Dziwnie działający playonline ?

Pozostałe zagadnienia (sprzętowe i programowe), które nie pasują do powyższych kategorii np. optymalizacja łącza, liczniki danych, bezpieczeństwo w sieci, informacje podstawowe.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
adnim

Dziwnie działający playonline ?

Post autor: adnim »

Witam mam problem . Mój modem to huwei E169 , zasięg full ( wszystkie pięc kresek ) . Internet jako tako chodzi ale , podczas gdy nie korzystam z netu ( koło 10 - 20 sekund ) dioda na modemie z turkusowej , zmienia sie na niebieską , i gdy tak juz sie stanie, a ja chce otworzyc jakaś stronę to muszę chwile poczekać , aż dioda znów zasiwci na turkusowo . Kurcze tak jakby modem przechodzil w tryb offline , trochę to wkurzające !!! Czy wy tez tak macie ??? Kiedyś jak miałem iplusa , to nie było takich numerów. Proszę o pomoc
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Re: Dziwnie działający playonline ?

Post autor: YaHooo »

adnim to wygląda na to, że po pewnym czasie bezczynności modem przechodzi z trybu HSDPA na UMTS i ma problem z wybudzeniem się. To jest normalne zachowanie, jednak modem powinien bardzo szybko powrócić do HSDPA. Masz możliwość przetestowania modemu w innej części miasta? Bo mogą to być problemy z siecią.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
adnim

YaHooo pisze:adnim to wygląda na to, że po pewnym czasie bezczynności modem przechodzi z trybu HSDPA na UMTS i ma problem z wybudzeniem się. To jest normalne zachowanie, jednak modem powinien bardzo szybko powrócić do HSDPA. Masz możliwość przetestowania modemu w innej części miasta? Bo mogą to być problemy z siecią.
Dziś wieczorkiem sprawdze w innym miejscu , z tym przełażczniem to raz jest 3-4 sekundy a raz koło 10--11 s. A jak powinno być ???
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

adnim pisze:z tym przełażczniem to raz jest 3-4 sekundy a raz koło 10--11 s. A jak powinno być ???
No u mnie na Huawei E630 to te czasy są niemal niezauważalne. Max jaki zaobserwowałem przy przeciążonej sieci to było coś około 0.5s. Więc u Ciebie jest na pewno coś nie tak.

A sprawdzałeś ustawienia oszczędzania energii we właściwościach modemu w Menadżerze Urządzeń? Możesz przejrzeć również porty USB oraz koncentratory w Menadżerze Urządzeń.
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
Awatar użytkownika
Sundance_kid
Guru bezprzewodowy

Post autor: Sundance_kid »

adnim z tego co pamietam te modemy w Playu na poczatku byly jakies trefne. Sprobuj z innym modemem.
Awatar użytkownika
SQ08
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: SQ08 »

W tym wypadku doszukiwałbym się czegoś w specyfice tego modelu, ponieważ u mnie przełączenie z powrotem na HSDPA trwa bez wątpienia dłużej niż na przykład na Optionie, około 3-4 Sekund, gdy na Optionie jest to wręcz ułamek sekundy, no jak widać E169 jakoś Huawei nie wyszedł.
“The only problem with Microsoft is they just have no taste..and they don't bring much culture into their products.”

Steve Jobs.
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

Nie był bym taki pewien, mój option też ostatnio ma w play czasem problem z przełączeniem się na hsdpa co prawda zasięg mam mizerny, bo chyba btsa przykręcili bo za nie wyrabiał ;/
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

adnim, spróbuj przełączyć tryb zasilania w komputerze na "maksymalna wydajność", "zawsze włączony", albo jakoś tak.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

krystianb pisze:Nie był bym taki pewien, mój option też ostatnio ma w play czasem problem z przełączeniem się na hsdpa
Czyżby Play miał dalej jakieś problemy? Jak nie z rozłączaniem to z podnoszeniem się z UMTS'u :niepewny:
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

YaHooo pisze:Jak nie z rozłączaniem to z podnoszeniem się z UMTS'u
Rwie sie dalej... zastanawiam się czego to jest wina, aż sobie załatwie zte 330 :rotfl: (ciekawe czy w ogóle ruszy przy takim zasięgu) do testow, bo innego nie dam rady
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

krystianb czyli widać gółym okiem, że Play boryka się z jakimiś problemami technicznymi. Ja miałem kupować starter Playa na kartę, ale chyba się wstrzymam :niepewny:
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Ja mam delikatnie mówiąc twardszy orzech do zgryzienia, potrzebuje głównego łącza do netu, bo w tej chwili jest nim o zgrozo prepaid na szczęście play, jutro wychodzi mu ważność i też megabajty są jakieś ostatnie. Miałem juz brać 10giga bez modemu ale się testy przedłużyły i tu takie numery albo nocny przymusowy odwyk od neta albo rozłączenie... Co tu robić??
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

krystianb pisze:Co tu robić??
WiMax, albo kabel. :]
Lub prepaidy wszystkich opów. :rotfl:
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

ja.michal pisze:WiMax, albo kabel.
Jak będe mieszkał na swoim to sobie swiatełko podciąne :cwaniak: a na razie musi być gsm. Brać czy może jeszcze 2gb przetrzymać i zobaczyć co będzie z nowymi prędkościami, coś się miało ruszyć po nowym roku. Może dlatego tyle problemów?
adnim

Witam , zastosowałem sie do wszystkich waszych uwag , no i niestety , efekt taki sam :( , modem testowałem równierz w innej czesci miasta i dalej lipa . Hmm , chyba dzwonię o biura obsługi i składam reklamację ...
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

adnim pisze:chyba dzwonię o biura obsługi i składam reklamację ...
Zatem problem najprawdopodobniej nie leży po Twojej stronie. Więc składaj reklamację. To moim zdaniem jedyne wyjście.
adnim

Dzwoniłem na infolinie i miła Pani dała mi pewną rade która trochę poprawiła stan rzeczy . A więc tak : przerywamy połączenie , otwieramy program od play , wchodzimy w narzędzia , opcje , sieć , tryb rejestracji dajemy na reczne wyszukiwanie i rejestrowanie , wciskamy odswież , po czym jak juz znajdzie play3g wciskamy zarejstruj i wychodzimy . Łaczymy sie ponownie , no i czas wychodzenia ze stanu umts jest krótszy , tj zawsze jakies do 4 sekund maxymalnie . niby nic ale zwsze cos. Zgłosiłem jeszcze reklamacje , moze ona cos wskóra .

[ Dodano: 2009-01-07, 09:32 ]
adnim pisze:Dzwoniłem na infolinie i miła Pani dała mi pewną rade która trochę poprawiła stan rzeczy . A więc tak : przerywamy połączenie , otwieramy program od play , wchodzimy w narzędzia , opcje , sieć , tryb rejestracji dajemy na reczne wyszukiwanie i rejestrowanie , wciskamy odswież , po czym jak juz znajdzie play3g wciskamy zarejstruj i wychodzimy . Łaczymy sie ponownie , no i czas wychodzenia ze stanu umts jest krótszy , tj zawsze jakies do 4 sekund maxymalnie . niby nic ale zwsze cos. Zgłosiłem jeszcze reklamacje , moze ona cos wskóra .
-------------------------- ehh jednak lipa dalej to samo !!!
ODPOWIEDZ