ogromne koszty pakietów internetowych w simplusie

Pozostałe zagadnienia (sprzętowe i programowe), które nie pasują do powyższych kategorii np. optymalizacja łącza, liczniki danych, bezpieczeństwo w sieci, informacje podstawowe.

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Re: ogromne koszty pakietów internetowych w simplusie

Post autor: YaHooo »

kokos47 rozumiem, ale naprawdę na szkoleniach niektórzy śpią.... :dobani:
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
Awatar użytkownika
Sundance_kid
Guru bezprzewodowy

Post autor: Sundance_kid »

kokos47 ale czasem mozna sie popastwic nad nimi i sie powymadrzac. A ich miny bezcenne jak klient wie wiecej o tym co oni sprzedaja.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

kokos47, Sundance_kid ma rację. Kup kartę heyah. ;) 5zł karta jest 1zł na koncie przy pierwszym doładowaniu dostajesz jeszcze 5zł. Ja robiłem tak. Karta za 5zł + doładowanie za 5zł + 5zł bonus i jest 15zł na 30dni. ;) Wychodzi 75MB. :)
YaHooo pisze:Nalicza z pakietów nawet na APN internet sam sprawdzałem.
Z tym to różnie jest jak z ich IP zewnętrznym. Część ma, część nie (ja).
kokos47
Początkujący użytkownik forum

Post autor: kokos47 »

Z tym pastwieniem to Macie rację - ja gościowi w głownym salonie pojechałem tak:
- masz chłopie szczęście, że przed sylwestrem na rynku bałuckim trotyl podrożał, bo mogłoby ci cały żel z pecyny zwiać - wiem ,że może troszkę przegiąłem ale nie mogłem się powstrzymać.
Good times comes from experience. Experience comes from bad times
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

kokos47, oj przegiąłeś. :]
Dobra bo się OT zaczyna robić. ;)
kokos47

Racja - w każdym bądź razie wielkie dzięki Wszystkim.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

ja.michal pisze:Z tym to różnie jest jak z ich IP zewnętrznym. Część ma, część nie (ja).
Wedle regulaminu "Pakiet Internet 20MB" pisze następująco:

Kod: Zaznacz cały

Pakiet obejmuje dostęp do Internetu w technologii HSDPA, 3G (UMTS), EDGE i GPRS poprzez połączenia z APN: Internet i www.plusgsm.pl.
Pakiet nie obejmuje transmisji danych w ramach usług: WAP, MMS, Videorozmowa oraz Naciśnij i mów
Więc nie wiem jak to jest do końca w tym Plusie :niepewny:
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
Awatar użytkownika
KrissTofferr
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: KrissTofferr »

Dodam że APN z tzw. "polecenia inicjującego" będzie użyty przez modem tylko jeśli podany "numer dostępowy" ma właściwą składnię. W tym przypadku nie powinien być to numer *99#
Na przykład jeśli podasz polecenie: AT+CGDCONT=1,"IP","www.plusgsm.pl"
to jako numer dostępowy podaj: *99***1#
a jeśli jako polecenie podasz: AT+CGDCONT=2,"IP","www.plusgsm.pl"
to jako numer dostępowy podaj: *99***2#
i tak dalej, już widać zasadę.

W regulaminach pakietów internetowych Polkomtel'a podane są dwie możliwe nazwy APN ale pamiętam że jak sam używałem Simplus'a to oprócz APN-u "www.plusgsm.pl" próbowałem też użyć APN-u "optimizer" i jestem pewien że dane rozliczało poprawnie z konta danych pakietu a stan konta złotówek był nienaruszony. Tyle że przy okazji okazało się że optimizer nie spełniał oczekiwanej funkcji bo nie było kompresji.
Tak nawiasem mówiąc, to kolego kokos47 jesteś bardzo uczciwy. Może za bardzo... bo uzupełniałeś ujemny stan konta zamiast pozbyć się karty SIM.
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Post autor: zDaleKi »

KrissTofferr pisze:Tyle że przy okazji okazało się że optimizer nie spełniał oczekiwanej funkcji bo nie było kompresji.
A czy przy pierwszym połączeniu zostałeś zapytany o stopień kompresji? Może tu był problem?
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Awatar użytkownika
KrissTofferr
Mistrz bezprzewodowy

BliSki pisze:A czy przy pierwszym połączeniu zostałeś zapytany o stopień kompresji?
Gdy w iPlus SimData używałem APN "optimizer" to rzeczywiście pierwsze połączenie http w sesji było przekierowywane na stronę z ustawieniami stopnia kompresji stratnej dla grafiki. Dane tekstowe były zawsze kompresowane metodą deflate.
Natomiast w Simplusie pomimo ustawienia APN "optimizer" nie miałem dostępu do konfiguratora na www.optimizer.iplus.pl bo wyświetlał się tylko regulamin tej usługi zamiast formularza konfiguracji. Patrząc na nagłówki http też nie było kompresji.
Opisałem tą sytuację kilka miesięcy temu.
kokos47

Niestety przy pierwszym połączeniu nikt mnie o żaden stopień kompresji nie pytał.
Od uczciwości do naiwności jest w tym układzie bardzo blisko i poniekąd wynika to z mojego lenistwa , że wolę przepłacić niż kombinować. Irytuje mnie tylko to, że ci wszyscy leszcze w tych nażelowanych pecynkaćh i garniturkach potrafią ludziom wytłumaczyć ile trwa minuta i podejrzewam iż reszta zagadnień, na których przecież oni mają obowiązek się znać stanowi abstrakcję. Wiem, że dochodzenie swoich praw w większości przypadków to tylko stracone nerwy i pieniądze. Swoją przygodę z internetem w simplusie skończę prawdopodobnie szybciej niż temperatura za oknem wzrośnie powyżej zera - bo chyba tylko do tego mogę przyrównać kompetencje jednego z najstarszych operatorów do swoich klientów.
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Post autor: zDaleKi »

KrissTofferr pisze:Dane tekstowe były zawsze kompresowane metodą deflate.
Natomiast w Simplusie pomimo ustawienia APN "optimizer" nie miałem dostępu do konfiguratora na www.optimizer.iplus.pl bo wyświetlał się tylko regulamin tej usługi zamiast formularza konfiguracji
Czyli wynika z tego, że kompresji w SimPlusie nie ma. :(
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Awatar użytkownika
KrissTofferr
Mistrz bezprzewodowy

Tak szczerze mówiąc to jakość zoptymalizowanej grafiki w Optimizer była szpetna.
Najlepszą jakość dla grafiki w stosunku do jej kompresji daje toonel.net. Niestety ostatnio ich serwery mają przerwy w działaniu. Naprawdę szkoda.
tps4
Użytkownik forum

Post autor: tps4 »

KrissTofferr pisze:Tak szczerze mówiąc to jakość zoptymalizowanej grafiki w Optimizer była szpetna.
I nadal jest :]
Natomiast jest możliwość wyświetlenia/pobrania interesującego elementu grafiki poprzez przytrzymanie kursora nad danym elementem.
Bardczyk

Post autor: Bardczyk »

a czy optimizer działa w Linuksie ?
Awatar użytkownika
KrissTofferr
Mistrz bezprzewodowy

Bardczyk pisze:czy optimizer działa w Linuksie ?
Na pewno. Po prostu gdy wybierzesz APN "optimizer" to operator wie że zgadzasz się aby cały ruch http przechodził przez proxy w sieci operatora. Nie wymaga to instalowania specjalnych aplikacji klienckich w systemie ani nawet konfigurowania przeglądarki.
pgoral
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: pgoral »

Nie sprawdzałem - ale pewno tak - nie widzę przeciwwskazań. On poprostu kompresuje grafikę.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

Działa, działa, nie jest to rozwiązanie zależne od systemu i dzieje się po stronie operatora :)

EDIT: Ups, następna strona :zawstydzony:
Awatar użytkownika
tomekk55
Stały użytkownik forum

Post autor: tomekk55 »

Nie rozumiem tego płaczu o "ukradzione" pieniądze. Mam pakiet 50MB, pochodziłem po necie i na liczniku na kompie widze że mam 49MB. Wtedy rozłączam się i reszte zużywam przez Opere Mini. Póżniej aktywacja nowego pakietu... Przez rok używałem internetu w Plusie i tylko parę razy zdarzyło mi się zagalopować na -22 PLN. A to jak Plus nalicza dane poza pakietami jest żałosne. Na telefonie nawet pare KB kosztuje 1-2 PLN
N82 & Play Online prepaid

http://i291.photobucket.com/albums/ll31 ... embers.png
member of symbianos.pl community
ODPOWIEDZ