Widzę że z tematu zrobił się off-top. Zamiast kłócić się na temat różnych sieci proponował bym się skupić na właściwym temacie i ewentualnie założyć temat, w którym każdy mógł wypowiedzieć się na poruszony temat.
A wracając już do tego tematu, pozwolę sobie powiedzieć o PING-u w kolejnej przetestowanej prze ze mnie grze.
Battlefield 2- pingi wahające się od 89 do 211 w zależności od pory dnia oczywiście w HSDPA/HSUPA. Spokojnie wystarcza do gry na serwerach na których gra 65 graczy, niestety gra na tak dużych serwerach szybko potrafi przekroczyć limit(w iPlusie 4GB), ale 30min dziennie dla relaksu limitowi nie powinno zaszkodzić
ja też mam problem z iplusem. Ściągłem `19 grudnia 2008 Metina. Co dziwne Gra mi działała na zasięgu EDGE i 2 kreskach zasięgu. Gra mi działała do 22 grudnia 2008 do godziny 15. Teraz gra mi nie działa. Mieszkam w Wielkopolsce we wsi Chrząblice i najbliższy nadajnik mam 4 km od swojego domu. Dlaczego Metin mi teraz nie działa?
Od razu informuję, że sms-a o zmniejszeniu prędkości transferu nie dostałem.
krystianh222 pisze:Gra mi działała do 22 grudnia 2008 do godziny 15. Teraz gra mi nie działa.
Najwyraźniej ustawiono jakieś ograniczenie dla osób ze zbyt wysokim pingiem. I prawdę mówiąc słusznie, bo tacy gracze lagują serwer. Przy zasięgu EDGE i 2 kreskach zasięgu musiałeś mieć na pewno ping grubo ponad 1000ms.
Dobrze, może przesadziłem - niech będzie te 250ms - ale mało komu udaje się tyle osiągnąć, potrzeba bardzo dobrych warunków i/lub anten zewnętrznych. A i taki ping do grania w większść gier jest za wysoki. Pozostają tylko gry turowe i RTS-y, w których opóźnienia zbytnio nie przeszkadzają.
Patryk_ pisze:220-230 ms spokojnie osiągałem regularnie na iPlusie.
Ja ilekroć testowo odpalałem EDGE (od początku umowy jadę na HSDPA) osiągałem 420-600 ms. do BTS-a mam niecałe 2km w linii prostej i bezpośrednią widoczność. Najwyraźniej trafiłem na nienajlepszą stację. W MU Online ilekroć grałem przy złych warunkach pogodowych i modem przełączał mi się na EDGE, wyrzucało mnie z serwera.
Patryk_ Zgadzam się w 100%. U mnie w mieście akurat taki ping to też normalka (oczywiście w Plusie) myślę że to też dlatego że Plus ma u mnie dwa bts-y, a np. taki Orange ma ping średni na poziomie 650 ms ale to za pewne z powodu przeciążonego bts-a (jednego na 26 tysięczne miasto)
to dlaczego Metin wtedy przez te 3 dni mi działał? Jak pewnie wiecie Metin do działania wymaga 56kb/s a moje prędkości wynoszą przeważnie Download: 30 kbps (3.8 KB/s)
Upload: 38 kbps (4.8 KB/s). Upload czasami sięga 10 kb/s. Jak w niego grałem to bez przeszkód. W ogóle się nie zacinało. Nawet czasami mogę sobie pograć w Archlorda ale to tylko przez chwilę. Dodam jeszcze, że wtedy również miałem zasięg EDGE i 2 kreski.
lubczyk pisze:U mnie w mieście akurat taki ping to też normalka (oczywiście w Plusie)
Mi się jeszcze nigdy nie udało osiągnąć pingów niższych od 350-400 ms w Orange na różnych stacjach,nawet z sygnałem -51 i w środku nocy.
Po prostu taki urok tak skonfigurowanej sieci
A co do funkcjonowania sieci w Lublińcu (znam realia tego miasta ),to nie ma co się sugerować ilością stacji,bo Orange ma DCS na swoim jedynym BTSie,a Plus to tylko 900 (no i teraz UMTS)
Niedawno parę razy korzystałem w tym mieście z Orange (w godzinach ok.południa),i transfer był fenomenalny - ~230 kbps.
Sorry że ciągnę tego OT, ale jak to możliwe ?! Ja przy sygnale -51 w bloku oddalonym od bts-a o 40 m. u babci nie jestem w stanie osiągnąć tyle nawet rano.. Rekordy to biję ostatnio (transfer około 220 kbps przy sygnale -85) w moim domu.
Możliwe - tak było.
1.grudnia 2008 około południa.
Widocznie trafił mi się pusty kanał 1800 MHz.
Zresztą to nie pierwszy raz,jeśli chodzi o Orange w skali kraju ,ale to bardzo rzadkie zjawisko.
Ja nie gram ale jeżeli wam to pomoże to ping-owałem dziś Onet (HSxPA, rano) i czasy mieściły się między 65 a 75 [ms]. Czyli moim zdaniem nie tak źle, niestety pewnie w południe, po południu będą dużo gorsze.
Ja probowalem dzisiaj pingowac takze do onetu i osiagnalem w szczycie przy technologii UMTS 150ms... To dobry wynik?? Oczywiscie tylko UMTS gdyz moj telefon nie obsluguje HSDPA... Ale byc moze kupie modem HSDPA... Mam szanse wtedy zagrac w lineage:)??
Jedynym wyjściem to jest antena kierunkowa podłączona do modemu oraz nacelowana na konkretny BTS. Jest jeszcze możliwość uruchomienia na Nokii netmonitora i tam można wymusić konkretny kanał, jak i BTS.