TP-LINK TL-WR543G i problemy z netem
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
TP-LINK TL-WR543G i problemy z netem
Witam! Jestem nowym użytkownikiem forum. Przyznam się, że przeglądałem wiele tematów i próbowałem wielu podpowiedzi jakie tam znalazłem ale nadal mam problem z ruterem i internetem jak w temacie. Krótko zacznę od początku. Mam w mieszkaniu w bloku kablówkę i od niej internet 1mb podłączony był dotychczas przez modem THOMSON TCM420 kablem USB do komputera PC. Teraz po zakupie rutera(jak w temacie) podłączyłem go kablem sieciowym do kompa a do routera tez kablem sieciowym modem THOMSON. Dotychczas internet działał tak, że przez USB podłączałem i było nic nie musiałem konfigurować. Teraz wyczytałem, że muszę podmienić adres MAC Modemu w ustawieniach WAN w panelu routera i tak też zrobiłem wtedy router się zresetował i w zakładce WAN wykrył te same parametry co były we właściwościach połączenia sieciowego jak był modem pod USB tylko z tą różnicą, że nie ma internetu... Pewnie nie wiem o jakieś prostej sprawie coś pominąłem dlatego proszę o pomoc...
-
- Stary bywalec bezprzewodowy
Re: TP-LINK TL-WR543G i problemy z netem
Masz u operatora kablowego uaktywniony port LAN na tym modemie? Z tego co wiem, to porty USB i LAN można na niektórych modemach kablowych blokować. Zadzwoń do swojego operatora kablowego i powiedz, że masz podłączony nowy komputer do portu LAN i że z USB już nie będziesz korzystał jeżeli będzie tu problem aktywowania dwóch interfejsów. Podaj im MAC routera i powinno wszystko śmigać.
Chyba, że mają zabezpieczenie po <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=119029#119029" target="_blank">»TTL«</a> wtedy bez podbicia się nie obejdzie.
Chyba, że mają zabezpieczenie po <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=119029#119029" target="_blank">»TTL«</a> wtedy bez podbicia się nie obejdzie.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
-
- Początkujący użytkownik forum
Re: TP-LINK TL-WR543G i problemy z netem
Hej! Z tym adresem MAC trzeba było zrobić tak jak mówisz ale podstawowym problemem stanowiła karta sieciowa zintegrowana na płycie - była uszkodzona. Wyłączyłem w biosie i dałem zwykłą i tylko ten MAC podmieniłem i działa:) Dzięki za poradę:)