[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2008-12-25, 14:12 ]
Poprawa pisowni.
Moderator: Moderatorzy
Otworzyłeś Wordem plik EFS.bin? Niczego w ten sposób nie znajdziesz, bo plik jest zapisany w heksadecymalnym (szesnastkowym) systemie liczbowym. Użyj programu Hex Editor, ale nie jest na 100% pewne że znajdzie on ciąg 53642C00. Jak napisałem w tutorialu, przedstawiłem to na przykładzie modemu BC. Ale ostatnio z powodzeniem odblokowałem tym samym sposobem także dwa modemy iPlusa. Czy modem który chcesz odblokować ma simlocka na polską sieć i był zakupiony w Polsce?Olo82 pisze:co zrobic jesli 53642C00 nie zostanie znaleziony
probowalem ręcznie w wordzie (ponad 11,5 tys stron) odszukac jakies cigi cyfr
W zasadzie binarnym (nawet rozszerzenie to sugeruje)Blido pisze:Niczego w ten sposób nie znajdziesz, bo plik jest zapisany w heksadecymalnym (szesnastkowym) systemie liczbowym.
A od kiedy to plus zakłada simlcki na modemy, bo z mojej wiedzy wynika, że plus zrezygnował z simlocków zanim huawei zaczął modemy sprzedawać.Blido pisze:. Ale ostatnio z powodzeniem odblokowałem tym samym sposobem także dwa modemy iPlusa.
Nie otwierałem pliku Wordem tylko skopiowałem z Hex Editor prawą kolumnę tekstu (tylko prawa kolumnę całość zajęła by niewiadomo ile) i wkleiłem do Worda. W nadziei ze znajdę ciąg liczb dzięki któremu zdejmę SL. Zrobili tak dlatego bo Hex Editor za pomocą F3 nie znalazł 53642C00 (The search item not found). Nie wiem u mnie nie ma 53642C00 tylko może jest cos innego. A tak dla ciekawość co „53642C00” w ogóle znaczy i dlaczego właśnie tak oznaczony jest kod odblokowujący.Otworzyłeś Wordem plik EFS.bin? Niczego w ten sposób nie znajdziesz, bo plik jest zapisany w heksadecymalnym (szesnastkowym) systemie liczbowym. Użyj programu Hex Editor,
Nie wiem krystianb może masz racje Może Moj modem nie ma SL (Choć wydaje mi się to dziwne ponieważ po upływie umowy operatorzy liczą na zysk ze zdjęcia SL) . Tylko nie mam jak tego sprawdzić bo mam same karty z Plusa a modem przyniósł mi kuzyn by zdjąć Locka bo chce go zabrać za granice i by tamtejsze karty działałyA od kiedy to plus zakłada simlcki na modemy, bo z mojej wiedzy wynika, że plus zrezygnował z simlocków zanim huawei zaczął modemy sprzedawać.
Posłuż się Hyperterminalem oraz tą komendą http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=101853#101853Olo82 pisze:Tylko nie mam jak tego sprawdzić bo mam same karty z Plusa
Simlocka u opa sciąga się tylko w jednym wypadku - po umowie, jeśli op sciąga go za darmo. Ostantio sciągłem simlocka z k610i z ery, kupionego w komisie (miałem go razem z fakturą), 20min siedzenia i smoczysko kodem raz na zawsze usunięte za fry. W innych wypadkach nie ma sensu, bo gdzie indziej się za 10% ceny operatorskiej sciągnie smoczysko.Olo82 pisze:Choć wydaje mi się to dziwne ponieważ po upływie umowy operatorzy liczą na zysk ze zdjęcia SL
Najwyraźniej nie w każdym przypadku. Oba modemy które odblokowywałem nie działały z kartą innej sieci niż Plus.krystianb pisze:A od kiedy to plus zakłada simlcki na modemy, bo z mojej wiedzy wynika, że plus zrezygnował z simlocków zanim huawei zaczął modemy sprzedawać.
U mnie nie mogę w Hyperterminalu nie idzie wpisywac komend nie wie dlaczego przyciskam guziki na klawiaturze a tu nic ale.......Posłuż się Hyperterminalem oraz tą komendą http://www.bez-kabli.pl/v...p=101853#101853
Pobrałem : E220 Client Software HOSTB107D05SP00C03 for WinXP&2K&Vista (7022 KB) 05-Sep-2008 i wgrałem do modemu5. (opcjonalnie) Do połączenia możesz jeszcze potrzebować odpowiedniego oprogramowania. Najlepsze będzie oryginalne oprogramowanie firmy Huawei - Mobile Connect. Można je ściągnąć ze strony http://www.huawei.com/mob...o?type=1&id=736. Jednak w przypadku modemu z promocji Blueconnect nie będzie takiej potrzeby. Jest to jedynie trochę zmodyfikowane oryginalne oprogramowanie producenta.
To jest najlepsze rozwiązanieOlo82 pisze:włożyłem kartę z ery i iPlus Manager wyświetlił "Polska telefonia"
Więc stwierdziłem ze SL nie ma
To nie oznacza, że jest simlock. Z tego co pamiętam to komunikat byłby inny. Coś w stylu, że karta nieodpowiednia. A tu modem po prostu nie wykrywa karty. Próbowałeś wkładać karty do telefonu? Może są uszkodzone. Ewentualnie tak jak pisze ja.michal.Olo82 pisze:USIM/SIM Card does not exist or unavailable.
Mój Option z iPlusa nie miał. A kupiony później Huaweii E220 dla odmiany miał. Przy czym dziwnie się zachowywał - bo np. po włożeniu karty z telefonu Play łączył się z netem, ale tylko plusowym - Playowego nie widział.krystianb pisze:A od kiedy to plus zakłada simlcki na modemy, bo z mojej wiedzy wynika, że plus zrezygnował z simlocków zanim huawei zaczął modemy sprzedawać.
Strasznie skomplikowałeś sobie życie. Ale jak już tak zrobiłeś to powinieneś szukać nie ciągów przylegających do siebie cyfr - a ciągów dwuliterowych znaków odpowiadających kodom ASCII cyfr. To będzie trudne.Olo82 pisze:skopiowałem z Hex Editor prawą kolumnę tekstu (tylko prawa kolumnę całość zajęła by niewiadomo ile) i wkleiłem do Worda. W nadziei ze znajdę ciąg liczb dzięki któremu zdejmę SL
Nie jest lepiej przynajmniej u mnieMoże lepiej wrzuć to np.do TextPad (trial za friko pobierzesz) a tam wyrażeniem regularnym [0-9][0-9][0-9][0-9][0-9][0-9] znajdziesz ciągi cyfr o min. 6 znakach.
A masz jeszcze inne karty SIM
Wiec: włożyłem karty z 3 i O2 do SE w810i okazaly się nie aktywneOlo82, może po prostu niema na tych kartach roamingu włączonego i tyle.
A ja myślę ze Play korzysta z nadajników Plusa.Tak do wiadomości Paly'owcow! Play poza dużymi miastami, gdzie korzysta z własnych nadajników 3 generacji, na pozostałym terenie zwykla karta (nie USIM/SIM!!!) łączy sie z netem z Plusa przez tzw. roaming! Jest to nieoplacalny interes ((((((
W Play Online nie. W taryfach głosowych owszem.Olo82 pisze:A ja myślę ze Play korzysta z nadajników Plusa.
Bo nie masz SimLocka. I tyle.Olo82 pisze: Nie jest lepiej przynajmniej u mnie
To z jakich nadajników korzysta OnlineW Play Online nie. W taryfach głosowych owszem.
Tylko z Playa.Olo82 pisze:To z jakich nadajników korzysta Online
Ma 3gr, ale powyżej 30zł i 50zł masz gigantyczne bonusy. To jest tylko zasięg Playa.Olo82 pisze:Play ma 3 gr za każde 100 kB (czyli jak Plus) i mysle ze nie zaleznie od tego w jakim miejscu w Polsce się znajdujesz
Zgoda. Sam używam za miastem czasem. Ale nie mają tyle GB jako bonus. W Playu za 30zł masz w sumie 2GB czyli 0,015zł za 1MB.Olo82 pisze:Heyah ma 2 gr za 100 kB (nie za pakiet) - dla porownania