplusie
kokos47, a jakiego APNu używasz do łączenia się z siecią? Z tego co pamiętam w tym tkwił problem. Było o tym kiedyś na forum.
-
generalnie to słabo się w tym łapię dostałem config z plusa ale sądze że nie to jest przyczyną bo byłem w kilku salonach plusa i oni w ogóle nie wiedzą o co biega.
A sądze, że jeślito by była przyczyna to ktoś by tam coś mógł pomóc a oni wielkie gały robią i tyle
[ Dodano: 2009-01-02, 21:40 ]
no więc tak w menu>ustawienia>łączność>GPRS>ustawienia modemu GPRS>aktywny punkd dostępu mam wpis internet
A sądze, że jeślito by była przyczyna to ktoś by tam coś mógł pomóc a oni wielkie gały robią i tyle
[ Dodano: 2009-01-02, 21:40 ]
no więc tak w menu>ustawienia>łączność>GPRS>ustawienia modemu GPRS>aktywny punkd dostępu mam wpis internet
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Nie są oni tacy kompetentni jak powinni być.kokos47 pisze:A sądze, że jeślito by była przyczyna to ktoś by tam coś mógł pomóc a oni wielkie gały robią i tyle
Ale internet to nazwa profilu czy co?menu>ustawienia>łączność>GPRS>ustawienia modemu GPRS>aktywny punkd dostępu mam wpis internet
Łączysz się z internetem przez komórkę w komputerze czy chodzisz tylko w telefonie po necie?
-
telefonu używam jako modemu edge anet na kompie grzeje i jedyne opcje edycji tak zwanego aktywnego punktu dostępu to napis internet , w którego miejsce mogę sobie wpisać cokolwiek ale generalnie ten config mam z plusa więc przynajmniej według nich powinno być dobrze
- Tomek7
- Stary wyga bezprzewodowy
Kiedys korzystałem z tych pakietów i się strasznie wkurzyłem co z tego że po przeliczeniu wychodzi jakies 2gr za 100kb ale po pierwsze trzeba dokladnie pilnowac pakietów kiedy się konczą co do kb
, potem odczekac godz i nowy kupic a nie daj boże przekroczyć z 1mb to konto jest na minusie jak doladowalem 30 zl to mialem dalej na minusie i polamalem ta karte sim
,lepiej orange free lub bluconnect na karte tam sie nic nie przekracza i nie mozna miec na minusie
jak już chcesz korzystac z tych pakietow to kup 1 pakiet 20 mb i drugi 50 mb ,gdy przekroczysz 20 mb ,to leci z 50 ,i znwu kupujesz 20 mb i znowu 50 mb muszą być dwa włączone jak nie chcesz mieć na minusie haha tak ja robilem

jak już chcesz korzystac z tych pakietow to kup 1 pakiet 20 mb i drugi 50 mb ,gdy przekroczysz 20 mb ,to leci z 50 ,i znwu kupujesz 20 mb i znowu 50 mb muszą być dwa włączone jak nie chcesz mieć na minusie haha tak ja robilem

-
aha jeszcze pod tym jest opcja "edycja aktywnego punktu dostępu" po wejściu są opcje:
1nazwa punktu dostępu - internet
2punkt dostępu GPRS - internet
1nazwa punktu dostępu - internet
2punkt dostępu GPRS - internet
- Tomek7
jak już czujesz ze przekroczyles to się nie rozłaczaj ja tak robilem moglem nawet do 100mb wycisnąć az potem samo rozłaczylo
ciekawe ile tam na minusie się uzbierało 

-
- *Mistrz bezprzewodowy*
No tak, jak widać nie bardzo. Wpisz www.plusgsm.pl bo z tego co pamiętam tylko wtedy z pakietu leci.kokos47 pisze:w którego miejsce mogę sobie wpisać cokolwiek ale generalnie ten config mam z plusa więc przynajmniej według nich powinno być dobrze
kokos47, a co jak się łączysz w komputerze? Przez PC Suit czy dial-up? Ustawienia w komputerze mają nadrzędność nad ustawieniami w telefonie.
-
Widzisz Tomok nie wiedziałem że godzinę trzeba odczekiwać a pytałem ich czy może przypadkiem nie jest to spowodowane jakimś opóźnieniem w aktualizacji to twierdzą ,że na pewno nie
[ Dodano: 2009-01-02, 21:55 ]
Łączę się za pomocą bluetooth blue soilei pentagrama
[ Dodano: 2009-01-02, 21:57 ]
też generalnie kupowałem aktywację za 19 zeta waliłem jeden pakiet - 9 zeta szło na rozmowy reszta na pakiet, tylko że teraz odpaliłem to na karcie którą mam od jakiś 5 lat i nie bardzo mogę ją olać
[ Dodano: 2009-01-02, 21:55 ]
Łączę się za pomocą bluetooth blue soilei pentagrama
[ Dodano: 2009-01-02, 21:57 ]
też generalnie kupowałem aktywację za 19 zeta waliłem jeden pakiet - 9 zeta szło na rozmowy reszta na pakiet, tylko że teraz odpaliłem to na karcie którą mam od jakiś 5 lat i nie bardzo mogę ją olać
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Co masz w połączeniu inicjującym wpisane?kokos47 pisze:Łączę się za pomocą bluetooth blue soilei pentagrama
- Sundance_kid
- Guru bezprzewodowy
kokos47 jest ten problem, ze dane naliczane sa z opoznieniem. Zostaje Ci chyba tylko pilnowanie z programem ile sciagnales i czekac az sie zaktualizuje ewentualnie zmien simplusa na Heyah, tam jest ta sama stawka i bez pakietow 

-
A swoją drogą to chyba Wszyscy się zgodzicie, że ja jako klient nie muszę się na wszystkim znać i jeżeli to jest nazwa tego punktu i stąd problem to dlaczego w żadnym salonie ci wszyscy fachowcy tego nie wiedzą ?
[ Dodano: 2009-01-02, 22:03 ]
w połączeniu mam usługa bluetooth dial-up networking
[ Dodano: 2009-01-02, 22:03 ]
w połączeniu mam usługa bluetooth dial-up networking
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Tacy fachowcy i tak ich informuje centrala.kokos47 pisze:to dlaczego w żadnym salonie ci wszyscy fachowcy tego nie wiedzą ?
kokos47, zrób tak z zainstalowanym modemem BT jak tutaj w kroku 1 i 2.
http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=38078#38078
Polecenie inicjujące wpisz AT+CGDCONT=1,"IP","www.plusgsm.pl"
Powinno zacząć rozliczać z pakietów.
-
będąc w salonie plusa stwierdziłem, że w takim układzie nie ma możliwości nieprzekroczenia tego limitu na co gość z rozbrajającą szczerością stwierdził, że mam rację
[ Dodano: 2009-01-02, 22:08 ]
Chodzi o to , że to chyba z pakietu leci jednak bo rypać się zaczyna dopiero jak przeciągnę limit ale nie mogę dostać nowego pakietu dopóki stary jest aktywny czyli dopóki nie zajadę jakiś 54 mb to wszystko gra dopiero potem się grzeje
[ Dodano: 2009-01-02, 22:08 ]
Chodzi o to , że to chyba z pakietu leci jednak bo rypać się zaczyna dopiero jak przeciągnę limit ale nie mogę dostać nowego pakietu dopóki stary jest aktywny czyli dopóki nie zajadę jakiś 54 mb to wszystko gra dopiero potem się grzeje
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Bo w ostateczności bardziej się opłaca chyba abonament. ![:]](./images/smilies/splash.gif)
P.S. kokos47, pisz zgodnie z regulaminem. Na początku zdania Shift + literka, a na końcu kropki.
![:]](./images/smilies/splash.gif)
P.S. kokos47, pisz zgodnie z regulaminem. Na początku zdania Shift + literka, a na końcu kropki.

- Tomek7
a to chyba że numer z 5 lat ,lepiej kupic nowy starter o tych pakietów
-
Dobrze sorry za nieregulaminowe zachowania - już tak nie będę idę tam pogrzebać ale muszę się rozłączyć tylko boję się że nie wrócę bo widzę że tu już mi wylądowało 49,5 mb a na koncie tylko 30 zeta więc mogę tu nie powrócić już dzisiaj. W takim wypadku bardzo Wam wszystkim dziękuję za pomoc i cieszę się, żę przynajmniej tutaj są kompetentne osoby bo w plusie to towar deficytowy.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
kokos47, to wracaj szybko z dobrymi nowinami, że wszystko się udało. 

-
Wpisałem ciąg AT+CGDCONT=1,"IP","www.plusgsm.pl" w zaawansowanych ust modemu i jakoś działa - szczerze mówiąc jeżeli faktycznie ustawienia modemu w kompie są nadrzędne to ma to ręce i nogi , nawet poniekąd mogłoby tłumaczyć, dlaczego w plusie o tym pojęcia nie mają. Na liczniku już 51mb więc zaraz powinien być szok - pytanie tylko czy pozytywny czy negatywny.
- Sundance_kid
- Guru bezprzewodowy
tomok7 polecaam to samo tylko lepiej Heyah. Tutaj nie ma pakietow i nie trzeba sie martwic czy nie ciagnie po normalnej stawce.
-
Tak na marginesie 48 zeta za 5 mb ciężko nazwać normalną stawką.
- Sundance_kid
- Guru bezprzewodowy
kokos47 bywa. Tez sie wrabalam na te pakiety w Simplusie. Tylko ja stracilam chyba 30 zeta tylko ale po tym zrezygnowalam na rzecz ciut drozszej (? w ostatecznym rozrachunku) Simdaty.
-
Niedługo i tak się przesiadam na playa gdzie za 4gb chcą 50 zeta tylko muszę wyrwać telefon z umts a wstyd się przyznać, w tej chwili mnie nie stać bo rower złożyłem na zimę, także to chwilowe rozwiązanie ale nie ukrywam, że czuję iż plus najzwyczajniej robi ze mnie wała.
Zasięg od playa u mnie jest a komp jest stacjonarny także jeżeli tak to działa, jak piszą to mi w zupełniości powinno wystarczyć.
[ Dodano: 2009-01-02, 22:53 ]
A swoją drogą to niezłe cwaniaki w tym plusie są bo jak w pakiecie zostało więcej niż 2 mb to wysyłając do nich sms po info ze stanem ilość kb się ciągle zmniejszała a teraz został 1200 kb cały czas coś piszę a u nich stoi czyli sie nie zmniejsza - dobre ?
Zasięg od playa u mnie jest a komp jest stacjonarny także jeżeli tak to działa, jak piszą to mi w zupełniości powinno wystarczyć.
[ Dodano: 2009-01-02, 22:53 ]
A swoją drogą to niezłe cwaniaki w tym plusie są bo jak w pakiecie zostało więcej niż 2 mb to wysyłając do nich sms po info ze stanem ilość kb się ciągle zmniejszała a teraz został 1200 kb cały czas coś piszę a u nich stoi czyli sie nie zmniejsza - dobre ?
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Nalicza z pakietów nawet na APN internet sam sprawdzałem.ja.michal pisze:Powinno zacząć rozliczać z pakietów.
E tam, przecież na raz można mieć uruchomione dwa pakiety 20mb oraz 50mb. Jak się jeden skończy to automatycznie nalicza z drugiego.kokos47 pisze:nie ma możliwości nieprzekroczenia tego limitu na co gość z rozbrajającą szczerością stwierdził, że mam rację
Pozdrawiam YaHooo 
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)

> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
- Sundance_kid
- Guru bezprzewodowy
Ale ten drugi tez sie kiedy skonczy i znowu bedzie suprise w postaci doladuj kontoYaHooo pisze:Jak się jeden skończy to automatycznie nalicza z drugiego.

- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Ale zanim ten drugi się skończy (jak zostanie około 1MB) to można uruchomić nowy pakiet. Tak na przemian uruchamiając je zawsze będzie naliczać z pakietu.Sundance_kid pisze:Ale ten drugi tez sie kiedy skonczy
Pozdrawiam YaHooo 

-
Załadowałem drugi pakiet 20 mb zanim tamten 50 mb sie skończył i chyba to jedyne co mogę zrobić ale dam sobie rękę uciąć, że gość w salonie twierdził iż nie mogą być aktywne 2 pakiety na raz .
Żal tylko trochę, że w plusie takie ciule pracują (oczywiście mówię tu o tych , z którymi ja miałem do czynienia) bo na pewno są tam też ludzie mili i kompetentni - niestety nie trafiłem na żadnego.Na szczęście znalazłem to forum i jest extra - naprawdę wielkie dzięki dla Was bo jak by nie było jest to satysfakcjonujące mnie rozwiązanie. Teraz za czym napsuje sobie nerw w salonie plusa oczywiście będę wolał Was zapytać w pierwszej kolejności a jeżeli sam będę mógł komukolwiek pomóc to z przyjemnością to zrobię.
Żal tylko trochę, że w plusie takie ciule pracują (oczywiście mówię tu o tych , z którymi ja miałem do czynienia) bo na pewno są tam też ludzie mili i kompetentni - niestety nie trafiłem na żadnego.Na szczęście znalazłem to forum i jest extra - naprawdę wielkie dzięki dla Was bo jak by nie było jest to satysfakcjonujące mnie rozwiązanie. Teraz za czym napsuje sobie nerw w salonie plusa oczywiście będę wolał Was zapytać w pierwszej kolejności a jeżeli sam będę mógł komukolwiek pomóc to z przyjemnością to zrobię.
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Miał rację w połowiekokos47 pisze:gość w salonie twierdził iż nie mogą być aktywne 2 pakiety na raz .

PS nieco wywodów na ten temat znajdziesz tutaj http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=112350#112350
Pozdrawiam YaHooo 

-
Masz rację - ale na moje pytanie jak zabezpieczyć się przed zciągnięciem większej ilości danych niż zawiera pakiet mógł mi odpowiedzieć, że właśnie tak mogę zrobić bo sam go o to pytałem a on stwierdził, że tak to nie działa.
Good times comes from experience. Experience comes from bad times