Udostępnianie neta przez jednego z klientów AP. Jak lepiej?

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
pgoral
Specjalista bezprzewodowy-junior

Udostępnianie neta przez jednego z klientów AP. Jak lepiej?

Post autor: pgoral »

Jak ustawić ap/router tak by udostępnić neta z jednego z kompów na resztę. Wszystkie się widzą po wifi.
Na razie włączyłem tryb ap i ustawiłem adres IP apka na 192.168.0.254
komp na którym mam net ustawiłem by po wifi miał adres 192.168.0.1
na innych ustawiam ręcznie adres ip i domyślną bramę i dns na 192.168.0.1
Wszystko działa elegancko. No poza tym, że czasami jakiś ping zginie - nie wnikałem tymczasem gdzie ginie.

Czy da się to zrobić lepiej? Bardziej naturalnie i tak by się konfigurowało automatycznie po DHCP?

Wiem, że to nietypowe rozwiązanie - bo zazwyczaj do WAN podłączamy sieć, a klienci chodzą sobie na NAT i jest dobrze. Jednak ja chcę właśnie tak bo z różnych względów nie chcę podłączać netu do APka na stałe. Ma on się poruszać ze mną z notebookiem. A jak się znajdę w zasięgu tego AP to ma udostępnić go innym.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Re: Udostępnianie neta przez jednego z klientów AP. Jak lepiej?

Post autor: YaHooo »

pgoral pisze:Czy da się to zrobić lepiej?
Moim zdaniem tak jest najlepiej zrobione.
pgoral pisze:Bardziej naturalnie i tak by się konfigurowało automatycznie po DHCP?
Ale niestety mechanizm ICS wymaga stałego adresu IP 198.162.0.1 dla komputera udostępniającego internet. Zatem naturalne jest wyłączenie DHCP.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
pgoral

YaHooo pisze:Ale niestety mechanizm ICS wymaga stałego adresu IP 198.162.0.1 dla komputera udostępniającego internet. Zatem naturalne jest wyłączenie DHCP.
Szkoda, że nie można tego jakoś zautomatyzować. Sprawdzę jeszcze co będzie jak będzie DHCP, ale w tym udostępniającym na sztywno ustawię, że ma być 192.168.0.1
Tylko nie wiem jak wtedy powiedzieć mechanizmowi DHCP w routerze by pokazywał bramę 192.168.0.1 jako bramę domyślną a nie samego siebie. Ew. by sam routował odwołania do siebie na tą bramę.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

pgoral pisze:Tylko nie wiem jak wtedy powiedzieć mechanizmowi DHCP w routerze by pokazywał bramę 192.168.0.1 jako bramę domyślną a nie samego siebie. Ew. by sam routował odwołania do siebie na tą bramę.
Niestety, w prostych routerach tego się nie zrobi :/
pgoral

A jakie byś polecał w którym się da?
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Coś na linuksie.
pgoral

Byłem uparty znalazłem (za 10 zł!!!) APka któremu można ustawić wszystko co ma tylko wysyłać via DHCP. Jest założony, jest super. Nie chce przypisywać adresu ip 192.168.0.1 po macu - ale to nie problem - ustawiłem na stałe.

Więc internet na innych maszynach jest jak się pojawiam z notebookiem w zasięgu. Ale jest pewien problem. Ładuje się tylko google i google mail. Inne strony nie. Mimo, że się pingują. Problem zostaje rozwiązany jak wyłącze zaporę windowsową (xp) dla połączenia UMTS - z którego to sieć jest udostepniana.

Jak to ustawić by zapora była włączona i internet był? Jak zdiagnozować co jest dokładnie problemem?
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

pgoral, próbuj dodawać wyjątki po kolei. Np. na początek dla portu 80 zbiorczo.
ODPOWIEDZ