n80 internet wifi lan jak to zrobic... prosze pomocy ;)

Kwestie techniczne, konfiguracja telefonów do współpracy z internetem, rozwiązywanie problemów z tym związanych... itp.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
pakusik
Początkujący użytkownik forum

n80 internet wifi lan jak to zrobic... prosze pomocy ;)

Post autor: pakusik »

po pierwsze jestem tu nowy i przeszukanie tego forum by mi zajelo conajmniej kilka godzin, znalazlem jeden temat jak podlaczyc telefon nokie n80 ale ja mam troche inny problem.
Wiec tak, kiedys korzystalem z karty Wi-Fi Wireless LAN PCI card w celu odbierania sygnału przez antenke. teraz pozyskuje internet poprzez polaczenie lokalne korzystajac z karty sieciowej. Wiec karta wi-fi siedzi w kompie i nie jest uzywana, czy istnieje mozliwosc zeby połączyć sie przez nią z telefonem nokia n80 aby surfowac po necie? Bardzo prosze o jasne wyjaśnienie jak mam to zrobić konfiguracja itp. bądz jakis link do tematu opisującego podobny problem. Próbowałem sam to zrobic ale po kilku godzinach postanowilem zapytać was :|
Wiem że gdybym mial router bezprzewodowy by nie było problemu, lecz kiedy mam jak <font color="#FF00FF"><b>»»na razie««</b></font> bezuzyteczna karte wi-fi po co mam wydawać kase na dość kosztowny router.
Bede bardzo wdzięczny jeśli mi ktos pomoże.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Re: n80 internet wifi lan jak to zrobic... prosze pomocy ;)

Post autor: ja.michal »

pakusik pisze:iec karta wi-fi siedzi w kompie i nie jest uzywana, czy istnieje mozliwosc zeby połączyć sie przez nią z telefonem nokia n80 aby surfowac po necie?
Chodzi dokładniej o to aby przez komputer używać internetu w telefonie czy
telefonu jako modemu i przez niego łączyć się z internetem za pomocą wifi?

Jeśli ta opcja pierwsza to musisz zrobić połączenie ad hoc jak między komputerami. Jak to zrobić jest w :faq: :)

Jeśli opcja numer dwa to możesz użyć programu JoikuSpot wersji light (czy jakoś tak). Jest darmowy, ale nie działają FTP i komunikatory. Chodzenie po stronach działa bezproblemowo.
Awatar użytkownika
DJMETRIX
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: DJMETRIX »

Krok 1: Najpierw musisz udostępnić połączenie LAN dla WLAN.

1.Wchodzisz w START->Połącz z->Pokaż wszystkie połączenia
Naciskasz przwym przyciskim myszy na Twoje połączenie LAN i wybierasz "Właściwości"
Wybierasz zakładke "Zaawansowane".Następnie zaznaczasz "Zezwalaj innym urzytkownikom sieci na łączenie się poprzez połączenie internetowe tego komputera".
Na koniec naciskasz przycisk "OK".

Krok 2: Ustawianie adresów IP i DNS.

2.Klikasz prawym przyciskiem myszy na Twoje połączenie WLAN i wybierasz "Właściwości".
Wybierasz z właściwości "Protokół internetowy (TCP/IP).Następnie ustawiasz IP i DNS następująco:

Adres IP: 192.168.0.1
Maska podsieci : 255.255.255.0
Brama domyślna : nic

Preferowany Serwer DNS : DNS twojego operatora.

Krok 3: Łączenie komputera z telefonem.

Tworzysz nowy profil połączenia dla karty WLAN.Następnie ustawiasz IP w telefonie i łączysz się z tą siecią utworzoną na komputerze:)
Sony Vaio VPCF11ME - Alcatel One Touch Link Y858 Orange LTE
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

pakusik powinieneś użyć połączenia ad-hoc wraz z mechanizmem ICS. Jak to zrobić masz dokładnie opisane w poradniku z mojego podpisu. Tylko ja udostępniałem internet z połączenia modemowego. Ty powinieneś udostępnić internet z karty LAN.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
pakusik

dzięki DJMETRIX zrobilem tak jak opisales tylko teraz tak: w swoim połączeniu mam automatyczne wykrywanie adresu DSN, jak moge sprawdzić jaki mam adres?
konfiguracja radiówki wyglada tak:
http://wgrajfoto.pl/pokazfoto/img0808/uo05301ef5.jpg
sieci sie znajdują, łączą sie bez problemu ze sobą ale nie moge połączyć sie do internetu, probowałem zarówno na laptopie z kartą radiową jak i na telefonie, sygnał "znakomity" itp itd ale nie wyświetla mi stron. na komie pisze ze brak odpowiedzi bramy. w dodatku w komie wymagane jest chyba podanie bramki.
Ustawienia sieci mam takie:
http://wgrajfoto.pl/pokaz/img0808/uo05313e18.jpg
w polączeniu lokalnym moje ip jest pobierane automatycznie.
Naprawde długo sie z tym męczyłem i sorry że zawalam forum ale naprawde mi zależy zeby sie udało.

@zaraz sprawdze ten poradnij od YaHooo
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

pakusik pisze:w swoim połączeniu mam automatyczne wykrywanie adresu DSN, jak moge sprawdzić jaki mam adres?
Wyrokując w wierszu polecenia ipconfig /all wynik będzie w sekcji odpowiadającej połączeniu LAN.
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
Awatar użytkownika
DJMETRIX
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: DJMETRIX »

pakusik pisze:na komie pisze ze brak odpowiedzi bramy
Musisz ustawić.Wpisz w komie Brame domyślną : 198.168.0.10 (taką jaką masz na komputerze) jeśli nie pomoże to trzeba jeszcze DNSy ustawić.
Sony Vaio VPCF11ME - Alcatel One Touch Link Y858 Orange LTE
pakusik

Dzięki wielkie wszystkim bardzo mi pomogliście ;) zwłaszcza poradnik YaHooo :)
wszystko śmiga elegancko pozdro!
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

pakusik pisze:Dzięki wielkie wszystkim bardzo mi pomogliście ;) zwłaszcza poradnik YaHooo :)
właśnie po to został on napisany :D
Black_White

Post autor: Black_White »

Witam Panie i Panowie/
przepraszam, że głowe Wam zawracam, ale stary już jestem i z nowinkami technicznymi nie nadążam.. może dla Was to śmieszny problem ale ja sobie nie radze więc proszę o wyrozumiałość:

1. Mam nokie N80
2. Internet w domu, bezprzewodowy (router Netgar, internet na hasło)

problem: jak zrobić bym miał internet w telefonie?
jestem laikiem dlatego proszę o wyrozumiałość i możliwie szczegółowy opis :)

wchodze w MENU, NARZEDZIA, USTAWIENIA, POŁĄCZENIE i tam mam:
PKT DOSTEPU, PAKIETY DANYCH, USTAWIENIA TEL INTERNET, USTAWIENIA SIP, WLAN I KONFIGURACJE/

ale co gdzie i jak?
poprosiłbym jakiegoś znawce od tego tel lub jego posiadacza o pomoc/

prosze o wyrozumiałość.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

Black_White, a wyszukiwanie sieci możesz włączyć? Jak masz tylko hasło to po prostu trzeba wyszukać sieć, połączyć się z nią i wpisać hasło podczas łączenia. Telefon sam powinien zapisać tą sieć pamięci. Trzeba tylko zmienić w opcjach internetowych gdzieś w punktach dostępowych, żeby telefon wybierał tą sieć WiFi, albo żeby się pytał który punkt wybrać i wtedy wybierać swoją sieć.
Awatar użytkownika
tomekk55
Stały użytkownik forum

Post autor: tomekk55 »

Warto zobaczyć jak z filtrowaniem MAC...
N82 & Play Online prepaid

http://i291.photobucket.com/albums/ll31 ... embers.png
member of symbianos.pl community
ODPOWIEDZ