TP-LINK TL-WR543G i problemy z netem

Pozostałe kwestie techniczne (sprzętowe i programowe) dotyczące internetu radiowego - np. konfiguracja firewalli, antywirusów, przeglądarek internetowych.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
ratownik_999
Początkujący użytkownik forum

TP-LINK TL-WR543G i problemy z netem

Post autor: ratownik_999 »

Witam! Jestem nowym użytkownikiem forum. Przyznam się, że przeglądałem wiele tematów i próbowałem wielu podpowiedzi jakie tam znalazłem ale nadal mam problem z ruterem i internetem jak w temacie. Krótko zacznę od początku. Mam w mieszkaniu w bloku kablówkę i od niej internet 1mb podłączony był dotychczas przez modem THOMSON TCM420 kablem USB do komputera PC. Teraz po zakupie rutera(jak w temacie) podłączyłem go kablem sieciowym do kompa a do routera tez kablem sieciowym modem THOMSON. Dotychczas internet działał tak, że przez USB podłączałem i było nic nie musiałem konfigurować. Teraz wyczytałem, że muszę podmienić adres MAC Modemu w ustawieniach WAN w panelu routera i tak też zrobiłem wtedy router się zresetował i w zakładce WAN wykrył te same parametry co były we właściwościach połączenia sieciowego jak był modem pod USB tylko z tą różnicą, że nie ma internetu... Pewnie nie wiem o jakieś prostej sprawie coś pominąłem dlatego proszę o pomoc...
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Re: TP-LINK TL-WR543G i problemy z netem

Post autor: zDaleKi »

Masz u operatora kablowego uaktywniony port LAN na tym modemie? Z tego co wiem, to porty USB i LAN można na niektórych modemach kablowych blokować. Zadzwoń do swojego operatora kablowego i powiedz, że masz podłączony nowy komputer do portu LAN i że z USB już nie będziesz korzystał jeżeli będzie tu problem aktywowania dwóch interfejsów. Podaj im MAC routera i powinno wszystko śmigać.
Chyba, że mają zabezpieczenie po <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=119029#119029" target="_blank">»TTL«</a> wtedy bez podbicia się nie obejdzie.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
ratownik_999
Początkujący użytkownik forum

Re: TP-LINK TL-WR543G i problemy z netem

Post autor: ratownik_999 »

Hej! Z tym adresem MAC trzeba było zrobić tak jak mówisz ale podstawowym problemem stanowiła karta sieciowa zintegrowana na płycie - była uszkodzona. Wyłączyłem w biosie i dałem zwykłą i tylko ten MAC podmieniłem i działa:) Dzięki za poradę:)
ODPOWIEDZ