ściąganie piorunów przez anteny
Moderator: Moderatorzy
-
Vojtek_11
- Użytkownik forum
ściąganie piorunów przez anteny
Witam, mam pytanie. Czy anteny 2.4 Gh umieszczone na szczycie domu małego masztu ściągają pioruny...? Do tego mam na strychu położonych kabli sieciowych, czy one też w jakiś sposób ściągają??
A jeśli ma to jakiś wpływ, jak mogę się ustrzec przed walnięciem pioruna w mój dom?
[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2009-01-02, 23:23 ]
Poprawa pisowni.
A jeśli ma to jakiś wpływ, jak mogę się ustrzec przed walnięciem pioruna w mój dom?
[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2009-01-02, 23:23 ]
Poprawa pisowni.
Ostatnio zmieniony 2009-01-02, 23:23 przez Vojtek_11, łącznie zmieniany 2 razy.
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Re: ściąganie piorunów przez anteny
Co do piorunów to uderzają one po prostu w te elementy które są ostre, bardzo dobrze przewodzą prąd oraz są najwyżej w swoim otoczeniu. Zatem jak masz mały maszt to niestety może on ściągać pioruny. Natomiast przewody sieciowe nie ściągają ich.
Oczywiście porządna instalacja odgromowa to podstawa.Vojtek_11 pisze:jak mogę się ustrzec przed walnięciem pioruna w mój dom
Pozdrawiam YaHooo 
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Inna sprawa, że burza przechodząc niedaleko bokiem i tak popali ci urządzenia sieciowe, nawet bez bezpośredniego uderzenia pioruna.
Jeśli twój dom stoi stosunkowo odosobniony to ja bym odłączał sprzęt na czas burz.
Poczytaj: http://www.trzepak.pl/viewtopic.php?t=13130
Jeśli twój dom stoi stosunkowo odosobniony to ja bym odłączał sprzęt na czas burz.
Poczytaj: http://www.trzepak.pl/viewtopic.php?t=13130
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Niestety tak, szczególnie ważne w przypadku długich kabli. Tak jak antenowy gdy antena siedzi na maszcie. Wtedy bezwzględnie trzeba ją odłączyć od modemu.Jo_gurt pisze:że burza przechodząc niedaleko bokiem i tak popali ci urządzenia sieciowe, nawet bez bezpośredniego uderzenia pioruna.
Pozdrawiam YaHooo 
-
ippo76
- Użytkownik forum
Potwierdzam, kiedyś burza przeszła bokiem, a u mnie cudownie wysiadł koncentrator usb (antena na maszcie, odpalony emule).
-
Vojtek_11
- Użytkownik forum
Dzięki za pomoc